Zayron Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Inace Hrvati katolici problem makedonske i crnogorske crkve tumace velikosrpskim hegemonizmon i slicnim stvarima. Kanoni i eklisiologija su nekako ostale po strani Nije da te neke tamo Hrvate katolike koji sve to objašnjavaju velikosrpskim hegemonizmom nekako branim ali većina ih za prvo ništa ne zna ni o katoličkom a kamo li o pravoslavnom kanonskom pravu. Pogotovu ništa o tome kako se na Istoku ustanovljavaju samostalne autokefalne Crkve, koji su razlozi da do toga dolazi a koja se sve pravila moraju ispoštovati pri svemu tome. Jer kod nas ništa takvo slično ne postoji, Kod nas je to tako da tko se odvoji taj više nije u Crkvi, nije više zajedno s nama, već van Crkve ili mimo Crkvu i s tim sva priča kod nas otprilike na tom završava. 0205_whistling. I više se ne zanimamo o to šta se dešava dalje. A na istoku je to obrnuto, s tim tek to ustvari započinje. Mislim po tu novosnovanu autokefalnu Crkvu. Za drugo - njih a i mene s njima strašno zbunjuje kako to da kad imate većina naroda tamo svoje NACIONALNE Crkve sad taj princip autokefalnosti za nekog važi a za nekog ne važi, pa zašto onda nisu oni tražili autokefalnost i ti Makedonci ili Crnogorci a ako su je zvanično tražili zašto je onda nisu dobili. Šta to smeta onda toliko da je ne mogu dobiti, tako su isto dobili autokefalnost i drugi narodi, Bugari, Gruzinci, Rumuni ili Armenci itd. itd. Za nas su oni samo dvama daljim između svih tih mnogobrojnih i najrazličitijih naroda koja u Pravoslavlju postoje, dakle nikakva takva neka velika posebnost. Tolika većina naroda ih tu svoju narodnu autokefalnu Crkvu već ima ali kod njih to nekako baš nejde. Svakako da nam to izgleda dosta pomateno. Koje potom te uslove za autokefalnost treba ispuniti kako bi je dobili legalnim putem? A zašto to onda ne čine tim legalnim načinom ako već tako svejedno mogu dobiti autokefalnost? Što si to onda sve tako sami sasvim bespotrebno i suvišno komplikuju i sebi i vama? Ako će na kraju te zakonske ceste opet tu autokefalnost dobiti, što onda na to ne pričekaju? Ili se oni možda previše žure ili vi to sve previše otežete. Vidite koliko samo pitanja oko toga a odgovore nemamo niti ih znamo. Nama to ovako izgleda kao iz one Isusove priče o tom nekom dužniku koji je da skratim i parafraziram "dužio milione", a nakon što su mu ti takvi veliki dugovi bili oprošteni otišao je za nekim svojim dužnikom koji je dugovao nekih par stotina ili hiljada drahmi ili čega to bješe, nije važno, znači ustvari mnogo, mnogo manje nego on sam pa mu najednom stalo da on istjera sav dug na tom pod sobom zaboravivši na to da je i njemu isto tako nešto mnogo više bilo otpisano od njegovog mnogo većeg duga. Tako se to onda nama javlja dosta nejasnom kontradikcijom i nedosljednošću, stvarno nam to nije sasvim jasno. A zbunjuje nas to naravno. Mene lično zanima samo to najviše jesu li oni ikada pokušali legalnom cestom dati nekakav prijedlog, molbu ili šta su to već trebali i imali učiniti. Čak ni to nam nije jasno a kamo li šta drugo. O tom nisam čuo pričati ni jednu stranu, ni njih da su nekakvu takvu molbu, zahtijev SPC podali a niti od strane SPC da je ikakva takva stvar bila ikada razmatrana. Jedino koliko shvaćam da su se oni odvojili na kraju nekanonski i s tim su ti takvi veliki problemi svima. Pa čak i nama jer oni onda hodaju i po Rimu, tamo "plaču" kako su utiskovani i traže moralnu podršku i valjda nekakvo priznanje očekuju od nas. Jasna stvar da mi nećemo ni ne možemo priznavati nikoga, pogotovu ne u situaciji kad bismo tim kvarili već dobre odnose s bilo kojom od već ustanovljenih autokefalnih Crkvi, to bi bila čista besmislica. Ne razumijem što ne postave taj zahtjev SPC, Vatikan im tu ne bude od nikakve velike pomoći. Postavite neko od vas link gdje se može vidjeti ako je taj njihov zahtjev bio ikada igdje razmatran (pod uslovom da su ga ikad oficijalno napisali i predali) na Sinodu SPC a kako im je onda bilo odgovoreno od strane SPC tim Makedoncima i Crnogorcima. Kad to pročitam onda ću znati mnogo više. Hvala! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 На ове теме је доста писано на форуму али није на одмет поновити лекцију 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Охридска архиепископија већ има аутокефалност, и свој синод, а "МПЦ" тражи ранг патријаршије и то је цела прича. Црногоска митрополија аутокефалност никада није ни тражила, а тзв. "ЦПЦ" не постоји јер су је основали рашчињени свештеници СПЦа. Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Поједностављено и народски речено. Питање аутокефалности македонске цркве није нешто што решава само Српска Црква већ је то питање које се решава на васељенском плану. Проблем македонаца је тај што их је за време Југославије направила удба. Са такозваном црногорском црквом је проблем тај што су то све рашчињени клирици православне Цркве који су се окупили регистровали у полициској станици,имају потпору званичне власти у Црној Гори. Дакле,нису то никакве канонске цркве које су у једном времену тражиле аутокефалност. То су организације сличне хрватској православној цркви у ндх и сада овој која се поново појавила. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Знатижељник Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Аутокефалност неке цркве могу ''извојевати'' само канонски епископи на неком одређеном територију за који се тражи аутокефалност. Не може рецимо у Црној Гори рашчињени свештеник, који се прогласио за епископа, тражити аутокефалност, нити било шта црквено, јер је он ван Цркве. Данас, када би се у Црној Гори могла прогласити аутокефалност, то би једино могао тражити митрополит црногорско-приморски и епископ будимљанско-никшићки, као канонски епископи на простору Црне Горе. И када би добили аутокефалност, они би били епископи те аутокефалне цркве, а не тамо неки расколнички лопови. То исто важи и за Македонију и остале земље. Аутокефалност у њима могу затражити само канонски епископи, што не значи да ће је добити (уосталом, не иде се то тако напамет тражити, то се све саборно разматра и доноси се најбоља одлука). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 У случају да православна Црква у ЦГ и добије ааутокефалност то опет неће имати никакве везе са такозваном ЦПЦ они ће и даље бити расколници и отпадници. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Поједностављено и народски речено. Питање аутокефалности македонске цркве није нешто што решава само Српска Црква већ је то питање које се решава на васељенском плану. Проблем македонаца је тај што их је за време Југославије направила удба. Са такозваном црногорском црквом је проблем тај што су то све рашчињени клирици православне Цркве који су се окупили регистровали у полициској станици,имају потпору званичне власти у Црној Гори. Дакле,нису то никакве канонске цркве које су у једном времену тражиле аутокефалност. То су организације сличне хрватској православној цркви у ндх и сада овој која се поново појавила. а такозваном црногорском црквом је проблем тај што су то све рашчињени клирици православне Цркве који су се окупили регистровали у полициској станици,имају потпору званичне власти у Црној Гори. Наравно да је то чиста бесмислица да им се црква проглашава регистрацијом на полицијској станици ако већ то карикирамо, значи записом у регистар вјерских организација и удружења. Сигурно да то није довољно за проглашење неке аутокефалне Цркве, то би онда имали ићи за њима да им командир те надлежне полицијске станице гдје су ту пријаву подали и хиротонише епископе, каква небулоза. То је исти случај и с том такозваном ХПЦ, коју тешко неко може сматрати нормалном Црквом и уз најбољу треба вољу, мени личе на англиканце, хаххаха! На челу Цркве им није ни свештено лице већ физичко-правна особа која чак није ни чланом те њихове наводне цркве, боље рећи зајмове религиозне скупине већ католиком. Свашта, онда тачно то исто што је британска краљица англиканској цркви, лаикиња, несвештено лице, хередитарно самопроглашена а истовремено сама није чланицом те цркве којој је некаква наводно та "глава" на земљи већ неке шкотске протестантске Цркве које су Виндзори традиционално припадницима и која са том англиканском нема ама баш ништа заједничко, ни хијерархију нити шта друго. Наводно то код њих тако може. Шта је дозвољено краљици, није дозвољено ником другом. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Ствар је врло једноставана,они сви форсирају неку историску и политичку причу а заобилазе каноне и еклисиологију. Мираш Дедејић себе назива митрополитом Михајлом а рашчињен је од стране васељенског патријарха Вартоломеја и предат проклетству. Углавном већина тих људи који су у ЦПЦ су рашчињени због финансиских малверзација и има неких монаха који су направили децу неким девојкама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 To je dobra stvar, što je otvorena ta tema dakle specijalno za nas još neinformisane pa da mi recimo katolici direktno čujemo od vas šta vi o tome mislite i tu vašu istinu bez velikih i suvišnih nagađanja i posrednika. Ja sam već Dejanu u PM napisao da ni vi baš nešto mnogo ne razumijete nas, zašto sve te dileme i nedoumice koje imamo baš imamo a tako je to onda ko razgovor gluhog i nijemog. Odakle da mi recimo znamo ZAŠTO je otcjepljenje Makedonaca i Crnogoraca nekanonsko ili protukanonsko. Stvarno nikada nisam čuo da li su postavili nekakvu kanonsku molbu, prozbu, prošnju ili zahtjev u tom smislu i šta im je bilo odgovoreno. A znam da nas je prije mislim da je već davno umro episkop ili arhiepiskop Ohridski Angelarij obilazio nas katolike po bivšoj Jugoslaviji sve čak do Morave i katedre Svetog Metodija gdje su hodali na hodočašće i samog Rima i Pape kako bi na grobu Svetog Ćirila prezentirali svoju istinu i ta svoja prava. Bilo mi ga je žao da se tako star potuca po belom svetu što se kaže od nemila do nedraga i što uopće postoji sav taj spor. zaista je žalosno vidjeti takve stvari, svejedno da je o kome riječ. Ako takvu molbu nisu nikad ni poslali na sinod SPC, što je vrlo moguće jer znam da oni neki od njih smatraju kako je slati ni ne trebaju, onda se nema ni o čemu raspravljati. Znam da Makedonci tvrde kako je Ohridska arhiepiskopija starija 1018 od bilo koje na svijetu, pa čak i od Bugarske i da je poslije Češkomoravske najstarijom slovenskom arhiepiskopijom na svijetu,. A da je SPC (mislim valjda onda Žička arhiepiskopija 1221) utemeljena mnogo kasnije od i nekoliko puta bila sasvim ukidana i uspostavljana te da najnovije znovuuspostavljena je tek u XIX vijeku. Meni se to njihovo tumačenje sa tim navodnim "ukidanjima" i "interupcijama" u kontinuitetu SPC mnogo ni ne sviđa jer ih smatram invalidnim s kanonske strane, Crkva može biti ustanovljena i proglašena autokefalnom ali formalne prekide rada ili aktivnosti nije potom moguće prosto označiti terminom raspuštanja ili ukidanja, pogotovu u slučaju kad znamo da se radilo o okupaciji i da su mnoga došla sa turske imperijalne, vladarske strane i bila prisilna. U skladu sa momentalnim aktualnim političkim potrebama su SPC nekoliko puta "gasili" pa potom pripali ovom ili onom kako im se to učinilo najzgodnijim. A ne pripada mi ni sa eklisiološke strane sve to baš nešto mnogo uvjerljivo, sva ta takva "ad hoc"argumentacija. Previše je tu politike a premalo eklisiologije, te nema skoro niotkud i u tom se smislu slažem s Dejanom i svima ostalima po tom pitanju. Taj spor je strašno komplikovan, ako napišete da vi od njih nemate nikakvih zvaničnih molbi u tom smislu barem će onda biti jasno da sve to nije toliko ni do vas već do njih. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 Ствар је врло једноставана,они сви форсирају неку историску и политичку причу а заобилазе каноне и еклисиологију. Мираш Дедејић себе назива митрополитом Михајлом а рашчињен је од стране васељенског патријарха Вартоломеја и предат проклетству. Углавном већина тих људи који су у ЦПЦ су рашчињени због финансиских малверзација и има неких монаха који су направили децу неким девојкама. У том их онда не може подржати нитко нормалан на свијету па ни Папа, шта ће му још и туђи преступници правила и закона да их подржава, и без њих имамо доста својих, OMG, које не подржавамо већ смо их због истих ствари најурили ван из католичке Цркве. Али опет онда ту видим проблем с тим народом. онда је тај народ или непоучен у вјери или заведен или стварно трпи јер док се клирици "натежу и ратују" на обе стране опет остаје факт да они та своја права која хоће да имају немају. Уствари никако није ни јасно колико је то тих који те двије цркве подржавају, већина популације или само манипулаторска "клика" на челу националистички расположене и фанатизоване мањине. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 27, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2011 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9463.msg276620.html#msg276620 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1143.0.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Првослав Написано Март 17, 2011 Пријави Подели Написано Март 17, 2011 Ствар је врло једноставана,они сви форсирају неку историску и политичку причу а заобилазе каноне и еклисиологију. . Углавном већина тих људи који су у ЦПЦ су рашчињени због финансиских малверзација и има неких монаха који су направили децу неким девојкама. бивши острошки калуђер Милутин Цвијић је пришао Мирашу тек кад је откривено да има сина са умоболном девојком која је долазила у Острог. Бивши монах Јелисеј Лалатовић је избачен у 2 години богословије због крађе,прво отишао у манастир Сретење на Овчару где су га замонашили за после два дана.Познат по фалсификовању печата,неколико пута покрао Мираша (задњи пут је добио и "епитимију").Тренутно ради на "усташком пројекту" "ХРВАТСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ". Бојан Бојовић.лажни намесник бококоторски је био члан хора св.Марко у Подгорици.После две пробе је отишао код Мираша.Живорад Павловић,бивши парох у Смедереву сада је Мирашев намесник у Подгорици.Покрао је црквену касу у Смедереву.Бивши свештеник Јован Томовић је сада Мирашев намесник у Даниловграду.Као поп је без канонског отпуста и канонског пријема се селио из Црне Горе до Америке и Кузмина.Има у Котору и још неки Иван Пајовић који је завршио "духовну академију " код украјинског Мираша -ФИЛАРЕТА ДЕНИСЕНКА-.Има још њих пар.Отац и син (незнам име) иначе су Роми.Отац је био због саобраћајне несреће коју је изазвао под забраном свештенодејства у банатској епархији,па је довео и сина кога је Мираш прво "рукоположио" па тек онда "оженио".Оженио јер му је Мираш довео младу и предао му је у руке.Има ту још онај Неђељко Фуртула који је био и искушеник и ученик богословије и покушавао да упише ПБФ али без неког већег успеха.И сада још овај Миљанић,о њему ништа незнам јер је НОВИ ЧЛАН БЕНДА ЦПЦ. 0442_feel "Да сви једно буду,као ти Оче,што си у мени и ја у теби,да и они у нама једно буду да свијет вјерује да си ме ти послао"(ЈН 17 гл-21 стих) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука