Jump to content

Izvinjenje i hrišćanstvo

Оцени ову тему

Препоручена порука

Moram da priznam da mi je muka od poslednjih tema koje se trpaju pod ekumenizam a sa njim nemaju veze, pa se javljam opet samo da vas pozovem da razm,islite o sledećem:

I šta bi vam značilo da se papa izvini za zločine pojedinih Hrvata katolika? Da li bi to značilo nešto žrtvama? Ništa. I dalje će biti mrtvi. Da li se nešto promenilo? Po tom pitanju ništa. No, koji je smisao traženja oproštenja od nekoga ko sa tim nema veze?  Koja je to budalaština! Tadić se izvinjava za žrtve u Srebrenici a nit luk jeo nit luk mirisao. KC je danas nešto sasvim drugo, iako, naravno, to nekima odavde ne vredi govoriti. Dijalog koji se želi u KC sa pravoslavcima je iskren - pa ko bi pokretao uopšte i pitanje papinog primata da nismo zainteresovani za rešenje u istini? Može KC i dalje da insistira na prvenstvu pape kakvog ga jedan deo KC i danas shvata, ali ne insistira. I to je pitanje na dnevnom redu. Ne poznajete KC. Mislite da je papa svemoćan i da je Vatikan sve u svemu, da vlada čvrstom rukom - nemate pojma! Vatikan je čvrst, zato što katolici to žele, ali Vatikan ne vlada pomesnim crkvama - mogućnost kontrole nije tako velika kao što vi mislite, a posebno kontrole što se političkih odluka i ponašanja pojedinih crkava tiče. Hrvati NISU katolička Crkva. Oni su jedan delić nje. Ima nas preko milijardu, Hrvata ima par miliona, a ni svi Hrvati nisu katolici. Pa da su i svi katolici u hrvatskoj krivi, pa da papa okleva da oplete po njima - i on se, kao i SPC plaši i brine da ne dođe do raskola i cepanja Crkve. Naravno da nije isto, ali pogledajte samo koliko je sabor odlagao da oštro istupi protiv Artemija. Sveti Stepinac? Hrvati ga hoće, šta papa da uradi? Da im zabrani? Ne treba nam raskol, ako je Stepinac cena - mala je cena. Sveci ne moraju da se slave - ko hoće, slobodno mu je. Ko stepinca ne voli, ne mora da ga slavi - pojedinačni sveci nisu deo verovanja.

Za vreme II svetskog rata NIJE BILO TELEVIZIJE! Vesti se nisu tako brzo širile, a kao i u svakom ratu i tada je bilo propagande i kontra propagande. Svedoci smo bili kako RTS izveštava za napade Zengi na neka mesta, a ljudi u tim mestima se krste i levom i desnom jer se ništa ne dešava. To je i tada bio problem. Papa je kao i svi morao da levitira između pobune protiv stvari koje je znao ili ne - računajući na krvavu odmazdu protiv katolika od strane nacista, sa jedne strane, a sa druge strane znajući da njegova pobuna neće ništa bitno promeniti. Činio je koliko je mogao.

Zaista, šta vam znači izvinjenje? Gde je to Isus izvinjenje postavio kao uslov za praštanje? Ako je izvinjenje znak iskrenosti dijaloga - i to je glupost, jer svi drugi pokazatelji govore o iskrenosti - no to oni najglasniji ni ne mogu da primete jer ni svoju Crkvu ne poznaju a kamoli KC.

I na kraju. Ovde nikad (ne samo na forumu) nije ni povedena ozbiljna i neostrašćena rasprava i istraživanje o tim vremenima. Komunistička propaganda i dalje suvereno vlada i krivci su dalje krivi, naravno, oni sa druge strane a naši su postali sveci, takođe na obe strane. Pa eto, vidite...Par budala strelja nenaoružane muslimanske zarobljenike i onda su u medijima svi srbi bezobzirne ubice - gledate li u poslednje vreme filmove - pa kad se o nama radi to boli. Kad generališu stvari u svetu a po našim leđima opali onda to nije u redu, a kad sami to radimo je sasvim u redu. Oni koji su činili zlodela su skoro svi mrtvi. Još su živi samo oni koji su bili klinci u to vreme. Zločinci su već pred Bogom. Oni koji ovde traže izvinjenje sa tim nemaju ništa, kao ni oni od kojih se to traži - i to sve rade oni koji sebe zovu hrišćanima! E pa zato će muslimani izgleda i uspeti da nas progutaju, jer oni svedoče oni što veruju a mi jedno pričamo a drugo radimo.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

тебе су баш спржили са тим глупим поистовећивањем србин=православац=праведник и римокатолик=хрват=кољач  greengrin greengrin 4chsmu1

а за ово потоње, вреди те ''оплести''  smej.gif

Sveti Stepinac? Hrvati ga hoće, šta papa da uradi? Da im zabrani? Ne treba nam raskol, ako je Stepinac cena - mala je cena. Sveci ne moraju da se slave - ko hoće, slobodno mu je. Ko stepinca ne voli, ne mora da ga slavi - pojedinačni sveci nisu deo verovanja.

катастрофа.  :)

ако је ово упола став РКЦ, онда нема где дубље да падне ваша дубиоза.

Za vreme II svetskog rata NIJE BILO TELEVIZIJE! Vesti se nisu tako brzo širile, a kao i u svakom ratu i tada je bilo propagande i kontra propagande.

ма дај.  smej.gif

савезници су знали годинама пре рата да је Хитлер почео да стерилише људе од 1934. и да ће правити концентрационе логоре чим буде могао. да не причамо о Америчком финансирању нациста до 1942. године.

свако ко мисли да је другачије је наиван ко беба и неинформисан као ђак првак.

Papa je kao i svi morao da levitira između pobune protiv stvari koje je znao ili ne - računajući na krvavu odmazdu protiv katolika od strane nacista, sa jedne strane, a sa druge strane znajući da njegova pobuna neće ništa bitno promeniti. Činio je koliko je mogao.

размишљање је катастрофа.  greengrin

боље мученици Христа, истине и правде ради него живот у нечовештву.

Подели на овим сајтовима

Ja se poistovećivanjem ne bavim, ali ti i tebi slični nikako da se izlečite od toga. Porazmisli malko o onome što sam napisao pre nego što se baciš na jeftino lupetanje po tastaturi.

A ovo poslednje o mučeništvu - ostavi patetiku za nekog blesavog. Vidim, sve se ubiste od mučeništva za Hrista.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Милан Меденица ака Меда Брутал kriminalac

Лепо речено!

@o. Midrash aka o. Midrash, također: Лепо речено!   kriminalac

Ali bojim se da ni jedan ni drugi nisu totalno u pravu, ustvari bolje reći jesu oba a to je ta nagora stvar na svemu tome! Prilike i složena paučina odnosa i suvislosti u 2ww su bile teško zamislivim i još teže normalno razumski objašnjivim, daleko komplexnije i teže nego što si to iko od nas uključujući i mene naravno usuđuje i može i predstaviti. Kad bi znali kako je to ustvari zaista bilo tim akterima od Pape do Stepinca, od Nedića do Draže Mihajlovića od groze i užasa bi vam se digla i uspravila sva kosa na glavi i bez gela a nekoliko mjeseci bi vas psihoterapijom u nekakvom tom psihijatrijskom ustavu privodili sebi. Meni je bilo dosta za cijeli život i to "malo" što sam čuo od svojih najbližih. Sveobuhvatna nikad prije do tada zaživljena apokaliptika i ultimativni a neizbježni iracionalni surrealizmus ili nadrealizam tih scena i životnih situacija iz kojeg nije bilo ni spasa, ni bijega, izlaza ili uteka iz te dobe je zaista NESTVARAN, nikada do tada a ni poslije toga viđen i zaživljen u takvim dimenzijama i takvoj sveobuhvatnosti niti se svijet s nečim slinim do tada ikada sreo. A dalako premašuje racionalno i realno poimanje svijeta u svakom pravcu, smislu i obliku i vrlo ograničene mogućnosti našeg realnog poimanja. Bio je to život bolje reći tavorenje u takvom absurdistanu punom neizvjesnosti, straha, boli, ljudske patnje, bespomoćnosti, bezumlja i beznađa. Nešto o tome su nam zatim uspjeli samo više reći takvi umjetnici kao Salvador Dali, Pablo Picasso i slični. Koji su na svojim slikama uspjeli izolovati taj neopisivi extrakt namixovane smrti, zla, tame, kostiju, krvi i škrguta ljudskih zuba. Ja osobno imam dojam da se cijeli svijet kao takva mala kuglica na dobu 5 godina našao u raljama samog megaraptora Lucifera, takvog u podobi dinosaura i imali smo mir tek kad smo bili iz njih nekim čudom "ispljunuti" i izbačeni van.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

I šta bi vam značilo da se papa izvini za zločine pojedinih Hrvata katolika? Da li bi to značilo nešto žrtvama? Ništa. I dalje će biti mrtvi. Da li se nešto promenilo?

Mislim da nisam ni u najludjim snovima mogao zamisliti da ce ovako misliti neko ko se naziva svestenikom. Da li pater Midras zapravo zeli da u nama probudi zluradost uveravajuci nas ovim pisanjem da se RKC srozala tako nisko?

Подели на овим сајтовима

I šta bi vam značilo da se papa izvini za zločine pojedinih Hrvata katolika? Da li bi to značilo nešto žrtvama? Ništa. I dalje će biti mrtvi. Da li se nešto promenilo?

Pa zar se onaj predhodni Papa nije izvinjavao? Ima je seriju Mea Culpa. O raznim  stvarima iz proslosti rimokatolicke Crkve. Mislim i na sadasnjeg i na predhodnog Papu.

http://it.euronews.net/2010/09/19/mea-culpa-del-papa-vittime-degli-abusi-come-martiti/

CITAT

"Domande di perdono [modifica]

« Come successore di Pietro, chiedo che in questo anno di misericordia la Chiesa, forte della santità che riceve dal suo Signore, si inginocchi davanti a Dio e implori il perdono per i peccati passati e presenti dei suoi figli [...] senza nulla chiedere in cambio. »

(Papa Giovanni Paolo II, Incarnationis mysterium, 29 novembre 1998.)

Ha pubblicamente espresso più volte richieste di perdono per quelli che ha considerato come i peccati commessi da cattolici durante i secoli. Di seguito sono elencate alcune delle occasioni:

Il 31 ottobre 1992 per la persecuzione dello scienziato italiano Galileo Galilei ed il processo che seguì nel 1633.

Il 9 agosto 1993 per il coinvolgimento di cattolici nella tratta degli schiavi africani.

Nel maggio 1995, nella Repubblica Ceca, per il ruolo avuto dalla Chiesa nei roghi e nelle guerre religiose che seguirono la riforma protestante.

Il 10 luglio 1995 inviò una lettera destinata «ad ogni donna» in cui, pur non chiedendo esplicitamente perdono per le ingiustizie compiute verso le donne nel nome di Cristo, di fatto sottolineava gli "enormi condizionamenti che, in tutti i tempi e in ogni latitudine, hanno reso difficile il cammino della donna, misconosciuta nella sua dignità, travisata nelle sue prerogative, non di rado emarginata e persino ridotta in servitù" Lettera di Giovanni Paolo II alle donne.

Il 21 maggio 1995 a Olomouc nella Repubblica Ceca, a nome della Chiesa di Roma chiede perdono dei torti inflitti ai non cattolici e nel contempo assicura il perdono della Chiesa cattolica per le sofferenze che i suoi figli hanno patito. Al suo ritorno nella Repubblica Ceca, richiama esplicitamente tale discorso il 27 aprile 1997.[43]

Il 29 novembre 1998 con la bolla di indizione dell'Anno Santo del Giubileo del 2000 Incarnationis mysterium.[44]

Il 18 dicembre 1999 per l'esecuzione di Jan Hus nel 1415.

Durante una solenne celebrazione in Vaticano il 12 marzo 2000, chiese perdono per i peccati commessi in ogni epoca dai cattolici che violarono «i diritti di gruppi etnici e intere popolazioni, e dimostrarono disprezzo per le loro culture e tradizioni religiose.»

Il 4 marzo 2001 si scusò con il Patriarca di Costantinopoli per i peccati commessi dai crociati in occasione della Quarta crociata, che nel 1204 si mosse contro Costantinopoli invece che verso la Terrasanta.

Il 21 novembre 2001 chiese scusa, via internet, per gli abusi commessi dai missionari nel passato contro le popolazioni indigene del Pacifico meridionale."

Izvor:

http://it.wikipedia.org/wiki/Papa_Giovanni_Paolo_II#Domande_di_perdono

Na italijanskom, spisak nekih od stvari zbog kojih je trazio oprostaj Papa Jovan-Pavle II.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Jučer sam prijatelju koji je (također) Srbinom katolikom kao o. Midrash pokazao ovaj Forum ŽRU i par tema s pozivom da se učlani pa barem jednom napiše nešto o tome kako je i zašto kao Srbin odlučio da se pokrsti u svojoj 23 godini u katoličkoj a ne SPC, on kad je pregledao samo naslove tema slične ovima Jasenovac, Vatikan, Papa, Niš 2013, izvinjenje i slične rekao mi je da vas pozdravim ali da za sada ne želi, zatim o tom još razmisli ali najvjerovatnije ne bude. A zbog načina kako su KC i Papa tu na Forumu tretirani i jer mu se to nije svidjelo. I da vam imam pustit video od Vassule. No, šteta, šta se tu sad može, ovim pozdravljam u njegovo ime sve Forumaše i o. Midrasha a to video možda napostujem ali negdje posebno da ne budem s tim off-topic. No onda s takvim načinom je teško razvijati neki ekumenizam kad se on kao Srbin ne osjeća baš mnogo dobrodošlim i pozvanim ni za taj jedan dan.

:huh:

Подели на овим сајтовима

Jučer sam prijatelju koji je (također) Srbinom katolikom kao o. Midrash pokazao ovaj Forum ŽRU i par tema s pozivom da se učlani pa barem jednom napiše nešto o tome kako je i zašto kao Srbin odlučio da se pokrsti u svojoj 23 godini u katoličkoj a ne SPC, on kad je pregledao samo naslove tema slične ovima Jasenovac, Vatikan, Papa, Niš 2013, izvinjenje i slične rekao mi je da vas pozdravim ali da za sada ne želi, zatim o tom još razmisli ali najvjerovatnije ne bude. A zbog načina kako je su KC i Papa tu na Forumu tretirani i jer mu se to nije svidjelo. I da vam imam pustit video od Vassule. No, šteta, šta se tu sad može, ovim pozdravljam u njegovo ime sve Forumaše i o. Midrasha a to video možda napostujem ali negdje posebno da ne budem s tim off-topic. No onda s takvim načinom je teško razvijati neki ekumenizam kad se on kao Srbin ne osjeća baš mnogo dobrodošlim ni za taj jedan dan.

:huh:

Bogu hvala pa nam je dao slobodnu volju i da mozemo da biramo.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Res, non verba! :cheesy2:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ja se poistovećivanjem ne bavim, ali ti i tebi slični nikako da se izlečite od toga. Porazmisli malko o onome što sam napisao pre nego što se baciš na jeftino lupetanje po tastaturi.

A ovo poslednje o mučeništvu - ostavi patetiku za nekog blesavog. Vidim, sve se ubiste od mučeništva za Hrista.

видим, само ти очи изби и уби те у појам толико да си направио тему од своје апологије.

изволи, потврди своје писање да сам ја поистоветио ЈЕДНОМ србин=православац=праведник и римокатолик=хрват=кољач, иначе си најобичнији клеветач ради самооправдања који опонира и дисквалификује оног с ким дијаложи да би остао при своме.

шта ти знаш о мом животу, или туђим, па имаш право тако нешто да изјавиш и у срца и дела да загледаш?

невероватно ми је да читам да ово пише свештеник РКЦ, коју уважавам скоро подједнако као своју.

и то не због пијетизма, већ због ускости.

Подели на овим сајтовима

da se izvinem odma obojici bendoff

bas ste glupi sto se svadjate, jel nemate pametnija posla?! pospan

ja evo pijem dve litre piva i gledam kako da pomognem, evo jedan savet ako je neko pecaros i jos podlegao poroku duvana

http://vukovisadunava.com/dunavska-birtija/trikovi-i-fore-%27kako-ja-to-radim%27/msg127822/#msg127822

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Jučer sam prijatelju koji je (također) Srbinom katolikom kao o. Midrash pokazao ovaj Forum ŽRU i par tema s pozivom da se učlani pa barem jednom napiše nešto o tome kako je i zašto kao Srbin odlučio da se pokrsti u svojoj 23 godini u katoličkoj a ne SPC, on kad je pregledao samo naslove tema slične ovima Jasenovac, Vatikan, Papa, Niš 2013, izvinjenje i slične rekao mi je da vas pozdravim ali da za sada ne želi, zatim o tom još razmisli ali najvjerovatnije ne bude. A zbog načina kako su KC i Papa tu na Forumu tretirani i jer mu se to nije svidjelo. I da vam imam pustit video od Vassule. No, šteta, šta se tu sad može, ovim pozdravljam u njegovo ime sve Forumaše i o. Midrasha a to video možda napostujem ali negdje posebno da ne budem s tim off-topic. No onda s takvim načinom je teško razvijati neki ekumenizam kad se on kao Srbin ne osjeća baš mnogo dobrodošlim i pozvanim ni za taj jedan dan.

pospan

као хришћанин си могао само да му објасниш да су и ти људи верници са свим својим манама као и он и да нема право да их одрекне, као своје ближње, од себе.

избор има, али не значи да је то исправно.

с друге стране, управо због свог супротног става би имао хришћанску обавезу да дође и да каже да није тако, својим присуством и сведочењем потврди другачије - као што ти то чиниш, за мој појам.

опростићеш ми, ал ја сам вређан, малтретиран, тужен код владика поименце и анонимно и обележен због својих отворених екуменистичких ставова овде, in vivo и у Цркви, а неко на одокативном примеру се саблазни на пар нечијих речи, па не знам какве да су?

онда за њега и није проповед, нек се оснажи прво у сопственој вери.

Подели на овим сајтовима

da se izvinem odma obojici 4chsmu1

bas ste glupi sto se svadjate, jel nemate pametnija posla?! pospan

ко се свађа?  bendoff

то што сам му поставио огледало, не значи да ми негатива расте.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...