Jump to content

Шта мислите о учењу Новог Завета напамет?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ukoliko neko želi-ok,samo,to nije neophodno za dostizanje oboženja.

O tom kod katolika još nisam čuo niti postoji neko razumno objašnjenje i obrazloženje zbog čega bi se Jevanđelja na pamet cijela imati učila. Hajd to latinsko standardizovano ili starogrčko Sveto Pismo koje se vijekovima nije mjenjalo bi i imalo smisla naučiti se, ali u prevodima na narodnim jezicima...? S druge strane inače mnogi redovnici kontemplativnih i pustinjačkih redova kod nas benediktini, cisterciaci, kartuzijani, trapisti i ženski takvi slični, benediktinke, klarise, bosonoge karmelićanke sa kanonskim pravom papinske ili stroge klauzure (tj. ti zatvoreni, za rešetkama) znaju vrlo često sve Psalme na latinskom i napamet.

Подели на овим сајтовима

Ukoliko neko želi-ok,samo,to nije neophodno za dostizanje oboženja.

O tom kod katolika još nisam čuo niti postoji neko razumno objašnjenje i obrazloženje zbog čega bi se Jevanđelja na pamet cijela imati učila. Hajd to latinsko standardizovano ili starogrčko Sveto Pismo koje se vijekovima nije mjenjalo bi i imalo smisla naučiti se, ali u prevodima na narodnim jezicima...? S druge strane inače mnogi redovnici kontemplativnih i pustinjačkih redova kod nas benediktini, cisterciaci, kartuzijani, trapisti i ženski takvi slični, benediktinke, klarise, bosonoge karmelićanke sa kanonskim pravom papinske ili stroge klauzure (tj. ti zatvoreni, za rešetkama) znaju vrlo često sve Psalme na latinskom i napamet.

Bilo je i nekih svetitelja koji su znali napamet,ali ja lično ne vidim potrebu za time.Zato neka svako izabere.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Meni je to ok, ako neko ima zelju da nauci. prst ka dole

Bila sam na jednom predavanju, gdje je neki ciko govorio pojedine dijelove, a inace zna napamet  'Novi Zavjet.'

Al' ja to ne merem.  prst ka dole

Ja bi' radije samo da naucim neke dijelove koji mi se posebno svidjaju.

Kao npr. 'Himna ljubavi' i to na ruskom.  bendoff

Подели на овим сајтовима

Nevidim potrebu da se ista uci napamet, ama bilo sta. Ako neko procita toliko puta da nus produkt toga

bude da on zna napamet ok. Ali da se uzme sa nemerom da se uci napamet je bezveze.

bendoff prst ka dole prst ka dole

Mislim da se ne postiže mnogo šta time, a iz razloga što je čovjek slab pa bi lako mogao da upadne u gordost, jer eto on zna Novi Zavjet napamet. Moje mišljenje.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Nevidim potrebu da se ista uci napamet, ama bilo sta. Ako neko procita toliko puta da nus produkt toga

bude da on zna napamet ok. Ali da se uzme sa nemerom da se uci napamet je bezveze.

Што копираш Петрова мишљења? bendoff

Опуштено, aquilio овде се не расправља о митарствима. prst ka dole

Моје мишљење је другачије, али то наравно не значи да је тачно.

Вероватно је у питању логичка грешка са моје стране.

Подели на овим сајтовима

Pre bi se reklo da ja kopiram njegova. prst ka dole

Подели на овим сајтовима

Copy-Paste? Па не ваља то, губи се Твоја личност. prst ka dole

По Теби, јел добро знати напамет, нешто краће, рецимо - Родослов Господа Исуса Христа?

Подели на овим сајтовима

Copy-Paste? Па не ваља то, губи се Твоја личност. :cheesy:

По Теби, јел добро знати напамет, нешто краће, рецимо - Родослов Господа Исуса Христа?

Pa i znam ga napamet...ustvari morao bih da se podsetim. prst ka dole

Ranije sam učio neke delove...

Подели на овим сајтовима

Што копираш Петрова мишљења? greengrin
Pre bi se reklo da ja kopiram njegova. dada

Copy-Paste? Па не ваља то, губи се Твоја личност. :)

Pa i znam ga napamet...ustvari morao bih da se podsetim. :cheesy:

Ranije sam učio neke delove...

Па, на то сам и мислио. И зар си нешто изгубио тиме што си научио неке делове?

То је супер ствар знати. Или рецимо Химну Љубави.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...