Grizzly Adams Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Не знам да ли постоји нешто на свету што ме више нервира од тих "обичаја"... Баш си ме погодио у живац оче. И зато нећу ништа да пишем да не правим модераторима пос`о... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ја сам из Поморавља и све ми је јасно о чему причате о. Иване. Ужас је код нас. Што је најгоре, свештеника нико не слуш ("шта он зна?!"), али се зато слуша тамо нека тетка или стрина која одређује кад се коме дарују чарапе и мајце, где се везују пешкири.... Иста прича се десила за Васкрс прошле године када је било 40 дана од смрти мајке мог колеге. И десет дана пре тога, доалзи он на посао бесан и изнервиран. Шта је било, каже нервира га поп и никад више неће у кућу да га пусти. Питам што. Каже, зато што неће да дође на гроб за парастос за 40 дана,а Ускрс је. ја му ту објасним зашто поп тад не излази на парастос, да се по правилу ни сахране тад не врше. Ма јок, ни да ме саслуша. Каже цео град ће бело да га гледа што мајци није оставио 40 дана баш тог дана а и стрина му рекла да ОБАВЕЗНО мора тад нема везе што је Ускрс. И шта? Џабе ја молила, убеђивала да то не ради. Изнели људи клопу на гробље, обележили 40 дана без попа и цврц. Што би ми овде рекли-ништа с` ништа. Ужас од обичаја. Ух, ово сам већ имао као проблем и тачно знам о чему причаш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ubacuju li i mobilne telefone mozda? Da li idu sa punjacem ili... И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Морам још да кажем да су сви ти "обичаји" поприлично измакли контроли тј. примењују се као стари обичаји, али изгледа врло нездраво мутирани. На пример то даривање пешкира и чарапа. Колико ми се чини то се практиковало некад давно док су се чарапе плеле, а пешкири ткали и тиме су се даривали људи који носе сандук, копају раку и слично, а као нека захвала за помоћ и уложени труд. Данас, гробари који су за то плаћени копају раке, сандук углавном возе на за то предвиђеним колицима исти ти гробари, погребна предузећа обављају све остало што је потребно и та се услуга такође плаћа. Ово су све професионалне службе које раде за новац, а не за чарапе и пешкире. Ту су изгледа разне стрине биле креативне па смислиле шта ће са пешкирима (окачити на венце, везати на крст...). Све у свему време је да ови "обичаји" пређу у домен КУД рецимо Абрађевић, а онда осталих , али проблем је ко ће у то да убеди народ. Овде је реч о сахранама, али слично је и код венчања. Скоро ми се удала једна рођака, а муж пореклом са Косова. Кад јој је заова објаснила кога све мора да дарује и то не са једним, већ са три поклона, просто ми се завртело у глави. Људи моји, то се тако даривало док су дарови били једна јабука, вежена марамица и печена погача. 4chsmu1 Лепо је даривати, али не треба да младенци због тога упадну у дугове већ на почетку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 ti običaji samo pokazuju da će naš narod mnogo lakše ispuniti formalnu obavezu-koliko god glupa bila- i otići da mirno spava a propustiće suštinu-koja je mnogo jednostavnija plus, veruje se da pare pale i kod Boga i tako uzgaja kult novca i podmićivanja Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Шта кажеш на ово чуванје мртваца да преко нјега не прескочи мачка? Јер онда се наводно приказује укућанима? -smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='4chsmu1' /> Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 pa ne znam što baš mačka... što ne miš... ili petao... ko bi ga znao... valjda su mačke ozloglašene... 4chsmu1 ja bi baš voleo da me mačka preskoči kad umrem... al bi se ostali utripovali.... hahaha Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 link=topic=10827.msg342658#msg342658 date=1294873565] ti običaji samo pokazuju da će naš narod mnogo lakše ispuniti formalnu obavezu-koliko god glupa bila- i otići da mirno spava a propustiće suštinu-koja je mnogo jednostavnija plus, veruje se da pare pale i kod Boga i tako uzgaja kult novca i podmićivanja Својим очима сам гледао када су покојнику, пре неких две године, натрпали у шаке преко 20,000 динара и плус неке еврове. И ако сам их молио да то не чине јер нема смисла, боље да дају некоме коме то треба ако њима не треба, да помогну сиротињу, био сам омаловажаван од бар њих десетак. На крају је једна баба стала испред свих и рекла: Слушај ти попе, ти си своје обавио сада ми радимо по нашем! Мој брат је млого волео паре и нека иду са њим! Јес, сада ћу да дајем тамо некем, то нека иде са њим, он је све паре чувао, бла, бла, бла... - нисам више имао шта да ту додам. Бабина је задња. Може сто владика и хиљаду свештеника нешто да каже- бабина је задња.Дакле, среброљубље ће да га спаси, по њиховом... Давидова је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 greengrin ali opet, vidi, neko ne voli pare radi srebroljublja, nekome to dodje kao skupljanje markica, nemoj pogresno da shvatis i da mi to preokrenes na srebroljublje, ne, nego neko eto voli i sta sad, pusti ljude neces ih nauciti a ne prave nista strasno osim sto ce morati da se stisnu i upru za lebac greengrin EDIT: i to sto mu ubacuje ta baba vecu svotu, otkud ti znas zasto ona to radi i koji joj je motiv, mozda ona to radi bas zato da bi jos pokazala kolko ga voli a ne radi toga sto ce njega pare spasti ili ce mu sluziti- pa nema logike greengrin treba razmisljati malo dubokomisaonije greengrin Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 greengrin ali opet, vidi, neko ne voli pare radi srebroljublja, nekome to dodje kao skupljanje markica, nemoj pogresno da shvatis i da mi to preokrenes na srebroljublje, ne, nego neko eto voli i sta sad, pusti ljude neces ih nauciti a ne prave nista strasno osim sto ce morati da se stisnu i upru za lebac greengrin мени је то страшно и јадно и жалосно када видим покојника како му уместо крста или иконе у рукама паре. Нема шта, изгледа да Бог мора да окрене па да прима новчана средства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 a to za plasticne vence se slazem- nema smisla Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 a to za plasticne vence se slazem- nema smisla А ово за гурање пара у раку има смисла? И за то да човек продаје из куће да би сахранио укућана има смисла, док они који треба, заправо, да помогну, одмажу свим силама? Ако су само венци проблем- нека и њих, шта има везе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 nema ni to smisla u nasim ocima, ali u njihovim ima, da dodaju jos malo ljubavi ako nisu stigli da urade dok je bio ziv, ne znaju za drugi nacin sta ces, ne sudi, prost narod Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 13, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 nema ni to smisla u nasim ocima, ali u njihovim ima, da dodaju jos malo ljubavi ako nisu stigli da urade dok je bio ziv, ne znaju za drugi nacin sta ces, ne sudi, prost narodНије ствар суђења брате, него ствар лудорија, које полако улазе у етос цркве, кварећи сам смисао православног етоса.Ако неко жели нека прода и кућу (код мене на парохији је човек потрошио 20,000 евра за сахрану баби), али то нема везе са Православљем. Ово сам поставио зато што мој пријатељ мора да прода сада компјутер да би сахранио оца, док сви брину да лије купио довољно пешкира или да ли је поставио парне или непарне тањире. Нико не брине да му помогне. А пуна нам уста заједнице, литургије, љубави... Но, игледа да је боље да се ћути и ништа се не говори, шта ту да ми нешто мењамо, да уводимо новотарије... кога је брига што неко страда Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јануар 13, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2011 nema veze imace za lebac greengrin i jeste u pravu si i ja posmatram to isto tako ali sta ces greengrin i ja bih voleo da neke stvari budu kako ja ocu al eto nece to da bude nikad, tako ti je to greengrin uostalom nije to sustina greengrin Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука