Благовесник Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Завиша, а какве су ове туњевине увежене са Тајланда? Мишљење. Оне су најпродаваније. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Brate moj, pitao si Zavišu, ali možda ti mogu dati odgovor... Tunj je morska riba, dok je som (panga) rečna...zagađeni Mekong itd... Tunj je po meni , ali treba se opredeliti pre svega za one koji su u komadima a ne za iseckane...zato što u iseckane ide orepina, a u komade čisto meso... Isto se treba opredeliti za one koji se obrađuju u maslinovom ulju ili u salamuri (marinadi) to jest u vodi. Izbegavati bilo kakvu konzerviranu ribu koja je u rafinisanom ulju. Ukoliko je uzmemo, onda iscediti ulje i dodati vinsko sirće....maslinovo ulje, začine...trave..luk... Ja zaista volim ribu, ali riba je tajna.... Hiljadu ćeš ti ispeći riba, ali nijedna ista biti neće... Oprosti što ti nepitan odgovaram na tvoje pitanje brate Veljo. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Bacio sam pogled i vidim da najviše tunjevine ima sa Tajlanda, Filipina i Ekvadora. U principu ja sam jeo u Rimu samo "rio mare" konzerve riblje, ali proizvođač nije nikakva garancija da je riba ispravna. Zavisi od: na kojim geografskim širinama se riba lovi, čisto more i riba čistija, zatim od starosti ribe i od vrste ribe. Grabljivci imaju više žive nego ostale vrste. Tako su ajkule na prvom mestu pa za njima tune po sadržaju teških metala. Pojedeš ribu i Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Tačno je da zbog žive, tunjevina ne bi smela da se pojede više od 1 konzerve tjedno (sedmično). Druga konzervirana riba može da se jede svaki dan...ko baš voli... Sardine, papeline, hobotnice... Za mene idealna kombinacija je tunjevina u mexico salati Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Ne pamtim kada sam video kečigu na Dunavu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Neverovatno, to je pisano pre više od dve godine. Panga nema ni miris ni ukus, verovatno je ljudi koji nisu poznavaoci ribe zato i jedu. U ribarnicama može da se nađe recimo škarpina ja je spremam na sto načina i ona miriše na more. Najednostavnije je iseckam na komade prelijem sokom od limuna i ostavim da se marinira, onda skuvam pirinač i dodam maslinovog ulja u njega i te komade škarpine pa kuvam još desetak minuta zajedno. Ocedim i ohladim pa dodam luka, peršuna, neki citrus, i pavlake i za mene je to poslastica. Zamislite pangu tako spremljenu? skoro sam jela negdje bas tu ribu panga ima je i na zapadu ,mnogi jedu zato kad se sprema necuje se posle nista na ribu vjerovatno samo u zeludcu razvije sve mirise Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Ne pamtim kada sam video kečigu na Dunavu?Уф,једна од највећих посластица и вероватно,најукуснија...Да,све је ређе има,и ретко је у мрежама аласа,последњи пут сам јео. пре две године, у ресторану,а комади су били величине пенкала,што значи да је готово изловљена,а несавесни рибари лове испод мере,не дозвољавајући да расте... :group111: "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Danas mi bio drugar u gostima, i mama izvadila iz frižidera baš ovog soma da isprži. Kaže on,ako je to onaj vijetnamski nemojte ga praviti ,dvaput sam ga jeo i oba puta sam dobio temperaturu 38 stepeni i diareju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Скоро сам чуо причу и о овом смрзнутом лососу да је то углавном угинула риба... сад, немојте ме држати за реч. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Danas mi bio drugar u gostima, i mama izvadila iz frižidera baš ovog soma da isprži. Kaže on,ako je to onaj vijetnamski nemojte ga praviti ,dvaput sam ga jeo i oba puta sam dobio temperaturu 38 stepeni i diareju. Danas mi bio drugar u gostima, i mama izvadila iz frižidera baš ovog soma da isprži. Kaže on,ako je to onaj vijetnamski nemojte ga praviti ,dvaput sam ga jeo i oba puta sam dobio temperaturu 38 stepeni i diareju. Ми смо по кући баш појели овог сома,а момак од сестре није био гладан и није појео ову рибу.И прође мало кад видиш он температура 39 ево га сад у кревету..каква иронија bendoff) преноси се и овако хаха Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2010 Tačno je da zbog žive, tunjevina ne bi smela da se pojede više od 1 konzerve tjedno (sedmično). Druga konzervirana riba može da se jede svaki dan...ko baš voli... Sardine, papeline, hobotnice... Za mene idealna kombinacija je tunjevina u mexico salati Хвала пуно на одговорима! Кад је пост (али често и кад није пост, избегавам саламетине и сл.) по једну-две дневно туне у комаду (80 динџи), једино средом и петком не. Није ваљда она толико опасна, мислим, једном седмично??! Где си то прочитао? Она са мексичком салатом је добра (мммм...) али је доста скупа. А и у вези ове - ПАНГА, наша инспекција је проверавала, тако пише, и рекли су изричито за њу да је потпуно уреду. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 1, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Još malo o "ribljim" prevarama... sa http://www.vesti.rs/Drustvo/Riba-zvana-panga.html Kupcima se na istoj tezgi nudi filet pangasiusa, ali i ova riba, kao smuđ, som i list, po dvostruko višim cenama. Uvoznici pozivaju inspekciju da stopira prevaru Vijetnamska riba pangasius koja je zbog neutralnog ukusa uspela da ostvari rekordan proboj na gotovo sva svetska tržišta, u Srbiji se odomaćila kao – kameleon. Za četiri godine koliko se prodaje kod nas promenila je više „uloga”, i sada se u ribarnicama, diskontima, pa i velikim trgovinskim lancima potura kao svež ili filetiran list, somovina ili smuđ. Prema tvrdnjama pojedinih uvoznika i trgovaca koji su juče reagovali na tekst u „Potrošačkoj politici”, reč je o klasičnoj obmani potrošača koju niko ne sankcioniše. Oni tvrde da ovoj ribi ništa ne fali, tako da postoje različita mišljenja o njenom kvalitetu, ali je istina da je posebna vrsta koju treba tako i deklarisati. Kao takva treba da ima odgovarajuću cenu, a ne da služi za ostvarivanje ekstraprofita onima koji zloupotrebljavaju neznanje potrošača.– Kada je tek stigla u Srbiju, prodavali su je kao filete smuđa, jer je i smuđ jako cenjena riba. Posle su je nudili kao soma. Panga nije som, tvrdim da je kvalitetnija od soma. Onda su se dosetili da je odmrznu i stave na drugi deo „tezge” i prodaju kao filet lista, ali za 900 dinara. To treba kažnjavati – kaže za naš list Ranko Rajović, vlasnik „Mineti grupe”, takođe uvoznika ribe.Korektno je, dodaje, prodavati je kao filet pange, jer to jeste, i tako uostalom i stoji na deklaraciji kod onih uvoznika koji žele pošteno da je prodaju na našem tržištu. Prema rečima Rajovića, ribe list na našem tržištu „uopšte nema ili je ima vrlo malo”. Onaj pravi list bi koštao pet puta više od cene koja je u ponudi na našem tržištu.Mnogi su izgleda pokušali i uspeli da zarade na skupocenom listu.– Pre više godina jedan uvoznik je na naše tržište dopremio nekoliko šlepera ribe flander iz Poljske, koji ima isti oblik kao list. Ali to je riba iz poljskih reka, sa tvrdim mesom i teška za jelo. Kilogram lista tada je koštao pet, šest maraka, a ova riba marku. Hteo je da je podvali, ali kada je video da ne može da je proda velikim ribarnicama, morao je da je vrati dobavljaču – objašnjava naš sagovornik.Podvale na tržištu uvozne ribe i izjave zvaničnih institucija da je ipak sve u redu otvorile su juče polemiku među uvoznicima, malim i velikim, trgovcima, zabrinutim potrošačima. To je potvrdilo da razloga za kontrolu ima, naročito u vreme posta kada se riba više konzumira. U tržišnoj inspekciji, međutim, juče nam je rečeno da je ovaj deo u nadležnosti veterinarske, odnosno poljoprivredne inspekcije. Pogođeni, manji uvoznici i porodične firme, ipak pozivaju inspekciju da pročešlja poslovanje svih uvoznika i pruži pravu informaciju kupcima.Potrošači bi, kako savetuju u lancu uvoza i distribucije ribe, trebalo da obrate pažnju i na one koji prodaju već pripremljenu ribu u restoranima i supermarketima. To je mesto na kojem su podvale, posebno gotovog lista, još neprimetnije.– Prodajemo filete pangasiusa i tvrdim da je reč o robi koja je kvalitetna i prošla je sve kontrole. Danas kupci ne žele da ih kupuju u strahu da im podvaljujemo. Hoću da se zna ko šta prodaje, a ja stojim iza svoje robe – kaže Gordana Marić, vlasnica ribarnice „Amigo trejd”.Mnogi trgovci koji su nas juče kontaktirali kažu da je loptica u dvorištu velikih uvoznika, ali i najvećih trgovaca. Ako svež list košta 1.850 dinara, kako kilogram fileta može biti samo 800 dinara, pitaju. Kada se očisti od glave, kože i kostiju od lista ostaje jedva pola kilograma fileta. Nema logike da bude jeftiniji od 1.500 dinara, kažu naši sagovornici.– Imam kod sebe kesu od pet kilograma fileta navodno svežeg lista. Prodaje ga veliki trgovac koji tvrdi da ima najpovoljniju cenu. Spreman sam da ovo odnesemo u inspekciju i tvrdim da će se pokazati da je reč o pangasiusu. Znam, jer se ovim poslom bavim više od 30 godina – kaže jedan vlasnik ribarnice koji je potvrdio da je konkurencija već juče povukla robu u koju se može sumnjati.Neki naši sagovornici juče su tvrdili da ovo nije jedina prevara na tržištu. Naši zakoni su, kažu, u nekim odredbama rigorozniji od evropskih, ali u nekim delovima i te kako ima prostora za malverzacije. Sve probleme prati, očigledno, nepravilno ili nepotpuno deklarisanje proizvoda.– Skuša je još jedan primer za to – imate onu koja u sebi sadrži više od 25 odsto masnoće i kvalitetnija je, ali opet u prodaji je i ona sa manjim procentom masti koja je jeftinija i stiže iz toplih mora. U kvalitetu ima razlike, ali niko od dobavljača ove jeftinije neće istaći da je reč o „posnijoj” skuši. Kupci zbog 20 dinara manje kupuju ovu drugu, misleći da su kupili najkvalitetniju iz Irske ili Škotske – kaže Marićeva.I danas se među trgovcima ribom prepričava događaj kada je u jednom poznatom beogradskom hotelu Nemcu, specijalisti za lignje, umesto najkvalitetnije i najskuplje patagonike koju je tražio, poslužen ileks, što, po tvrdnji Ranka Rajevića, nije lignja.– Sramota. Svačim se služe. Na tržištu imate najkvalitetniju patagoniku (sa područja Foklanda) koja je sitnija i mekša, kalifornijku (iz Kalifornije) koja je tvrđa i krupnija lignja i ileks ono što zovu lignjom, a ona to nije – kaže Rajević. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 1, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Evo filma o reci Mekong i ribi Panga (Pangasius) http://youtu.be/IdoVgveiZO0 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 1, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 http://youtu.be/_gpd7lSjuBE http://youtu.be/yrzIZ85UTx4 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јануар 12, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2014 Riba som Pangasius se gaji u jednoj od najzagađenijij reka na planeti. Ne postoji ništa prirodno u njoj. Hrane se ostacima drugih riba, odnosno sušenim pa mlevenim kostima, glavama i repovima. U nekoliko prethodnih meseci naše trgovine i ribarnice “okupirala” je riba pangasius, koja je postala pravi hit među ovdašnjim potrošačima zbog pristupačne cene. Ova vrsta soma ubedljivo je najeftinija na tržištu, cena mu je ispod oslića, a za kratko vreme postao je veoma tražena roba za slave i praznik, piše Telegraf.rs. Međutim, kad biste znali nešto više o ovoj ribi, sigurno vam ne bi palo na pamet da je kupite i jedete, jer se radi o ribi izuzetno lošeg kvaliteta, koja se proizvodi u Vijetnamu, u ekstremno nehigijenskim uslovima. Njena prirodna okolina prepuna je bakterija koje veoma lako mogu da utiču na razvoj bolesti kod ljudi. Prema sajtu “dietmindspirit.org” koji se, između ostalog, bavi kvalitetom namirnica koje unosimo u organizam, ovu ribu ne treba nikako koristiti u ljudskoj ishrani, jer je veoma lošeg kvaliteta. Ova riba se gaji na farmama u reci Mekong, jednoj od najzagađenijij reka na planeti. Prepuna je hemijskih otrova i bakterija jer se uzgaja u industrijski otpadnoj vodi koja čini veliki udeo pomenute reke. Ne postoji ništa prirodno u njoj. Nesrećne životinje hrane se neupotrebljenim ostacima drugih riba, sušenim pa mlevenim kostima, glavama i repovima, pomešanim sa sojinom sačmom. Na ovakav način nastalo je i oboljenje “ludih krava” u Britaniji, kada su goveda hranjena ostacima drugih krava – piše na ovom sajtu. Pogledajte video-snimak: Izvor: 24sata.rs Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука