Sherlock H. Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Nevidim potrebu da se ista uci napamet, ama bilo sta. Ako neko procita toliko puta da nus produkt toga bude da on zna napamet ok. Ali da se uzme sa nemerom da se uci napamet je bezveze. Што копираш Петрова мишљења? 4chsmu1Pre bi se reklo da ja kopiram njegova. 0110_hahaha Copy-Paste? Па не ваља то, губи се Твоја личност. 0110_hahaha По Теби, јел добро знати напамет, нешто краће, рецимо - Родослов Господа Исуса Христа? Pa i znam ga napamet...ustvari morao bih da se podsetim. :bla:Ranije sam učio neke delove... Па, на то сам и мислио. И зар си нешто изгубио тиме што си научио неке делове? То је супер ствар знати. Или рецимо Химну Љубави. Ok je znati tako neke delove,ali ne ceo NZ. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Nevidim potrebu da se ista uci napamet, ama bilo sta. Ako neko procita toliko puta da nus produkt toga bude da on zna napamet ok. Ali da se uzme sa nemerom da se uci napamet je bezveze. Што копираш Петрова мишљења? 4chsmu1 Опуштено, aquilio овде се не расправља о митарствима. 0110_hahaha Моје мишљење је другачије, али то наравно не значи да је тачно. Вероватно је у питању логичка грешка са моје стране. Jel ovo neka kriza pred kraja posta ili pokusaj da se bude duhovit na nesvakidasnji nacin? :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Мене занима колико ли је времена потребно просечном човеку да научи напамет цео НЗ..хм 4chsmu1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 5, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2011 Мене занима колико ли је времена потребно просечном човеку да научи напамет цео НЗ..хм 4chsmu1 Ох ти Шијакињићу, куда само ходаш по таква питања, хахаха! Дао сам си с тим посла па сам нешто и нашао. Ово је нажалост на чешком али барем напишем поанту. Тим учењем Светог Писма НЗ се данас баве активно углавном протестанти. Ако си гледао британске и америчке старе филмове и читао Марка Твена тамо се дјеца по школама баш учила Свето Писмо по вершима тј. тим такозваним стиховима записаним на некаквим цедуљицама и тако ваљда истовремено развијала и вјежбала меморисање. Кад се Давсон Тротман, оснивач хришћанске организације "Навигатори", обратио и повјеровао Христу (пред тим ваљда био невјерујући), почео се учит напамет један стих дневно. У то доба је радио као возач камиона у неком лосанђелеском складишту дрва за продају. Тако како се возао с тим дрвима около, није пропуштао научити се тај један стих дневно. Током првих 3 године свог хришћанског живота се научио својих првих хиљаду стихова. Значи кад је он успио научит и запамтит током вожње преко триста стихова годишње тако сигурно и ми можемо наћи начин како их се пар њих научити. Погледам још по интернету, тим се баве монаси такођер, али ваљда је то код сваког човјека индивидуално у зависности од талента, времена и плана. Мени је један пријатељ објаснио за колико се времена да Свето Писмо Новог Завјета написати (исписати руком, преписати уствари) калиграфском старословенштином и то према ритуалном монашком плану и календару како су то одвајкада радили монаси по преписивачким школама, манастирским скрипторијима. Кад нађем то његово писмо објавим то овдје, врло је занимљиво. Ако знаш енглески постави сам питање у Google search, ти протестанти који се тим баве уствари о том највише тога имају написаног управо на енглеском. А на крају још и тај извор, чешки текст одакле то имам. Тамо су описана и нека мнемотехничка помагала и слично. Ако стигнем преведем нешто више од тог у облику сажетка. http://zod.reformace.cz/ucit-se-bozi-slovo-zpameti-cislo-104 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Јануар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2011 Nevidim potrebu da se ista uci napamet, ama bilo sta. Ako neko procita toliko puta da nus produkt toga bude da on zna napamet ok. Ali da se uzme sa nemerom da se uci napamet je bezveze. Што копираш Петрова мишљења? klapklap Опуштено, aquilio овде се не расправља о митарствима. Моје мишљење је другачије, али то наравно не значи да је тачно. Вероватно је у питању логичка грешка са моје стране. Jel ovo neka kriza pred kraja posta ili pokusaj da se bude duhovit na nesvakidasnji nacin? :cheesy: И једно и друго. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Јануар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2011 Мене занима колико ли је времена потребно просечном човеку да научи напамет цео НЗ..хм :cheesy: Па, није још рађено истраживање. klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Јануар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2011 Тим учењем Светог Писма НЗ се данас баве активно углавном протестанти. Ух, па ја имам нешто њихово у себи. klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 6, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2011 Мене занима колико ли је времена потребно просечном човеку да научи напамет цео НЗ..хм Ох ти Шијакињићу, куда само ходаш по таква питања, хахаха! Дао сам си с тим посла па сам нешто и нашао. Ово је нажалост на чешком али барем напишем поанту. Тим учењем Светог Писма НЗ се данас баве активно углавном протестанти. Ако си гледао британске и америчке старе филмове и читао Марка Твена тамо се дјеца по школама баш учила Свето Писмо по вершима тј. тим такозваним стиховима записаним на некаквим цедуљицама и тако ваљда истовремено развијала и вјежбала меморисање. Кад се Давсон Тротман, оснивач хришћанске организације "Навигатори", обратио и повјеровао Христу (пред тим ваљда био невјерујући), почео се учит напамет један стих дневно. У то доба је радио као возач камиона у неком лосанђелеском складишту дрва за продају. Тако како се возао с тим дрвима около, није пропуштао научити се тај један стих дневно. Током првих 3 године свог хришћанског живота се научио својих првих хиљаду стихова. Значи кад је он успио научит и запамтит током вожње преко триста стихова годишње тако сигурно и ми можемо наћи начин како их се пар њих научити. Погледам још по интернету, тим се баве монаси такођер, али ваљда је то код сваког човјека индивидуално у зависности од талента, времена и плана. Мени је један пријатељ објаснио за колико се времена да Свето Писмо Новог Завјета написати (исписати руком, преписати уствари) калиграфском старословенштином и то према ритуалном монашком плану и календару како су то одвајкада радили монаси по преписивачким школама, манастирским скрипторијима. Кад нађем то његово писмо објавим то овдје, врло је занимљиво. Ако знаш енглески постави сам питање у Google search, ти протестанти који се тим баве уствари о том највише тога имају написаног управо на енглеском. А на крају још и тај извор, чешки текст одакле то имам. Тамо су описана и нека мнемотехничка помагала и слично. Ако стигнем преведем нешто више од тог у облику сажетка. http://zod.reformace.cz/ucit-se-bozi-slovo-zpameti-cislo-104 Хахаха хвала брате,ја поставих питање онако,пало ми напамет,нисам ни очекивао икакав одговор прецизнији од рецимо мноооого али ево сазнах пар занимљивих ствари,захваљујући теби :cheesy: Е а сад кад си ме већ заинтересовао,занимама ме да ли се та поменута помагала могу користити и за учење напамет свега осталог,претпостављам да да? Знам рецимо да је неки градоначелник Токиа,свако јутро учио напамет одређени део телефонског именика и то му је наводно помагало да побољша меморију и памти сваку ситницу коју би му неко рекао.Иначе ваљда би требало да што га више малтретираш мозак се више развија,иако није мишић Још једном :bla: на истраживачком духу prstgore Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Јануар 6, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2011 Није битно знање,него дела. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 6, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2011 Тим учењем Светог Писма НЗ се данас баве активно углавном протестанти. Ух, па ја имам нешто њихово у себи. Ма јок, какви, немаш! Не умишљај си сад свашта, рађе онда у цркву и том Дедеићу него њима! OMG 1000000001010 Али оне би тебе сигурно хтјеле међу себе, погле колико их је, то бијело тамо су све младе лијепе цуре протестантке. Момци тамо не ходају по црквама, рађе гањају бејзбол, рагби и баскетбал. Тако оне у цркву на богослужбу морају јадне ходат саме. На једног мушког је тамо 20 и више женских, исплатило би ти се тамо отићи мисионарити, видиш!. А и црква им је некаква, не знам шта рећ каква, ко фабричка хала OMG! Баш имају чудан смисао за сакралну архитектуру тамо ти протестанти. А можда је то мултифункчни хала, преко седмице радним данима спортска дворана а недељом црква, ко ће га сад то знат, ваљда нешто тако. Тамо је све могуће, није се чему чудит! Ево доле један протестантски мисионар: Evangelist makes a speech at market. Док ви млади већина тако сједите и не мрднете носом из Србије они овако измисионарише цијели свијет и обратише га на протестантизам ходајући са мегафоном и Библијом свуда по свијету. Шта мислиш колико је он за цијели живот обратио и предобио људи на протестантизам? И колико их је свијету таквих њихових као он? А колико си ти на православље? Послије ће бити само питање дана кад ће се појавити и у Србији а около по сусједним земљама ће већ бити сами протестант. Нешто њихово би имао кад би овако ходао само с мегафоном и Библијом у руци по бијелом свијету ко тај дједек и обраћао људе на православље, а то не би било уопште лоше! Хехехе! Ево један хор за тебе, тамо им фале мушки гласови, изгледају ко протестантке на тој главној слици тамо на сајту али нису, православне Арапкиње, хахаха! Баш су лијепе! http://www.morgabriel.com/Main/Choir.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 не видим ничег лошег у учењу напамет Новог Завета. чак и из доконости, такво знање је непроцењиво 0102_laugh клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
maxwell Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Паметније је провести то време у молитви уместо учити Нови Завет напамет, то је муслиманска пракса, да уче Кур'ан напамет. Credo in unum Deum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Свака част вама умом и памћењем обдарена брачо и сестре. Ја болан не могу једну пјесму научити а камоли књигу. Од молитви напамет знам Исусову (она је баш дугачка и тешка confused ), Богородице Дјево, Оче наш и Символ... знам молитву Св.Василију Острошком до половине.. и на литурђији знам кад сви певају оно...али сам да певам не би знао... Слично и са неким популарним шлагерима. Немам појма сам, можда неки стих, али кад крене мјуза и кад сви запевају онда знам сваку реч...Као да је то неко колективно памћење... Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 7, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Ukoliko neko želi-ok,samo,to nije neophodno za dostizanje oboženja. Je l' tako reko Aquilio? greengrin Smejte se ljudi, praznici su, svi smo raspoloženI! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Јануар 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 7, 2011 Није битно знање,него дела. То је тачно, али то није тема ове теме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука