Гости Guest Alefshin Написано Октобар 19, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Искушениче, полако са тим саветима, има овде доста свештеника. Систематски се борио против римокатоличких икона и скулптура Митрополит Михаило Јовановић( 2. половина 19. века), иначе један од наших најобразованијих Архијереја свих времена. Лично мислим да те предмете не треба уништавати или сл., једноставно треба знати да су римокатолички, одложити их негде или их поклонити неком познанику-римокатолику. Како препознати римокатоличке иконе и предмете? Слике говоре више од хиљаду речи: Најчешће сам на парохији сретао римокатоличко Срце Исусово: Круница Госпе: Уобичајна римокатоличка скулптура Богородице: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ??? ??? ???? ????? ???????? ?????????? ??? ?? ?? ???????? ???? ?? ?? ????? ??????. To rade i kod nas.... :cheesy2: U crkvi pokrova presvete Bogorodice u Zemunu su iz tog razloga i napisali "uputsvto" u kome stoji da se Njena ikona celiva, a ne mazi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ?? ?? ?? ????? ?????? , ?? ?? ?? ????????? ????????? ? ??? ????????? ???????????? ?? ????????? ? ??? ?????????? ????? ????? ??? ??? ?? ????????? ?? ?? ????????? ??? ?????? ???????????? ? ???? ??????. ?????? ?? ???? ???????? ?????? ?? ????? ?????? ? ????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ??? ??? ???? ????? ???????? ?????????? ??? ?? ?? ???????? ???? ?? ?? ????? ??????. To rade i kod nas.... :cheesy2: U crkvi pokrova presvete Bogorodice u Zemunu su iz tog razloga i napisali "uputsvto" u kome stoji da se Njena ikona celiva, a ne mazi. ? ? ???? ?? ????! ? ?? ?????? ?? ???? ???? ?????? ... ?????? ????? ??? ???? ???? ?? ???? ?????? ?????? ??? ????? ??????? ?? ?????? ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Ја сам био у сличној недоумици везано за крстиће пре десетак година.Мој духовник ми је тада рекао да је крст=крст.Као пример навео ми је дрвени крстић који ми је донео из Јерусалима.Рекао ми је да су на истом месту куповали и он и католички свештеник и један светогорски јеромонах.У питању је класичан дрвени крстић са натписом на задњој страни Јерусалим.Нормално је да се то не односи на крстиће на којима се налазе свакојаки натписи невезани за православље и веру. Ја овакав какав сам морао сам дубље да уђем у ту тематику,па сам онда мислио да се наш разликује по маковима са стране, међутим у Италији и Швајцарској имаш да купиш такве,па онда како се приказује Исус на њима .Као код нас су му испружене ноге ,а код њих прекрштене .али опет видим да и код нас има да се купи и то у православним продавницама при цркви са прекрштеним . На крају сам дошао до почетне дијагнозе крст=крст.Ако грешим исправите ме. 0202_238 Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 да и мени је то мало око распећа Христовог нејасно - паралелна стопала, укрштена стопала ? 0202_238 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Ја не препознајем разлике између крстића, бројаница, икона и сл., вероватно из неукости, али сигурно из разлога незаинтересованости. Ниједан од предмета сам по себи није ништа друго до материјал обликован у одређену форму. Наш приступ било ком предмету јесте оно што тај предмет "постаје", јер му више не прилазимо као предмету већ као симболу Узвишене Суштине. када целивам икону, ни не видим да ли је овај или онај стил, већ осећам своју снисходљивост и хоћу да је осети и осликани Светац, Мајка Божија, или сам Господ, у том тренутку у Царству Небеском где већ Јесу. Желим да Препознају моју слабост и да ме Прихвате таквог какав јесам, не сличице, већ Узвишени. Небројено пута ми се десило да гледајући у свакодневне ствари, покушавам да пронађем Крст, или Лик. И верујте ми увек се то може....Да ли је душекорисно, не знам, али се осећам одлично, када пронађем симбол у облаку, листу, плочама тротоара, клупи у парку, дечијем трагу у песку... Предмет је само предмет, све до оног тренутка,када Благодаћу Духа Светог у нама, сами не осетимо Узвишено из самог предмета... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Искушениче, полако са тим саветима, има овде доста свештеника. Опростите о.Алфешине,ако сам нешто погрешио исправите,али мислим да нисам ништа погрешио,овде што сам написао. Нигде нисам рекао да их треба спалити,већ дати свом свештенику да он уради са њима шта мисли да треба,а колико знам такве ствари,као и старе православне оштећене иконе,слике,предмети се спаљују у црквеној пећи. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ?? ? ???? ?? ?? ???? ??? ??????? ????????? ??????? - ????????? ???????, ???????? ??????? ? stadaradim ?????? ?? ?? ??????? ???,?????? ????? ??????? ???? ???? ???? ?????????? ?? ?????,??? ???????? ????? ?? ?????,????? ??????? ????????? ?????? ?????? ?? ????,? ?? ??? ?? ???????????? ???????? ????????? ??????? ?? ???? ???. ???? ??? ??????? ?????????? ?????? ??????? ??????? ??????? ????? ?? ??? ?? ?? ???? ???????? ???????? ??????,???? ?? ???????? ?? ???? ?? ?????? ?????,??? ?? ??? ???????????? ????????? - ?? ???? ?? ???,??? ?? ????? ????? ?? ?? ?? ?????. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ?.????????,. Ovo je bilo jace od mene stadaradim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 ?.????????,. Ovo je bilo jace od mene stadaradim 0104_cheesy dada joooj "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JELENA Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Ako osoba dodje u situaciju da ulazi u katolicku crkvu, kako treba da se ponasa na ulazu u Crkvu i kako treba da se ponasa unutra kad udje stadaradim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Ako osoba dodje u situaciju da ulazi u katolicku crkvu, kako treba da se ponasa na ulazu u Crkvu i kako treba da se ponasa unutra kad udje 319.gif ????????,??? ?? ?? ???? ? ?????,??? ????? ????????????. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Октобар 20, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2009 ?? ? ???? ?? ?? ???? ??? ??????? ????????? ??????? - ????????? ???????, ???????? ??????? ? 8086.gif ?????? ?? ?? ??????? ???,?????? ????? ??????? ???? ???? ???? ?????????? ?? ?????,??? ???????? ????? ?? ?????,????? ??????? ????????? ?????? ?????? ?? ????,? ?? ??? ?? ???????????? ???????? ????????? ??????? ?? ???? ???. ???? ??? ??????? ?????????? ?????? ??????? ??????? ??????? ????? ?? ??? ?? ?? ???? ???????? ???????? ??????,???? ?? ???????? ?? ???? ?? ?????? ?????,??? ?? ??? ???????????? ????????? - ?? ???? ?? ???,??? ?? ????? ????? ?? ?? ?? ?????. ? ???? ?? ?????? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јун 6, 2010 Пријави Подели Написано Јун 6, 2010 да и мени је то мало око распећа Христовог нејасно - паралелна стопала, укрштена стопала ? isus-sinai Мислим да је одговор лак,колико знамо Господу ноге нису биле прекрштене на крсту,већ положене једна до друге,свака засебно прикована једним клином за крст,а то што су римокатолици умислили другачије стварно не знам што. Онда ако логички размишљамо једино валидно распеће Господа нашег је ако је на њему приказан правилно Господ,који је прикован за Крст са четири клина,што је код римокатолика другачије - то јест са три,што из свега следи да је то јерес. А како то знамо? колико знамо Господу ноге нису биле прекрштене на крсту,већ положене једна до друге Da li je moguce da netko ovo malo vise objasni...i zasto je vazno kako su noge bile na krizu,jedna pored druge ili prekrizene...???? Ima li to neko znacenje u vjeri,i sa samim Isusom Kristom...? Kako ste dosli do tih zakljucaka i gdje...moze li se negdje procitati..? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука