Jump to content

Šta ako zaista postoje vanzemaljci

Оцени ову тему

vave

Препоручена порука

Ovde imas izlozene tipove civlizacije koje je moguce dostici po Kardashevoj skali. Vanzemaljci koji se pominju u popularnom SF kontekstu, mogu a putu sirom galaksija, su tip 3 civlizacije (mi smo sada 0.6-7). To, takav nivo razvoja, moze postici bilo koja zivotinja koja evolucijom stekne organ za misljenje slican nasem mozgu. Za to nije potrebno nista "duhovno" od duha, nije potrebno nista sto tvar sama evolucijom ne moze da formira. Bas zbog toga se covekova posebnost kao kruna tvorevine ne ogleda u tome koliko je napredan po Kardashevoj skali nego sto moze da ostvari licnosni odnos sa Bogom, sto moze da stize saznanja i otrkovenja od Boga gnozom, spoznajom direktnim uvidom a ne posmatranjem tvari, merenjem i zakljucivanjem. To je ono sto je krunsko u coveku. A mozda i ti vanzemaljci na 3 stepenu skale mogu da ostvare neki oblik odnosa sa Bogom ali otkrivenom nam verom verujem ne tako sustinski i sudbonosan kao covek.

Разумем шта хоћеш да кажеш. Рецимо, то можемо да упоредимо са тим да није битно колики ниво интелигенције, образовања, културе неко има да би могао да оствари личносни однос са Богом. Ово што ти кажеш можемо да применимо и на нас саме. Личносни однос са Богом може остварити и неко нецивилизовано племе у Африци рецимо као и неко у сред Торонта нпр. Шта више, данашњи свет који је свакако цивилизованији од прошлог има мање односа са Богом јер је превише окренут материјалном. 

Подели на овим сајтовима

Разумем шта хоћеш да кажеш. Рецимо, то можемо да упоредимо са тим да није битно колики ниво интелигенције, образовања, културе неко има да би могао да оствари личносни однос са Богом. Ово што ти кажеш можемо да применимо и на нас саме. Личносни однос са Богом може остварити и неко нецивилизовано племе у Африци рецимо као и неко у сред Торонта нпр. Шта више, данашњи свет који је свакако цивилизованији од прошлог има мање односа са Богом јер је превише окренут материјалном. 

E to bas nece moci da se uzme kao analogija. Zasto? Pa zato mogucnost prepoznavanja Boga kao Boga sa kojim imamo licni odnos koji nije samanski Bog, suma svih duhova, koji je konkretna licnost, zahteva odredjene pojmove u umu da bi se on mogao prepoznati kao takav. A mnoge pojmove potrebne za to je stvorio sam jezik. To jest evolucija jezika ka robusnije obliku. A tu se desio jedan velik iskok u robusnosti prilikom prelaska sa rodovsko plemenskih ka politickim drustvima. Da u gradovima ima mnogo nemorala i dekadencije ali samo u gradovima postoji taj misaoni krug ta dovoljna robusnost u jeziku koja moze stvoriti nuzne pojmove za pepoznavanje Boga kao neceg mnogo viseg o duha koji obitava u zemlji, vodi biljakam i zivotinjam, vetrovima. Zato ipak jeste bitan i odredjeni nivo civilizovanosti ali on samo po sebi ne moze da obezbedi sam odnos sa Bogom niti se sredstvima sa kojima se gradi civilizacija taj odnos postize.

Подели на овим сајтовима

Dobro, kazi mi sta to tacno nisam razumeo...

Grisho veli da bi postojanje vanzemaljaca opovrglo hriscanstvo, ustvari je hteo da ti kaze da jedno sa drugim ne ide zajedno. Ako ti ni sad nije jasno onda se obratio Grishi da ti objasni, nemam zivaca da objasnjavam ponovo ono sto sam vec sto puta objasnio u vise ovakvih tema, sve u svemu vanzemaljci ne postoje niti mogu da postoje u nasoj dimenziji i modalitetu.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

E to bas nece moci da se uzme kao analogija. Zasto? Pa zato mogucnost prepoznavanja Boga kao Boga sa kojim imamo licni odnos koji nije samanski Bog, suma svih duhova, koji je konkretna licnost, zahteva odredjene pojmove u umu da bi se on mogao prepoznati kao takav. A mnoge pojmove potrebne za to je stvorio sam jezik. To jest evolucija jezika ka robusnije obliku. A tu se desio jedan velik iskok u robusnosti prilikom prelaska sa rodovsko plemenskih ka politickim drustvima. Da u gradovima ima mnogo nemorala i dekadencije ali samo u gradovima postoji taj misaoni krug ta dovoljna robusnost u jeziku koja moze stvoriti nuzne pojmove za pepoznavanje Boga kao neceg mnogo viseg o duha koji obitava u zemlji, vodi biljakam i zivotinjam, vetrovima. Zato ipak jeste bitan i odredjeni nivo civilizovanosti ali on samo po sebi ne moze da obezbedi sam odnos sa Bogom niti se sredstvima sa kojima se gradi civilizacija taj odnos postize.

Да, то је тачно, али мислио сам на могућност односа са Богом. Није потребно да имамо мозак као Ајнштајн да бисмо имали однос са Богом нити је потребно живети у градовима у академским круговима и потпуно познавање теологије и филозофије. Наравно, то је све у реду, ништа против, али велика већина хришћана нема појма ништа о филозофији. Зато је и сам Исус причао више народским језиком, а не језиком књижевника и филозофа, јер Њему није битно то, већ наше срце. Можемо бити много интелигентни, цивилизовани, али ако смо окречени гробови, онда нам џаба. Зато је најважнија љубав и поштовање оне свега 2 заповести. 

Не кажем сад тиме да је у реду славити животиње, биљке као какве богове и да у њима пребива дух предака и шта већ. Слажем се свакако да треба постојати одређен ниво цивилизованости, али ако су људи попут Аврама и Мојсија имали однос са Богом већи него ми сами који смо далеко цивилизованији од њих, онда зашто то не би могло да има неко племе у Африци без обзира на то што живи далеко од градова? Па чак и наши монаси су они који беже од градова и цивилизације и повлаче се негде у планине и пустиње тражећи Бога. 

Подели на овим сајтовима

Grisho veli da bi postojanje vanzemaljaca opovrglo hriscanstvo, ustvari je hteo da ti kaze da jedno sa drugim ne ide zajedno. Ako ti ni sad nije jasno onda se obratio Grishi da ti objasni, nemam zivaca da objasnjavam ponovo ono sto sam vec sto puta objasnio u vise ovakvih tema, sve u svemu vanzemaljci ne postoje niti mogu da postoje u nasoj dimenziji i modalitetu.

А зашто не би постојали? Јел то неки природни закони кажу да само на Земљи може постојати живот, а на другима не? Или пак нешто друго каже? Ваљда под овим ванземаљци мислиш на све живо, на ванземаљске бактерије рецимо или баш мислиш на мале зелене? 

Подели на овим сајтовима

Znamo dobro da se ovakve teme ne otvaraju radi bakterija niti se misli na tako sta.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Да, то је тачно, али мислио сам на могућност односа са Богом. Није потребно да имамо мозак као Ајнштајн

Ajnstajn je bio lazna figura, takav mozak stvarno ne znam kome bi trebao.

Подели на овим сајтовима

Znamo dobro da se ovakve teme ne otvaraju radi bakterija niti se misli na tako sta.

У праву си. Заборавио сам да нисам питао за ванземаљске бактерије, већ за ванземаљце који су као ми. Но, то опет не говори да они не постоје. У нашој галаксији има око 300 милијарди завезда. У свемиру који смо до сад истражили и видели претпоставља се да има око 100 милијарди галаксија, мада немају све галаксије по 300 милијарди звезда, неке имају мање, неке више. Ако смо само ми цивилизована бића у галаксија, то би онда значило да за сад у целом свемиру има око 100 милијарди, па ајд да кажем и милијарду због ових малих галаксија, цивилизованих врста ванземаљаца, да лупимо да у свакој галаксији има по један цивилизовани живот. По мени, стварно је смешно сматрати да је човек једино интелигентно и цивилизовано створење у овом огромном космосу. 

Подели на овим сајтовима

Grisho veli da bi postojanje vanzemaljaca opovrglo hriscanstvo

Nista ne bi moglo da opovrgne Hriscanstvo, pa cak ni eventualno postojanje izvanzemaljskog oblika zivota, jer bi Tvorac tog zivota bio isti Hristos koji je stvorio i zivot na Zemlji. To sam ja rekao, i zbog ovakvih njegovih potpuno nepromisljenih tvrdnji sam i kazao da je za moje iskustvo njegov dozivljaj Hriscanstva prilicno nejasan.

Jedan je Bog za celi kosmos. Da li je On jos negde posejao zivot i kakav - to stvarno ne znam, niti mogu da tvrdim bilo sta u pogledu toga, narocito ne tako decidirano kao sto ti tvrdis.

Ali to sve nema nikakve veze sa samim Hriscanstvom, jer se ziva vera ne osniva na nekom prirodnom ili naucnom saznanju, nego na direktnom i licnom odnosu sa zivim Bogom. O tome je bilo reci...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Opet ne razumes, grisho je samo uradio obrnutu analogiju, ne mogu vise predajem se 0122_tuk :0102_laugh:

Подели на овим сајтовима

Nista ne bi moglo da opovrgne Hriscanstvo, pa cak ni eventualno postojanje izvanzemaljskog oblika zivota, jer bi Tvorac tog zivota bio isti Hristos koji je stvorio i zivot na Zemlji. To sam ja rekao, i zbog ovakvih njegovih potpuno nepromisljenih tvrdnji sam i kazao da je za moje iskustvo njegov dozivljaj Hriscanstva prilicno nejasan.

Jedan je Bog za celi kosmos. Da li je On jos negde posejao zivot i kakav - to stvarno ne znam, niti mogu da tvrdim bilo sta u pogledu toga, narocito ne tako decidirano kao sto ti tvrdis.

Ali to sve nema nikakve veze sa samim Hriscanstvom, jer se ziva vera ne osniva na nekom prirodnom ili naucnom saznanju, nego na direktnom i licnom odnosu sa zivim Bogom. O tome je bilo reci...

Sve je to tacno ali sta cemo sa prvorodnim grehom? Ako je cela tvorevina zapala u smrtnost zbog coveka to znaci da su i vanzemaljci postali smrtni zbog ljudskog pada.Gde je onda tu njihova sloboda? Dalje zasto je Hristos onda izabrao bas nasu planetu da na njoj strada i vaskrsne?

Zasto se u Svetom pismu i kod otaca nigde cak ni ne nazire postojanje vanzemaljskog zivota? Lista ovakvih pitanja je neiscrpna.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...