Jump to content

Света тајна Миропомазања

Оцени ову тему

Препоручена порука

Може ли неко нешто да напише о Светој тајни Миропомазања.

Слушао сам нешто мало о овој Светој тајни ...колико знам да патријарх спрема Свето миро

и да се оно разедељује осталим епархијским архијерејима.

Од којих биљака се спрема Свето миро то не знам па ако неко зна нека наведе барем неке. ;)

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Од Светих Апостола:

СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА

Кроз свету тајну миропомазања хришћанин добија посебне дарове Духа Светог који су му потребни за узрастање у моралном животу, у светости. Ову свету тајну установио је Господ Исус Христос, а апостоли су је примењивали над верницима после њиховог крштења. И данас се она у Православној Цркви обавља одмах после крштења, као посебна света тајна, а не као саставни део крштења. Обавља је свештеник, помазујући светим миром извесне делове тела (чело, очи, нос, уста, уши, прса, руке и ноге) уз изговарање одређене формуле:"печат дара Духа Светога". Свето миро може да освети само архијереј. То се врши на св. Литургији на Велики Четвртак. Спрема се од уља, вина, и разних мирисних материја. Архијереј ту освећену материју раздаје паросима за потребе обављања ове свете тајне.

Библијски основ ове свете тајне: "А у посљедњи велики дан Празника стајаше Исус и повика говорећи: Ко је жедан нека дође мени и пије! Који у мене вјерује, као што Писмо рече, из утробе његове потећи ће ријеке воде живе. А ово рече о Духу кога требаше да приме они који вјерују у име његово, јер Дух Свети још не бјеше дат, зато што Исус још не бјеше прослављен (Јн. 7,37-39 )".

Као што се види, ово обећање Спаситељево тумачи нам сам еванђелист Јован тако, да ће они који, будући жедни, прићи Христу да пију са Његовог извора, то јест који се крсте и постану чланови Цркве, примити Духа Светога у своје време, кад после прослављења Христовог Дух буде сишао.

Кратко: покрај крштења и после крштења постоји још један свети чин кроз који ће вернима бити саопштени дарови Духа Светог. Тако су то схватили апостоли па су то и примењивали. Ево библијског сведочанства: ‘’А кад чуше апостоли у Јерусалиму да је Самарија примила ријеч Божију, послаше им Петра и Јована. Ови сишавши помолише се Богу за њих да приме Духа Светога; Јер још ни на једнога од њих не бјеше сишао, него бијаху само крштени у име Господа Исуса. Тада полагаху руке на њих, и они примаху Духа Светога.’’ (Дап. 8,14-17 ). Као што се јасно види из текста, Самарјани су прво били крштени. Међутим апостоли то још нису сматрали довољним за право узрастање у вери. Сматрали су да покрај крштења треба још да "положе руке на њих" да би примили Духа Светога. Нема сумње, тај поступак није потекао из њихове личне иницијативе. Они су о томе морали бити поучени од самог Спаситеља, иако нам та непосредна поука није нигде записана у Светом писму. Да је таква поука постојала то произилази из саме чињенице што апостоли тако поступају. Ево још једног библијског примера који сведочи то исто. ‘’Догоди се пак, кад бјеше Аполос у Коринту, да Павле пролажаше горње земље, и дође у Ефес, и нашавши неке ученике, Рече им: Јесте ли примили Духа Светога када сте повјеровали? А они му рекоше: Нисмо ни чули да има Дух Свети. А он им рече: У шта се, дакле, крстите? А они рекоше: У крштење Јованово. А Павле рече: Јован је крстио крштењем покајања, говорећи народу да вјерују у Онога који долази за њим, то јест у Христа Исуса. А кад то чуше, крстише се у име Господа Исуса. И кад Павле положи руке на њих, сиђе Дух Свети на њих, и говораху језике и прорицаху’’ (Дап. 19,1-6 ).

Апостоли помињу помазање

Да би заштитио вернике од оних који их заводе, дакле од ондашњих секташа и јеретика, апостол Јован пише: ‘’А ви имате Помазање од Светога и знате све. А ви, Помазање које примисте од Њега, у вама остаје, и нема потребе да вас ико учи; него како вас то исто Помазање учи о свему, и истинито је и није лаж, и као што вас научи, останите у њему.’’ (1.Јн. 2,20; 2,27 ). Апостол Павле такође спомиње помазање, у вези са добивањем дара Духа Светог, пишући Коринћанима: "А Бог нас са вама учвршћује у Христу, он нас је помазао и запечатио нас и дао Духа у наша срца" (2.Кор. 1,21-22 ).

Сасвим је појмљиво да апостоли реч "помазање" овде употребљавају у смислу унутрашњег невидљивог дејства духа Светог на душу помазаника. Али, природно је упитати се, зашто они то духовно дејство називају помазањем? Да ли тај израз можда означава и спољашњу радњу која служи као видљиви знак помазања Духом, као што су крштење назвали "бањом" због спољашњег знака ове свете тајне, то јест због погружавања у воду. Та мисао је сасвим логична и вероватна, па се из тога може закључити да апостоли нису само "полагали руке" на новокрштене, него да су их помазивали, или су тај начин вршења ове свете тајне предавали епископима и свештеницима, с тим разуме се, да се пре тога чита одређена молитва, као што су чинили и сами апостоли (Дап. 8,15 ). Сви ти елементи постоје у Православној Цркви од доба апостолског, а о томе поред већ наведених цитата из Светог писма могу се навести и цитати из најранијих хришћанских списа и из дела светих Отаца.

Секташки став

Већ су први реформатори одбацили свету тајну миропомазања тврдећи да она нема основа у Светом писму и да она уопште није потребна покрај свете тајне крштења. Овај став првих протестаната према светој тајни миропомазања прихватили су сви протестантски секташи. Баптистички проповедник Симо Ралевић из Пећи, износећи нам полемичке списе руског баптисте Павла Рогозина, овим општим протестантским разлозима додаје још и приговор да се после миропомазања не показују на деци или одраслима који се крсте никакви дарови Духа Светог.

Дискусија по овим протестантским и секташким приговорима је врло кратка. а) Није тачно да света тајна миропомазања нема основа у Светом писму. Из малопре изнесених цитата види се очигледно да она почива на Светом писму. б) Није тачно да је та света тајна покрај крштења непотребна. Ако су је апостоли обављали, а из Светог писма видимо несумњиво да јесу, онда, значи, апостоли су је сматрали за потребну. А то даље значи да је секташко гледиште супротно Светом писму. в) Дарови Духа Светог нису материјалне природе, као какви поклони, да бисмо их могли видети. Дејство Духа Светог је невидљиво као и Он сам. Али плодови тих дарова могу се много пута осетити у души и видети на побожном животу хришћана, а у случају светитељства они су управо опипљиви. Ако пак и после примања ове свете тајне има хришћана који падају у разне грехе то је због тога што благодат никад не дејствује насилно, него само помаже наше узрастање у Христу. Уосталом кад би баптистички приговор био тачан, могао би се односити и на њихово крштење. Какви се дарови Духа Светог показују на њиховим верницима после крштења?

Др.Лазар Милин

Подели на овим сајтовима

Примењује се још од времена Светих апостола. ''Једно од тих сведочанстава је и од ељак из Дела Апостолских, где се каже да се петар и Јован положили руке на Самарјане да би они

примили на себе дар Светог Духа, ''јер још ни на једнога од њих не беше сишао,

него беху  само крштени у име Господа Исуса'' (Дап.8, 16)

...Свето миро се справља по посебној рецетури од различитих врста биљака, смола, уља и његово

освећење бива на Литургији која се служи на Велики Четвртак. Последњи пут у нашој СПЦ,

Свето миро је освећено 2004.године.

...Миропомазање човек добија ''дар Светтога Духа, како се и говори приликом вршења ове Свете

тајне. Један од највећих теолога 20. века протојереј А. Шмеман, тумачећи ове речи,

сматра ''да се овде не говори о различитим даровима Светог Духа, већ о самом Светом Духу

који се човеку даје као дар''.

А колико је битно сттежи и задржати овај дар, печат Духа Светог, најбоље нам

потврђују речи Преподобног Серафима Саровског: ''Циљ хришћанског живота није ништа

друго до стекнути Духа Светога''.

Јерођакон Јован Панић

Из Православног Мисионара МАЈ/ЈУН 2009

Овај текст није цео...вће сам извукао делове које сам мислио да су најзанимљивији.

-----------------------------------------------------

На жалост моју заборавио сам које све травке иду и колико јер нам је о томе

једном причао наш свештеник и још доста тога.

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Dr Lazar Milin je ovo bas lepo napisao i protumacio.Imala sam prilike,Bogu hvala,par puta da prisustvujem predavanjima ovog umom nadvisenog teologa.

Elem,Sveti Jovan Krstitelj je na reci Jordan govorio:"Ja vas krstavam vodom,a za mnom ide Onaj,koji ce vas krstiti Duhom Svetim".

Sem toga,kako se darovi ne vide?Neko lepo besedi,neko ikonopise,neko peva,poje,neko pise.I tako svi zajedno proslavljamo Gospoda i pronosimo Njegovo ucenje.Talenti su razliciti,ali je Duh jedan.Zato se i govori "pecat dara Duha Svetoga".

Ja svoj dar Duha Svetoga osecam.

Подели на овим сајтовима

• Гости

? ?? ??? ???? ????? ??????: ?? ???? ?? ??? ????? ????? ??????????? ? ??????

?? ??????????? ???????, ?? ????? ??????? ????????? ?????. ??? ??? ???? 19.????? ???? ???????????

1. ?????? ?? ???, ??? ???? ?????? ? ???????, ?? ????? ????????? ????? ?????, ? ???? ? ????, ? ??????? ???? ???????

2. ???? ??: ????? ?? ??????? ???? ?????? ??? ??? ????????? ? ??? ?? ??????: ????? ?? ???? ?? ??? ??? ?????.

3. ? ?? ?? ????: ?? ??? ?? ????? ????????? ? ??? ??????: ?? ??????? ????????.

4. ? ????? ????: ????? ????? ???????? ????????, ???????? ?????? ?? ?????? ???? ???? ?? ?? ??? ????, ?? ????, ?????? ?????.

5. ? ??? ?? ????, ??????? ?? ? ??? ??????? ?????.

6. ? ??? ????? ????? ???? ?? ???, ???? ??? ????? ?? ???, ? ???????? ?????? ? ?????????.

Подели на овим сајтовима

• 12 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...