Жика Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 О причешћивњу свим честицама У својој књизи ''Свети владика охридски и жички Николај'' (Жича, 2003) владика Атанасије (стр. 137) тврди да ''владика Николај очигледно одобрава православну литургијску праксу (коју неки изостављају): да се у Свети Путир ставе све честице са Светог Дискоса и тада се причешћујемо, јер сви и јесу тијело Христово (I Кор. 10, 16-17)''. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ? ??????????? ???? ????????? ? ?????? ????? ''????? ??????? ???????? ? ????? ???????'' (????, 2003) ??????? ????????? (???. 137) ????? ?? ''??????? ??????? ????????? ???????? ??????????? ??????????? ?????? (???? ???? ???????????): ?? ?? ? ????? ????? ????? ??? ??????? ?? ?????? ??????? ? ???? ?? ????????????, ??? ??? ? ???? ?????? ???????? (I ???. 10, 16-17)''. ???? ?? ??????? ???????? ????? ?? ????????? ???? ?? ?????????? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Верујем да владика Атанасије добро преноси речи владике Николаја, који је имао право на богословско мишљење по том питању. Богословље је динамична наука, развија се. Једна генерација богослова и епископа има одређена богословска сазнања за која сматра да су добра и истинита, а генерација која се потом појави открије нова јаснија решења и превазиђе их. Тако је било кроз читаву црквену историју. Не видим овде никакав проблем. Свети Николај је тако сматрао; то не укида његову светост. Да не бих ја напамет одговарао конкретизуј питање Жико, али тек кад даш Соломону одговор. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ? ??????????? ???? ????????? ? ?????? ????? ''????? ??????? ???????? ? ????? ???????'' (????, 2003) ??????? ????????? (???. 137) ????? ?? ''??????? ??????? ????????? ???????? ??????????? ??????????? ?????? (???? ???? ???????????): ?? ?? ? ????? ????? ????? ??? ??????? ?? ?????? ??????? ? ???? ?? ????????????, ??? ??? ? ???? ?????? ???????? (I ???. 10, 16-17)''. ???? ?? ??????? ???????? ????? ?? ????????? ???? ?? ?????????? ?????.????? ?? ??????. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Пошто имамо различито мишљење теолога,значи да је и једна и друга пракса исправна.Да ли сам у праву? 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Браво Жико! Драго ми је кад се нисмо узалуд трудили! Поздрављам те и настави да запиткујеш и да се усавршаваш! ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ? ??????????? ???? ????????? ? ?????? ????? ''????? ??????? ???????? ? ????? ???????'' (????, 2003) ??????? ????????? (???. 137) ????? ?? ''??????? ??????? ????????? ???????? ??????????? ??????????? ?????? (???? ???? ???????????): ?? ?? ? ????? ????? ????? ??? ??????? ?? ?????? ??????? ? ???? ?? ????????????, ??? ??? ? ???? ?????? ???????? (I ???. 10, 16-17)''. Hristos je ukazao na SVOJE telo koje se lomi.Naše ?estice ne ulaze u to.Naše telo se ne lomi ve? Hristovo radi otpuštanja naših grehova.Samo se Agnec uzdiže i lomi a ne naše ?estice.Zato ne treba pri?eš?ivati sa ?esticama koje nisu uzdignute i lomljene. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ? ??????????? ???? ????????? ? ?????? ????? ''????? ??????? ???????? ? ????? ???????'' (????, 2003) ??????? ????????? (???. 137) ????? ?? ''??????? ??????? ????????? ???????? ??????????? ??????????? ?????? (???? ???? ???????????): ?? ?? ? ????? ????? ????? ??? ??????? ?? ?????? ??????? ? ???? ?? ????????????, ??? ??? ? ???? ?????? ???????? (I ???. 10, 16-17)''. Hristos je ukazao na SVOJE telo koje se lomi.Naše ?estice ne ulaze u to.Naše telo se ne lomi ve? Hristovo radi otpuštanja naših grehova.Samo se Agnec uzdiže i lomi a ne naše ?estice.Zato ne treba pri?eš?ivati sa ?esticama koje nisu uzdignute i lomljene.??? ? ?? ?? ????????? ???? ???????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ????? ????? ????????? ??????? ???????,????? ?? ?? ? ????? ? ????? ?????? ????????.?? ?? ??? ? ?????? ???? ?? ?? ?? ????? ??? ???? ?? ???????? ???????? ????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ? ??????????? ???? ????????? ? ?????? ????? ''????? ??????? ???????? ? ????? ???????'' (????, 2003) ??????? ????????? (???. 137) ????? ?? ''??????? ??????? ????????? ???????? ??????????? ??????????? ?????? (???? ???? ???????????): ?? ?? ? ????? ????? ????? ??? ??????? ?? ?????? ??????? ? ???? ?? ????????????, ??? ??? ? ???? ?????? ???????? (I ???. 10, 16-17)''. Hristos je ukazao na SVOJE telo koje se lomi.Naše ?estice ne ulaze u to.Naše telo se ne lomi ve? Hristovo radi otpuštanja naših grehova.Samo se Agnec uzdiže i lomi a ne naše ?estice.Zato ne treba pri?eš?ivati sa ?esticama koje nisu uzdignute i lomljene.??? ? ?? ?? ????????? ???? ???????? joooj joooj joooj ????? ???? ?? ?????????. ???? ??? ??????????? ? ???? ??????? ?? ?? ?????? ??????????? ? ???????? ???? ?? ???????. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 А и много тога нам је додатно искомпликовало живот. Тако и та пракса са честицама. Ал ајд сад, шта је ту је. Родило се, ваља га љуљати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ? ? ????? ???? ??? ?? ??????? ?????????????? ?????. ???? ? ?? ?????? ?? ?????????. ?? ??? ???, ??? ?? ?? ??. ?????? ??, ???? ?? ??????.Nisu trebali ni da uvode ?estice,neko se našao pametan.Ma ja nisam ?estica,ja nemogu biti hleb-telo na diskosu ja to postajem kada se pri?estim a ne kada se moja ?estica osveti na diskosu.To mi li?i na magiju.Pored živih ?lanova crkve koji su prisutni predhodno naše ?estice postaju telo Hristovo a onda se mi pri?eš?ujemo i sjedinjujemo.. To mi deluje malo kao magijski ritual. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ? ??????????? ???? ????????? ? ?????? ????? ''????? ??????? ???????? ? ????? ???????'' (????, 2003) ??????? ????????? (???. 137) ????? ?? ''??????? ??????? ????????? ???????? ??????????? ??????????? ?????? (???? ???? ???????????): ?? ?? ? ????? ????? ????? ??? ??????? ?? ?????? ??????? ? ???? ?? ????????????, ??? ??? ? ???? ?????? ???????? (I ???. 10, 16-17)''. Hristos je ukazao na SVOJE telo koje se lomi.Naše ?estice ne ulaze u to.Naše telo se ne lomi ve? Hristovo radi otpuštanja naših grehova.Samo se Agnec uzdiže i lomi a ne naše ?estice.Zato ne treba pri?eš?ivati sa ?esticama koje nisu uzdignute i lomljene.??? ? ?? ?? ????????? ???? ???????? joooj joooj joooj ????? ???? ?? ?????????. ???? ??? ??????????? ? ???? ??????? ?? ?? ?????? ??????????? ? ???????? ???? ?? ???????. ?? ?????? ?? ?? ????????. ????? ????? ?????? ??????? ? ??? ??? ?? ???? ????? ??????? ????? ???????, ??? ??? ???? ????????, ?? ????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ? ??????????? ???? ????????? ? ?????? ????? ''????? ??????? ???????? ? ????? ???????'' (????, 2003) ??????? ????????? (???. 137) ????? ?? ''??????? ??????? ????????? ???????? ??????????? ??????????? ?????? (???? ???? ???????????): ?? ?? ? ????? ????? ????? ??? ??????? ?? ?????? ??????? ? ???? ?? ????????????, ??? ??? ? ???? ?????? ???????? (I ???. 10, 16-17)''. Hristos je ukazao na SVOJE telo koje se lomi.Naše ?estice ne ulaze u to.Naše telo se ne lomi ve? Hristovo radi otpuštanja naših grehova.Samo se Agnec uzdiže i lomi a ne naše ?estice.Zato ne treba pri?eš?ivati sa ?esticama koje nisu uzdignute i lomljene.??? ? ?? ?? ????????? ???? ???????? joooj joooj joooj ????? ???? ?? ?????????. ???? ??? ??????????? ? ???? ??????? ?? ?? ?????? ??????????? ? ???????? ???? ?? ???????. ?? ?????? ?? ?? ????????. ????? ????? ?????? ??????? ? ??? ??? ?? ???? ????? ??????? ????? ???????, ??? ??? ???? ????????, ?? ????????. ??? ?? ???? ?????????? ?????: ???? ???????? ??? ????? ?? ??????? ?? ?? ?? ?????? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 12, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2010 Мени сад ништа није јасно.... Да ли владика Атанасије и владика Игњатије тврде да се честице са предложења претварају на епиклези у Тело Христово? Ако то тврде то онда није православно учење нити пракса,без обзира што је вл.Николај то тврдио (ако неко има нешто што је св.Владика писао о томе много би лепо било да постави),то јасно и аргументовано пише у тексту Ј. Фундилиса. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука