Jump to content

...Образовање у духовним школама и институцијама Српске Православне Цркве...

Оцени ову тему

Препоручена порука

...шта нас спречава у образовању,осим нашег школовања...карактер ове по све занимљиве теме јесте баук за све личности које имају значајнију улогу у формирању и образовању кандидата за свештенички позив.Сведоци смо различитих варијација и опште улоге незаинтересованости од стране одговорних да било ста предузму поводом овог питања.Стога смо дошли у позицију сервиса (част изузецима),који ради као драгстор,немајући да пружи ништа дугорочније и и другачије од осталих. Овом темом желим да чујем ваше мишљење и искуства.Да ли треба укинути богословије?Реформисати?Каква је ситуација са духовним школама Москве,Петрограда и Кијева?Духовне школе и факултети Америке и Грчке су у многоме отишли испред нас,али и они имају потешкоће у образовању свештеника који ће бити верни сведоци образа Божијег.Шта учинити док полако ходимо ка дну?.... isus-sinai

...умро је смирено у зору,далеко од Бога и света...

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Одређено вријеме се копкам да ли да поставим  ову тему односно ово питање. Не знам да ли је раније било приче на ову тему ако јесте модератори ће већ адекватно реаговати prst ka dole.

Наиме да ли сматрате да је стриктно потребно да свештенослужитељ мора бити теолошки образован, када ово питам не мислим само на БФ већ и на средње  болословско обазовање?

У +Ступљу сам упознао јмр Фотија из +Сопоћана,   мало смо разговарали и дотакнемо се теме образовања гдје  ми он рече да је завршио   Музичку академију, знам да овакав случај није усамљен како у нашој Цркви тако и у осталим помјесним православним Црквама.Такође знам да се у вријеме комунизма рукополагало олако у недостатку свештенства, али и дан данас (додуше у пуно мањем броју) исти случајеви нису ишчезли.

Дакле, шта ви мислите о томе, да ли попо може бити добар попо и духовник без средњег и високог богословског образовања??

Подели на овим сајтовима

Цитат

Одређено вријеме се копкам да ли да поставим  ову тему односно ово питање. Не знам да ли је раније било приче на ову тему ако јесте модератори ће већ адекватно реаговати prst ka dole.

Наиме да ли сматрате да је стриктно потребно да свештенослужитељ мора бити теолошки образован, када ово питам не мислим само на БФ већ и на средње  болословско обазовање?

У +Ступљу сам упознао јмр Фотија из +Сопоћана,  мало смо разговарали и дотакнемо се теме образовања гдје  ми он рече да је завршио  Музичку академију, знам да овакав случај није усамљен како у нашој Цркви тако и у осталим помјесним православним Црквама.Такође знам да се у вријеме комунизма рукополагало олако у недостатку свештенства, али и дан данас (додуше у пуно мањем броју) исти случајеви нису ишчезли.

Дакле, шта ви мислите о томе, да ли попо може бити добар попо и духовник без средњег и високог богословског образовања??

Може да буде али не мора да значи. Све је у игри. Наравно, није лицемерно рећи да има свештеника који везе са везом немају, али опет, то не значе да њихова благодатна служба није дејствена. Међутим, има и оних који причају и раде глупости - мало паганизма, мало артемијевског квасца - па се укисели цело тесто. Има оних који су завршили теологију, као нешто знају, али не умеју да саставе две просто-проширене реченице, што опет не значи да нису ок људи, али може бити недостатак за службу. Има и професионалаца  0409_feel али је на испиту њихова мегаломанија. И никако не заборавити, да има оних који су са сваким смирењем у себи објединили и једно и друго. Више ћу о овоме кад чујемо још неког.

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да човјек може бити добар свештеник и пастир, и без теолошког образовања. Наравно потребно је да познаје добро свето писмо и свете оце. Мада има свештеника који срамоте Цркву Божију, и вјерни народ...

Подели на овим сајтовима

Мислим да је насушна потреба наше Цркве за образованим пастирима. Наравно, ми можемо да наведемо примере "необразованих" али надасве добрих пастира, чак светитеља. Навешћу једног, нешег савременика (+1991.), старца Порфирија Кавсокаливита. Могао бих да наведем и другог, и трећег и ко зна колико њих. Међутим, то су часни, богомдани изузеци. Њих је образовала (теолошки) благодат Божија, Дух Свети. Ако читате старца Порфирија, видећете да он итекако добро барата теолошком проеблематиком, иако од званичног образовања има тек толико да буде писмен. Међутим, оно што је битно истаћи, старац Порфирије (наводим њега као пример) ИМА ТЕОЛОШКО ОБРАЗОВАЊЕ - на чудан и несвакидашњи начин га је стекао, али га има. Проблем је када неко овакве благодатне старце наведе у одбрану става да је непотребно теолошко образовање. Потребно је и овакви старци само потврђују да је потребно. Е сад, некоме Дух Свети да да се образује као старац Порфирије, а већини даје да се образују на уобичајен начин: "Цару небески, Утешитељу, Душе истине....", па књигу у шаке. Ппроблем је што ови који заступају став да није потребно образовање, позивајући се на благодатне старце, очекују да им "знање" сигурно и по сваку цену падне са небеса и, што је најтрагичније, често су убеђени да им је оно већ дато (без порфиријевског и без академског труда).

Једноставно, без темељног познавања своје вере, АЛИ ТЕМЉНОГ ПОЗНАВАЊА А НЕ БАПСКОГ ПРИПОВЕДАЊА И СУЈЕВЕРИСАЊА, не можемо очекивати успешну пастирску службу. Много је тога и поред образовања што кандидат за свештеника треба да испуњава - све то обједињено са образовањем јесте рецепт за добру пастирску службу.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Цитат

Мишљења сам да под хитно треба увести веронауку у богословије.

greengrin

:drugarstvo: greengrin greengrin

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цитат

Мислим да је насушна потреба наше Цркве за образованим пастирима. Наравно, ми можемо да наведемо примере "необразованих" али надасве добрих пастира, чак светитеља. Навешћу једног, нешег савременика (+1991.), старца Порфирија Кавсокаливита. Могао бих да наведем и другог, и трећег и ко зна колико њих. Међутим, то су часни, богомдани изузеци. Њих је образовала (теолошки) благодат Божија, Дух Свети. Ако читате старца Порфирија, видећете да он итекако добро барата теолошком проеблематиком, иако од званичног образовања има тек толико да буде писмен. Међутим, оно што је битно истаћи, старац Порфирије (наводим њега као пример) ИМА ТЕОЛОШКО ОБРАЗОВАЊЕ - на чудан и несвакидашњи начин га је стекао, али га има. Проблем је када неко овакве благодатне старце наведе у одбрану става да је непотребно теолошко образовање. Потребно је и овакви старци само потврђују да је потребно. Е сад, некоме Дух Свети да да се образује као старац Порфирије, а већини даје да се образују на уобичајен начин: "Цару небески, Утешитељу, Душе истине....", па књигу у шаке. Ппроблем је што ови који заступају став да није потребно образовање, позивајући се на благодатне старце, очекују да им "знање" сигурно и по сваку цену падне са небеса и, што је најтрагичније, често су убеђени да им је оно већ дато (без порфиријевског и без академског труда).

Једноставно, без темељног познавања своје вере, АЛИ ТЕМЉНОГ ПОЗНАВАЊА А НЕ БАПСКОГ ПРИПОВЕДАЊА И СУЈЕВЕРИСАЊА, не можемо очекивати успешну пастирску службу. Много је тога и поред образовања што кандидат за свештеника треба да испуњава - све то обједињено са образовањем јесте рецепт за добру пастирску службу.

Amin. joooj

Цитат

мореееее, шиба све лечи  :drugarstvo:

клечање на кукурузу додатно спречава будуће болести  greengrin greengrin greengrin

greengrin greengrin

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Образовани или необразовани свећеници морају да раде свој посао. Тачка. Посао нису само водице и требе. Са образовањем или без образовања да раде свох посао. Али то сад....

Подели на овим сајтовима

Цитат

Образовани или необразовани свећеници морају да раде свој посао. Тачка. Посао нису само водице и требе. Са образовањем или без образовања да раде свох посао. Али то сад....

А како замишљаш да раде свој посао ако не умеју да га раде?

:drugarstvo:

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

:)

Да :). И мене интересује одговор на ово питање?

Подели на овим сајтовима

• Гости
  Цитат
  Цитат

:)

Најбоље што умеју?  .mislise.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...