Crveni Baron Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Ono o cemu razmislam je da, u redu svestenik ne moze odrzati opelo nekrstenom , ali mozda postoji molitva koja bi eventualno mogla da se obavi? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Otisao bi i lepo im objasnio da se opelo ne cita samoubici ili nekrstenom , otisao bi cak i na groblje sa njima,rekao par reci ili neku molitvu...ljudima je to puno znacilo. Upravo to sam imao na umu. Ovako Crva samo stice jos vise protivnika. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Otisao bi i lepo im objasnio da se opelo ne cita samoubici ili nekrstenom , otisao bi cak i na groblje sa njima,rekao par reci ili neku molitvu...ljudima je to puno znacilo. Upravo to sam imao na umu. Ovako Crva samo stice jos vise protivnika. Kod vas bude najbolje pouzdati se u odluku paroha, i držati se toga. Vama izgleda malo promiče ono što je meni po mojem pojmu tu najvažnije. Pogledajte ponovo, ja to zacrnim! Teško pitanje, odgovor najviše zavisi na crkvenom učenju te koje konkretne Crkve o blagoslovinama, sakramentaliama ali i na odluci mjesnog paroha koja je tu ključna. Tamo na terenu je taj paroh koji to ima u nadležnosti zaista najkompetentniji odlučiti i u principu što god da odluči čini iz svojeg poznavanja situacije i ljudi koji su mu povjereni k pastoralu na brigu a ima za to svu podršku i legitimaciju od svog episkopa. A zato što god da odluči je u danom slučaju ispravno, zaista vrlo rijetko se može desiti da njegov postupak postane predmetom istrage a za što mora postojati osnovana sumnja na kršenje crkvenih pravila i zakona koja tu kako vidim ne postoji. Možda se nekom može činiti da je tamo trebao biti pa makar kao privatna osoba i moliti se s njima znači kao privatna osoba i neoficijalno bez obreda. Onda ako je on ipak na kraju prosudio da ni tako to ne bi imalo nekog smisla ako ne misli služiti opelo a unijelo bi to samo većih razmirica a možda i još veću sablazan i nepredviđene reakcije ožalošćenih onda je učinio ispravno što tamo nije otišao. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Naravno da je mogao tamo otići ako je mislio da je to dobro učiniti pa barem i tako bez obreda pokušati se s njima zajedno pomoliti i dati im duševnu potporu i utjehu. Ali ako je odlučio tamo ne ići jer je usudio da bi tim svojim dolaskom "praznih ruku", bez očekivanog opela, obreda znači unio samo još veći žal, nemir i pometnju među te ljude, ožalošćene, rodbinu i roditelje onda je učinio kako treba.за мој појам, најздравије разлучивање bendoffсвака част брате, избегао си замку контраосуде а дао си решење које није ни по бабу ни по стричевима klapklap ekstra Пазите, он је, веома је могуће, и отишао и све то рекао... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Oni obred doživljavaju kao nekakvo, vračanje, bajanje, besmisleno im objašnjavati da nikakve sfrhe nema i da je sveštenik održao opelo. И ово је жива истина. Већина баш тако гледа на опело, а свештеника као на мага који ту нешто баје и обавља, како неки код мене кажу "церемоније". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Naravno da je mogao tamo otići ako je mislio da je to dobro učiniti pa barem i tako bez obreda pokušati se s njima zajedno pomoliti i dati im duševnu potporu i utjehu. Ali ako je odlučio tamo ne ići jer je usudio da bi tim svojim dolaskom "praznih ruku", bez očekivanog opela, obreda znači unio samo još veći žal, nemir i pometnju među te ljude, ožalošćene, rodbinu i roditelje onda je učinio kako treba.за мој појам, најздравије разлучивање bendoffсвака част брате, избегао си замку контраосуде а дао си решење које није ни по бабу ни по стричевима klapklap ekstra Пазите, он је, веома је могуће, и отишао и све то рекао... to sam i ja pomislila... sta onda? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Mislim da je sveštenik mogao da dođe i da pročita barem jednu molitvu. Ako Crkva ne dozvoljava opelo nekrštenim ljudima koji su umruli, ipak ne zabranjuje molitvu. Ovako ispada malo da su ljudi ostavljeni sami, onako: niste kršteni, idite od nas.. Свештеник све што ради на парохији, треба да буде у благослову Епископа. Не може он на своју руку отићи и обавити опело самоубици, некрштноме, римокатолику, муслиману... за то постоји Епископ који даје благослов. Сад, нећу да улазим у то да ли је свештеник тражио благослов или није. Јасно је црквено правило да нема опела за некрштеног, јер Црква није погребно предузеће. Онај који није крштен није у Цркви. У једним новинама је и свештеник дао кратак интервју где је рекао даје редовно долазио у ту кућу и да је молио родитеље да дете што пре крсте. То што они нису о томе марили није свештеникова кривица. Најгоре је то што је овде опет и опет створена слика о свештеницима који само размишљају о парама, а нико се не пита како је њему. Мислите да је њему лако што није обавио опело? Оно што је свакако свештеник могао да уради јесте да је дошао и заједно са људима био на сахрани. Но, ту постоји и друга страна медаље: Зар не мислите да би и то изазвало револт код ових људи који су спремни на осуду? Можда би неко из те породице чак и напао и ко знашта радио када би чуо да не може да се одржи опело. Људи, ово су много непријатне ситуације и сигуран сам да је овом оцу било много тешко, али ипак о томе треба да размишљају родитељи који имају некрштену децу и које је брига да их крсте. Они ће да чекају парне и непарне године, кума из иностранства, пост-мрс, а дете ће одрасти и питање је да ли ће се крстити касније и то не због слободне воље него због непознавања своје вере. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Било како било,и са опелом и без њега и са крштењем и без њега ипак се овде ради о невином детету и у његово спасење не сумњам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Oni obred doživljavaju kao nekakvo, vračanje, bajanje, besmisleno im objašnjavati da nikakve sfrhe nema i da je sveštenik održao opelo. И ово је жива истина. Већина баш тако гледа на опело, а свештеника као на мага који ту нешто баје и обавља, како неки код мене кажу "церемоније". Ма јасна ствар, мени је то било мрско и спомињат, тај наш балкански архетипски реликтни полупаганизмус. То код нас још тако функционира, у свештенику људи код нас још увијек гледају, траже и очекују Davida Cooperfielda. Средство ултимативне акције, уради се ово или оно, измоли тако и онако а гле: деси се тамо то или овамо то - значи такав Deus ex machina. А страшно су разочарани кад схвате да то у хришћанству стварно тако нејде. Нити је свештеник Cooperfieldem, нити Бог машином, литургија није илузионистичком представом а ни Црква позориштем. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Било како било,и са опелом и без њега и са крштењем и без њега ипак се овде ради о невином детету и у његово спасење не сумњам klapklap нек је на душу његовим родитељима што дјете нису крстили, оно ништа није криво и по мом мишљењу пред Богом је равно са било којим другим несрећно пострадалим дјетешцетом! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Било како било,и са опелом и без њега и са крштењем и без њега ипак се овде ради о невином детету и у његово спасење не сумњам klapklap нек је на душу његовим родитељима што дјете нису крстили, оно ништа није криво и по мом мишљењу пред Богом је равно са било којим другим несрећно пострадалим дјетешцетом! Ја баш сасвим добро не разумијем како им се то десило да им је тако велико дијете остало непокрштено. Ако нису неким милитантним атеистима, нису у мјешовитом браку рецимо муслиман - отац мајка хришћанка, па отац томе брани, ја стварно не разумијем онда шта је било у питању. Не би се рекло ни да су то неки интелектуални и филозофски настројени атеисти, стварно шта је то тамо било посриједи па да не крстише дијете. Немар? А шта остала дјеца, та су им такођер непокрштена или је само он био некрштен? Нису ваљда ни баптистима, једини они чекају па крсте само одраслу дјецу. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Било како било,и са опелом и без њега и са крштењем и без њега ипак се овде ради о невином детету и у његово спасење не сумњам klapklap нек је на душу његовим родитељима што дјете нису крстили, оно ништа није криво и по мом мишљењу пред Богом је равно са било којим другим несрећно пострадалим дјетешцетом! Ја баш сасвим добро не разумијем како им се то десило да им је тако велико дијете остало непокрштено. Ако нису неким милитантним атеистима, нису у мјешовитом браку рецимо муслиман - отац мајка хришћанка, па отац томе брани, ја стварно не разумијем онда шта је било у питању. Не би се рекло ни да су то неки интелектуални и филозофски настројени атеисти, стварно шта је то тамо било посриједи па да не крстише дијете. Немар? А шта остала дјеца, та су им такођер непокрштена или је само он био некрштен? Нису ваљда ни баптистима, једини они чекају па крсте само одраслу дјецу. сумњам да је ишта од овога што си навео разлог, мислим да је овде посреди она српска "сутра , сутра" а "сутра" никада да сване!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Дете погинуло због нечијег немара и лењости, а они навалили на свештеника... Тај чија је кућа би требало да одговара за убиство из нехата.Питање је зашто нису крстили дете.Мада ја постављам питање,да ли је оправдано чекати да дете одрасте и само изабере да ли ће се крстити и живети хришћански?Данас имамо доста примера крштених људи који после не иду у Цркву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Zao mi je deteta,ne sumnjam da ce ga Gospod odvratiti od sebe.Ali,u ovoj nasoj Srbiji dosta ljudi ne shvata da samim tim sto je neko Srbin,ne znaci da je automatski hriscanin,pa makar bio i krsten(ako se nikad ne pricesti,ako nikad u crkvu ne kroci,psuje Boga itd...).Mora se Carsto steci,nismo sektasi,pa da ga nasledjujemo(kraljevstvo).I mene nisu krstili moji do moje 20 . godine,dok sama nisam.Bog neka im oprosti,nisu znali sta odlazu...Znam jos ljudi mojeg doba ciji su roditelji tako nezainteresovani ,a i deca se u medjuvremenu nisu zainteresovala...Znam i gde je krstena dusa u amanet ostavila da se opelo nad odrom ne vrsi( u rodbini mi),a posle mu zena i na 40 dana i na pola godine i godinu sve "dace" delila...Na stranu obicaju,a na drugu Vera.Bog dusu da oprosti ovom detetu,a roditeljima i kumovima put pokaze.Ima kumova koji cekaju poziv,a mislim da kum treba sam da opomene roditelje na duznost da krste dusicu.I jedan predlog.Da se za sirotinju koja ne moze krstenje da plati,bar jednom godisnje organizuju saborna krstenja.Nisu deca kriva sto roditelji nemaju novca (pre svega za satre i muziku,a onda i to malo za sam cin krstenja). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sekastarča Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Било како било,и са опелом и без њега и са крштењем и без њега ипак се овде ради о невином детету и у његово спасење не сумњам :cheesy: Управо је и спашен, сачуван од свакога зла! Не гледа Господ ко је ко и његови путеви су нама непроницљиви! Што се тиче свештеника и плаћања, мене је отац Димитрије крстио у цркви Св.Недеље, не тражећи ми новца! Довољна је била моја жеља! Зар би Господ одбацио срце искрено! Не радим... Господ све врати у своје време... slava3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука