Jump to content

Правила за поклонике у православним манастирима- разговори о њима

Srdjan

Препоручена порука

Миљане, сваки манастир има свој Типик који је са епископским благословом ЈЕДИНО правило у конкретном манастиру. Мислим да је то јасно и свако ко би то порицао и негодовао покушава даунесе парохијска правила и праксу у манастир. ТО НЕ МОЖЕ и о томе сам доста написао.

Друго, мислим да није коректно то што без икаквог основа и провере тврдиш да предстојатељи манастира намећу другима правила која за њих не важе. То није коректно, и мислим да отац Гаврило заслужује извињење са твоје стране.

Подели на овим сајтовима

SAMO VI VREĐAJTE PITANJE DOKLE ĆE VAS VAŠE VISOKOUMIJE ODVESTI

TO VAM JE TAJ "VIRUS" VISOKUMLJA.

Најчешће је то извор многих горућих проблема и смутњи у нашој Цркви. Вероватно је и у прошлости било тако. Свако време има своје високоумнике и мудријаше.  stadaradim  1000000001010

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Ćutanjem se može mnogo šta videti. Može se štošta proceniti i što bi se reklo skenirati, pa i tehnike senčenja se prepoznaju, ako je aparatura dobra i ispravna, a  sve to zavisi kojeg je porekla duhovni aparat i koje je marke.

Pa, eto skoro mi je pedeset godina kako monahujem. Od toga sam

13 godina živeo na Svetoj Gori, a od toga 12 godina u manastiru Hilandaru  gde sam 10 godina bio na poslušanju gostoprimca i godinu dana u keliji Svetog Nikolaja "Belozerska".

Gostoprimac se susreće i kontaktira sa mnogim ljudima-hodočasnicima počev od visokih crkvenih dostojanstvenika, patrijaraha, mitropolita episkopa, sveštenika, sveštenomonaha, duhovnika, profesora teologije,pa do akademika, profesora raznih zvanja i struka i pripadnika svih nacija sveta raznih vera i denominacija i raznih svetskih jezika, a za gostoprimca se ne može postaviti svaki tip čoveka, jer se obično postavi onaj koji je komunikativan i gostoljubiv.

To je bilo i vreme kad me je vukao jedan unutrašnji pokretač da posećujem svetogorske manastire i da se susrećem sa duhovnim starcima, da slušam njihove pouke, pa sam tako često  posećivao starca Pajsija Svetogorca i sa njim sam održavao duhovnu vezu.

Odlazio sam i u manastir Filotej za vreme čuvenog igumana Jefrema i jednom sam boravio 20 dana tamo da bih video kakav je tipik isihastički i manastirski monaški život tu. Poznato je da je starac Jefrem u Americi u pustinji Arizone osnovao manastir.

Navešću neke važne momente vezane za manastirski poredak kakav je u Grka. Poredak muških i ženskih manastira kod Grka se razlikuje. Poredak je taj da muški koji dolaze u manastir poštuju manastirski poredak, a nikako se ne usuđuju da bilo šta rade što bi poredak preokrenulo i nikako se ne udovoljava prohtevima koji proishode iz dnevnih događanja ili iz niza više dana za redom tj. ne postoji prilagođavanje poretka pojedincima niti grupicama, jer šta bi onda ostalo od poretka i sa žiteljima manastira, čak bi se prilagođavanjem izgubio smisao dolazaka onih koji dolaze zbog duhovnih potreba. Grci znaju šta je iguman, starac i šta znači manastirski život, pa su zato manastiri puni monaštva.

Kada sam bio na Svetoj Gori često sam odlazio na Karulje, svetogorski prostor gde najstrožije podvižnici žive.

Sad, evo me i ovde u manastiru Lepavina, i to od 1984.  godine i bio sam tu i za vreme ovog zadnjeg rata. Nikud nisam išao. Celo vreme sam  u ovoj svetinji, i ne mogu da se žalim da sam  od ma koga neke neprilike imao do 27. novembra kad je grupa mladih iz Beograda posetila naš manastir i unela i donela mali besporedak koji će ostati zauvek upamćen. Unošenje besporetka neće ostati  dobrom sećanju. To se nije desilo od cele grupe, već od pojedinaca. Ne može se opravdati ni druga strana koja je u inicijalnom momentu događanja bila prisutna, jer je to što se dogodilo bilo bez mog blagoslova i znanja. To će se popraviti i to, nadam se, više se neće ponoviti. Post ostaje preduslov za primanje svete Tajne Pričešća. Kao što piše u upustvu za manastir Lepavinu;  5 dana potrebno je da se jede posna hrana bez ulja, a 3 dana je uslov za bolesnike, a koju su pred smrt bez i jedan sat posta. Za visokoumne potrebna je epitimija koja zavisi od duhovnika. To je način da sve bude dobro. Gordost je najopasnija za dušu, a smirenje bi trebao biti ključan duhovni cilj. 

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

Миљане, сваки манастир има свој Типик који је са епископским благословом ЈЕДИНО правило у конкретном манастиру. Мислим да је то јасно и свако ко би то порицао и негодовао покушава даунесе парохијска правила и праксу у манастир. ТО НЕ МОЖЕ и о томе сам доста написао.

Друго, мислим да није коректно то што без икаквог основа и провере тврдиш да предстојатељи манастира намећу другима правила која за њих не важе. То није коректно, и мислим да отац Гаврило заслужује извињење са твоје стране.

Da li sam ja to napisao za oca Gavrila? Nisam. Govorio sam uopšteno o sveštenicima (i to i naglasio). Naprotiv - ja sam PITAO da li je to tipik manastira ili samo pravilo za posetioce. A složićeš se da u Pričešću u Pravoslavlju nema klirikalizma - ima, ali samo u praksi, iako je to potpuno strano Pravoslavlju. A opet, čak i da to jeste tipik manastira Lepavina, i da ga se pridržavaju i tamošnji služašči, imam valjda pravo da pitam kako se to uklapa u kanone o postu i razrešenju posta itd. Valjda sme nešto da me zanima a da se neko ne uvredi na pitanje i još me vređa - a ja pritom nikog nisam uvredio. I zaista ne vidim kakve sve ovo veze ima s nepotrebnim filosofiranjem - ako je nekome priča o Pričešću "nepotrebno filosofiranje", onda taj i ne zna hrišćanstvo. I isto sam tako naglas pitao otkud nepoverenje prema vernicima GENERALNO kod nas u Crkvi, i opet niko nije odgovorio, nego sam samo dobio kvalifikacije i uvrede. I otkud nepoverenje među sveštenicima međusobno, itd. Otkad ne smemo da postavljamo pitanja, nego samo treba da kličemo i divimo se i klimamo glavama?

Ja nigde nikog nisam napao, niti uvredio. Ja sam samo postavio sasvim jasna pitanja - i ne vidim zašto bi oni koje ta pitanja iz ovih ili onih razloga ne zanimaju to još smatrali za uvredu ili mene (i druge učesnike) vređali. Ali da, kod nas je danas greh uneti pometnju u sveopšte slaganje i klimanje glavama najprostijim pitanjima, ili se nedaj Bože usuditi da znaš nešto malo o teologiji i biti teološki obrazovan. Odmah dobiješ kvalifikaciju "visokoumlja".

Dakle, nisam nigde napao manastir, niti oca Gavrila - samo sam pitao da li taj tipik važi samo za poklonike ili i za one u manastiru. Pritom sam podsetio da u pogledu Pričešća Pravoslavlje ne poznaje klirikalizam (i niko mi nije rekao da to nije tačno, pa ni ti). Odgovor nisam dobio, nego samo kvalifikacije, koje su potpuno gnusne za razgovor među vernicima i još upućene od predstavnika jednog manastira.

Подели на овим сајтовима

I najlakše je onom ko postavlja pitanje nalepiti epitete "gord", "visokouman" i tome slično. Najteže je zastati i pogledati i sebe u ogledalu.

Ja nigde, ali nigde nisam pisao o tipiku Lepavine, niti tražio da se tipik menja.

Govorimo o konkretnim pravilima i postavili smo pitanje da li je to tipik i da li važi za sve.

Ponavljam - kao odgovor smo dobili samo uvrede.

Toliko o ljubavi i gordosti.

Sv. Maksim Ispovednik je sasvim lepo rekao.

Подели на овим сајтовима

1. Da dopunim da  je starac Jefrem koga otac Gavrilo pominje osnovao 17 ili 19 manastira u Americi da ne bi došlo do zabune pošto o. Gavrilo spominje manastir u Arizoni.

2. Pored visokoumnih tekstova, čovek nekad treba da pročita i bajke da se smiri. Jedna od poznatih bajki koje se sećam da je deca u detinjstvu čitaju bila je "Snežana i 7 patuljaka". Tu se govori o tome ko je najlepši na svetu i o patuljcima, princu, onoj zloj maćehi itd.

3. Treba čovek sebe da prepozna u istini gde je i da li je u poziciji patuljka, princa, snežane, maćehe, jabuke, ogledalca, kovčega, lovca itd. Kad nauči da čita bajke, onda može da umuje i o tipiku.

Подели на овим сајтовима

I najlakše je onom ko postavlja pitanje nalepiti epitete "gord", "visokouman" i tome slično. Najteže je zastati i pogledati i sebe u ogledalu.

Ja nigde, ali nigde nisam pisao o tipiku Lepavine, niti tražio da se tipik menja.

Govorimo o konkretnim pravilima i postavili smo pitanje da li je to tipik i da li važi za sve.

Ponavljam - kao odgovor smo dobili samo uvrede.

Toliko o ljubavi i gordosti.

Sv. Maksim Ispovednik je sasvim lepo rekao.

upravo  1000000001010

i da ponovimo opet reci sv. Maksima: "Teologija bez prakse je demonologija, a praksa bez teologije je idolopoklonstvo"

Подели на овим сајтовима

1. Da dopunim da  je starac Jefrem koga otac Gavrilo pominje osnovao 17 ili 19 manastira u Americi da ne bi došlo do zabune pošto o. Gavrilo spominje manastir u Arizoni.

2. Pored visokoumnih tekstova, čovek nekad treba da pročita i bajke da se smiri. Jedna od poznatih bajki koje se sećam da je deca u detinjstvu čitaju bila je "Snežana i 7 patuljaka". Tu se govori o tome ko je najlepši na svetu i o patuljcima, princu, onoj zloj maćehi itd.

3. Treba čovek sebe da prepozna u istini gde je i da li je u poziciji patuljka, princa, snežane, maćehe, jabuke, ogledalca, kovčega, lovca itd. Kad nauči da čita bajke, onda može da umuje i o tipiku.

Vrlo, vrlo lepa i korisna je i knjiga "Saputnici na putu za Damask" arhiepiskopa Jovana Šahovskog - priče iz te knjige trenutno snimamo za Slovo ljubve, zaista su divne.

Подели на овим сајтовима

JA SAM BOLESTAN I POD NADOZROM LEKARA ZRAVSTEVENIM TERAPIJAM PA IMAM MALO VREME DA BUDEM IPRI INTERNETU PITAM SE ODKUD TOLIKO VAMA SLIBODNOG VREMENA ZA ĆASKANJE MOŽDA BI BILO DOBRA DA SVRATITE MALO DO PROF. JEROTIĆA VIDIM DA ČESTO POMINJATE U OVIM ĆASKANJEMA KLEREKALIZAM U CRKVI PREOKUPRANI STE S TIME.

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

Oče, uopšte nema potrebe da mi postavljate ikakve kvalifikacije. Ako smo učesnici foruma, onda smo valjda kao sagovornici ravnopravni?

Ja eto recimo radim na internetu, i posao mi je takav da imam dovoljno slobodnog vremena, iako moram za to vreme da budem za kompjuterom.

A ja sad ovde vama da ispisujem koliko ja poslova radim, kome sve pomažem, koliko ljudi hranim, kako i zašto - ne želim, jer nisam hvalisavac, niti želim da me neko tapše po ramenu zbog toga i daje mi ikakvu hvalu.

Klirikalizam očigledno jeste problem - a vi nam niste dali nikakav odgovor na to.

Ja ću sad da se povučem.

Podsetiću samo još jednom na reči Sv. Maksima.

Ko razume shvatiće.

Подели на овим сајтовима

Поштовано оче Гаврило!Молим Вас да не обраћате пажњу на мишљења минорних људи у Вашем

раду и гостовању на овом форуму.

Ви сте поштован и угледан отац и игуман, доста сте видели и сазнали у Вашем садржајном и

подвижничком животу, и сада сте велики подвижник и ипак сте овде, са нама.

Ми, верни људи са овог форума, желимо да слушамо Ваше речи и сугестије јер су душекорисне.

Немојте нам, молим Вас узети за зло! 1000000001010

Подели на овим сајтовима

Oče, uopšte nema potrebe da mi postavljate ikakve kvalifikacije. Ako smo učesnici foruma, onda smo valjda kao sagovornici ravnopravni?

Ja eto recimo radim na internetu, i posao mi je takav da imam dovoljno slobodnog vremena, iako moram za to vreme da budem za kompjuterom.

A ja sad ovde vama da ispisujem koliko ja poslova radim, kome sve pomažem, koliko ljudi hranim, kako i zašto - ne želim, jer nisam hvalisavac, niti želim da me neko tapše po ramenu zbog toga i daje mi ikakvu hvalu.

Klirikalizam očigledno jeste problem - a vi nam niste dali nikakav odgovor na to.

Ja ću sad da se povučem.

Ko razume shvatiće.

Повуци се молим те,али у миру, ако ништа бар због поста...

Подели на овим сајтовима

Ja ću sad da se povučem.

Ko razume shvatiće.

Повуци се молим те,али у миру, ако ништа бар због поста...

Kako bih se drugačije povukao nego u miru?

I mislim da ni tvoje reči nisu lepe ("minorni ljudi", kao da su bitna samo mišljenja koja se slažu s našim, a teško onima koji se ne slažu). Ja ovde nikog nisam vređao, nego suprotno.

Ali dobro, ljudi ne vole da im se postavljaju pitanja na koja ne žele da daju odgovor...

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li se baš klerikalizam kao termin može koristiti ovde, jer se on odnosi na ideološki sistem rimokatoličkog ultramontanskog sveštenstva, gde se interes svešteničke kaste stavlja iznad bilo kog drugog interesa. Treba oprezan biti sa kvalifikacijama. Bitno je kada koristimo termine da znamo njihovo poreklo. O tom "skeneru" i "firmi" i "marki" govori otac Gavrilo.

Подели на овим сајтовима

Ја стварно незнам о чему ви дискутујете. Правила манастира Лепавине су јасна. Ко жели да их поштује, може се причешстити. Ко не жели, не мора. Таква су правила и амин.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...