Jump to content

Књиге о економији

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Звонко, Звонко мораш победити ту неофитску прелест неокласичне економије и неолиберализма.  0442_feel

Мени су се у економији очи отвориле тек са институционалном економијом...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Звонко, много хвала на савету!

Цитат

Hmm... Bas razmisljam i iskreno, ne znam gde bi se mogle "susresti" ekonomija i hriscanstvo, mislim u okvirima naucnih disciplina koje danas poznajemo... Mozda jedino na polju filozofije u smislu da kreiras npr. neki makroekonomski koncept koji bi se bazirao na hriscanskoj filozofiji zivota ako se tako moze reci...Ako ikada budes u mogucnosti da napravis jedno ovakvo istrazivanje, obavezno zovi, ja bih se bas rado pridruzila :)

Не економија у буквалном смислу те речи, пошто економија у периоду када се развијала основна хришћанска мисао, патристика, схоластика итд. није постојала као посебна дисциплина, пошто је цео средњи век био искључиво век богословске и пробогословске мисли. Конкретно, мислим на економију у смислу хришћанске етике о раду, о ценама, трговини итд...добро је позната свима калвинистичка етика и учење о "предестинацији" које је било и нека основа за капиталистичко уређење, а пар векова раније, свети Тома Аквински је писао о економији, нпр. о томе да се добра морају продавати по праведним ценама (justrum pretium), као и то да је приватна својина услов личне слободе.

Уопштено, водим се апостолско-јеванђељским порукама; речима апостола Павла да човек богослужи духом (Рим,12,1-3) као и тиме да сиромаштво није срамота, и да су сиромашни блажени и ближи спасењу (Лк. 6,21; Мт. 5,3) али не вртим баш Свето Писмо око малог прста нити ми оно може бити једини извор за хришћанско поимање етике о раду, ценама, итд. па би ми било корисно неко конкретно штиво.

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Звонко, Звонко мораш победити ту неофитску прелест неокласичне економије и неолиберализма. :(

0203_cool 0203_cool :( :(

klapklap 4chsmu1 klapklap klapklap

Sta ti nije jasno, Darko? Izvoli, pitaj?

Pre nego sto postavis "palac dole" odgovori mi:

Da li si procitao drugi deo moje poruke?

Znas li uopste koje su ideje institucionalne ekonomije? (bez guglanja, molim)

Koliko se bavis ekonomijom? Ne sećam se da u gimnaziji ima neki ekonomski predmet?

p.s. steta je sto se jedino moj smer na fakultetu susretao sa institucionalnom ekonomijom i to tek na cetvrtoj godini...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Цитат

За семинарски на факултету ми требају књиге економској мисли у хришћанству, и обратно-хришћанској мисли у економији. Ако неко има неке линкове, јако би ми помогло. Хвала унапред!

Pogledaj ovde, Stefane, mozda bude nesto zanimljivo za tebe

http://www.ekof.bg.ac.rs/nastava/trziste/religijski_faktor.doc

http://www.ekof.bg.ac.rs/nastava/trziste/paradoks_zapada.doc

Подели на овим сајтовима

Цитат

Звонко, Звонко мораш победити ту неофитску прелест неокласичне економије и неолиберализма.  dobar decko

Тако ти је то са неофитима, за час оду у зилоте. 319.gif

А ово читају стварно само зилоти:

"Capitalism: The Unknown Ideal", Ayn Rand

Постављена слика

http://www.amazon.com/Capitalism-Ideal-Ayn-Rand/dp/0451147952

Серија есеја Ајн Ранд и њених сарадника. Почиње сјајним текстом "Шта је Капитализам?" и говори о владавини права, лесефер економији, улози државе итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Звонко, Звонко мораш победити ту неофитску прелест неокласичне економије и неолиберализма.  319.gif

Тако ти је то са неофитима, за час оду у зилоте. 319.gif

А ово читају стварно само зилоти:

"Capitalism: The Unknown Ideal", Ayn Rand

Постављена слика

http://www.amazon.com/Capitalism-Ideal-Ayn-Rand/dp/0451147952

Серија есеја Ајн Ранд и њених сарадника. Почиње сјајним текстом "Шта је Капитализам?" и говори о владавини права, лесефер економији, улози државе итд.

Јеси ли је читао? Имаш можда у пдф формату? Шаљи!  dobar decko

Надам се да се не љутиш за израз "неофитска прелест". Могао сам да је ставим под наводнике, као сада. Једноставно, прве три године на факултету сам био hard core неокласичар, али... Предавања код професора Милице Бисић (која је иначе велики православац, ако тако могу да кажем) и Синише Зарића су ми указала још једну, квалитативно бољу димензију у којој се неокласична економија мора посматрати (институције, власничка права и трансакциони трошкови), а без које остаје пука математика и теорија без емпирије..

Подели на овим сајтовима

Овде препоручујем само оно што сам читао (осим Кејнза, њега нисам могао да сварим после првог поглавља). Само да упозорим - ова задња је заиста "зилотска" литература, треба читати пажљиво. Она се бави моралним питањима везано за економију и то може на тренутке да звучи помало супротно "хришћанским идеалима". У ствари није, али то је друга и велика тема. Имам књигу, а може да се нађе и пдф.

П.С.

Ма шта да се љутим, ћаскамо мало... greengrin

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цитат

Звонко, Звонко мораш победити ту неофитску прелест неокласичне економије и неолиберализма.  :)

facenew22222222

Овде се слажемо!  :)

Као што сам раније констатовао брате Звонко, ти много идеализујеш неокласичаре и Милтона. Са већим интузијазмон говориш о њима него ли о Јеванђељу!  :) Економија није егзатна наука и не постоји идеални механизам за решење проблема...али није битно, нећу да спамујем тему! Углавном, као економиста, ценим твој рад и заинтересованост!  :)

Брате Ђунис, негде прочитах да си ревизор?! Јес ор но?  eheeeej

:)

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Звонко, Звонко мораш победити ту неофитску прелест неокласичне економије и неолиберализма. ;)

:229229229: :229229229: :229229229: :229229229:

0442_feel eheeeej 0442_feel 0442_feel

Sta ti nije jasno, Darko? Izvoli, pitaj?

Pre nego sto postavis "palac dole" odgovori mi:

Da li si procitao drugi deo moje poruke?

Znas li uopste koje su ideje institucionalne ekonomije? (bez guglanja, molim)

Koliko se bavis ekonomijom? Ne sećam se da u gimnaziji ima neki ekonomski predmet?

p.s. steta je sto se jedino moj smer na fakultetu susretao sa institucionalnom ekonomijom i to tek na cetvrtoj godini...

Šta se busaš? Šalio sam se, mislio sam da je to neka od vaših interno-pravoslavnih šala, pa sam thumbs down. :)

Oprostite.  greengrin

Подели на овим сајтовима

Ђунисе, хвала много!

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Цитат

Брате Ђунис, негде прочитах да си ревизор?! Јес ор но?  1405_love

amin-nas

Jeс! Прво радио у екстерној :cmizdrenje:, па сад у интерној ревизији...  0110_hahaha

п.с. Нема на чему, Стефи. amin-nas

Подели на овим сајтовима

Цитат

Човек је комплетно раскринкао Кејнзову "Генералну теорију" страницу по страницу. Почев од бесмислених дефиниција које даје на почетку, потпуно погрешне интерпретације Сејовог закона и тако редом.

Има и онлајн, пошто социјалисти оће све за џабе: http://www.mises.org/books/failureofneweconomics.pdf

Па, кејнзијанска економија је заправо извукла свет из Велике депресије. Кејнз је још крајем 1.св.рата указивао на неодрживост и потенцијалне проблеме ће донети наметање обавезе Немачкој да плаћа огромне репарације силама победницама.

Оно што сам извукао као закључак са студија јесте да не постоји универзално и заувек успешна економска теорија, већ да постоји економска теорија која је у датим условима и датом времену оптимална. Кејнзијанска економија исцрпла је своје позитивне ефекте средином шездесетих година, када се више није могло рачунати на трејд-оф инфлација-запосленост. У наредном периоду, монетаризам се показао као приступ који даје резултате.

Имајући у виду да су људи један од фактора економије и то фактор њеног опстанка на кратак и дуги рок, мора се као критеријум ваљаности неке економске теорије узети не њено научно чистунство, не њен научна ортодоксија, већ РЕЗУЛТАТИ које даје.

Можемо о Кејнсу причати шта год хоћемо, али једна његова мисао је златна: "НА ДУГИ РОК, СВИ СМО МРТВИ". Мислим да се грешка неокласичара у крајњој линији пројављује као последица занемаривања ове мисли.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Па, кејнзијанска економија је заправо извукла свет из Велике депресије.

Прочитај овде: http://www.thefreemanonline.org/featured/the-great-depression-according-to-milton-friedman/

Пре ће бити да се свет извукао из Велике Депресије упркос кејнзијанској економији. :drugarstvo:

Енивеј, да не скрећемо тему, хајде да се овде држимо књига. Управо сам почео да читам:

"Basic Economics: A Citizen's Guide to the Economy", Thomas Sowell

Постављена слика

http://www.amazon.com/Basic-Economics-Citizens-Guide-Economy/dp/046508138X

Прочитао сам првих 50 страна и до сада је одлична. Поставићу више када будем завршио.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Па, кејнзијанска економија је заправо извукла свет из Велике депресије.

Прочитај овде: http://www.thefreemanonline.org/featured/the-great-depression-according-to-milton-friedman/

Пре ће бити да се свет извукао из Велике Депресије упркос кејнзијанској економији. bleh

Брате, не даје одговор на питање књига! Свако је могао да напише књигу, не значи да је то одмах тачно и да даје одговор на велико питање...поготову данас кад погледам ко је све писац и научник...

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Хајде да се овде држимо књига. Од аутора које сам навео, двојица су иначе "нобеловци" - Фридман и Хајек. Сад да ли је Нобелова награда неки доказ стручности (Ал Гор, Арафат, Обама...) јесте питање за дискусију...  89898989898989

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...