Jump to content

Хиндуизам вс. Православље

Оцени ову тему

rogi

Препоручена порука

Nigde nismo rekli ni da su bliže nepogrešivosti od Sv.Otaca.

tako se ponashate. sve shto se citira od svetih otaca shto se vama nesvidja, vi kazhete- nije to istina, to shto sveti oci kazhu da je taj plav, to treba ispravno tumachiti, i onda citirate neke teologe koji kazhu "pa vidite, moramo to da sagledamo uzimajucji i u obzir i lichnosni momenat, jer trijadoloshki, iz eshatoloshke perspektive, shvatamo da je taj zid ustvari crven". na otkprilike to se svodi skoro svako vashe "objashnjavanje"- baci se par teoloshkih termina i onda se kazhe suprotno od onoga shto kazhu neki sveti oci/ kanoni/ bogosluzhbeni tekstovi.

Baš me zanima da li je neki Sabor nošenje marame stavio  u istu ravan sa dogmatima.

ovo sam ti objasnio 500 puta. na saborima su se zvanichno proglashavala dela raznih svetih otaca kao autoritarna za verovanje i pobozhnost, a kod velikog broja tih svetih otaca imash da zhena treba da se pokrije, a ni kod jednog nema da netreba da se pokrije. smarash sa ovakvim liberalnim floskulama.

Kada se tumače kanoni,neophodno je realno sagledati istorijske okolnosti koje su dovele do donošenja nekog kanona,a ne slepo se držati pravila.

kada se tumache kanoni, neophodno je prochitati predgovor nomokanonu gde je lepo napisano koji kanoni smeju da se menjanju i koji smeju da se primenjuju ikonomichno, a ne da se proichvoljno tumachi, kako vi liberali to radite.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

• Одговори 73
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

tako se ponashate. sve shto se citira od svetih otaca shto se vama nesvidja, vi kazhete- nije to istina, to shto sveti oci kazhu da je taj plav, to treba ispravno tumachiti, i onda citirate neke teologe koji kazhu "pa vidite, moramo to da sagledamo uzimajucji i u obzir i lichnosni momenat, jer trijadoloshki, iz eshatoloshke perspektive, shvatamo da je taj zid ustvari crven". na otkprilike to se svodi skoro svako vashe "objashnjavanje"- baci se par teoloshkih termina i onda se kazhe suprotno od onoga shto kazhu neki sveti oci/ kanoni/ bogosluzhbeni tekstovi.

Netacno.Svako je podlozan kritici,ma koliko bio svetitelj.Pogotovo kada govori o veri.

ovo sam ti objasnio 500 puta. na saborima su se zvanichno proglashavala dela raznih svetih otaca kao autoritarna za verovanje i pobozhnost, a kod velikog broja tih svetih otaca imash da zhena treba da se pokrije, a ni kod jednog nema da netreba da se pokrije. smarash sa ovakvim liberalnim floskulama.

Na Saborima su se proglasavala neka dela Sv.Otaca kao dogmatske istine,ali iz toga nikako ne sledi da je sve sto su oni govorili dogmatski ispravno.

kada se tumache kanoni, neophodno je prochitati predgovor nomokanonu gde je lepo napisano koji kanoni smeju da se menjanju i koji smeju da se primenjuju ikonomichno, a ne da se proichvoljno tumachi, kako vi liberali to radite.

Bilo bi proizvoljno tumacenje da svako može da ih tumaci,sto nije slucaj.Crkva saborno odredjuje da li ce postovati neki kanon ili ne.Naravno,kanoni koji anatemisu jeresi se ne mogu menjati,jer je to povezano sa dogmatskim ucenjem,ali svi ostali nemaju dogmatski karakter.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

naravno ...kad sam u pravu

Извини, али ја просто не могу да се надивим колико се уклапаш у описе св.Отаца о људима који падну у прелест идолатрије сопственом разуму...

Misliš ne postoje opisi i učenja ljudi u koje se uklapate i ti i tvoji sveti Oci da se ne može čovek nadiviti?

Подели на овим сајтовима

Извини, али ја просто не могу да се надивим колико се уклапаш у описе св.Отаца о људима који падну у прелест идолатрије сопственом разуму...

Misliš ne postoje opisi i učenja ljudi u koje se uklapate i ti i tvoji sveti Oci da se ne može čovek nadiviti?

Дарко, а јеси ли ти читао дјела св.Отаца православне цркве, тачније она која се баве духовним животом човјека, његовом психологијом и ако јеси, која су то дјела?

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Дарко, а јеси ли ти читао дјела св.Отаца православне цркве, тачније она која се баве духовним животом човјека, његовом психологијом и ако јеси, која су то дјела?

Na pitanja se ne odgovara pitanjem nego odgovorom.

I ne razumem poentu tvojega pitanja.  

A postoji li bilo šta ali BILO ŠTA što se bavi tematikom kojima se bave hrišćanski sveti Oci a da si pročitao i  razumeo?  Ja nikada ne bih mogao da se zakucam u samo jedno rešenje, viđenje, jedno nešto, koliko god neko mislio da je to ultimativno jer ultimativno ne postoji. A i sama "ISTINA" je toliko višedimenzionalna da je ništa ne bi moglo obuhvatiti ako uopšte i postoji. Zato i ne volim kad nekome na čelu piše da je popio svo znanje sveta i sada zna večnu istinu.    0102_laugh

Gorgije (on je bio sofista i prvi nihilista) je rekao (između ostalog) da je jedina stvar oko koje se možemo složiti upravo RELATIVNOST ZNANJA i SHVATANJA i da ne treba težiti za neprotivrečnim istinama nego živeti ovaj život koji imamo.

I nemoj više da me teraš da ti pišem imena naslova, izdavačke kuće, imena autora i godine izdanja jer se to neće desiti. Nemam ja šta kome ovde da objašnjavam i pričam i dokazujem.

A prvi sveti oci ako pod njima podrazumevaš Justina, Origena i kompaniju nisu bili nikakvi psiholozi nego filozofi.

Uzmi knjige iz filozofije i vidi tamo patristiku i prve apologete vere.

I religija je u principu egzistencijalna filozofija, to je valjda jasno. Oko toga se svi slažemo. Slažemo li se?

Mislim na Hrišćanstvo. A evo nagradnog pitanja za tebe:

ko je rekao "smisao života je promena čiji je cilj dostizanje savršenstva"?

Подели на овим сајтовима

I religija je u principu egzistencijalna filozofija, to je valjda jasno. Oko toga se svi slažemo. Slažemo li se?

Mislim na Hrišćanstvo.

Религија јесте егзистенцијална философија али Хришћанство није. Хришћанство није религија. Разлика између религије и Хришћанства - Цркве је, у ствари, разлика између идеологије и живота (видим да читаш Достојевског па овде појам живота схвати њему блиско). Са тим у вези ја мислим да треба посматрати и одређење истине. Истина се у религији-идеологији-егзистенцијалној философији посматра као безлична свеобухватна идеја а у Хришћанству-Цркви-Животу као Христос, конкретна личност и однос са том личношћу.

Подели на овим сајтовима

Дарко, као и у случају са "роги"-јем, морам поново да напоменем: налазите се на православном хришћанском форуму на којем нисте дошли да држите предавања (будући да вас мишљења других већином не интересују) већ на којем сте само гости.

Лежерност у комуникацији може само бити производ присности, а та врста комуникације према неистомишљенику са којим ниси близак (наш народ каже "чувао овце") демонстрира једино нарцистичку личност са којом аутентичног дијалога нема, будући да та самоцентричност а приори одбацује разматрање другачијих становишта.

Овим тоном разговарам са тобом првенствено јер си се непозван умијешао у мој покушај дијалога са рогијем вјероватно потакнут нашим пређашњим сличним покушајем који се јалово завршио. Теби, за разлику, признајем да ипак јеси у многоме мање искључив и мање заљубљен у власите системе размишљања, мада не у потпуности и ослобођен страха од непознатог које искаче из познатог система.

Укратко реченица: "Misliš ne postoje opisi i učenja ljudi u koje se uklapate i ti i tvoji sveti Oci da se ne može čovek nadiviti?" свједочи твоју личну бахатост јер ја нисам рогијево духовно стање констатовао на неком форуму јоги-летача, пензионера, шахиста итд. него на православном форуму, и то једино из разлога јер је он тврдио да је у свему мјера православља и расуђивања уопште.

Дакле, нити ја глумим духовног доктора свима по форуму па си се ти нашао испровоциран, нити се учење св.Отаца о духовном развоју (дакле не говоримо о св.Оцима апологетама, богословима итд.) примјењује на све и свја, већ се дечко наметао православљу па је и гледан очима православне духовне науке, а то да су дјела св.Макарија Великог, св.Јована Лествичника, св.Исака Сирина и свих великих подвижника наовамо заиста непресушни зденац духовног искуства и конкретног опита који открива богате тајне људске душе, нисам измислио ја.

То шта су рекли антички философи смо сви учили у школи, на факултету па и ван институција, као дио општег човјековог образовања, а релативизам знања, искуства и истине можеш задржати за себе или га продавати на неким другим мјестима, јер људи који су основали, који уређују и који чине овај форум знају да постоји истина која је - Богочовек Христос, и без обзира што недостатак властитог духовног опита правдаш дерогацијом туђег, сводећи га на пуку идеологију или философски систем - твоје искуство као неког ко је тек постао пунољетан није параметар ни знања ни искуства ни истине, а покушај наметања истог, односно омаловажавање и безобразлук према свакоме ко се твојим визурама свијета успростави биће убудуће санкционисан.

На форуму који је покренуо православни свештеник у циљу да православни вјерници добију "живе речи утехе" свети Оци нису ничије власништво нити ексцентричност, него управо јесу параметар православног духовног искуства, а све будуће пежоративне, омаловажавајуће и на крају крајева, неваспитане коментаре ћемо стога санкционисати на одговарајући начин.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Opet ti sa tim svojim "Ovo je pravoslavni forum, ti si ovde gost, kome se ne dopada, taj može da ide..." što svedoči samo bahatost i bezobrazluk i ništa više. Samo što ću ovaj put reći administraciji jer mislim da ovo nije prvi put i nije prvi put da ti članu moderacije koji pritom učestvuje na ovom forumu mnogo više nego ti govoriš da je gost samo zato što se ne izjašnjava kako se i ti izjašnjavaš i kako se izjašnjava većina na ovom forumu.

Ni država Srbija nije država Srba nego država građana Srbije.

Ako se nekome tako ne sviđa, može slobodno da je napusti.

NE MOŽEŠ TI MENI DA KAŽEŠ DA SAM JA OVDE GOST 28 puta.

Подели на овим сајтовима

Вас двојица да сте имало зрелији у дијалогу, у смислу да вас друга особа и њено мишљење иоле занима, вјероватно би били мање бахати у тону а своја мишљења не би постављали као апсолутне аксиоме.

Овако сваки разговор са неистомишљеницима почиње и завршава на томе да је будала свако ко не дијели мишљење са вашим. Да своје ставове излажеш уз уважавање неистомишљеника, са одговарајућом аргументацијом и трудом да друга страна у разговору разумије (ако већ не прихвати) твоје мишљење, не би било никаквих проблема и био би схваћен као добар саговорник, али овдје то није случај.

И да:

овај форум није јавни него приватни, власништво свештеника СПЦ, и није "грађански" него православни.

Ето, питај било кога од чланова или уредника па се увјери сам.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Ja ne znam, ja ne mislim da je budala ko ne misli kao ja ali ti misliš da treba da ide sa TVOG foruma/iz TVOJE države ili ne znam ni ja šta samo zato što ne misli kao ti, nema isti stav kao ti, isto viđenje...

Ja ne znam Evgeniče, moj svaki razgovor sa tobom se završava na tome da mi ti objašnjavaš kako ovde stvari funkcionišu i krajnje mi grubo govoriš da mogu da idem odavde ako mi se nešto ne dopada.

Ali svaka. Sad da li je to do mene ili do tebe, ja ne znam.

Koliko se meni čini, vlasnik misli da su ovde svi dobrodošli.

Evo da ne uzurpiramo temu,

Dimitrijević je pominjao pre par godina da su jako slične religije, valjda su neki hrišćanski mozgovi bili u Indiji ili kako je već išlo. Pomenuo je da Višnu doslovno znači Višnji. Znate li šta o tome? Poznato vam je to?

Подели на овим сајтовима

Mogao bi se i naziv ove diskusije preimenovati. Ovako zvuci nekako kao da se hinduizam moze porediti s pravoslavljem ili da se sa hinduistickim shvatanjima moze ravnopravno diskutovati. Mozda i moze negde drugde, ali ovde je blasfemicno.

Podsecanja samo radi: hinduizam nije uopste ni religija, pravo uzev.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...