Будимир Лазић Написано Јануар 9, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2011 То да је Престолонаследник Александар потомак Немањића није измислио он, него то говоре историчари... 0110_hahaha smej.gif Не видим шта је ту смешно. Ево ти цела генеологија, сва колена: http://tripatlas.com/Nemanjic_pedigree_of_the_Royal_House_of_Yugoslavia http://www.royalfamily.org/history/roots/nrmanic_srp.html Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 У духовном смислу да, али у биолошком тешко... Њ.К.В. Александар II по вишеструкој линији индиректно вуче порекло од преднемањићких српских жупана, као и од раних Немањића (од Стефана Немање до Краља Драгутина) и раних босанских Котроманића. http://www.royalfamily.org/qa/index_cir.htm#9 по тој логици пола Црне Горе је потомак Немањића, укључујући и мене. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Тако да ме лажне партијске честитке не интересују. Краљ је битан! 0442_feel Boli me uvo za Gicu. 0442_feel Osim toga, on mi nije kralj. за ово је требала администрација да те опомене. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Престолонаследник Александар Други смрћу свога оца Краља Петра Другог има пуно легитимно право да користи титулу Краља, али он то још увек не жели из својих личних разлога.само кад га Црква крунише.до тад је само принц илити престолонаследник. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 @Meda Ksio je hteo da kaze to da termin srpski bozic nije adekvatan jer ga ne slave samo Srbi. Isto tako da nije ni termin pravoslavni bozic nije adekvatan jer ima pravoslavnih koji ne slave tada. Tako sam bar ja shvatio. лепо, а ко му је опонирао за термин ''српски Божић''? 89898989898989сви православни га славе 25. децембра, у оба календара. дакле, не видим у чему је проблем сем у томе што ви не гледате према два календара (јулијански и ревидирани Миланковићев) већ све по једном (грегоријанском). несхватајући и неразумевајући проблем непромишљено правите грешку коју понављате не осврћући се на поставку. ја и не правим разлику између два православна календара с обзиром на то да није миланковићев ревидирани исти као грегоријански. значи, рекох ВЕРСКИ календари, не астрономски, јер нити један календар није астрономски већ је уско везан за једну религију. то што је неко атеиста а равна се по нечијем верском календару и што су неки усвојили као ''астрономски'' (научни), то је њи'ов проблем. календар је алат којим се каже кад који верски празник треба да падне или се слави, и сваки има своју ману или предност а прављен је у односу на нешто. сматрам да се календар не може рећи да је научан јер није ни Литургија научна иако се користе алати науке за прављење свега употребљеног - путира, дискоса, хлеба, вина, одежда, грађевина ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 U zadnje vreme u srpskim medijama se često čuje "julijanski Božić", "Božić po starom kalendaru", "Božić po julijanskom kalendaru" i tako dalje.. Sve je manje "pravoslavni Božić" ili "srpski Božić"... Није православни Божић јер га не славе све православне цркве тада. Није српски Божић јер га не слави само српска црква и она нема никакву посебну тапију на њега. јесте Православни Божић тада, јер га управо све Цркве славе 25. децембра а све су остале цркве су настале од Православне Цркве а не обрнуто, и да, Православље има тапију на Божић баш због тога. Ај леба ти прочитај шта сам написао поново и за почетак са неким основним нивоом пажње и овај пут одговори нешто смислено на то. узми па се привуци к монитору и погледај лепо шта сам написао, а онда стави прст на чело и размисли пре него одвалиш шта овако.хоћеш да кажеш да Божић све Цркве не славе 25. децембра? СПЦ је само уд остатка Цркве, тако да аутоматски има тапију на Божић - не може око да буде посебан организам. то што ти не схваташ неке ствари или их схваташ врло погрешно, то је твој проблем који не решаваш јер га не преиспитујеш нити желиш нешто ново да научиш него тврдиш а смисла нема у томе што си написао, приде приказујући анимозитет својим писањем који као модератор ДИЈАЛОГА убијаш дијалог у старту. Вала овде је све црно на бело. Ко је шта написао и одговорио. ТИ у својој дрскости ниси ни могао да помислиш да сам ја са разлогом написао то што сам написао и први и други пут. Него си се из ведра неба укључио у мој одговор на оригинални текст и кренуо да пишеш нешто што НЕМА ЦРНЕ ВЕЗЕ ни са тим ни са мојим одговором. ТЕМА је како ословити Божић КОЈИ СЕ СЛАВИ ПО ЈУЛИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ. Драги жали што новинари ословљавају Божић која слави СПЦ као ''julijanski Božić", а не ''православни'' или ''српски''. Ја на то дајем одговор (можда погрешан, можда исправан, свеједно) који је јасан да јаснији не може бити зашто ни један ни други термин нису адекватни за Божић који се слави по јулијанском календару: Није православни Божић јер га не славе све православне цркве тада (грчка нпр. слави Божић по грегоријанском календару). Није српски Божић јер га не слави само српска црква и она нема никакву посебну тапију на њега (Руска православна црква и Јерусалимска патријаршија такође славе по јулијанском календару, те ако ни због чег другог по бројности би то онда био ''руски Божић'' а не српски). ... а ти онда убијаш дијалог претварајући тему у нешто сасвим десето. А твоји комплекси према мени су искрено речено само твој проблем и ничији други. ти ниси ни стао за тренутак да размислиш да ли о нечему уопште правилно размишљаш, зато и не разумеш шта ти је написано. проблем је кад тврдиш а ниси упућен очигледно.Божић се УВЕК слави 25. децембра, и у ОБА календара ТАДА пада. то што ти гледаш са грегоријанског да пада неког другог датума, то је твоја фалинка у незнању. и не слави Грчка Православна Црква по грегоријанском већ по ревидираном Миланковићевом календару. није исто. објаснио сам ти већ зашто може најнормалније да се Божић назове православним и српским, а сад ти прихвати или не. то не умањује тај празник нимало, већ појачава припадност. то што се ти јежиш уствари да ти неко, као грађанину Србије, припише Божић, то је твој проблем. чуј комплекси 0442_feel 0442_feel то је твоја перцепција и пројекција моје личности и самим тим твој проблем. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Тако да ме лажне партијске честитке не интересују. Краљ је битан! 0110_hahaha Boli me uvo za Gicu. 0102_laugh Osim toga, on mi nije kralj. 0442_feel за ово је требала администрација да те опомене. Pa već je radila gumica, kao da ne pišem tako o kralju... No, o kralju tako i ne pišem, nego o Gici! Ili recimo ovako: kad ja mogu da tolerišem kritike na račun demokratije, onda i drugi mogu tolerišu moju ili nečiju drugu kritiku (svetovne) monarhije, a naročito onda kad i ovi drugi sami znaju da kritikuju demokratiju. Jednako pravo znači da imamo i jednake obaveze. Time, po čemu neko sebi (prim.: nije forumaš Stefan, da se ne pomisli pogrešno) uzima pravo da psuje recimo jednog Tadića ili nekog drugog, ali počne da kuka i ljuti se kad mu se sa istom merom odgovori na njegove idole? Šta je on bolji? Pa nemojmo tako, nismo valjda dečiji vrtić.. Bacam na tebe kamenje, a ti kad se okreneš da me zaustaviš, da me pitaš šta mi to znači itd., ja sam šlogiran, jer kako to smeš... Nije kako to smeš ti, nego kako smem ja, da recimo na tebe bacam kamenje! и Стефана опоменути, тако да нема камења ни тамо ни вамо и нема извлачења и дуплих аршина. :cheesy2:и о коме год да се ради, ваљда овај форум и даље има једно правило које се односи на присутне и одсутне - нема вређања, нема клеветања. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Јануар 10, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2011 Добро де, нећемо се препирати ово оваквих минорних глупости...Гица је устаљени надимак за престолонаследника, као што се већ итекако усталило председника Тадића називати "Тадићи". Уме да буде смешно и симпатично, када се умерено користи, зар не? "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука