Гости Guest Написано Децембар 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 4, 2010 Мислим да код нас целибатно свештенство не би заживело... Ако погледамо кроз историју, а поготово огромна ''путеност'' нашег народа, као и ''традиционални'' однос према свештенству (морамо признати) већине народа би то учинило немогућим. Тако да сматрам да није чудно што се код нас целибатно свештенство није развило. Колико сам разумео поменути архимандрит није изабран за епископа. Nije izabran, ali je bio u opciji. ekstra Meni je to pravilo inače bezveze. Ne vidim kakve veze to ima s njegovom sposobnošću da vodi eparhiju. znam o kome je reč , mislim da je i dan danas na spisku budućih episkopa , te možda i postane Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Aj javi mi na pp ko je da vidim da li je taj smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 5, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Значи , мислим , мислим значи потефија сам smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Ако се ова одлука из 2005. односи на избор епископа неће бити изабран. 1000000001010 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 5, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2010 Mene licno zanima zasto je uvedeno na Prvodrugom Saboru da episkop mora da bude monah? Не знам шта ти није јасно пошто је саборска одлука врло јасна... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 15, 2011 Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 Имам колегу који пише дипломски на тему целибатног свештенства, па ћу га сутра контактирати. Он 100 посто зна.Имаш ли тај дипломски? Може ли неко да постане целибатни презвитер, ако то жели? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 15, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 Имам колегу који пише дипломски на тему целибатног свештенства, па ћу га сутра контактирати. Он 100 посто зна.Имаш ли тај дипломски? Може ли неко да постане целибатни презвитер, ако то жели? Мислим да може, али после тога нема женидбе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 15, 2011 Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 Имам колегу који пише дипломски на тему целибатног свештенства, па ћу га сутра контактирати. Он 100 посто зна.Имаш ли тај дипломски? Може ли неко да постане целибатни презвитер, ако то жели? Мислим да може, али после тога нема женидбе.Па то је и циљ таквог чина, да неко ко хоће да живи у целибату и жели да буде презвитер, а не жели да буде монах (јер монаштво је сасвим друга прича) то и учини. Још једно питање: може ли такав презвитер нпр. када оде у пензију да се замонаши у неком манастиру, па да буде монах и да се скроз посвети аскези? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 15, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 Зашто не би могао? Када може било који ожењени свештеник удовац, може и целибатни свештеник. Лично мислим да то није добро, да постоји целибатно свештенство, нарочито код нас православних хришћана где то некако није укорењено у етосу наше Цркве. Замисли на парохији где је свештеник који је у целибату а није монах, а нема ни породицу. Није то баш свеједно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 15, 2011 Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 Дипломски још није завршен, а код нас у пракси не може се постати целибатни свештеник, иако теоријски постоји могућност. Тако је вероватно због околности. животних и свих других. Мислим да у нашој историји није било никада таквих случајева. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 15, 2011 Пријави Подели Написано Мај 15, 2011 ...код нас у пракси не може се постати целибатни свештеник...Зашто? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Дипломски још није завршен, а код нас у пракси не може се постати целибатни свештеник, иако теоријски постоји могућност. Тако је вероватно због околности. животних и свих других. Мислим да у нашој историји није било никада таквих случајева. Ja koliko znam, takvih slučajeva kod nas i danas ima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Где има таквих случајева да се млад човек јавио епископу и био рукоположен за целибатног свештеника!? Ја никада нисам чуо за такав случај. Пре свега ствар је практичне природе. Подозрење, неразумевање средине и браће свештеника, као и страшна искушења, што сам чуо као "главне" разлоге зашто неко не може бити рукоположен за целибатног свештеника. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Ja ne vidim u tome nikakva "strašija" iskušenja nego jeromonahu. Naročito ovim današnjim u nas, gradskim... 0205_whistling I ne znam da li je neko došao kao mlad pa postao celibatni, ali koliko sam čuo, ima ih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 18, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Где има таквих случајева да се млад човек јавио епископу и био рукоположен за целибатног свештеника!? Ја никада нисам чуо за такав случај. Пре свега ствар је практичне природе. Подозрење, неразумевање средине и браће свештеника, као и страшна искушења, што сам чуо као "главне" разлоге зашто неко не може бити рукоположен за целибатног свештеника. Нисам сигуран, али мислим да је отац Сава из Брезовца најпре био целибатни свештеник , па монах у правом смислу речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука