Бартендаз Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 sveti savo bio katolik Ja uglavnom nista ne razumem sta gospodin/dja suza pise. Misao nikada nije artikulisana, ne uspeva da sastavi recenicu, uvek ispada iz svake konstrukcije, o pravopisu ne smem ni da govorim. Ali, ovo je nesto sasvim drugo. Dovoljno je kratko da se misao suze mogla nedvosmisleno razabrati. Napisati da je sv. Sava katolik (misljeno je, sigurno, u smislu rimokatolik) dozivljavam kao uvredu sveca. I ne vidim kako bi se drugacije moglo tretirati. I ne vidim da ce ikakvog dobra doneti ako se ovakvo blacenje svetitelja tolerise s jedne strane, a sa druge strane se insistira na tacnom titulisanju arhijereja. Pa sta je vaznije? Daj Syde, ne moraš biti tako strog prema sestri Suzi, vidiš da je iz Njemačke ili odnekud drugdje iz dijaspore i da ne vlada baš dobro srpskim jezikom što se desilo mnogim potomcima naših ljudi u dijaspori da se iz raznih razloga nisu naučili srpski jezik. A da li je sveti Sava bio katolikom ili ne za to nemam ni ja neke pouzdane informacije. Jer biti rimokatolikom znači čitav život živjeti i konačno umrijeti kao rimokatolik što se za Svetog Savu to tako kao osnivaču autokefalne srpske Crkve ne može tvrditi jer to otporuje glavnim principima rimokatoličke Crkve. Rimokatolikom nikako ne može biti netko tko je osnivačem samostalne nacionalne ili narodne Crkve nezavisne na Rimu, tim se automatski ili "eo ipso" sam po sebi isključuje iz rimokatoličke Crkve, to je barem valjda jednostavno sasvim jasno. Dakle nije dosta u tom nekom obredu ili Crkvi biti kršten, Potrebno je čitav život u njemu i ostati pa da bi se onda sa sigurnošću i s pravom moglo tako tvrditi da je Sveti Sava bio rimokatolikom. Neki istorijski izvori upućuju na to da su neki od prvih Nemanjića zaista kršteni u crkvama pod jurisdikcijom rimokatoličke Crkve (Ribnica, tadašnja Zeta) i da u se neki od njih potom naknadno ponovo krštavali dakle po drugi put u istočnom obredu kao pravoslavci jer su prvo krštenje smatrali neblagodatnim i "invalidinim" (nepravovaljanim). A katolicima (pripadnicima jedne svete saborna ili vaseljenske ili katoličke ili katoličanske ili univerzalne Crkve "ecclesia universalis seu catholica") smo prije raskola bili svi a tek potom smo se podijelili na rimokatolike i pravoslavce. Valjda je to svakom jasno i sa časova elementarne vjeronauke, naučava se to tako jednako i u zadnjoj provincijskoj ili seoskoj katoličkoj ili pravoslavnoj parohiji na časovima katekizma iliti katihizisa. A kako je u to doba kad su prvi Nemanjići živjeli bilo jedva nešto malo proteklo od raskola (za Crkvu je period od 100-200 godina kratkom periodom, dakle "nešto malo"), još nisu bili sasvim podijeljene interesne sfere Rima i Carigrada i jasno udarene "granice" jurisdikcija pape i vaseljenskog patrijarha Carigradskog pa su se nekih 100 do 300 godina znači potom još uvijek i po toj 1054. godini te granice bile dosta nestabilne i pomjerale reklo bi se "šetale" tamo-vamo u jednom i drugom smjeru dok nisu bile konačno konsolidirane i ustaljene. Naročito je to bilo karakteristično i dobro vidjet na istočnom Balkanu. To je tada bilo nešto kao prva, takva srednjovjekovna "Jalta" i zaista se radilo o nekom vrlo sličnom analognom procesu koji nazivamo drugačije i "podjelom interesnih sfera". Ali ono što sa sigurnušću znam je da je sveti Sava bio kroz cijelu istoriju štovan i u katoličkoj Crkvi a ne samo on nego i njegov blaženi otac Sveti Simeon Mirotočivi ili Stefan Nemanja kojem se u katoličkoj Crkvi priklada još veći značaj a zbog zasluga na potiranju babunskog (bogumilskog) krivovjerja i koji se oslavlja kao jednim od najvećih branitalja pravog hrišćanskog nauka i vjerovanja. A ta praxa štovanja Svetog Save dakle nikada u katoličkoj Crkvi nije prestala niti bila prekinuta (u češkomoravskoj katoličkoj Crkvi se Sveti Sava slavi i do dan danas) i pominje se uz Svete Sedmipočetnike kao jednim od najvećih učenika Svetih ćirila i Metodija dakako ne iz povijesnog bukvalnog pogleda već prema značenju što je imao za širenje pismenosti i kulture među južnim Slovenima (kao autor Nomokanona i širitelj hrišćanstva a slovesnosti među južnim Slovenima i borac za slovensku kulturu na Balkanu) a najvjerovatnije da bude ponovo uskrsnuta i oživljena u skladu s tim ekumenističkim nastojanjima što bi bila vrlo lijepa stvar i ja bih to vrlo rado podržao. Poljaci, Slovaci, Česi i Moravani su ionako uvijek Svetog Savu kroz povijest štovali, Česi, Moravani i Slovaci ga koliko znam štuju i dan danas. A spremam se napisati jedan post o kultu dakle štovanju i istoriji tog kulta Svetog Save na zapadu, mislim tim u katoličkoj Crkvi o čemu konačno imam sakupljeno dovoljno nekih zanimljivih materijala. A na jednoj stranici "Slavenskih hrišćana" koju pripremam za otvaranje u II polovici sljedeće godine će Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom biti dana posebna velika i krasno urađena stranica sa mnogo istorijskog i umjetničkog materijala i multimedijalnih prezentacije Srbije i srpskog Svetosavlja. Isto tako će tamo biti riječi i svim drugim slovenskim svetitaljima i zapadnim i istočnim. Evo dole možete vidjeti kako će ta stranica otprilike i izgledati. Kako sam rekao sve je tek u pripremi i na samom početku, barem možete vidjeti kako to izgleda po toj grafičkoj strani. Biće tamo dosta toga o slovenskim narodima, njihovim svetiteljima i crkvenoj umjetnosti kako zapadnoj tako i istočnoj. A za mene osobno je Sveti Sava jednim od najvećih slavenskih svetitelja što postoje i strašno mi je drago da ga imamo u našem liturgijskom kalendaru naše pomjesne češkomoravske katoličke Crkve. http://slavachristu.phorum.cz/index.php/ Шта ће ти толико писање око тако просте ствари.Св.Сава да је католик он био некад отишао и посетио папу.Могао је кад је ишао у Француску,али није отишао. А суза је само лупила то,да се неко прими и успела је у томе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 @Syd Kada vec pominjem sta me odusevljava kod katolika, u pitanju je muzika. Odusevljen sam bio duhovnom muzikom iz tvoje nove/stare domovine koju si postirao. O ranim latinskim misama da ne govorim. No vidiš a ja sam opet fan - obožavatelj bizantske liturgijske muzike. U posljednje vrijeme bavim se proučavanjem takozvanog "beneventanskog pjevanja ili pojanja" što je jedna od najaarhaičnijih formi gregorijanskog spjeva prozašla ustvari direktno iz bizantskog monodijskog pojanja, ustvari je to takav danas bismo rekli rimski, dakle zapadni "remake" istočnih muzičkih tradicija prilagođen rimskom "uhu i naturi" a izvanredno je važan i za dallji razvoj liturgije kod Slavena na Zapadu, dakle Slavena rimokatolika i njihovu liturgijsku tradiciju u čemu je odigrao i imao ključni liturgijski značaj. Posebno mnogo je uticao na tradiciju hrvatskog "glagoljanja" ili hrvatsku glagoljašku slavensku liturgijsku tradiciju koja se ne može ni razumjeti i zamisliti bez poznavanja tog "beneventanskog pojanja" koje je nekada ustvari bilo samostalnim autohtonim liturgijskim obredom katoličke Crkve ravnim rimskom, mozarabskom, galskom i ambrozijanskom itd. a i starije od većine njih. Jednom kad stignem postavim o tom više materijala u tom postu " Beneventansko pjevanje ili pojanje" koji je već netko otvorio prije mene ovdje na Forumu. A ovaj put ovdje napostujem samo jedan prekrasan video koji će vam se sigurno svidjeti. Dakle napjev ili himan je iz liturgije Velikog Petka, klanjanja Časnom Krstu, ne da je strašno star ali zaista "jezivo" star, iz prvih 3 ili 4 stoljeća kršćanstva na njemu se može tačno ilustrirati kako su potom vremenom sve grčke pjesme i krššćanski himni bili postupno preuzimani sa širenjem kršćanstva sa istoka na zapad jer primjetno je da dio texta pjevaju na grčkom a dio na latinskom. Ovdje možete čuti njegovu jednu od kasnijih varijacija koja potiče iz XI stoljeća kad je tek bio zabilježen a prvobitni napjev sam je mnogo stariji, znači tako kako sam napisao porijeklo ima iz prvih vjekova hrišćanstva. Proskinumen ton stauron A9OEZV6SvXY Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Pročitaj sam malo bolje nešto iz srpske istorije i iz srpskih izvora, imaš toga na internetu da ne znaš kud bi prvo pogledao. A ovako ustvari samo spamuješ temu svojim nepoznavanjem elermentarnih istorijskih i katehetskih fakata, činjenica. Katolik znači pripadnik katoličanske saborne i jedne jedinstvene svete hrišćanske Crkve što je ona u svakom slučaju do 1054. godine bila o čemu nema spora ni na istoku ni na zapadu. Catholicos je grčka riječ a znači saborni i vaseljenski i na tome se jednoglasno slažu i istočni i zapadni teolozi, rimokatolički i pravoslavni da je hrišćanska Crkva do 1054 bez ikakve sumnje jednoznačno i nedvosmisleno bila jedinstvena i katoličanska, univerzalna, saborna iliti vaseljenska. Što su sve sinonimi, razne riječi sa istim značenjem koje oznavačaju jednu te istu stvar ili osobinu. Uzmi molim te ubrzano neki kurs elementarne pravoslavne vjeronauke pa makar i skraćeni da popuniš te nedostatke u znanju koje o hrišćanstvu i istoriji hrišćanske Crkve imaš. Kolenopriklono te molim, uceni brate, da mi oprostis sto ne znam sta znaci katolik, sto nisam znao da je sv. Sava katolik dok mi to ti nisi razjasnio, sto jos hiljadu drugih stvari ne znam (ukljucujuci istinu o blazenom Stepincu, istinu o tome da RK organizacija nema nista sa pokoljima sizmatika, itd.), sto nista ne znam o elementarnoj pravoslavnoj veronauci, ni o elementarnom kursu, sto nisam znao kad je rodjen sv. Sava, a kamoli kada je doslo do papisticke jeresi, pa nisam znao da je u vreme njegovog rodjenja Crkva bila u jedinstvu, pa se onda i sv. Sava moze zvati rimokatolikom. I najvise mi oprosti sto imam izvesne predrasude (bez ikakvih dokaza koje ti stprljivo trazis, a nikako da ih dobijes) da su neki katolicki svetitelji in spe radili ono sto su radili. I hvala ti sto imas ovoliko strpljenja, brate, da me ispravljas u svim mojim nedostacima. I strpljenja i smirenosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Ajmo jos malo o blazenom Stepincu. Kad ce, Zayron, posvecenje? I naravno, kad ce Vatikan posvetiti Filipovica i Pavelica? I da li cemo mi Srbi biti krivi za to? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 sveti savo bio katolik Јесте био је добар друг са папом,заједно су играли шах и шетали Ватиканским вртом,јел тако? рђав ти је занат пријатељу? обрати мало пажњу шта пишеш и ко по коме гази, тако можеш пистати код Артемијеваца овде обрати пажњу... срећни ти благдани dada А извини шта сам написао што може да повреди неког на форуму?И какви сад Артемијевци,стварно не знам шта покушаваш да кажеш?Шта овде сви хоће друго плућно крило,па је забрањено да неко мисли другачије? Пуно си дајеш за право, кога ти прозиваш, КО ПО КОМЕ ГАЗИ, ајде спусти све карте, у ствари и не мораш провидан си ко Аскарис... Идеш ли кад-кад на Литургију и по "старом" и "новом" исто говоре како оно би за "За мир свега света, за непоколебљивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих од Господа молимо"... Оба крила су ту ,само једно има закрчене бронхије али је зато друго здраво и помоћиће овом болешљивом... Разумем шта хоћеш да кажеш.Погрешно је то што мислиш.Бронхије???Много тога они требају још да прочисте да би могли са нама да иду.Такву историју једино Бог може да очисти,да нећеш можда ти да им помогнеш?Онај ко се пронашао прозваним да гази по неком,тај вероватно гази,онај ко има чисту савест он нема потребе да прича ништа. Друго не дајем никакво право,написао сам шта мислим.У овој земљи више ништа не сме да се каже ако не одговара неком?Ово је форум и рећи ћу шта хоћу,расправљати шта хоћу..и наравно никад нећу никог увредити,тако да немам чега да се бојим овде? Који су смртни гријеси, које гријехе Господ не опрашта? Ако су "ударили у страну" то не значи да требамо МИ да некога одбацујемо па макар њихово расколништво трајало милион година!!! Ти знаш као ко по коме гази ајде ћути молим те... НА КОГА СИ МИСЛИО СА ТИМ "ГАЗИТЕ ПО СВ САВИ"??????? ајде одговори... идеш ли на Службе и Цркву јесу ли ти познате ријчи које сам цитирао????? Не постоје греси које Бог не може да опрости.Али треба неко да се покаје.А ватикан неће да се покаје.Немој ти да глумиш ту неког православца великог срца,који ће да спаја ватикан и нас.Ватикан је моју Србију и Србе уништио,и ја немам намеру да идем да их јурим на покајање и да тражим плућно крило.Ако се покају то је друга прича,али знам да неће!ЗНАМ! И остави ме више немам намеру да се расправљам,нападаш мене,а не гледаш твог брата ватиканца што каже да је св.Сава католик. како знаш да неће? он може да пише шта хоће у мом селу за такве ријечи кажу "ШОКАЧКА ПОСЛА"... нисам прочитао све постове из почетка тако да нисам разумио твоје ријечи "газите по СВ Сави" и на кога су се оне односиле,.. Праштај ми . у Христу брат Владан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Pročitaj sam malo bolje nešto iz srpske istorije i iz srpskih izvora, imaš toga na internetu da ne znaš kud bi prvo pogledao. A ovako ustvari samo spamuješ temu svojim nepoznavanjem elermentarnih istorijskih i katehetskih fakata, činjenica. Katolik znači pripadnik katoličanske saborne i jedne jedinstvene svete hrišćanske Crkve što je ona u svakom slučaju do 1054. godine bila o čemu nema spora ni na istoku ni na zapadu. Catholicos je grčka riječ a znači saborni i vaseljenski i na tome se jednoglasno slažu i istočni i zapadni teolozi, rimokatolički i pravoslavni da je hrišćanska Crkva do 1054 bez ikakve sumnje jednoznačno i nedvosmisleno bila jedinstvena i katoličanska, univerzalna, saborna iliti vaseljenska. Što su sve sinonimi, razne riječi sa istim značenjem koje oznavačaju jednu te istu stvar ili osobinu. Uzmi molim te ubrzano neki kurs elementarne pravoslavne vjeronauke pa makar i skraćeni da popuniš te nedostatke u znanju koje o hrišćanstvu i istoriji hrišćanske Crkve imaš. Kolenopriklono te molim, uceni brate, da mi oprostis sto ne znam sta znaci katolik, sto nisam znao da je sv. Sava katolik dok mi to ti nisi razjasnio, sto jos hiljadu drugih stvari ne znam (ukljucujuci istinu o blazenom Stepincu, istinu o tome da RK organizacija nema nista sa pokoljima sizmatika, itd.), sto nista ne znam o elementarnoj pravoslavnom veronaukom, ni o elementarnom kursu, sto nisam znao kad je rodjen sv. Sava, a kamoli kada je doslo do papisticke jeresi, pa nisam znao da je u vreme njegovog rodjenja Crkva bila u jedinstvu, pa se onda i sv. Sava moze zvati rimokatolikom. I hvala ti sto imas ovoliko strpljenja, brate, da me ispravljas u svim mojim nedostacima. I strpljenja i smirenosti. Vrlo rado budem napomoćan. 1. Papa Honorije III je prvom osobom, institucijom ili ne znam čim na svijetu ili cijelom postojećem univerzumu, vesmiru ili kosmosu koji je prvi u istoriji od postanka svijeta, dakle od Adama i Eve, PRIZNAO SRPSKU DRŽAVU - KRALJEVSTVO! 2. Papa Pio XII je bio tim koji nikada NIJE PRIZNAO NDH KAO DRŽAVU! 3. Papa Benedikt XVI je tim koji nikada NIJE PRIZNAO TAKOZVANU REPUBLIKU KOSOVO A NI NE BUDE! Svi oni su znači radili PROTIV Srba i Srbije, srpske države i srpskog naroda i interesa srpskog naroda? Za koje od tih groznih gorespomenutih genocidnih antisrpskih "nedjela" te Pape krivite? Za koje ih krivite najviše? dada Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 sveti savo bio katolik Ja uglavnom nista ne razumem sta gospodin/dja suza pise. Misao nikada nije artikulisana, ne uspeva da sastavi recenicu, uvek ispada iz svake konstrukcije, o pravopisu ne smem ni da govorim. Ali, ovo je nesto sasvim drugo. Dovoljno je kratko da se misao suze mogla nedvosmisleno razabrati. Napisati da je sv. Sava katolik (misljeno je, sigurno, u smislu rimokatolik) dozivljavam kao uvredu sveca. I ne vidim kako bi se drugacije moglo tretirati. I ne vidim da ce ikakvog dobra doneti ako se ovakvo blacenje svetitelja tolerise s jedne strane, a sa druge strane se insistira na tacnom titulisanju arhijereja. Pa sta je vaznije? Normalno da ne razumeš jer si ti duhovna praznina, što bi rekli Srbi, retard, Suza je lucidna i inteligentna, njeni postovi pisani na "njenom" srpskom jeziku su suviše lucidni da bi ti mogao da ih razumeš. Zato nemoj ni da se trudiš. Uostalom jedini totalni stranci smo ovde Zyron i ja i možemo da vas učimo srpskom jeziku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Хиљаду пута има да поновим. Разлика Римокатолика и Православаца је томе што први не носе браду. Ја ово озбиљно. Хоћете аргументе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Видим брате Зајрон да си уморан пред крај смене. Сад ће Завиша да те одмени. Не брини. Прво, св. Сава је католик, онда ниси баш тако рекао, онда јеси тако рекао зато што је он ипак католик, па Хонорије, па онда она фашистичка пудлица, па дај било шта, ево слика св. Саве, ено бенедиктинска музика. Стварно се бринем за вас, другари. РАније се за римокатолике могло макар рећи да имају одређени интелектуални ниво. Мислио сам да је патер Мидраш додирнуо дно, али ти си му озбиљна конкуренција. Али, оно што вас повезује са вашим интелигентнијим и ученијим претходницима у вашој организацији то је иста количина притворености и неискрености. И шта ћемо са блаженим Степинцем? Кад ће посвећење, као круна хиљадугодишње просрпске политике Ватикана? Или ће то ипак бити посвећење Павелића? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Ма гори смо ми што толеришемо овакве увреде... Нас да учи српском језику. Боже сачувај и заклони! Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Ајде и ја нешто да додам овде.Мислим да се брат Завиша у морио од ове теме и да је изреволтиран,па је написао ово што је написао,а што заиста не мисли.То је моје мишљење,Завиша,ако грешим,праштај dada.Тема је тако комплексна,а опет једноставна.Треба само признати грешке у овом случају Римокатоличке цркве,које је починила,а које Српски народ може и жели да опрости,а не да се злочини оправдавају,злочинци проглашавају свецима.Једноставно,зар не? “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 sveti savo bio katolik Јесте био је добар друг са папом,заједно су играли шах и шетали Ватиканским вртом,јел тако? рђав ти је занат пријатељу? обрати мало пажњу шта пишеш и ко по коме гази, тако можеш пистати код Артемијеваца овде обрати пажњу... срећни ти благдани bleh А извини шта сам написао што може да повреди неког на форуму?И какви сад Артемијевци,стварно не знам шта покушаваш да кажеш?Шта овде сви хоће друго плућно крило,па је забрањено да неко мисли другачије? Пуно си дајеш за право, кога ти прозиваш, КО ПО КОМЕ ГАЗИ, ајде спусти све карте, у ствари и не мораш провидан си ко Аскарис... Идеш ли кад-кад на Литургију и по "старом" и "новом" исто говоре како оно би за "За мир свега света, за непоколебљивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих од Господа молимо"... Оба крила су ту ,само једно има закрчене бронхије али је зато друго здраво и помоћиће овом болешљивом... Разумем шта хоћеш да кажеш.Погрешно је то што мислиш.Бронхије???Много тога они требају још да прочисте да би могли са нама да иду.Такву историју једино Бог може да очисти,да нећеш можда ти да им помогнеш?Онај ко се пронашао прозваним да гази по неком,тај вероватно гази,онај ко има чисту савест он нема потребе да прича ништа. Друго не дајем никакво право,написао сам шта мислим.У овој земљи више ништа не сме да се каже ако не одговара неком?Ово је форум и рећи ћу шта хоћу,расправљати шта хоћу..и наравно никад нећу никог увредити,тако да немам чега да се бојим овде? Који су смртни гријеси, које гријехе Господ не опрашта? Ако су "ударили у страну" то не значи да требамо МИ да некога одбацујемо па макар њихово расколништво трајало милион година!!! Ти знаш као ко по коме гази ајде ћути молим те... НА КОГА СИ МИСЛИО СА ТИМ "ГАЗИТЕ ПО СВ САВИ"??????? ајде одговори... идеш ли на Службе и Цркву јесу ли ти познате ријчи које сам цитирао????? Не постоје греси које Бог не може да опрости.Али треба неко да се покаје.А ватикан неће да се покаје.Немој ти да глумиш ту неког православца великог срца,који ће да спаја ватикан и нас.Ватикан је моју Србију и Србе уништио,и ја немам намеру да идем да их јурим на покајање и да тражим плућно крило.Ако се покају то је друга прича,али знам да неће!ЗНАМ! И остави ме више немам намеру да се расправљам,нападаш мене,а не гледаш твог брата ватиканца што каже да је св.Сава католик. како знаш да неће? он може да пише шта хоће у мом селу за такве ријечи кажу "ШОКАЧКА ПОСЛА"... нисам прочитао све постове из почетка тако да нисам разумио твоје ријечи "газите по СВ Сави" и на кога су се оне односиле,.. Праштај ми . у Христу брат Владан Зато што ватиканом управљају масони,папе су припадници масона.Они хоће да владају светом,немају никакву духовну потребу.Католичка црква служи за манипулацију и као таква институција не може нико да јој стане на путу.Зато знам да неће и због још много ствари. Он може брате мој да прича,а ја не могу,не знам шта сам ја згрешио онда dada Немам шта да ти опростим,знам да ме ниси разумео шта хоћу да ти кажем,тешко је преко писања да се објасни шта човек жели рећи.Да си ми жив и здрав брате мој. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Хиљаду пута има да поновим. Разлика Римокатолика и Православаца је томе што први не носе браду. Ја ово озбиљно. Хоћете аргументе? Dibidusrus: Хиљаду пута има да поновим. Разлика Римокатолика и Православаца је томе што први не носе браду. Ја ово озбиљно. Хоћете аргументе? hahaha, to si stvarno u pravu, da ti kažem kako sam stariji sve mi se više sviđaju ti ortodoxni običaji, naročito taj s tom bradom. Samo da me vidiš kako izgledam sad, hahahaha, još bi mi ruke cjelivao i mislio da sam kakav monaški Ava s Hilandara. Totalna glupost svakih par dana se "škrabat" ili "gulit" ko ti rimljani hahahah, kad svejedno ta brada opet izđiklja ko korov. Čuo sam čak i da mrtvacima raste, OMG! S tom bradom čovjek muškarac izgleda lijep bilo da je mlad ili star, čega si i ti dokazom ako je to tvoja slika na avataru. dada Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Ајде и ја нешто да додам овде.Мислим да се брат Завиша у морио од ове теме и да је изреволтиран,па је написао ово што је написао,а што заиста не мисли.То је моје мишљење,Завиша,ако грешим,праштај dada.Тема је тако комплексна,а опет једноставна.Треба само признати грешке у овом случају Римокатоличке цркве,које је починила,а које Српски народ може и жели да опрости,а не да се злочини оправдавају,злочинци проглашавају свецима.Једноставно,зар не? ја сам јако мало писао на ову тему али ако можемо да оправдавамо увреде и провокације због заморности теме и томе слично ево и ја ћу рећи "ШОКАЦ ПОЧЕО ДА ЛАЈЕ" ово кажем само због заморности теме и због мог праддјед-стрица и његове жене и четворо дјеце што поклаше у Јасеновцу, ово ћу речи и због оног мог што га "крстише" 1942 као Анту а он Милан, Србин из Поткозарја, и ово сам рекао због свих оних које су шокчили, клали и у јаме бацали а онај злочинац Алојзије ћутао, какав је он надбискуп био кад није знао шта му ради клир ОДГОВОРАН ЈЕ ПРЕД СВИМА НАМА И ПРЕД БОГОМ! ЗА МЕНЕ НИКАДА НЕЋЕ БИТИ НИШТА ВЕЋЕ ДО ОБИЧНИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ!!! какави светци какви бакрачи З Л О Ч И Н А Ц ФАШИСТИЧКИ! а да ово сам рекао и због тога што је мој дјед шутирао главу свог рођеног ујака јер није знао шта је!!! све сам рекао јер сам "испровоциран"!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 31, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2010 Katolička Crkva je ogromna i jako kompleksna i teško je shvatljiva, pogotovo za ljude koji i nemaju pretstavu šta je Crkva, šta zna syd šta je Crkva? Lupeta nešto o Stepincu, onda papama, uglavnom nekom gorčinom u kojoj se davi pokušava da da objašnjenje za svoje neznanje. Rimokatolička Crkva Anastazija u zemlji mojih predaka se krvavo borila i strašno stradala i za mene je poniženje da me neko proziva i ubeđuje da mi treba da se kajemo zato što su nas pobili. Syd je na žalost jedan davež koji nas smara svojim debilnim postovima koji nemaju ni trunke kritičnosti. Ма гори смо ми што толеришемо овакве увреде... Нас да учи српском језику. Боже сачувај и заклони! Šta te vređa, siguran sam da mogu da vas učim srpskom jeziku, pa ja to ne bih napisao da nisam ubeđen u to. I ne razumem kakav je to način da neko vređa moju sestru Suzu, mi smo već godinama po forumima i pamtim njen prvi post, ona je lucidnija i pametnija od ovog syda, koji je duhovna praznina, i on nalazi da je kritikuje, nju koja je genijalac, da je uspela to što ni vama ne polazi za rukom iako znate jezik, da iskažete osećanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука