marko_13 Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 То је поље у којем се секу различити скупови. Оно што сам желео да кажем и укажем, а што ми понекад заборављамо јесте да се мора пазити на осетљивост и софистицираност израза и изражавања иначе долази до расправа које попримају апокалиптичне размере. Ако се на то не пази и дође, евентуално до понављања окошталих фраза које немају везе са реалношћу, теолози се претварају у фундаменталисте, од којих сваки стоји укорењен у свом фундаменту, без жеље да оствари дијалог, па ако желите и ''личносну заједницу''. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Мени онда оста је нејасан начин како се људи спасавају ако етика (деловање, чињење, подвиг,...) без причешћа Христом не значе ништа, како си рекао? Пази, не тврдим да ће Бог спасити само православне. Рекох, то питање је јако тешко и чак свети оци нису јединствени у одговорима. Покојни Патријарх Павле је на то питање слично одговорио: Знам да је Црква лађа спасења. Е сад, да ли ће они у мору, ван лађе, успети да испливају до циља, да ли ће им Бог и како бацити у воду неко помагало, то не знам.Ја нисам рекао да поседујем знање како ће до тога доћи, али ми не делује логично да Бог који не жели да ико пропадне, већ да се сви спасу и имају живот вечни учини да се мањина оних које је створио као круна творевине остане ван спасења... Ни мени брате не делује то логично. Ипак, реч "гарантујем" сувише је јака, за тако деликатно питање. Јасно је мени шта ти хоћеш да кажеш, али мораш знати да овај форум не читају само теолози. Зато морамо да се потрудимо да их не разочарамо и саблазнимо (што си и сам истакао, оправдано, као проблем у данашњој теологији). Слажем се да сам у ''жару борбе'' истакао помало радикалан став, али то није било ни због чега другог, до због превелике љубави према ближњем, али и даљњем (ако смем да се позовем на твој чланак). Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 У реду. Читај моје чланке. dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 @Marko To sta ti potenciras moze i da se izrazi na sledeci nacin. Vecina naroda je neobrazovana i lenje. Nista ne uci i nemoze da prati teologe pa ovakvo izlaganje moze da se protumaci ili da dovede do zapostavljanaj podviga. Konstatovao sam istu stvar koju i ti ali priznaces ovako dobija jednu sasvim novu, do sada, previdjenu nijasnu realnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 @Marko To sta ti potenciras moze i da se izrazi na sledeci nacin. Vecina naroda je neobrazovana i lenje. Nista ne uci i nemoze da prati teologe pa ovakvo izlaganje moze da se protumaci ili da dovede do zapostavljanaj podviga. Konstatovao sam istu stvar koju i ti ali priznaces ovako dobija jednu sasvim novu, do sada, previdjenu nijasnu realnosti. dada Наравно, немамо сви исте таленте нити могућност да се прецизно и јасно изразимо по свим питањима. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јануар 28, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2011 nekako mi o talentima nejasno ,kako moze da mi nevidimo u drugima talente ,ako nisu kod svakoga isti neznaci da nisu od sviju isto vrijedni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јануар 28, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 28, 2011 Prispodoba o talentima. Zanimljiva je i danas u nasem zivotu,samo sto ljudi ne zele da se osvrcu na nju.. Kako smo vidjeli u prispodobi..dvojica su povecali jos jednom onoliko koliko su dobili..,treci je zakopao svoj dio, ( sto je sigurno ,sigurno)Ova dvojica su se mnogo obradovala ,a treci je izbacen van... Ima tu i onaj koji je primo tri talenta ,s njima radio ...ali eto bio je pohlepan ( kao mnogi danas,od nas) ,nije povecao,nije nista stekao ,cak i izgubio od velike zelje da poveca i ta tri koja je dobio... Ja bi rekla..Da nije toliko vazno koliko talenata..nego sve je rad i neuspjeh...a VJERA ,je odlucujuca... Interesantno ..nema neuspjesnog sluge...????Znaci nase spasenje zavisi od nasega zivota .. Nasom slobodnom voljom i zalaganjem ,(odlucujemo sudbinu-spasenja) Na nama je...jako jednostavno...ili jesam vjernik ,svatko ima svoje talente,ulazem i radim na tome,ili ne zelim ulagati (vjerovati u sta hocu,birati i odbacivati..ono sto mi se ne uklapa )pa tako izgubim ,tko zna mozda sve.. Ne treba da gledamo druge i njegove talente...nego, DA SVOJE ISPRAVNO KORISTIMO... A,ovo bi mogao biti onaj sluga koji je "zakopao"..Samo je moja vera prava,izvan moje Crkve nema spasenja..??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јануар 28, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2011 Спасиће се само они који то хоће по слободи своје срдачне пријемчивости. И св. Максим говори о спасењу свих али по слободи. Што се тиче Литургијског спасења, Бог Отац нас види и познаје у Телу Сина, али мислим да проблематика ове теме лежи у томе што уводимо границе Цркви - о чему сам већ давно писао на неким темама. Заборављамо да се Литургија савршава за цео свет, што ће рећи, да полажемо молитвену и есхатолошку наду да ће Бог спасити све иако стрепимо (а не злурадујемо) да ће се неко (а можда и ми без обзира на Црквену припадност - прича о фарисеју и царинику се збила у храму) наћи изван Царства. На овај начин видим решење проблема у овој теми, иако интуитивно видим "боље станове у Царству" за оне који не знаше ништа јер су више пострадали у свом незнању. Неко је овде питао, зашто се трудимо ако ће нам свима бити награда иста. Разлити дарови почињу овде и сада и протежу се тамо и онде. Ми већ сада опитујемо награду свог избора и труда. Ако то не видимо као награду већ као завист према спасењу другог, онда још нисмо разумели дар у којем Литургијски учествујемо. Онда је дакле завист брата према спасеном блудном сину већ сада жива и открива нас какви јесмо као личности. То је оно Јеванђељско када се надничари свађају са Христом зашто им свима даје исту плату, а Богочовек им одговара да су се тако погодили у цени - не јер Бог хоће трговачке односе него јер је таква свест постојала код онога ко негодује. Драшко је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Јануар 28, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 28, 2011 4chsmu1..super, brate Nikola..odgovor.. Tesko je tu prispodobu kod nas primjeniti danas ovdje,ali vidimo da ni jedan sluga koji se trudi da umnozi te talente ,nije bez nade..nakraju"pred licem Gospodara" neuspjesan..znaci,ima nade i za nas.. Mozda bi bilo dobro pitati danas, koliko je vazno vidjeti plodove nasega truda ,koliko su oni vidljivi drugima i nama ..? Moje misljenje je to samo Bog moze da zna,i prosudi..ipak je na nama da se trudimo ,da damo ono najbolje sto mozemo..onako,kako nam vjera nalaze.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука