Jump to content

Епархија бачка

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Прослава празника Преображења Господњег у Станишићу

21. август 2009 - 10:18

Постављена слика

Прослава празника Преображења Господњег у Станишићу је започета свечаним празничним бденијем које је служио презвитер Славољуб Лугоњић.

Началствујућем на евхаристијском сабрању верних, презвитеру Ђорђу Димићу, пароху суботичком, саслуживали су презвитер Миленко Јеловац, свештеник из Новог Сада, и презвитер Славољуб Лугоњић, парох станишићки.

После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, надахнутим речима своје беседе, отац Ђорђе је истакао да је Таворска светлост предокус Царства Божјег, али, истовремено, и благодат за сваки литургијски подвиг, што је кроз небројена сведочанства наше свете Цркве потврђено и што се кроз животе светих угодникâ Божјих непрестано открива.

После узнесене заамвоне молитве освештана је првина овогодишњег рода виноградског и извршен трократни литијски опход са поменом свештенослужитељима, оснивачима и приложницима Светониколајевског храма у Станишићу.

Вечерње богослужење је служио презвитер Саво Николић, парох сомборски, уз саслужење презвитера Бране Влајковића, пароха сомборског, и ђакона Младена Глушца.

За певницом су појали презвитери: Велимир Врућинић, парох бајмочки, Синиша Тривић, парох апатински, и Срђан Нешић, парох сомборски.

После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања жита и резања славског колача, припремљених трудом благочестиве госпође Цецилије Љубојевић, која је као свој кумовски дар приложила храму прибор за причешће болних, кандило и служебник, припремивши гостима и свима свечарима послужење и славску трпезу.

После беседе презвитера Саве Николића о значају великог Господњег празника и речи благодарности пароха станишићког упућених свима који су допринели да и ове године житељи Станишића у радости и молитви прославе своју славу, у оближњем Дому културе одржан је пригодан уметнички програм, и вечера коју је уприличила Месна заједница Станишић.

Извор: Епархија бачка

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Одговори 728
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Прослава храмовне славе у Бачком Градишту

Постављена слика

Дана, 19. августа 2009. године, житељи Бачког Градишта прославили су храмовну славу- Преображење Господње.

Вечерњем богослужењу је присуствовао Епископ јегарски Господин др Порфирије, који је, по завршетку богослужења, пререзао славски колач и освештао жито, поучивши и благословивши својом беседом сабрани народ.

Кумства за наредну годину прихватио се господин Милош Гуцунски са породицом.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Слава Светоуспенског храма у Кљајићеву

Постављена слика

Свечаним празничним бденијем, у навечерје празника Велике Госпојине , отпочело је празновање славе храма Успења Пресвете Богородице у Кљајићеву.

Празнично бденије је служио презвитер Милош Јевросимов. Сутрада, славље jе настављено светом Литургијом, коју је, са почетком у 9 часова служио презвитер Милош Јевросимов са трократним литијским опходом око храма у присусуству верног народа из Кљајићева и околних места.

Вечерње богослужење служили су свештеници: Предраг Толимир, парох бачко-брестовачки, Милан Малинић, парох бечејски и Брана Влајковић, парох сомборски.

После вечерње службе освештано је славско кољиво и пререзан колач.

У пригодној беседи одржаној том приликом у Светоуспенском храму у Кљајићеву, отац Милан Малинић је говорио о значају слављења Пресвете Богородице, истакавши њену љубав и молитвено мајчинско ходатајство пред Господом.

Кумови храмовне славе били су господин Славољуб и госпођа Невенка Деветаковић из Кљајићева

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Прослава празника Успења Пресвете Богородице у Липару

Постављена слика

Свечаним празничним бденијем, кoје је у навечерје празника Успења Пресвете Богородице служио презвитер Дарко Јелић, житељи Липара започели су прославу престолног празника свог парохијског храма.

На сâм дан празника, литургијским сабрањем великог броја верних началствовао је парох бајшански, презвитер Дарко, и, после прочитаног јеванђеског зачала, речима своје беседе, поздравио сабране на евхаристијском слављу.

После заамвоне молитве одржан је и литијски опход око светог храма.

Постављена слика  Постављена слика

У вечерњим сатима, на темељима новог светог храма, одржан је чин благосиљања жита и сечења славског колача којим је началствовао презвитер Јован Кезан, парох ловћеначки, уз саслужење презвитера Дарка Јелића и ђакона Младена Глушца.

Породица Башић је припремила пригодно послужење, а за новог кума изабран је господин Обрад Бабић из Липара.

Бајша, 29.08.2009 - Презвитер Дарко Јелић

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Успеније Пресвете Богородице – слава капеле на Водици у Суботици

Постављена слика

Овогодишња прослава славе капеле на Водици у Суботици започета је празничним бденијем које су служили пароси суботички.

На сâм дан празника, свету Литургију је служио презвитер Миодраг Шипка, уз саслужење умировљеног пароха суботичког протонамесника Раде Шовљанског и ђакона Бранислава Шијачића.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око светог храма и помен ктиторима и доброчинитељима капеле на Водици.

Вечерње богослужење започето је дочеком Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, после чега је, уз саслужење више свештеникâ архијерејског намесништва суботичког, извршен чин благосиљања славског жита и колача.

Том приликом, Епископ Иринеј се обратио многобројном сабраном народу честитајући свима празник Успенија Пресвете Богородице, подсетивши их на значај и улогу Пресвете Богородице у животу сваког хришћанина кроз историју спасења рода људског и свеколике творевине Божје.

Поред осталих угледних гостију и свечара, вечерњем богослужењу присуствовали су велечасни др Андрија Копиловић и градоначелник Суботице, господин Саша Вучинић.

Овогодишњи кумови храмовне славе били су господа Жељко Нинковић и Владислав Вучковић са њиховим породицама.

Суботица, 29.08.2009 - Презвитер Миодраг Шипка

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Слава Светоуспенског храма у Тителу

Бденијем уочи празника Успења Пресвете Богородице отпочела је овогодишња прослава престолног празника тителског храма.

На сâм дан празника, са почетком у 9 часова, служена је света Литургија.

Пригодну празничну беседу, пред сабранима у Светоуспенском храму, произнео је ђакон Јован Милановић.

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvdGl0ZWxfMDkvQ3JrdmEtNS5qcGc=&imgw=149&imgh=99

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvdGl0ZWxfMDkvQ3JrdmEtMi5qcGc=&imgw=149&imgh=99

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvdGl0ZWxfMDkvQ3JrdmEtMS5qcGc=&imgw=149&imgh=99

У 18 часова служено је вечерње богослужење у којем је учествовало неколико свештеника архијерејског намесништва жабаљског.

Овогодишњи кум храмовне славе био је Душан Милекић, председник Месне заједнице Тител.

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Литургијско славље у Стапару

У петак, 28. августа 2009. године, у Стапару је свечано литургијски прослављена слава капеле – празник Успења Пресвете Богородице.

Свету Литургију је служио презвитер Саво Николић, парох сомборски.

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvc3RhcGFydm9kaWNhXzA5L0RTQ0YxNTkwLkpQRw==&imgw=149&imgh=112

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvc3RhcGFydm9kaWNhXzA5L0RTQ0YxNjEyLkpQRw==&imgw=149&imgh=112

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма, а после опхода благослиљање колача и славског кољива.

Вечерње богослужење у храму Ваведења Пресвете Богородице у Стапару служио је презвитер Александар Лазић, парох у Српском Милетићу, уз саслужење презвитера Горана Димића, који је на крају вечерњег богослужења поздравио присутни народ и честитао свима празник.

Ове године кум славе стапарске капеле био је господин Стеван Вуков са породицом.

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Прослава престолног празника храма у Бачком Јарку

У четвртак, 27. августа, у навечерје празника Успења Пресвете Богородице, славе храма у Бачком Јарку, протонамесник Славко Пајовић, парох госпођиначки, служио је свечано бденије, уз саслужење презвитера Стојан Билића, архијерејског намесника новосадског првог, и презвитера Алексе Куђељића, пароха мошоринског.

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvYl9qYXJha18wOS9CZGVuaWplLmpwZw==&imgw=600&imgh=450

На дан славе, са почетком у 9 часова, служена је света Литургија којом је началствовао настојатељ Светоуспенског храма у Бачком Јарку, протопрезвитер Илија Проле, уз саслужење презвитера Радета Деспотовића, пароха темеринског.

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvYl9qYXJha18wOS92ZWNlcm5qZS5qcGc=&imgw=600&imgh=450

Вечерњим молитвеним сабрањем великог броја верних началствовао је архијерејски намесник новосадски други, протопрезвитер Милан Остојић, уз саслужење презвитера Дојчина Стојановића, пароха бачкојарачког другог, презвитера Јована Кисина, пароха бачког, и презвитера Радомира Нунића, пароха ченејског.

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvYl9qYXJha18wOS9yZXphbmplLmpwZw==&imgw=600&imgh=450

После вечерње, Његово Преосвештенство Епископ јегарски др Порфирије освештао је славски колач и кољиво и одржао врло лепу и поучну пастирску беседу.

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvYl9qYXJha18wOS9yZXphbmplMi5qcGc=&imgw=600&imgh=450

http://www.eparhija-backa.rs/sites/all/modules/brilliant_gallery/image.php?imgp=L2hvbWUvYmFja2EvcHVibGljX2h0bWwvc2l0ZXMvZGVmYXVsdC9maWxlcy9hbGJ1bWkvYl9qYXJha18wOS92ZWNlcm5qZTYuanBn&imgw=600&imgh=450

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Свештеномученик Рафаило Шишатовачки

Светом Литургијом и резањем славског колача у славу и част Свештеномученика Рафаила Шишатoвачког и Дероњског, као и изложбеном поставком и освећењем икона (радова сликара учесника) завршена је ликовна колонија „Свештеномученик Рафаило“.

Постављена слика

Евхаристијским сабрањем верних началствствовао је јеромонах Панарет, сабрат манастира Бођани, уз саслужење умировљених свештеника, протопрезвитера-ставрофора Војислава Лучара и Радована Мијатова, пароха дероњског, презвитера Славка Стојисављевића и ђакона Светоуспенског храма у Новом Саду, Ђорђа Стојисављевића.

По реду једанаеста, ова колонија је окупила ликовне ствараоце из неколико градова Србије: Новог Сада, Оџака, Лесковца, Београда... Својим радовима (иконама, али и другим сликарским темама и изразима, пре свега пејзажима) Дероњцима су се представили: Бранка Гостивић, Нада Јанковић, Светлана Павловић, Нина Радојчић, Оливера и Иван Павић, Мирјана и Александар Курузовић, Ана Спасић, Ивана Миловановић, Гига Ђурагић - Диле из Ковиља, Шандор Гогоњак и Бора Андрејевић. По речима организатора, намера је да ликовна колонија понуди на увид обиље мотива, техникâ и ликовних израза, иако је икона превасходни мотив (с обзиром на личност која је и послужила као инспирација за настанак једног оваквог уметничког сабрања). Тако је изложба у свом садржају понудила икону, али и пејзаж, графику, мозаик па, чак, и акт.

Постављена слика

А све је, како каже родоначелник ликовне колоније у Дероњама, историчар уметности и књижевник Угљеша Рајчевић, почело давно: „Када сам наишао на једно писмо које је Милан Кашанин својевремено објавио у једном зборнику ликовне уметности, издање Матице Српске, позивајући се на нешто што се њему догодило када је као директор Музеја кнеза Павла у Београду замолио игумана манастира Шишатовца, Рафаила Момчиловића, да му каже које су то његове слике које би могле једнога дана да се нађу у поставци музеја у Београду...“ Ово писмо покренуло је озбиљан истраживачки рад који је крунисан монографијом „Рафаило Георгије Момчиловић - монах, сликар и мученик“, коју је Угљеша Рајчевић објавио 1998. године. Ово издање непосредно је претходило идеји о оснивању ликовне колоније која је и реализована већ наредне 1999. године. И тако, ликовни ствараоци су на „терену“ у Дероњама, родном селу свештеномученика Рафаила, већ пуних једанаест година. За покретање овакве ликовне колоније Угљеша Рајчевић налази истомишљенике у Дероњцима, а као круна ове благочестиве намере јесте благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја.

Отварању прве ликовне колоније 27. августа 1999. године присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ јегарски Господин др Порфирије.

„У Рафаиловим родним Дероњама сам затекао велики број његових икона у олтару храма, упознао се и са његовом фамилијом...“

Постављена слика

Молитвени спомен на свештеномученика Рафаила наша света Црква чини 24. августа/3. септембра. Отац Рафаило је рођен 1875. године, у честитој земљорадничкој породици. Као дечачића родитељи су га дали за манастирског ђака у манастир Ковиљ, одакле са Мироном Ђорђевићем одлази у Манасију где је примио монашки чин. Био је и у Бођанима – тамо је осликао капелу на Водици, а у бођанском манастиру је остао и велики број његових слика. Сликарство је студирао крајем 19. века у Русији (живео је у подворју Српске Патријаршије у Москви). Студије је наставио у Венецији где је био на специјализацији, а био је и студент Прве српске цртачке школе у Београду. За собом је оставио многобројна дела. Међу најзначајнијима његовим радовима је иконостас цркве у Великој Крсни, израђен по жељи краљице Драге Обреновић. Велике и лепе иконостасе је оставио и у Ковиљу и Пачиру. На предратним југословенским изложбама излагао је као пејзажиста, а оставио је значајан траг и као портретиста. Последње његово дело јесте иконостас цркве Ружице на Калемегдану из 1925. године.

У време усташке најезде, 1941. године, јеромонах Рафаило, настојатељ манастира Шишатовца протеран је са многобројним свештеницима и монасима преко Фрушке Горе у Славонску Пожегу. Био је на челу колоне мученика који су, по наређењу усташких бојовника и гонитељâ, сами себи, успут, служили опело. Био је тучен и злостављан. Уморен је, а ни дан данашњи му се не зна гроб. Но, Господ га је препознао и прославио, а наша света Црква уврстила у ред свештеномученика.

Ликовном колонијом „Свештеномученик Рафаило“ Дероњци се већ читаву деценију труде да достојно прославе свога Богом прослављеног суграђанина. Направили су прави подвиг. У реконструисаном и уређеном старом школском здању, од прошле године се налази стална галеријска поставка. Тиме ова ликовна колонија представља вредан културни потенцијал и чини препознатљивим ово мало место у Бачкој, које је, како вели Његош, „из колијевке изњихало и на свијет показало“ једног светог Божјег човека, свештеномученика Рафаила Шипатовачког и Дероњског.

Галерија фотографија

Хаџи Братислав Николић

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Јеромонах Панарет: „Црква као место спасења“

У четвртак, 3. септембра 2009. године, са почетком у 19 часова, у великој сали зграде Друштвено-политичких организација у Бачкој Паланци, на позив Црквене општине бачкопаланачке, преподобни јеромонах Панарет, игуман Световаведењског манастира у Бођанима, одржао је предавање на тему Црква као место спасења.

Постављена слика

Према речима предавача, Црква као заједница љубави Свете Тројице: Оца, Сина и Светога Духа, постојала је и пре стварања света и човека. Из те Тројичне љубави Бог ствара свет, а стварању човека претходи Савет Свете Тројице („да начинимо човека по својему обличју...“) Oтaц Панарет, такође, наводи је човек саздан да би у заједници са Богом превазишао смрт и ништавило, те да би постао ваистину слободно биће, то јест бог по благодати.

По својој од Бога дарованој слободи, која је израз љубави Његове, човек је падом погрешно усмерио силе свога бића и пао у искушење самообожења. Спасење света и човека даровано је човеку у лицу Богочовека Господа Исуса Христа, новом Адаму, Који је глава Цркве, Коме се присаједињују верни чинећи Његово Тело, управо онако као што ће се сабрати у Царству Божјем, јер је Црква превасходно заједница Будућег века, оприсутњеној кроз свету Евхаристији у којој човек и свет који он приноси испуњавају своје право назначење - да све постане тело Христово, односно Црква.

Постављена слика

Предавач је, одговарајући на бројна питања у другом делу Трибине, поучио сабране о томе како хришћани својом молитвом и примером треба да сведоче свету начин живота који Господ наш Исус Христос од нас тражи, а наш живот треба да буде онакав какав ће бити у Царству Божијем. Према речима оца Панарета, Христос нас учи принципима Царства Божјег и живећи по тим принципима ми хришћани се припремамо за Царство Божје.

Бачка Паланка, 04.09.2009 - Презвитер Стевица Илић

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Имендан Епископа бачког Иринеја

Постављена слика

У суботу, 23. августа/5. септембра текуће године, у Владичанском двору у Новом Саду, Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, благосиљао је у славу и част Светог Иринеја Лионског славки колач и кољиво.

Том приликом, Владици Иринеју имендан су честитали: монахиња Порфирија, настојатељица придворног сестринства Светог Василија Великог у Новом Саду, презвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког, и ђакони Бранислав Ђурагић и Игор Игњатов.

Постављена слика

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински Господин др Иринеј рођен је 11. фебруара 1947. године од оца Михаила Буловића и мајке Зорке, рођене Буловић, у Станишићу, у Бачкој, добивши на крштењу име Мирко. Основну школу завршио је у родном месту, а гимназију у Сомбору 1965. године. Дипломирао је на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду 1969. године.

За време студија примио је монашки постриг од свог духовног оца, блаженопочившег архимандрита Јустина Поповића, добивши монашко име Иринеј. Исте године га Епископ рашко-призренски Павле (данас Патријарх српски) рукополаже за јерођакона, а потом за јеромонаха.

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Молитвени почетак школске године у Каћу

У тринаесту недељу по Духовдану, 6. септембра текуће године, у Светониколајевском храму у Каћу, у склопу свете Литургије служено је молепствије за почетак нове школске године.

Постављена слика

Началствујућем на евхаристијском сабрању великог броја верних, протонамеснику Живку Сантовцу, саслуживали су презвитери Ђорђе Ђурђев и Жељко Латиновић.

У богослужењу су заједно са својим вероучитељима учествовали и ученици Основне школе „Ђура Јакшић“, као и каћки средњошколци и студенти.

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Молепствије за почетак школске године у Госпођинцима

У недељу, 6. септембра, у храму Преноса моштију Светог апостола, првомученика и архиђакона Стефана у Госпођинцима, одржано је молепствије за почетак школске године у којем је учествовао велики број ученика.

Постављена слика

Парох госпођиначки, презвитер Славко Пајовић, обратио се учесницима овог литургијског сабрања пригодном беседом, појаснивши прочитани одељак из светог Јеванђеља.

Постављена слика

Госпођинци, 06.09.2009 - Протонамесник Славко М. Пајовић

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Најава: Прослава Патрона Епархије бачке

Православна Епархија бачка обавештава своје вернике и све људе добре воље да ће се овогодишњи Патрон Епархије бачке, Чудо Светог Архангела Михаила у Хони, одржати, у суботу, 6/19. септембра текуће године, у храму Светих Апостола у Апатину.

Постављена слика

Распоред:

8.30 - Дочек Архијереја

9.00 - Света архијерејска Литургија

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Најава: Прослава Патрона Епархије бачке

Постављена слика

Православна Епархија бачка обавештава своје вернике и све људе добре воље да ће се овогодишњи Патрон Епархије бачке, Чудо Светог Архангела Михаила у Хони, одржати, у суботу, 6/19. септембра текуће године, у храму Светих Апостола у Апатину.

Распоред:

8.30 - Дочек Архијереја

9.00 - Света архијерејска Литургија

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...