Okomi Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 netreba bin laden u to uvlaciti u pricu nije on izmislio djeda mraza Код нас Срба тај дародавац поклона деци се зове Божић-Бата, а у ствари је то Свети Николај. У новије време су безбожници, антихришћани тај обичај почели да везују за неког измишљеног „Деда-Мраза“ (јер је то годишње доба зиме кад има мразева), и са празника Светог Николе и Божића пренели то на Нову Годину. Тако се изразито хришћански и јеванђелски обичај, који потиче од конкретне Свете Личности - Светог Оца Николаја, изокренуо и претворио у безоблични, обезбожени и за децу обезличујући „имиџ“ фантазмагоричног „Деда-Мраза“, слично као што је бројање година пре и после Христа, преокренуто у бројање пре и после „Нове ере“ (данас би рекли „Њу ејџ“-а, и чудо је да од Клинтоновог „Милосрдног анђела“, тј. дугорочно катастрофалног бомбардовања недужног народа и деце Србије, због једног манијака сличнога њима, нису почели ново бројање времена!).“ Одломак из књиге Свети Никола - правило вере и српска слава (издавачи Светигора и Вечерње новости, стр. 5-6) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 da samo kadsam bila dijete nisam imala puno deda merazova ,bolje receno nisam nikad poklone ni dobivala dal od mraza dal od svetog nikole ,sve u svemu nije poklona bilo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Nama je objasnio Vladimir Dimitrijevic tu zabunu. Rekao je da je Bozic Bata izveden iz one pesmice "Bozic Bozic bata, nosi kitu zlata..." ali ovde rec BATA znaci glagol. Znate ono - cuti bat necijih koraka. I tako Bozic baata. Tako se izgovara. Bozic hoda ka nama. Nije to nikakav Bozic Brat. Nadam se da sam bio jasan posto sebi ne delujem tako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 kaja ali isto tako ako djecu lazemo jel christkind, dali je iskreno reci da dolazi sa poklonima ,obicno se cuje onda kasnije od djece kad su veca kazu pa vi to dajete i tako dalje onda je bolje iskrenije reci da pokloni se kupe Suzi…draga sestro..Svakako da nije dobro varati djecu..ali uopce nije moranje da se lazu…Bez obzira tko to bio..Sv.Nikola..…Djeda Mraz ,ili Mali Isus..vec sam u predhodnom postu navela da je u zadnje vrijeme sve iskrivljeno.. Nije svaka laz,jednaka laz..Zar nisu sve price djece,svi crtani filmovi ..takvi,odnosno na jednoj vrsti lazi su..Da li cemo djeci reci,da je Snjeguljica,ili Crvenkapica…laz..?? Moj otac je nama uvjek govorio..da na Badnju vecer Slavimo Kristov rodjendan..Advent,je kod nas bilo vrijeme posta i pripreme za Bozic… Na samu Badnju vecer vec se pocelo sa festom..SLAVLJENJEM…U prvom je redu bilo duhovno…Ispovjed,Sv.Misa..Euharistija..i zrtva i darivanje..pa onda Blagdanski stol i hrana.. Darivalo bi se siromasne da i oni osjetili tu radost,najcesce s hranom..…Nama je otac rekao,da on to kupi i da stavi pod krizban..dar..…pod Bozicno drvce… Tako sam i ja prenjela na moju djecu… Dok su malena mozes da im presutis/kazes , ....ali cim pocnu da shvacaju duznost nam je reci kako zaista jeste..Moja djeca dok su bili maleni dobili su slatkisa..a u skoli poslje..dobili su po koju knjigu,fluru,klavir..lutku..itd..sitnicu.. Mi izmedju sebe nikada nismo se darivali s darovima…Mogu ti reci da su me uvjek ljudi ovdje pitali zasto ne…svi su se cudili..To isto dozivljavaju i moje kcerke.. Na random mjestu..Pitaju ljudi jeste li gotove s kupovinom poklona…i sta ste kupile…? A one odgovaraju..to kod nas nema..mi se izmedju sebe ne darivamo..samo malu djecu..mnogi se cude...a cude se oni,kojima je Bozic samo festa u hrani,jelu i picu.. Kod nas je obicaj,da se na Badnjicu i na Bozic svi okupimo…kod nas/mene…pripremimo malo svecanije jelo nego obicno..Idemo u crkvu..i poslje kuci da zajedno slavimo…Radost u obitelji je taj Bozic..i radost u srcu je Bozic…Isus se radja u srcu.. Evo bas ovih dana..moja srednja kcerka ima troje djece..Bili su kod mene..na cuvanju..Kcerka se vratila iz kupovine..i unuk 6 god..pita…mama ,je si li kupila krizbam..ona kaze,ne..a on ce ponovno..a zasto ne…Kcerka odgovori nisam stigla..ostalo je jos nedelju dana do Bozica..a unuk ponovno..ali ja hocu da mi imamo krizbam..I ode kcerka u drugu sobu..a najstarija unuka 9 god.. ,kaze..a zasto hoces krizbam..i on odgovara..pa gdje cemo da dobijemo poklone..? Unuka mu dogovori..pa poklone kupi mama..zar nije svejedno gdje..I on odgovori,ja znam da mama kupi..ali ja svejedno hocu ispod..krisbana..Kada je to cula,najmladja unuka..4 godine,pocela je govoriti..."mama ne kupuje poklone to donosi Mali Isus.."A,ovi dvoje starijih...odmah u glas,ne,ne...to mama kupuje...a ona brzo u potragu za mamom..pa da provjeri..Kaze;..oni kazu da ti kupis poklone i stavis..? Kcerka je uzela u krilo i rece..zar je vazno tko donosi,pa sta i ako mama kupi ..vazno je da ti dobijes 0102_laugh...i ona sva sretna... To znaci da je unuk,prosle godine saznao sa pet godina,da mama kupi.. a evo ona sada zna sa cetiri god saznala je.....istinu.. Tako da ju tu ne vidim takvu lazu...vidim samo radost i slavljenje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Da li cemo djeci reci,da je Snjeguljica,ili Crvenkapica…laz..?? Naravno da nećemo OMG, jadna dječica. Nećemo im valjda priznati i reći da je Sveti Nikola ili Djeda Mraz nekakva nalokana pijandura koga su s biroa za zapošljavanje poslali da zaradi koju paricu za Božić i Novu Godinu a da im božićne poklone kupujemo mi sami po raznim sumnjivim hipermarketima i rasprodajama sa najmanje 50 procetnim sniženjima! 0102_laugh Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Da li cemo djeci reci,da je Snjeguljica,ili Crvenkapica…laz..?? Naravno da nećemo OMG, jadna dječica. Nećemo im valjda priznati i reći da je Sveti Nikola ili Djeda Mraz nekakva nalokana pijandura koga su s biroa za zapošljavanje poslali da zaradi koju paricu za Božić i Novu Godinu a da im božićne poklone kupujemo mi sami po raznim sumnjivim hipermarketima i rasprodajama sa najmanje 50 procetnim sniženjima! algabacaju alsime zasmijao zayron ,pa nije nista drugacije ni kod nas kaja,isto su moja djeca kadsu mala bila sami u vrijeme saznali da pismo sto se ostavi napolju sa zeljama mi uzmemo i kupimo ,ali znam isto da mnogi djecu jednostavno vec skolska pa tvrde da to isus donosi ili ko ,pa druga se ismijavaju onda i tako dalje ,isto neuzimamo poklone odrasli vec samo maloj djeci manjoj a inace moja velika djeca jos uvijek oce da ima Christbaum za bozic i vole da na badnje vece citaju ocenas skupa jos uvijek im to ostalo dali ce njihovoj djeci tako dalje neznam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вуксан Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Muftija Muamer Zukorlić Srpskim građanima muslimanske veroispovesti smeta nametanje priče o Deda Mrazu pred svaku Novu godinu, jer ni na koji način ne pripada njihovoj kulturi, ističe za Press Samir efendija Tandir, portparol muftije Muamera Zukorlića. Не сумњам да њему смета што ми уопште и постойимо, па ме тако нимало не изненађуйе ни то што му смета Деда Мраз, односно Свети Никола. Мени лично не сметайу њихови обичайи, па се надам да ће се и он оставити покушая мешања у наше. Ово више нийе 1803. Време дахия давно прође. В алтаpях святые плачyт, гyдит набат. Битвы час yже назначен, но это бyдет ад, тpижды ад, но ни шагy назад! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Децембар 30, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Da li cemo djeci reci,da je Snjeguljica,ili Crvenkapica…laz..?? Naravno da nećemo OMG, jadna dječica. Nećemo im valjda priznati i reći da je Sveti Nikola ili Djeda Mraz nekakva nalokana pijandura koga su s biroa za zapošljavanje poslali da zaradi koju paricu za Božić i Novu Godinu a da im božićne poklone kupujemo mi sami po raznim sumnjivim hipermarketima i rasprodajama sa najmanje 50 procetnim sniženjima! а вид сад шта нађох Писмени рад дјечака од 9 година. Датум ми није познат. «Ја од деда мраза не желим ништа, јер не верујем у њега. Ако ми нешто треба, ја замолим мога Деду и он ми помогне. Зато што мој Деда постоји, а деда мраз не постоји. На њега је мој Деда пуцао за време рата и победио га је. Ми имамо Светог Николаја и у њега верујемо. Деда се на фронту молио Светом Николи да му помогне против духа деда мраза, како не би поробио нас, децу. Мој Деда каже, да ако би ја веровао у деда мраза, то би значило да су Срби изгубили у другом светском рату, што није истина и не може бити. И то је доказ да деда мраз не постоји. Ако му се други клањају, мој Деда и ја нећемо. Нити оној новој години коју он доноси, коју мој Деда назива «швапска», волећи једино ону коју Христос доноси овоме свету својим рођењем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Muftija Muamer Zukorlić Srpskim građanima muslimanske veroispovesti smeta nametanje priče o Deda Mrazu pred svaku Novu godinu, jer ni na koji način ne pripada njihovoj kulturi, ističe za Press Samir efendija Tandir, portparol muftije Muamera Zukorlića. Не сумњам да њему смета што ми уопште и постойимо, па ме тако нимало не изненађуйе ни то што му смета Деда Мраз, односно Свети Никола. Мени лично не сметайу њихови обичайи, па се надам да ће се и он оставити покушая мешања у наше. Ово више нийе 1803. Време дахия давно прође. ako ima smeta rekao to sto smeta pa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2010 Само за Зукија песмица: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука