Jump to content

Правила за поклонике у православним манастирима- разговори о њима

Srdjan

Препоручена порука

Imam jednog brata koji u zadnje vreme često nosi frigijsku kapu, pa liči malo na jednog od 7 patuljaka iz bajke o Snežani, a drugi voli više beretu ( čini mi se da je to baskijska kapa). Npr. Vladika Vasilije, zvorničko-tuzlanski, nosi neki neobičan šešir i tako redom...

Inače o. Gavrilo toliko malo priča, kaže ćutanjem se svašta skenira. Meni se čini da je o. Gavrilo rekorder u ćutanju.

Није то ћутање већ сумњиво одмеравање чим мени не одговара а обраћа се тобоже одсутном Миљану као присутном. Таква врста процењивања (да не будем некултуран па кажем игнорисања, упс, рекао сам) показује да о. Гаврило итекако говори и користи речи али у себи и за себе, или са "замишљеним другим".

И тја, шта ће нам речи? Ни Богочовек их није користио... 0409_feel

Подели на овим сајтовима

0409_feel

Bog blagoslovio brate Nikola

Slab sam ja za diskusije, ja sam više za

za duhovne razgovore preko skajpa i fesbuka

ne znam dal ste imali moju knjigu.

DUHOVNI RAZGOVORI

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

Oče Gavrilo i preko foruma se mogu voditi duhovni razgovori zar ne? Ili možda griješim? 89898989898989

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Де, де, немојте плакати...

Mогу ја да га одменим - док се не врати.

А о чему бисте волели да дискутујете када и не учествујете у дијалогу осим што постављате тему за темом?

Ни на једно питање нисте својим речима одговорили.

Брате Никола, треба имати у виду и то да многи (а сасвим могуће да је међу њима и отац Гаврило) нису навикли на овакав вид дискусије, форумски, где се временом као правило појавила потреба да људи што мање постављају текстове који имају везе са тематиком, а што више лично учествују у полемици. У том смислу би можда било биље новом учеснику прво објаснити основна "неписана правила" која су се временом усталила него му то узимати као пропуст.

Није да глумим "дрвеног адвоката" цењеном оцу Гаврилу него сам и иначе приметио да ми често узимамо неке такорећи "обичајне" ствари здраво за готово и одмах се залећемо да се "бранимо". На сличан начин смо склони да нечији мало другачији од устаљеног вид комуникације доживимо као некакав напад.

Из тог разлога ћу ево ја овде искористити ову прилику да вама, оче Гаврило, скренем пажњу на ово "неписано правило" које влада међу нама на овом јавном форуму, а то је да велика већина учесника много више воли да им се лично обрати саговорник у своје име него да постави нечији текст/чланак који се бави темом дискусије. За постављање текстова људи обично направе посебну тему (нову дискусију) за сваки, или постављају све текстове сличне тематике у једну засебну дискусију. А овако, у оквиру већ започете "вербалне" дискусије где људи пишу у своје име обично се сматра да је довољно поставити само линк на тематски сродан текст уместо самог текста. То је то отприлике. Благословите оче, и не замерите.

Подели на овим сајтовима

0110_hahaha

Bog blagoslovio brate Nikola

Slab sam ja za diskusije, ja sam više za

za duhovne razgovore preko skajpa i fesbuka

ne znam dal ste imali moju knjigu.

DUHOVNI RAZGOVORI

Бог помогао након оволико написаних страна оче!

Зар су духовни разговори нужно пасивног карактера и у односу "наратор-слушалац"? Зар дискусија нужно има негативну конотацију? Где је ту узајаман дијалог и однос "ја-ти"?

Чуо сам за вашу књигу али је нисам читао. И моја маленкост пише али ниједну књигу нисам објавио јер не желим да оне постоје за пасивне читаоце. Зато многе одломке овде постављам да бих ослушнуо другог макар он/она мислили другачије.

Подели на овим сајтовима

Svako ima svoj način, stari Svetogorci uglavnom ćute, minimalno pričaju. Neki ljudi plešu, a neki dozvoljavaju da se pleše. Svako ima svoju kapu, a neki su i gologlavi.

Za dijalog na istoj razini očiju treba uzrasti. Jednom mi je jedan brat rekao kako je o. Gavrilo odjednom propričao nemački, ali to je bilo davno. Od tada ga niko nikad nije čuo da nemački priča.

Nego setio sam se ne za mitru, nego za tijaru. Ne znam koliko je to tačno da je postojao ženski papa. Uglavnom postoji veoma čitan roman moglo bi se reći bestseler koji je napisala američki pisac Donna Woolfolk Cross o navodnom ženskom papi.

Подели на овим сајтовима

Otac Gavrilo je rekao da će na ovom forumu postavljati tekstove i da u forumskim diskusijama neće učestvovati.

Pogrešno bi bilo da se shvati da se ovde napada otac Gavrilo.

Ovo je teološka rasprava,a svi znamo kakve su rasprave vođene na vaseljenskim saborima.

Подели на овим сајтовима

Svako ima svoj način, stari Svetogorci uglavnom ćute, minimalno pričaju. Neki ljudi plešu, a neki dozvoljavaju da se pleše. Svako ima svoju kapu, a neki su i gologlavi.

Nego setio sam se ne za mitru, nego za tijaru. Ne znam koliko je to tačno da je postojao ženski papa. Uglavnom postoji veoma čitan roman moglo bi se reći bestseler koji je napisala američki pisac Donna Woolfolk Cross o navodnom ženskom papi.

И какве то уопште везе има са темом ове дискусије?

Подели на овим сајтовима

nađi neki smisao ove poruke ili ti u suprotnom brišem poruku
Подели на овим сајтовима

0110_hahaha

KNJIGA DUHOVNI RAZGOVORI

http://www.manastir-lepavina.org/knjiga/

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

И какве то уопште везе има са темом ове дискусије?

Ima veze, jer se govori o tipiku, poretku, a početak diskusije je bilo pitanje vezano za pričešćivanje i koliko je vremena potrebno da se posti i kako da se posti i da li postoji neki elitizam da ne kažem "klerikalizam" u manastiru Lepavini, ali se diskusija širila onda na celu vaseljenu.

U okviru poretka važno je ko kakvu kapu nosi i ko sa kim razgovara ( toliko o modi). Ako govorimo o kulturi dijaloga, o načinu komunikacije jasno je da inžinjer eletrotehnike i srednjoškolac elektrotehnike ne mogu da razgovaraju na istom levelu, ali u svakom slučaju je bitno da postoji prenošenje znanja, pa u nekim momentima i interakcija.

Подели на овим сајтовима

nađi neki smisao ove poruke ili ti u suprotnom brišem poruku

Smisao poruke je jasan, a to je postojanje hijerarhija na svim nivoima, pa one postoje čak i kod sekti. Administrator me ovde može obrisati i ja npr. to moram poštovati. Tako je  i sa tipicima. Ovo samo navodim, jer se sećam povoda cele diskusije i naslova "Problem pričešćivanja u Lepavini". Koliko se sećam, grupa hodočasnika je "filtrirana" u Lepavini i nije mogla da se pričesti što je je bio povod celoj diskusiji i mojim ilustracijama kroz primer bajke "Snežana i sedam patuljaka" i priče o kapama ( mitra, frigijska, kamilavka, tijara itd.), i interesantnog komentara brata Miljana o knjizi arhiepiskopa Jovana Šahovskog...itd.

Подели на овим сајтовима

Ако мало боље размислите,схватиће те,да је ово била и добра тема и дискусија!

Наша вера је жива вера у правом смислу,увек отворена,динамична,па и да се мало закува,то није проблем!

Узмите само у обзир,колико у овој земљи људи уопште размишљају о Богу,а камоли о св причешћу,типику,посту и слично.

Нико овде није имао лоше намере,ни  да опњкава  манастир Лепавину,ни о Гаврила који је за ово интернет небо,прави Божији благослов, али немојте замерати ни бата Миљану,кога знам лично ,а који је пре свега,и  добар човек и искрени верник!

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...