Jump to content

Правила за поклонике у православним манастирима- разговори о њима

Srdjan

Препоручена порука

SOK OD POMORANDŽE

Priznati stručnjak na polju ljudskih potencijala držao je predavanje. Nakon uvodnog govora, on uze pomorandžu u ruke i zagonetno upita publiku: "Ako stisnem iz sve snage ovu pomorandžu, šta će izaći iz nje?"

Neka mlada devojka iz prvog reda dobaci: "To vam je jako glupo pitanje. Ako stisnete pomorandžu onda će iz pomorandže izaći sok od pomorandže. To je ono što je unutra. Ne može ništa drugo izaći iz nje."

Stručnjak reče: "Tačno. To i jeste odgovor na moje pitanje. Razlog za to što će iz pomorandže izaći pomorandžin sok je taj što je samo to unutra. A sad, ako proširimo metaforu, i zamislimo da vas neko tako stisne. Da vas stisnu vaši problemi, brige, strahovi, da vas ogovaraju, da vas neko uvredi, da vam nanese bol i sl. I iz vas izađu bes, mržnja, prezir, strah, ljutnja, zloba, itd. Vi biste rekli da je to izašlo iz vas zbog toga što vam je neko rekao ovo ili uradio ono, ali prava istina je da je ono što iz vas izađe - ono što nosite u sebi. Zapamtite, iz vas će uvek i baš uvek izaći ono što je u vama ako vas neko 'stisne'. Iz pomorandže nikada neće izaći sok od jabuke. Isto tako iz vas nikad neće izaći ono što već nije u vama."

Autor nepoznat                                                          prstgore

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

Монаштво је, браћо и сестре, велика тајна. То није само подвиг једне вере, већ нешто много више од тога. Ево једног мог текста о православном монаштву који је објављен у у Православном мисионару:

Три иконе будућег века

....................................

Izvrstan text, brate Alexandre... s.o.s.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

SOK OD POMORANDŽE

Priznati stručnjak na polju ljudskih potencijala držao je predavanje. Nakon uvodnog govora, on uze pomorandžu u ruke i zagonetno upita publiku: "Ako stisnem iz sve snage ovu pomorandžu, šta će izaći iz nje?"

Neka mlada devojka iz prvog reda dobaci: "To vam je jako glupo pitanje. Ako stisnete pomorandžu onda će iz pomorandže izaći sok od pomorandže. To je ono što je unutra. Ne može ništa drugo izaći iz nje."

Stručnjak reče: "Tačno. To i jeste odgovor na moje pitanje. Razlog za to što će iz pomorandže izaći pomorandžin sok je taj što je samo to unutra. A sad, ako proširimo metaforu, i zamislimo da vas neko tako stisne. Da vas stisnu vaši problemi, brige, strahovi, da vas ogovaraju, da vas neko uvredi, da vam nanese bol i sl. I iz vas izađu bes, mržnja, prezir, strah, ljutnja, zloba, itd. Vi biste rekli da je to izašlo iz vas zbog toga što vam je neko rekao ovo ili uradio ono, ali prava istina je da je ono što iz vas izađe - ono što nosite u sebi. Zapamtite, iz vas će uvek i baš uvek izaći ono što je u vama ako vas neko 'stisne'. Iz pomorandže nikada neće izaći sok od jabuke. Isto tako iz vas nikad neće izaći ono što već nije u vama."

Autor nepoznat                                                          s.o.s.

Sjajno receno!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Монаштво је, браћо и сестре, велика тајна. То није само подвиг једне вере, већ нешто много више од тога. Ево једног мог текста о православном монаштву који је објављен у у Православном мисионару:

Три иконе будућег века

....................................

Izvrstan text, brate Alexandre... joooj

Ја сам +Игњатијев ђак, за твоју информацију. s.o.s.

Подели на овим сајтовима

Sto ne znaci da si njegova kopija, naravno... s.o.s.

Подели на овим сајтовима

Можда би било добро решење да се препоручује ходочасницима да се припреме за причешће у Лепавини постом на води те седмице, а они који нису знали а имају благослов да посте другачије и да се причешћују да се пусте да се причесте. Без испитивања како си постио итд.

Подели на овим сајтовима

Можда би било добро решење да се препоручује ходочасницима да се припреме за причешће у Лепавини постом на води те седмице, а они који нису знали а имају благослов да посте другачије и да се причешћују да се пусте да се причесте. Без испитивања како си постио итд.

Драги брате, прочитај сва ова претходна писанија на 10 страница уназад. Тема је врло детаљно обрађена, разјашњена и скоро исцрпљена.

Нека је теби и свој браћи и сестрама на здравље и спасење данашњи празник, а манастиру Лепавина срећна слава!

Подели на овим сајтовима

link=topic=9981.msg308052#msg308052 date=1291327254]

problem je čežnje za Hristom... ne mogu ja rečima da objasnim kako i koliko čeznem za Gospodom i da i to što se pričešćujem nije dovoljno i nije onoliko koliko hoću... meni je potreban Hristos uvek i sada.... i ne može se ljubav prema Voljenom uporedjivati sa matematikom za prvi razred pa neka je ta matematika podstaknuta i najboljim namerama.... 3 ili 7 dana ... 2 ili 4 .....

ja znam jednog Hrista koji me ljubi ljubavlju neiskazanom i ja,kao odgovor na tu ljubav mogu samo da mu pružim sebe i čežnju koju osećam za Njim imajući pri tom živo saznanje o svojoj bedi... pa ipak,to je beda koju On želi.... beda koju On traži i preobražava u večni život  ivečnu radost...

АМИН!

Свети Серафим Саровски

ЉУБИ МЕ ТАКАВ КАКАВ ЈЕСИ

Ја знам твоје невоље, твоје патње, твоје борбе и слабости твога живота.

Ја знам твој кукавичлук, твоје грехе и упркос свему кажем ти дај ми срце твоје. Љуби ме такав какав јеси.

Ако чекаш да постанеш анђео да би се предао љубави, онда ме никада нећеш љубити.

Ако си слаб у испуњавању својих дужности и у вежбању својих врлина, ако често падаш у оне грехе које не желиш више да чиниш, Ја ти допуштам да ме волиш. Љуби ме такав какав јеси.

У сваком тренутку и у свакој ситуацији у којој се налазиш у одушевљењу, у верности или неверности, љуби ме такав какав јеси.

Ја хоћу љубав твога сиромашног срца. Ако чекаш да будеш савршен онда ме никада нећеш љубити.

Зар ја не бих могао из сваког зрна песка створити серафим, који зрачи чистотом, племенитошћу и љубављу. Зар Ја нисам свемогућ?

И ако се мени свиђа да занемарим ова изванредна бића и дам предност сиромашној љубави срца твог нисам ли Ја увек господар моје љубави?

Дете моје, допусти да те волим, Ја хоћу срце твоје. Свакако, Ја ћу те временом преобразити, но данас, љуби ме такав какав јеси.

И, Ја желим да ти ово чиниш. Ја желим да видим како из дубине беде расте љубав.

Ја љубим у теби такође и твоје слабости, Ја љубим љубављу сиромашних и бедних.

Ја желим да из срца бедника чујем непрекидни зов „Исусе, ја те волим“.

Ја једино желим песму твог срца, а не требам твоју мудрост и таланте, само је једно за мене важно, да видим како радиш са љубављу.

Кад бих ти Ја њих дао, ти би тако слаб, њима хранио своје самољубље!

Ја бих те могао одредити за велике ствари- али не, ти треба да будеш бескорисни слуга. Штавише, Ја ћу ти још одузети од онога мало што имаш, јер Ја сам те створио само за љубав.

Данас стојим пред вратима твога срца као просјак, Ја - Цар царева.

Пожури да ми отвориш. Не позивај се на своју беду.

Када би ти могао потпуно схватити своје сиромаштво, ти би умро од бола.

Оно што би ме заболело, јесте - кад би видео да сумњаш и губиш поверење у Мене.

Ја желим да мислиш на Мене сваког сата, дању и ноћу.

Ја желим такође да безначајне послове обављаш из љубави према мени.

Рачунам на тебе да ми дарујеш радост.

Не брини због тога што не поседујеш никакве врлине. Ја ћу ти даровати моје.

Ако будеш патио, Ја ћу ти дати снагу.

Ако ми дарујеш своју љубав тад ћу ја теби дати толико много да ћеш моћи љубити далеко више него што можеш сањати.

Мисли на то да ме љубиш такав какав јеси.

Нека дође шта хоће, не чекај да будеш свет да би могао да ме љубиш.

Онда ме никада нећеш љубити. А сада иди и љуби ме.

dada ;) 0442_feel

0442_feel 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Молим Вас да не обраћате пажњу на мишљења минорних људи у Вашем раду и гостовању на овом форуму.

ово је срамота.

порука пријављена модератору подфорума и администрацији.

Подели на овим сајтовима

Отац Афанасије се надовезао и говорио о томе,како је једног дана на Литургију дошла млада жена,истетовирана,пирсинг,кратка мини-сукња,јака шминка и по некој инерцији стала у ред са осталим женама да се Причести.

Каже отац Афанасије,

шта да радим,ако се не причести можда је изгубим заувек,можда је сад дошла и никад више .

Жене је гурају из реда да изађе а монаси је гурају да остане у реду :huh:само да се не изгуби душа,наступила је читава тиха борба,да се ова млада девојка Причести.

Отац Афанасије је причестио и она је отишла.После извесног времена,долази једна млада девојка,скромно обучена,у марами и пита оца Афанасија:

-Оче,познајете ли ме,ја сам она офарбана,истетовирана,са минђушама? 0311_womens

То си ти?Где су минђуше,где је све оно?пита је отац.

Е,баћушка,када сам се Причестила онда у вашем манастиру у мени се нешто преломило,пожелела сам да се потпуно променим.

https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/smiley.gif

:) ekstra

Setih se inače jedne anegdote iz Lepavine sa jednom sestrom koja je, koliko se sećam iz Švajcarske došla u man. Lepavinu i sa željom da se pričesti, Tada je imala pirsing. I tada je bio o. Teofan ( trenutno bolestan ) na mestu gde je onomad bio iskušenik u redu za pričešće. Kada je otac Teofan video sestru iz Švajcarske, rekao je: "...Sestro, ne stoji Vam uz pričešće pirsing. " 
надам се да јој није због тога одбио причешће.  :huh:
Подели на овим сајтовима

Zao mi je ako sam nekoga uvredio, no u nikojem slucaju se nisam obracao prisutnima na forumu, već onome nepoželjnom i lošem za koje sam smatrao da neke poruke mogu izazvati... sama po sebi imenica "Virusoid" koju sam naveo ne predstavlja čoveka, nego čestice lošeg, nešto što se brzo množi, nešto nepoželjno. Ako postoje poruke koje čita mnoštvo ljudi, i onda neko ubaci neku sumnju (tu sumnju sam nazvao Virusoid), onda se ljudi odmah zbune. Želio sam pojasniti svima onima koji postavljaju lepe tekstove i one koji čitaju poruke da pokušaju da ignorišu tu sumnju. Uglavnom još jednom se izvinjavam ako sam nekoga uvredio sa ovim izrazom. Svako dobro Vam svima želim!

онда прочитај шта је меметика и чему служи, а схвати да си поистоветио човека и вирус.

http://en.wikipedia.org/wiki/Memetics

Подели на овим сајтовима

тек сад видех тему, а видим и да се нисте разумели од почетка, а камоли мотивације оних који питају. они који су се бранили од упитаника сасвим су предрасудом реаговали.

и жао ми је још више да чујем да се цели аутобуси људи враћају без причешћа.

Na Svetoj Gori se stalno posti  0212_rolleyes

али нисам чуо до сад да се људи одлучују од причешћа по аутоматизму и генерализацији.

Света Марија Египћанка се само једном у животу причестила, па је постала светитељка...

Закон није постављен за праведника и није постала светитељ зато што се једном причестила.

опет, да је одбила причест, не би ни постала светитељ. 0110_hahaha

из књиге из мог потписа:

ПРИГОВОР 4 Неки кажу да су се преподобна Марија Египћанка и многи други пустињаци и подвижници причестили само једном у току целог свог живота и то им није сметало да постану свети

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p4

Сумњам и да је фреска у Милешеви мерило Страшног суда.

Рећи ћу само још једном, као и на свакој другој теми о овом проблему - решење свега је у причешћивању свештеника и њиховој припреми.

мерило не, али приказа да, а за ово друго потписујем.

Мислим да би требало отворити неку другу тему везану за свету тајну причешћа, јер није више реч о манастиру Лепавина, него уопште о смислу, утемељености, историји и искуствима различитих пракси итд.

Слажем се
изволите, добродошли сте као и сви остали намерници.

само вас молим да прочитате барем првих неколико постова да се информишете о смеру теме, да не бисмо на пола кренули од основног мотива - ка честом причешћивању.

ПОГРЕШНА пракса ретког причешћивања

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6248.0.html

иначе, мислим да је овај текст крајње непримерен постојећој дискусији, па ни мантији, јер се не ослања на знање и суштину, већ на емотивни набој и форму.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9981.msg304771.html#msg304771

а на овај текст бих посебно обратио пажњу, у његовој душекорисности.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9981.msg305316.html#msg305316

овом свештенику медаља, безусловно и неусиљено ''добродошао!''  0110_hahaha

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9981.msg305769.html#msg305769

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...