Jump to content

Ko je Bojan Aleksandrovic

Оцени ову тему

Препоручена порука

Evo i ja bih zeleo d neku rec kazem na ovu temu.

Poznajem situaciju iz prve ruke na terenu i podelicu sa vama cinjenice i cinjenicno stanje.

Na mojoj parohiji ima vise vlaskih sela nego srpskih,tacnije odnos je 1:3 u korist vlaskih sela tako da veliki deo svog vremena provodim medju vlaskim zivljem.Ta prica o potrebi sluzbe na vlaskom jeziku, bar u mom primeru pada u vodu.Svestenici koji su bili pre mene na parohiji su sve crkvene obrede sluzili na crkveno-slovenskom jeziku sto je bilo nerazumljivo ne samo za vlahe nego i za srbe.Od kako sam ja dosao sve obrede sluzim na srpskom jeziku i to je dalo dobre rezultate i toplo je prihvaceno od stanovnistva.Imao sam par slucajeva da su vlasi na mojoj parohiji za sahrane zvali doticnog Bojana koji se predstavlja kao "VLASKI POP" i ne govori narodu da je on klirik Rumunske crkve.Vlasi realno nemaju veze sa rumunima cak se i ljute kad ih pitam jesu li oni rumuni i to smatraju uvredom.Svakako da svi ljudi treba da cuju ono sto svestenik peva i cita na obredima,ali bas tolika potreba za uvodjenjem vlaskog jezika u bogosluzenje bar kod mene na parohiji ne postoji.

Druga stvar jeste finansijski momenat u citavoj prici, naime taj Bojan ide na sahranu i po 150km udaljenu i za to naplacuje 1000-1500 dinara jer naravno nema nikave obaveze ni prema kome,za razliku od nas.

U citavu pricu se ukljucila i Vlasko-rumunska stranka koja opet zarad sitnih poena i sitnih dobiti masovno propagira Bojana i bukavlno vode ga po vlaskim mestima kao cirkuskog medveda.

Treba jasno staviti granicu izmedju potreba vlaskog stanovnistva i toga sta on predstavlja i za akoga se izdaje.Upravo zbog politike dolazi do sukoba medju samim vlasima i podela bas zbog ovog Bojana.

Voleo bih da se malo vise pozabavimo ovom temom i da podelimo misljane u vezi svaga ovoga.

Подели на овим сајтовима

Само у пар реченица... Постоји много већи канонски прекршаји и ми преко тога олако прелазимо (нпр. неколико православних епископа у једном граду) а сада смо се ухватили једног свештеника који свештеник Православне Румунске Цркве и којега тлаче зли свештеници којима је мало пара у њиховим парохијама па би од њега све да превуку. Али како то обично бива " Ко другоме јаму копа..." , Бојану су почели да прилазе и Срби у влашком керају..из много разлога...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја имам једно влашко село у парохији и заиста имамо одличан однос. Поштују и цене и све је на свом месту. Могао бих да кажем да ми је то најбољи део парохије.

Подели на овим сајтовима

јесте знали да је велики део влаха живео на територији ЦГ ..планински део......за време св. Цара Душана ..те је бло забрањено мешање са њима..

а и да се пред турком најездом..Срби ...насељавајући планинске делове ЦГ...били су упозорени да се не мешају са власима..јер нису баш орни за сарадњу...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

јесте знали да је велики део влаха живео на територији ЦГ ..планински део......за време св. Цара Душана ..те је бло забрањено мешање са њима..

а и да се пред турком најездом..Срби ...насељавајући планинске делове ЦГ...били су упозорени да се не мешају са власима..јер нису баш орни за сарадњу...

U to vreme rec "vlasi" imala je drugo znacenje, i oznacavala je ljude koji zive u brdima i planinama "vlaskim"/stocarskim nacinom zivota...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Само у пар реченица... Постоји много већи канонски прекршаји и ми преко тога олако прелазимо (нпр. неколико православних епископа у једном граду) а сада смо се ухватили једног свештеника који свештеник Православне Румунске Цркве и којега тлаче зли свештеници којима је мало пара у њиховим парохијама па би од њега све да превуку. Али како то обично бива " Ко другоме јаму копа..." , Бојану су почели да прилазе и Срби у влашком керају..из много разлога...

Kad ovo vidim shvatim koliko nas Gospod voli,sta sve drzi na ovom svetu...Ajde ti bratac budi rumun i prosetaj preko Dunava,a sto se tice toga da ga zovu Srbi smesan si.Takodje bih te pitao sta mislis o sahranjivanju nekrstenih???

I o tome kako to tvoj Bojan opravdava recima da posto nije bilo rumunske crkve i svestenika na ovim prostora opelo moze da se obavi posto nje mogao da se krsti u rumunskoj crkvi???I sahrani po pravoslavnom obicaju nekrstenog.

Ja samo vidim da je sa njim veliko zlo uslo medju narod a vi pricajte sta hocete.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Draga braco i sestre Srbi, braco u jedinoj i spasavajucoj Veri Hristovoj Pravoslavnoj...

Moje ime je Kristijan Vagner, po zanimanju i obrazovanju sam muzicar i kompozitor.

Po nacionalnosti sam Rumun, iz Timočke Krajine, i vernik sam Rumunske Pravoslavne Crkve.

Ovde sam procitao mnogo, cak previse, uvredljivih i nimalo bratskih komentara na racun mog naroda i crkve. Zato telim da vam odgovorim i pojasnim neke stvari koja mozda ne znate.

Vlasi u ist. Srbiji, kao i svugde gde zive pod kapom nebeskom, su Rumuni. To zna i Srpska Akademija Nauka, i Srpska Crkva, to znaju i ptice na grani, jer su ptice divna Bozija stvorenja koja iskreno slave Gospoda pesmom i nemaju zlih namera. To medjutim ne znaju samo dve kategorije nljudi. Neobavesteni, i zlonamerni. Ove druge mogu samo da pomenem u svojim skromnim molitvama. A ovima prvima zelima da kazem istorijske i etnoloske cinjenice.

Rumuni su narod koji je nastao romanizacijom Dacana, a Dacani su tracko pleme, koje je zivelo od Crnog Mora do Istre i od Pinda do Moravske i do Ukrajine.

Dugo se ovaj narod borio sa Rimom, i na kraju ga je Rim pokorio i tako je, stapanjem Dacana i Rimljana, nastao nov narod. Vec pocetkom Hristove ere na Balkanu je stanovnistvo sebe nazivalo Rumnj, Romnj, Romanus. Skoro je otkriveno da je moguce da je ovaj naziv i stariji i da je od njega nastao naziv Roma, Rim, ali o tome ne bih da detaljisem ovde. Ovo stanovnistvo je vec po svojoj pra-veri bilo jednobozacko i slavilo Zamolxisa koji je imao sve epitete kao i Jahwe. Sveti apostol Andrei je ovom narodu predao Veru Hristovu, o cemu svedoce ostaci brojnih ranohriscanskih i pravoslavnih episkopija, pre dolaska Slovena. Dolaskom Slovena dolazi do novog stapanja nacija, pa je slovenski upliv konacno rezultirao radjanjem nacije koja se i danas naziva Rumunskom.

Valah, Vlah, Olah, su strani nazivi za ovaj narod, koji je sebe uvek autoindentifikovao kao RUMNJ, ROMNJ, ARMNJ, RAMNJ...

Jovan Cvijic i Tihomir Djordjevic u svojim naucnim radovima pominju Rumune u ist. Srbiji. Nikad ovaj narod sebe nije ztvao Vlasima.. Treba znati da je Valahia srednjovekovni naziv moderne Rumunije, koji su koristili stranci, a sami Rumuni su svoju zemlju uvek zvali ŢARA RUMÂNEASCĂ, TERRA ROMANORUM, Rumunska Zemlja. Dakle, Vlah i Rumun su sinonimi, isto kao i Nemac i Svaba ili Grk i Helen. Jezik kojim govore Vlasi nije kompaktan, to je zapravo skup vise rumunskih narecja, oltenskog, banatskog, sa elementima erdeljskog i paleoromanskim starobalkanskim primesama. Moze se dakle reci da je vlaski jezik izvorni rumunski jezik. Rumunska crkva koristi u Liturgiji istovetan jezik kakav govore Vlasi u Krajini. Ovaj je narod od samog svog nastanka, dakle, hriscanski. Sveti Niceta od Remesijane je dakorumunski episkop, stariji od srpske drzave i crkve. 1833. godine Srbija pripaja ove krajeve i Rumunima ukida skole, crkve i postepeno i identitet.

Otac Bojan, koga ste ovde izvredjali sto vam nikako ne sluzi na cast, USTAO JE I POVEO SVOJ NAROD PONOVO KA GOSPODU, JER GA JE DVOVEKOVNO ROPSTVO UCINILO PAGANSKIM!

Precasni otac Bojan Aleksandrovic, protojerej Priobalne Dakije i vikar Timocki, je jedan divan i blag pastir Hristov. Ja ga poznajem jako doboro i znam njegovu misiju. On je obnovio crkovnost koju je srpska drzava i crkva uzurpirala! Sem toga, on nije rascinjen, jer ga nije ni rukopolozila SPC, pa ga ne moze ni rasciniti. Zatim, on nije ni sam, jer ima jos 3 svestenika a bice ih uz Boziju pomoc jos bezbroj. U crkvu u Malajnici dolaze i Srbi, i sam otac Bojan je po majci Srbin, sa svete zemlje Lazarove, Kosova.

Braco, mi ne mrzimo nikoga, mi zelimo da se molimo na nasem jeziku i da pripadamo Crkvi koja je istorijski nacionalno i duhovno jedina kuca naeg naroda- Rumunskoj Pravoslavnoj Crkvi. Sa SPC zelimo bratske odnose i sasluzenje.

Ljubav bratska ne moze da postoji ako brat brata gazi i gusi.

Srbi u Rumuniji imaju svoje crkve jako dugo, i ni na jednom forumu niti bilo gde njihovi svestenici nisu bili vredjani ni prozivani.

Molim vas, ne cinite to sto cinite, jer je greh prema nama , vasoj braci.

Sve vas pozdravljam i zelim vam zdravlja i milosti Bozije.

Подели на овим сајтовима

Draga braco i sestre Srbi, braco u jedinoj i spasavajucoj Veri Hristovoj Pravoslavnoj...

Moje ime je Kristijan Vagner, po zanimanju i obrazovanju sam muzicar i kompozitor.

Po nacionalnosti sam Rumun, iz Timočke Krajine, i vernik sam Rumunske Pravoslavne Crkve.

Ovde sam procitao mnogo, cak previse, uvredljivih i nimalo bratskih komentara na racun mog naroda i crkve. Zato telim da vam odgovorim i pojasnim neke stvari koja mozda ne znate.

Vlasi u ist. Srbiji, kao i svugde gde zive pod kapom nebeskom, su Rumuni. To zna i Srpska Akademija Nauka, i Srpska Crkva, to znaju i ptice na grani, jer su ptice divna Bozija stvorenja koja iskreno slave Gospoda pesmom i nemaju zlih namera. To medjutim ne znaju samo dve kategorije nljudi. Neobavesteni, i zlonamerni. Ove druge mogu samo da pomenem u svojim skromnim molitvama. A ovima prvima zelima da kazem istorijske i etnoloske cinjenice.

Rumuni su narod koji je nastao romanizacijom Dacana, a Dacani su tracko pleme, koje je zivelo od Crnog Mora do Istre i od Pinda do Moravske i do Ukrajine.

Dugo se ovaj narod borio sa Rimom, i na kraju ga je Rim pokorio i tako je, stapanjem Dacana i Rimljana, nastao nov narod. Vec pocetkom Hristove ere na Balkanu je stanovnistvo sebe nazivalo Rumnj, Romnj, Romanus. Skoro je otkriveno da je moguce da je ovaj naziv i stariji i da je od njega nastao naziv Roma, Rim, ali o tome ne bih da detaljisem ovde. Ovo stanovnistvo je vec po svojoj pra-veri bilo jednobozacko i slavilo Zamolxisa koji je imao sve epitete kao i Jahwe. Sveti apostol Andrei je ovom narodu predao Veru Hristovu, o cemu svedoce ostaci brojnih ranohriscanskih i pravoslavnih episkopija, pre dolaska Slovena. Dolaskom Slovena dolazi do novog stapanja nacija, pa je slovenski upliv konacno rezultirao radjanjem nacije koja se i danas naziva Rumunskom.

Valah, Vlah, Olah, su strani nazivi za ovaj narod, koji je sebe uvek autoindentifikovao kao RUMNJ, ROMNJ, ARMNJ, RAMNJ...

Jovan Cvijic i Tihomir Djordjevic u svojim naucnim radovima pominju Rumune u ist. Srbiji. Nikad ovaj narod sebe nije ztvao Vlasima.. Treba znati da je Valahia srednjovekovni naziv moderne Rumunije, koji su koristili stranci, a sami Rumuni su svoju zemlju uvek zvali ŢARA RUMÂNEASCĂ, TERRA ROMANORUM, Rumunska Zemlja. Dakle, Vlah i Rumun su sinonimi, isto kao i Nemac i Svaba ili Grk i Helen. Jezik kojim govore Vlasi nije kompaktan, to je zapravo skup vise rumunskih narecja, oltenskog, banatskog, sa elementima erdeljskog i paleoromanskim starobalkanskim primesama. Moze se dakle reci da je vlaski jezik izvorni rumunski jezik. Rumunska crkva koristi u Liturgiji istovetan jezik kakav govore Vlasi u Krajini. Ovaj je narod od samog svog nastanka, dakle, hriscanski. Sveti Niceta od Remesijane je dakorumunski episkop, stariji od srpske drzave i crkve. 1833. godine Srbija pripaja ove krajeve i Rumunima ukida skole, crkve i postepeno i identitet.

Otac Bojan, koga ste ovde izvredjali sto vam nikako ne sluzi na cast, USTAO JE I POVEO SVOJ NAROD PONOVO KA GOSPODU, JER GA JE DVOVEKOVNO ROPSTVO UCINILO PAGANSKIM!

Precasni otac Bojan Aleksandrovic, protojerej Priobalne Dakije i vikar Timocki, je jedan divan i blag pastir Hristov. Ja ga poznajem jako doboro i znam njegovu misiju. On je obnovio crkovnost koju je srpska drzava i crkva uzurpirala! Sem toga, on nije rascinjen, jer ga nije ni rukopolozila SPC, pa ga ne moze ni rasciniti. Zatim, on nije ni sam, jer ima jos 3 svestenika a bice ih uz Boziju pomoc jos bezbroj. U crkvu u Malajnici dolaze i Srbi, i sam otac Bojan je po majci Srbin, sa svete zemlje Lazarove, Kosova.

Braco, mi ne mrzimo nikoga, mi zelimo da se molimo na nasem jeziku i da pripadamo Crkvi koja je istorijski nacionalno i duhovno jedina kuca naeg naroda- Rumunskoj Pravoslavnoj Crkvi. Sa SPC zelimo bratske odnose i sasluzenje.

Ljubav bratska ne moze da postoji ako brat brata gazi i gusi.

Srbi u Rumuniji imaju svoje crkve jako dugo, i ni na jednom forumu niti bilo gde njihovi svestenici nisu bili vredjani ni prozivani.

Molim vas, ne cinite to sto cinite, jer je greh prema nama , vasoj braci.

Sve vas pozdravljam i zelim vam zdravlja i milosti Bozije.

Подели на овим сајтовима

Ako zelite bratske odnose postujte Crkveni poredak. Sve ostalo su prazne reci. Ovaj o.Bojan nije usamljen primer nekanonskog sluzenja unutar jurisdikcije druge pomesne Crkve. Ovo nije ni medju nacionalno, ni medjugrzavno pitanje, ovo je pitanje Crkvenog poretka.

Sto se tice prisustva svestenstava SPC u Rumuniji, ne samo svestenstva nego i episkopa/eparhije, nezavisno od mog licnog misljenja o tome, to je uredjeno sporazumom dve pomesne Crkve Rumunske PC i SPC, tako da nema nikakve ekvivalencije sa ovim slucajem.

Kako mogu Rumuni kao gradjani Rumunije imati vlast na teritoriji druge drzave, ova tvrdnja je apsurdna.

Ako pak neko rumunske nacionalnosti ima bilo kakvu vlast u Srbiji, onda je to samo kao gradjanin Srbije koji postuje zakone drzave u kojoj zivi.

Ipak to sa ovom temom nema veze, jer Crkva zivi po drugim zakonima, a a koriscenje ovog argumenta, toboznje vlasti Rumuna u Istocnoj Srbiji, pokazuje da je kod Vas prisutan etnofiletizam, koji je i jedini razlog ovog skandala: nekanonskog sluzenja klirika jedne Crkve na kanonskoj teritoriji Druge Pomesne Crkve.

I jos nesto: Vlasi nisu Rumuni.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ево, у селу где ја служим живе Власи који се СВИ изјашњавају као Срби. Ја их веома поштујем и волим и они такође мене веома поштују и воле. Заиста, најприснији однос на парохији имам баш са њима. Дакле драги пријатељу, НИЈЕ ИСТИНА да се сви Власи изјашњавају као Румуни. Такође, градимо Манастир и они су први инсистирали да се на Крсту нађу четири оцила, Крст је копија Крста храма Светог Саве у Београду.

Зато када причаш, говори у своје име али не и свих Влаха.

Подели на овим сајтовима

• Гости

И да, Влах је синоним за Србина. Србе су Турци називали Власима, сточарима... то имаш и у народним песмама косовског и покосовског циклуса.

Подели на овим сајтовима

Назив "Влах" највероватније потиче од имена словенског бога Велеса, бога заштитника поља, земљорадње, сточарства, пашњака, шума али и подземног света...тако да ако су икога другог, поред оних Словена који у историји нису гравитирали око РКЦ (Срби), назвали "Власима", то се највероватније десило под утицајем културно - етничког мешања и прожимања са словенским етносом из кога је тај назив прешао и на неке друге етничке групације, у овом случају на живаљ који је у много чему мешавина словенског и румунског етноса.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...