Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

U mom gradu ne mozes da se vencas ako nisi krsten.

hajde da malo prevedemo to na tvoj ateisticki popgled na svet? Ti zelis da ides na utakmicu iako nemas kartu? Ti bi hteo da koristis usluge teretane koje nisi clan???

I ja sam to vidio šta je napisao ali nadao sam se da je barem tako uvidjavan da sam uvidi kakvu je besmislicu napisao i da mu ne treba to nekako posebno crtat i naširoko objašnavat i obrazlagat. Neki fakt imaju razvijen smisao za besmisao, hahahaha!

Jednom sam pročitao ovakav oglas u novinama: "Momak sa smislom za besmisao traži djevojku sličnih osobina."  sFun_bat

eheeeej

Подели на овим сајтовима

Prva stvar, iskreno mislio sam da je naslov teme neka sala ili slicno, posto ne mogu da verujem da se neko mogao dosetiti necega debilnog ( cenzura od dejana da ne kazem goru stvar) kao bonovi za pricesce i ispovest.

Ideja da se ne mozes krstiti jer ti roditelji nisu vencani je protivna kanonima i da ne koristim reci koje ce Dejan da cenzurise, nazvacu ih dovoljnim za rascinjenje doticnog vladike koji je nesto takvo mogao da smisli.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

hajde da malo prevedemo to na tvoj ateisticki popgled na svet? Ti zelis da ides na utakmicu iako nemas kartu? Ti bi hteo da koristis usluge teretane koje nisi clan???

I ja sam to vidio šta je napisao ali nadao sam se da je barem tako uvidjavan da sam uvidi kakvu je besmislicu napisao i da mu ne treba to nekako posebno crtat i naširoko objašnavat i obrazlagat.

hehe... kako ste se svi uvatili za taj deo posta a niko od vas junaka da prokomentarise onaj deo gde su mu trazili 1000 dinara za krstenice da bi se vencao u istoj crkvi u kojoj je krsten... tipicno...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

...за бадава сте примили за бадава дајте.

0203_cool

Само мислим да пошто неки Свештеници морали платити позицију (БГ,НС и Ниш) онда не контају овај део...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Има, у браничевској епархији, у манастиру св. Петка код Извора. Било је тако пре 15 година, сад незнам.

Увео их Владика Игнатије 0203_cool

Манастири имају своју политику.

Подели на овим сајтовима

I ja sam to vidio šta je napisao ali nadao sam se da je barem tako uvidjavan da sam uvidi kakvu je besmislicu napisao i da mu ne treba to nekako posebno crtat i naširoko objašnavat i obrazlagat.

hehe... kako ste se svi uvatili za taj deo posta a niko od vas junaka da prokomentarise onaj deo gde su mu trazili 1000 dinara za krstenice da bi se vencao u istoj crkvi u kojoj je krsten... tipicno...

Ако није имао 1000 динара, требао је рећи: "Немам"...наравно, претпостављам да заиста није имао.

Ако је имао 1000 динара, не видим разло накнадног "кукања"

Што се тиче саме теме, али и многих сличних тема, како на форуму тако и уопште у животу, све сам више убеђења да су браће и сестре у Христу испуњени страхом, а то значи да нису испуњени вером у Господа. Страх ће изгонити, а чиме другим, до Јеванђеоским упутама:

(Мат.18:15-17,https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=40&chap=18)

Ако ли ти згрјеши брат твој, иди и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата својега. 

Ако ли те не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или три свједока остане свака ријеч.

Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник.

prstgore

0442_feel

dada

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ако није имао 1000 динара, требао је рећи: "Немам"...наравно, претпостављам да заиста није имао.

Ако је имао 1000 динара, не видим разло накнадног "кукања"

Што се тиче саме теме, али и многих сличних тема, како на форуму тако и уопште у животу, све сам више убеђења да су браће и сестре у Христу испуњени страхом, а то значи да нису испуњени вером у Господа. Страх ће изгонити, а чиме другим, до Јеванђеоским упутама:

(Мат.18:15-17,https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=40&chap=18)

Ако ли ти згрјеши брат твој, иди и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата својега. 

Ако ли те не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или три свједока остане свака ријеч.

Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник.

prstgore

0442_feel

dada

Kako da kaze "nemam" kad mu trebaju krstenice da bi se vencao? Dal i je i za onih 13000 takodje trebao da kaze "nemam"? Dal mislis da ga neko pitao dal ima... stvar je jasna- imas kintu radimo pos'o, nemas kintu- dovidjenja...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Kako da kaze "nemam" kad mu trebaju krstenice da bi se vencao? Dal i je i za onih 13000 takodje trebao da kaze "nemam"? Dal mislis da ga neko pitao dal ima... stvar je jasna- imas kintu radimo pos'o, nemas kintu- dovidjenja...

Па једноставно,

Претпостављам, човек је редовно на Литургијама, верује у Бога и зато хоће да му брак буде од Бога благословен, па жели венчање у Цркви, а није од оних који се венчава у Цркви јер је то "модерно".

Ако јесте прво наведено, његов свештеник га познаје, зна да он нема новац и зна да живи Литургијским животом те да му је жеља да и са супругом живи у заједници са Христом. Ако је Божија воља да једног дана стекне материјално богатство, свештеник зна да ће његов парохијан као и свако ко живи у Христу и за Христа, много више даривати Цркву него ли 14.000 динара. Ако је Божија воља да читав живот буде сиромашан, свештеник зна да је овоземањско богатство ништавно у односу на љубав према Богу коју његов праохијан има.

Ако јесте ово друго наведено, веначавање у Цркви јер је модерно...па шта рећи, није скупо прошао, јер модерно је увек било скупо...

prstgore

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

poznajem coveka koji se pricestio ,a nikad se nije ispovedio, mozda zbog takvih uvode "kupone ",naravno svako radi po svojoj savesti ,ali mislim da ljudi sebi mnogo dozvoljavaju,pa iz tog ugla mozda "kuponi" i nisu losa stvar ....

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Ovo što sam sada pročitala je strašno. Nisam znala da postoji takva praksa u pojedinim Crkvama. NE MOGU DA POVERUJEM DA JE TO ISTINA! MOLIM VAS, SLAŽITE ME DA NIJE TAKO!

Није тако !

0442_feel

ja sam na jednoj duhovnoj tribini licno cuo jednog svestenika kako govori da je patrijarhu predlagao da se "reši problem onih koji se redovno pričešćuju", a predlagao je eto da se njima izdaju ti nekakvi bonovi, neke "legitimacije", šta ti ja znam... i da to oni pokažu pred pričešće. a drugi predlog je bio da se za takve odvoji jedna crkva u bg-u u kojoj će oni ići i pričešćivati se kad oni hoće a da "ne zbunjuju ostale vernike"  dada

Брате, које лудеса и чудила! Решити "проблем" редовног причешћивања! Која сатанска логика. А ово је јођш боље: да се они који се причешћују "одвоје од осталих"... заиста црквено-нема шта!

Ма све је могуће у овој нашој напаћеној Цркви, свачега има... но то не сме никога да обесхрабри, морамо сви радити на указивању на грешке и стварати што здравију заједницу.

Можда ипак постоје неки оправдани разлози за те цедуље.

Рецимо на Косову је могао и неко ко није Србин и српскога рода а и притом сунећен доћи у Цркву и причестити се , зар не ?

Ако би се претходно исповедио то је на неки начин уједно и потврда да је православни Хришћанин, јелте поп је са њим диванио па је ваљда и питао га тако нешто.

Мада у суштини све се то може извести на други начин тако да ове цедуље овде назване и бонови више су смешна појава него корисна, ако је уопште то истина. Мада мени делује као потпуна небулоза.

nesto slicno je bilo na kosovu, odnosno u rasko-prizrenskoj eparhiji, devedesetih.

ne znam je li to jos uvijek tako, ali znam da nije smio da se pricesti niko ko nije vjencan u crkvi (ukoliko je u braku) i niko ko se nije ispovijedio. kao dokaz da se ispovijedio dobijao je neku pismenu potvrdu, za pecat ne znam, i samo sa njom je mogao na pricesce. ako nema potvrdu slijedi "mici"

ja nisam vidjela svojim ocima te ne mogu sto posto da tvrdim, ali pricali su mi ljudi kojima vjerujem

Tacno tako.Jednog dana je stiglo saopstenje, putem radio talasa ,da se ne moze krstiti dete ako mu roditelji nisu vencani u Crkvi.A vec je do tada bila praksa da se ne moze pricestiti ako nisi vencan u Crkvi.Sto se tice papirica za pricescivanje,sa pecatom od ispovednika...to je bila praksa nekoliko godina...Rezultate takvog "duhovnistva" vidimo...

Крстити се може свако ко то жели. А за децу родитељи треба да траже крштење. Нормално би било да су и родитељи крштени (траже спасење за дете али не и за себе - не испољавају ли на тај начин своје неверје).

Причешћивање невенчаних. Они живе у греху (сматрају се прељубницима) који морају да исповеде и да га отклоне да би се могли причестити.

Бонови за причешће prstgore! Први пут чујем за овакво нешто. Никада ми нико за овако нешто није рекао да је чуо, а камоли да је доживео. Надам се да ово није истина.

Ето ти сад, значи 7 векова су сви Хришћани живелу у греху јер није ни постојало церковно венчаније, ајте молим вас каке су то спике...

Није проблем да се причесте ( моје мишљење) и они који нису венчани у Цркви , зар треба одлучити од Цркве ону Хришћанку која је удата за муслимана а која хоће да се причешћује у Цркви , или можда да начинимо неку ал каиду па да и тог муслимана наћерамо да се покрсти?

Или шта ако је жена атеиста а муж црквен човек, зар је то грех што он воли своју жену?

И зар због своје љубави човек не може да се причести.

Друга је ствар што јесте венчање велики благослов за фемили и ако обоје супружника хоћеду да се венчају и имају услова за то треба да се венчају, али није све тако црно-бело .

Подели на овим сајтовима

poznajem coveka koji se pricestio ,a nikad se nije ispovedio, mozda zbog takvih uvode "kupone ",naravno svako radi po svojoj savesti ,ali mislim da ljudi sebi mnogo dozvoljavaju,pa iz tog ugla mozda "kuponi" i nisu losa stvar ....

Ма ја знам човека који је некрштен дошао стао у ред и причестио се.

И шта сад?

Ајде да разапнемо попа или тог човека, мислим то би било најбоље и најефикасније.

Није то разлог за увођење цедуља.

Кад је више народа у цркву поп ваљда зна кога зна а кога први пут види, треба да нагласи да само они који су крштени могу да се причесте .

То је неопходно.

А не  вако, наредио владика све причешћивати поп спустио главу и ко год му приђе он га причести ни не пита ништа...

И на крају какав је то термин "редовно се причешћује "  ?

Шта то значи редовно и нередовно ?

Не контам ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...