Гости Guest Светлана Написано Август 11, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 11, 2009 Већ сам ти одговорила, ако би постојала сумња у јерес, не бих хтела да учествујем у таквој заједници. У ствари, у таквом случају, било би исто као кад би ме питао да ли бих остала на збору протестаната, римокатолика, суботара и сл., зар не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 11, 2009 Пријави Подели Написано Август 11, 2009 ??? ??? ?? ??????????, ??? ?? ????????? ????? ? ?????, ?? ??? ????? ?? ?????????? ? ?????? ?????????. ? ??????, ? ?????? ???????, ???? ?? ???? ??? ??? ?? ?? ????? ?? ?? ??? ?????? ?? ????? ????????????, ????????????, ???????? ? ??., ??? ?????????????? ? "???????????? "????????????" " ? ????? ??????? ???????????? ?????. ? ?????? ? ???????????? ?????, ??????? ?? ?? ??, ??? ??? ????? ??????? ? ??????. ???? ?? ?? ?? ???? ?????? ???? ??? ???? ????? ????????. ??? ???? ?? ?????????? ?? ?? ?? ?????? ?? ???? ? "....??? ???? ????? ?? ??? ??? ??? ????? ???? ? ???????? ???????? ? ?? ?? ?? ????." "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Август 11, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 11, 2009 Одговорила сам ти, то подразумева саборност у правој вери. Ако би ти био нпр. римокатолик, ја се не бих на твојој миси причестила. Не бих те пљувала, могли би и да се дружимо, ако си фин човек, али не бих се причестила на твојој миси. Али, овде се ради о тзв. новотаријама у СПЦ, које нису све проблематичне. Међутим, расколнички сајтови трпају све у исти кош, а највероватније и клевећу. Зато ја кад ми год нешто није јасно, питам да ми се објасни. Само, имам утисак да би требало да нам објасни сам Епископ Игњатије шта је у свему томе тачно, а и да нам објасни шта се чиме поткрепљује. Ако је, нпр. тачно да не помињу душу у молитви на Литургији, колико сам схватила објашњење је да душа подразумева целог човека, тело и душу заједно, али објашњење зашто при том неком смета да се душа помиње не задовољава ме. Такво мењање литургијског текста подразумевало би да је оригинални текст Светог Јована Златоустог био написан без помињања душе. У супротном, не дирати у текст. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Август 11, 2009 Пријави Подели Написано Август 11, 2009 На оној другој теми. да ли се причешћивати, написао сам своје мишљење, које ми се чини да има смисла и на овој теми, односно наглашени део: У једном од разговора са о.Угрином, тема је била и однос форме и суштине. Иако се слажем са о.Угрином, да форма не чини суштину, мишљења сам да један део форме јесте битан. Да не пишем уопштено, Света Литургија, за мене јесте Царство небеско, односно током службе Она то постаје. По форми, морао бих да знам када Свештеник то изговори, тад је или није и сл., али по суштини, она је за сваког од нас у различитом тренутку. Мени лично, догађа се да морам додатно да се концентришем, током саме Литургије, јер ме понекад "нападају" мисли невезане за саму Литургију. Оног тренутка, када за то немам потребу, имам осећање да сам у Царству Небеском. Некад раније, некад касније, некад од почетка, а некад тек од изношења Часних Дарова. Али кад се то догоди, то је Суштина која је у мени јер ја то желим, а Бог се Умилостио да ми је Дарива. Дакле, не знам шта и како би Свештеник требао да уради у храму, који нашим присуством постаје Жива Црква, да би ме "изреволтирао" да не приступим ономе због чега живим, сједињењу са Самим Богом!!! При томе, и даље стоји да су сви, али дословце СВИ свештеници рукположени од Самог Бога! Према написаном, ја сам неук и нејак, а Бог ће већ сам уредити да ли је исправно ово или оно. Нисам ја ту да сумњам, ја сам ту да се сјединим са Богом, ако Он то Благоизволи. Дакле, да поновим, мој одговор је ДА, треба се Причешћивати што чешће, јер нас Причешће Испуњава, Храбри, али и Усмерава и Држи на Путу. Интересује ме шта Ти, али не само Ти већ и остали мисли о написаном, подвученом "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Август 11, 2009 Гости Пријави Подели Написано Август 11, 2009 Питање текста није форма, зато му се не сме приступити самовољно. Не бих сад ширила причу о томе које су последице таквог мењања текста, а није ни потврђено да су гласине тачне, само ћу толико рећи - мењање литургијског текста није форма. Тачније, не бих се причестила на Литургији на којој би самовољно био измењен текст. Тражила бих објашњење мог духовника о томе и његов савет. Историја Цркве бележи разне ситуације, тако да ја не бих баш тако лако послушала сваког. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Август 15, 2009 Пријави Подели Написано Август 15, 2009 Skoro me pita neki tip sa fejsa. Jel Filipe a jel si ti za nove ili za stare..ahahahahaha :cheesy2: 0202_238 Pa ljudi Afilohije je "novotarac" pa sam cuo od jednog svestenika nas porpdicni prijatelj iz Cg da je ustvari Amfilohije dusa od coveka i da je cestit vladika.. :smiley: Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2009 NE DZARAJ MECKU FILIPE :cheesy2: radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 15, 2009 Пријави Подели Написано Август 15, 2009 Те глупости о "новаторима" и "ревнитељима" су на путу да се превазиђу, Богу хвала. Ево, наше владике служе заједно, прочитах на Видовдану: Пола миленијума манастира Крушедол 13. август 2009 - 9:03 Српска Православна Црква, Епархија сремска и манастир Крушедол прославили су велики јубилеј - пет векова, пола миленијума, постојања ове велике српске Светиње. Поводом тог јубилеја Свету Архијерејску Литургију је служио Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Митрополита дабробосанског Г. Николаја, Епископа шабачког Г. Лаврентија, Епископа нишког Г. Иринеја, Епископа зворничко-тузланског Василија, домаћина Епископа сремског Г. Василија, Епископа бањалучког Г. Јефрема, Епископа будимског Г. Лукијана, Епископа банатског Г. Никанора, Епископа бачког Г. Иринеја, Епископа осјечко-пољског и барањског Г. Лукијана, Епископа славонског Г. Саве, Епископа браничевског Г. Игњатија, Епископа шумадијског Г. Јована и Епископа коморанског Г. Тихона (Православна Црква Чешке и словачких земаља) и двадесеторице свештеника и петорице ђакона. У току Свете Литургије, игуман ове Свете обитељи, високопреподобни отац Сава (Јованчевић) одликован је архимандритским чином. На Светој Литургији су молитвено учествовали председник извршног већа Војводине Бојан Пајтић - који је овом приликом одликован орденом Светог Срсенија Сремца, највећим одликовањем Епархије сремске, представници Владе Републике Србије, представници Kрунског савета, Њихове Екселенције господа амбасадори, представници Војске Србије, представници сестринских Цркава, представници Матице Српске и друге личности из нашег културног и јавног живота. Извор: СПЦ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 15, 2009 Пријави Подели Написано Август 15, 2009 Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао је манастир Крушедол орденом Светог Саве првог степена, који је после Свете Литургије уручен високопреподобном архимандриту игуману Сави. У име Епархије сремске окупљене госте је поздравио Преосвећени Епископ сремски Г. Василије који се захвалио свима који су помагали и помажу ову велику Српску Светињу. Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије је у архипастирској беседи истакао да као што се Бог јавио на Синајској, Сионској и Таворској Гори, ништа мање се није јављао ни на овом месту крушедолском кроз векове, Слава Божја је на овом светом месту почивала а Господ је увек био уз манастир шта год да се догађало. Током свих ових векова у Крушедолу је било све у знаку Христовог распећа и Христовог Васкрсења. Висопопреосвећени Митрополит је нагласио да и данас када обележавамо петстогодишњицу ове светиње ми се радујемо, радошћу Господњом, што је Господ и нас удостојио да смо се сабрали на овај сабор који није само данашњи, него је уједно и сабор који траје пет векова. Ово место је место, на коме ће се јављати Лице Божје и Слава Божја, место где ће се душе хранити Хлебом Живота и Пићем Бесмртности, место где ће се нова поколења посвећивати Светлошћу Истине Божје и Богопознањем. О манастиру Крушедолу опширније видети на страници: http://www.spc.rs/sr/500_godina_manastira_krusedol Јерођакон Христифор (Неђић) http://www.spc.rs/sr/pola_milenijuma_manastira_krusedola Bogu hvala Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Август 19, 2009 Пријави Подели Написано Август 19, 2009 Јој таман посла да не служе заједно... колико би ту још цркава могло да се направи... Филип подрива и смеје се а неким 10 година старијим од њега и даље много тога није јасно 0304_smile4.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' /> Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2009 Fici ce biti izvucene usi cim ga vidim zato sto namerno baca koske i unosi zabunu radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IXTUS Написано Август 20, 2009 Пријави Подели Написано Август 20, 2009 Skoro me pita neki tip sa fejsa. Jel Filipe a jel si ti za nove ili za stare..ahahahahaha Pa ljudi Afilohije je "novotarac" pa sam cuo od jednog svestenika nas porpdicni prijatelj iz Cg da je ustvari Amfilohije dusa od coveka i da je cestit vladika.. 4Ljubljenjui moj brate Filipe, neka da Gospod podari svakim dobrom i istinom, tvoja prosta dusa me je zadivila. Gospod neka te cuva mili moj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Август 20, 2009 Пријави Подели Написано Август 20, 2009 Hvala brate 0104_cheesy, pazi se ovog Dimitrija da i tebi ne izvuce usi hahaha 8086.gif srcee 0110_hahaha salim se Dimo Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 20, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2009 zaista preterujes radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Август 20, 2009 Пријави Подели Написано Август 20, 2009 Dimo bre salimo se malko sta ti je ? 0110_hahaha 0110_hahaha Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука