Jump to content

Шта је ум?

Оцени ову тему

Препоручена порука

???, ??? ?? ?? ????? ???????? ??? ???? ???, ??????? ?????? ?? ??? ?? ???????? ??????, ?? ? ?????? ??? ? ???????????? ?????? ??????? ?? ????? ?? ????? ???? ? ??? (?? ???) ?? ???? ?????, ??? ??? ????? ???????, ??? ?? ?? ???? ????? ??? ????? ? ??????? ?????? ???????, ??? ???? ????????. ?????????, ?????????? ??? ????, ??? ?? ? ?? ???????? ???? ?????? ????????? ????? ?? ?? ???? ???? ? ??? ???? ????? ????????? ?? ??? ?????... ????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ?????????.

??, ??????? ??? ??????????? ???? ?? ??, ?? ??????? ???? ? ??? ?? ???????, ??? ??????? ??????? ? ??????????, ? ????, ??? ??????, ?????? ?????? ?? ???? ? ?????? ????????, ???????????? ???? ??????? ??. ?? ?? ???? ??? ?? ???????? ??????? ????, ? ??????? ?? ?????????? ???, ???????????? ????????.

??????? ??????? ???????, ??? ?????? ???????? ?????? ????????? ?????????, ?? ??? ??? ??? ?? ??? ???????, ?? ??? ? ???????? ??????, ???? ???????? ????? ??????? ?? ??? ????? ???????, ??? ?? ? ?????????? ????????? ?? ?????? ???????? ??? ?????? ?? ???? ????? ????? ?? ?? ???? ????????? ???????? ?? ???, ???????? ???????????? ? ?????????? ?? ?? ?? ?? ???? ???????, ???? ??? ?? ??? ????????? ?? ?? ?? ??????? ????? ??? ?? ? ??? ??? ???? ?? ?? ?????? ?? ?????? ??????? ???? ?? ???????? ?????? ??????? ? ??????...

????? ????? ?????????, ?????? ... ?? ?? ???????, ????????? ?? ?? ????? crvenilo

????, ??? ?? ???? ?????:

Obi?no razmišljamo po sistemu ,,moj um-moje ja,,propuštaju?i mogu?nost da jednostavno iskusimo postojanje koje je tako široko i otvoreno.Ispod uslovljenog  uma postoji osnova uma kao iskustvo postojanja u potpunosti

??? ???? ???? ????????? ????????? ????? ?? ?? ?????????, ??? ?? ?? ?????? ?? ????? ?????? ? ????????? ????? ?? ????????? ?? ?? ????? ? ??????????? ????????? ????? ???????? ??? ????????? ???????, ? ?????????? ?? ??????? ...

??? ?? ?? ?????? ?? ?????? ????????? ???? ???? ??????, ???? ?????????? ??? ??? ??? ?? ?????? ?? ????????

Jedno gledište.Um se otkriva kao univerzalna osnova iskustva-kao tvorac sre?e i patnje.Isti?u se  dava aspekta uma. Prvi je obi?an um, koji je svestan razlika,ono što ose?a suprotnosti, što prihvata ili obacuje nešto spoljno to je um.Obi?an um je neprekidno pokretna i nepokretna žrtva spoljnih uticaja,navika i uslovljenosti.Obi?an um je genijalan u igri obmane.Unutra ovog haoti?nog,zbunjenog nedisciplinovanog obi?nog uma stalno prolazimo kroz promenu.Me?utim postoji sama priroda uma njegova suštinska srž koju ne dodiruje promena.Ta osnova, prirodni um je trenutno skriven unutar obi?nog uma, obavijen i pomra?en mentalnom trkom misli i emocija.Pod posebnim okolnostima, nadahnu?e može razotkriti bljeskove prirode uma.Priroda uma je koren shvatanja.To je ?ista svesnostkoja je istovremeno inteligentna i saznajna i uvek je budna.
Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Одговори 30
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

STARAC PAJSIJE SVETOGORAC

DUH BOZJI I DUH OVOGA SVETA

Kada covek ne izostrava svoj um Bogom, nego ga izostrava zlobom, prima u sebe djavola. Bolje bi mu bilo da je izgubio pamet, jer bi tako barem imao olaksanje na dan Suda.

- Starce, razlikuju li se prostota ( = neznalastvo) i lukavstvo?

- Da, kao lisica od sakala. Sakal, kada nesto vidi, on to i pozeli, i zurno ide da to uzme. Lisica ce, pak, prvo primeniti lukavstvo, a potom ce otici da uzme ono sto je htela.

Onaj ko je osvetio svoj um, taj je zaista mudar. A ako mu um nije ociscen, mudrost mu uopste ne koristi. Pogledajte novinare, politicare – mudri su. Ali mnogi od njih, zbog toga sto nemaju osveceni um, kada govore mudre stvari, govore i bezumnosti. Od velike mudrosti govore velike bezumnosti! Ako covek ne usavrsava svoj um, djavo ga iskoristi. Ako ne usavrsava svoj um u pravcu cinjenja dobra, djavo ga iskoristi za zlo.

- Ako, dakle, covek ne usavrsava svoj um, time djavolu otvara mogucnosti?

- Ako ga ne usavrsava, sve te mogucnosti se same otvaraju. Ako covek ne dela duhovno, postaje nepostojan u dobru, i on sam, a ne djavo, cini zlo. Tako je neko, na primer, mudar, ali ne dela umom svojim vec lenjstvuje. A ako ne koristi svoj um, kakve koristi ima od toga sto je mudar?

http://slavoslovije.wordpress.com/2008/10/05/starac-pajsije-svetogorac-duh-bozji-i-duh-ovog-svijeta/

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Mnoga pitanja na forumu a nigde konkretnog odgovora!

Jeste li se pitali pre svega koliko je konfuzan posetiocu ,koliko nepravilnosti ce imati u svakoj temi i odgovorima , koliko njih ce se truditi da odvoje ispravno od neispravnog a koliko njih  ce uzeti sve zdravo za gotovo ne razmisljajuci o greskama , naravravno  posle svega koliko je od koristi? 

Citao sam i nacitao se na forumu takoreci svasta ,moj zakljucak je da neki sami sebe ne razumeju sta pricaju, neki su fanatici ne pitajuci se koliko stoje u istini ali nadju se i oni od kojih mi se dopadnu textovi. Ovo je moje vidjenje na celokupno zavitlavanje pored racunara, ne zamerite mi molim vas . Evo nekoliko pitanja a za odgovore necu se truditi smatram da je nezahvalno i da sam mali govoriti o ovako ozbiljnim stvarima  .

Koliko to "umova" covek poseduje? Gde je glavno sediste uma(umova) ?Kako cuti, videti ili osetiti delovanje uma ? Koliko je povezana sa dusom ,srcem? Da li posle covekove telesne smrti ima umovanja? Kako se um osvecuje ?

SVAKO DOBRO!!!

Подели на овим сајтовима

питај конкретно, да би могло конкретно да ти се одговори  joooj

увидео си да постоје одговори, али да су ти неразумљиви, с обзиром на то да ниси поставио питање, односно угао који тебе занима ...

Jeste li se pitali pre svega koliko je konfuzan posetiocu ,koliko nepravilnosti ce imati u svakoj temi i odgovorima , koliko njih ce se truditi da odvoje ispravno od neispravnog a koliko njih  ce uzeti sve zdravo za gotovo ne razmisljajuci o greskama , naravravno  posle svega koliko je od koristi? 

јесмо, управо због тога смо упорни са дијалогом и одговорима, неким општим и неким конкретним, док не избије на видело сува истина у свакој теми понаособ за сваког корисника. не да постоји више истина, само апекти који су разумљиви свакоме једне Истине. пошто је свака душа различита, тако је и угао посматрања различит.

оно што не може да се конкретизује јесте универзално питање сваког верника - како да се спасем? на тако нешто не постоји универзалан одговор, сем - причешћуј се. све остало је пут до тог чина.

Citao sam i nacitao se na forumu takoreci svasta ,moj zakljucak je da neki sami sebe ne razumeju sta pricaju, neki su fanatici ne pitajuci se koliko stoje u istini ali nadju se i oni od kojih mi se dopadnu textovi. Ovo je moje vidjenje na celokupno zavitlavanje pored racunara, ne zamerite mi molim vas . Evo nekoliko pitanja a za odgovore necu se truditi smatram da je nezahvalno i da sam mali govoriti o ovako ozbiljnim stvarima  .

истина. да смо сви свети, не би било уопште потребе за овим форумом. али пут је један, притоке су многе, а постоје и странпутице ...

Koliko to "umova" covek poseduje?

један, колико ја знам. али на које ''умове'' мислиш, да би могли да ти приближимо ту истину јединичне инстанце?

Подели на овим сајтовима

Zbir Memorije,inteligencije,razuma,kreacije otprilike i kozna sta jos  joooj

Primer lakog pamćenja pomoću mapa uma

Da biste shvatili suštinu sistema mapiranja

potrebno je da uradite sledeći test:

Ispod se nalazi spisak nepovezanih pojmova. Vaš zadatak je da u roku od 1 minuta naučite da ponovite sve pojmove po redosledu po kojem su napisani.

Svrha testa je da shvatite razliku između opšteg načina učenja i učenja koji se zasniva na sistemu mapiranja. Savetujemo Vam da ne čitate dalje dok ne pokušate da naučite ove pojmove po redosledu po kojem su napisani.

Bicikl

Mačka

Lanac

Stolica

Helikopter

Lav

Cigareta

Kuća

Bazen

0202_238

Podmornica

Medved

Pokušajte da ponovite ove pojmove po redosledu po kojem su napisani.

Ispitanici obično zapamte 5 do 6 pojmova.

Pročitajte tekst ispod i pokušajte da zamislite sve što u njemu piše.

Zamislite plavi bicikl kako se kreće asvaltom kroz gustu šumu. Biciklom upravlja zelena mačka. Nosi kacigu na glavi zato što je veoma rizično voziti po šumi. Za zadnji deo bicikla je vezan lanac koji se vuče za biciklom i udara o asvalt. Čuje se zveket. Za lanac je vezana pokretna stolica (bitno je da sve ovo zamišljate). Bicikl lancem vuče stolicu za sobom. Na stolici se nalazi crveni helikopter kojim pilotira lav, kakav lav, strašan lav. Kabina helikoptera je puna dima jer lav puši cigaretu. Lav je strastan pušač. Helikopter poleće sa stolice i leti visoko iznad šume i onda se spušta i sleće na krov kuće. Crep leti na sve strane. Lav izlazi iz helikoptera, kreće se po krovu kuće, dolazi do ivice i skače u bazen pun piva. Pliva i uživa u bazenu dok se odjednom pored njega pojavljuje podmornica iz koje izlazi njen kapetan, medved.

Da ponovimo:

Za bicikl kojim upravlja mačka je vezan lanac. Za lanac je vezana pokretna stolica na kojoj se nalazi helikopter kojim pilotira lav. Lav je zadimio kabinu svojom cigaretom. Helikopter uzleće i sleće na kuću. Lav sa kuće skače u bazen pun piva. Izranja podmornica i iz nje izlazi medved koji kaže: “Desi lave!”

Pokušajte da ponovite na glas ove pojmove po redosledu.

Pretpostavljamo da Vam je drugi način učenja lakši.

U čemu je suština sistema mapiranja?

Kod prvog načina učenja mi smo učili koristeći pragmatičnu memoriju. U njoj se nalaze centri za linearnost, analizu, liste…….

Kod drugog načina učenja koristili smo emocionalnu memoriju. U njoj se nalaze centri za boju, maštu, trodimenzionalnost, asocijacije, geštalt (radoznalost)……..

Emocionalna memorija je primatska memorija. Čovek, primat, mnogo bolje pamti kada koristi svoju prirodnu memoriju. Pragmatičnu memoriju od primata poseduje samo čovek i razlog njenog nastanka je veoma zanimljiv ali o tome ćemo drugom prilikom.

Cela suština lakog učenja je da se u procesu učenja koriste blagodeti emocionalne memorije, centri za boju, maštu, trodimenzionalnost, asocijacije…….

Naucite kako da ucite pomocu mapa uma-mape uma, kako uciti

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

Um je oko duse.

Um je cuvar kapije srca.

Um koji se pribija uz Boga i u Njemu boravi molitvom i ljubavlju biva mudar, dobar,mocan,covekoljubiv,milostiv i skoro reci bozanska svojstva nosi.....

Mislim o dobru da ne bih mislio o rdjavom jer um ne moze da bude zaludan....

I sta na to dodati no sloziti se u potpunosti! :smiley:

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

• Гости

??????, ? ??? ?? ???? ???? ?? ?? ?????????? ? ???? ??????? ????? ?? 2 ????????? ? ?????? `???? ????? ? ???????` ?? ????? ????? ????????. ???? ?????? ????? ?????? ????? ???????? ??? ?????? ??? ??????? ??????? ?? ????, ? ???? ????? ?? ?????? ???????? ????? ????????.

?? ?????? ?? ?? ????? ???????? ????????????, ??? ?????????? ?? ???????? ?? ?????? ???? ?? ?? ?? ????? ????????? ?????? ???? ???????? ??? ?? ????? ???? ????? ?? ????? ??????. ?? ??????? ?????? ?? ???????, ?? ?????? ????????? ?? ? ??????? ?? ?? ?????? ? ????????.

Подели на овим сајтовима

Rado ali nemam bas mnogo vremena , svratim kad mogu , da kucam poruke . U redu je  dialog i ljubav prema bliznjem . Nije u redu sto je na ovom mestu gde jeste .Znate valjda  da morate upoznati licno bilo koje bice da bi ste ga na hriscanski nacin  voleli ne mozete voleti nekog koga neznate .Truditi se u dijalogu da bliznji shvati sustinsku stvar uzalud je .Mene kao laika zanima konkretna kao i sustinska stvar a verujem i mnoge .Tako da nisam protiv svega ovoga ali posteno nisam ni za . Imam mnogo razloga za to ali zelim vam uspeh u radu ,ostacu posetilac i citacu kad god imam vremena . Svaka cast na strpljenju i zelim napredak na svim poljima.Budite zdravo.

Подели на овим сајтовима

Монах Пахомије –  Душа човекова

Господ је највиши Ум.И човеку је Он дао такав ум, који има способност да се необично брзо развија и испуњава сазнањима. Ми видимо како деца у току седам или осам година стичу у главним цртама сазнања о свему што постоји у свету, сазнања која су стицала многа поколења у току читавих хиљада година. Али ум човеков, развијајући се и усавршавајући, што више стиче знања, тим више увиђа да су та сазнања још увек несавршена  и непотпуна, и идући напред и све даље, не види краја у достизању пуноће знања. Човек тежи да сазна све, јер су сазнања храна за његов ум. Он се не задовољава знањем о земаљским предметима, потребним за његов телесни живот, он измишља  и конструише разна сложена оруђа, да проникне у тајне далеког звезданог света. Видећи зависност једних предмета од других,идући од узрока до узрока,он тежи да упозна првог Узрочника свега што постоји, и ова тежња урођена је у саму суштину нашега духа. Душа човекова не само да мисли, жели и осећа, него још, као у огледалу, види своје мисли, жеље и осећања.То је самосвест човекова.

Човек види да оно што влада у њему јесте ум. Кроз ум он не само познаје себе и свет који га окружује, него и управља собом и својим телом, које је само оруђе душе; кроз ум управља и предметима видљивог света и царује над живим створењима; он ни један корак не учини без циља, без ума,зато и Бога не замишља друкчије него као највиши Ум, који је све створио са мудрим циљевима, и стварно дознаје многе циљеве и намере Творца у Његовим створењима.

Господ је све учинио да би човек признао да Он постоји и да би га познао. Он је даровао човеку висок ум, али у исто време, призвавши га из непостојања у постојање, затворио дух његов у мало тело, које зависи од околног света,поставио га усред огромне васељене, која га запањује величином и мудрошћу свога уређења.

Уосталом, да би стекао уверење о постојању највишег бића – премудрог Творца света, не захтева много знања. Бог је удесио тако да и људи са малим знањем могу да пробуде у дубини душе своје од Творца усађену мисао о Њему, као најсавршенијем и највишем Бићу, ка коме сви треба да теже и да му се приближавају и умом, и вољом и срцем.

Душа је сила жива, проста ( несложена) , бестелесна, по својој природи телесним очима невидљива, бесмртна,свесно – разумна, без видљивог лика, која делује кроз органе тела и даје му живот и узрастање,осећање и моћ рађања.

Душа је – по природи слободна,обдарена способношћу хтења и деловања,изменљиве воље,има ум, не као нешто различито од ње,него као најчистији део себе саме.

Јер, што је око у телу, то је ум у души ( Свети Јован Дамаскин)

Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим.

Јер јарам је мој благ, и бреме је моје лако.

(Mat.11:29,30)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

... разум - ум... у и између редова св. Максима Исповедника...

Души по њеном умном делу припадају: ум, мудрост, созерцање, знање и незаборавно знање. Мудрост је сила ума, односно свети Максим користећи се аристотеловским категоријама „силе“ и „енергије“ (потенције и актуалности) говори о уму као способности, док је мудрост пројава те способности. Созерцање је стање ума, знање његова делатност а незаборавно знање јесте кретање мудрости, созерцања и знања in continuo, кретање које је пут ка спасењу, то јест обожењу, чија је граница Истина „као нешто што се сазнаје незаборавно“ ( „Отимање одговора од заборава (ληθη) јесте долажење до истине као не-заборавности (α-ληθεια)“, Богољуб Шијаковић, Пред лицем другог ).

Души по њеном разумном делу припадају разум, разборитост, делатност, врлина, вера а њихов завршетак је Добро. Разум престајући са својим активностима налази у Добру свој „крај“, то јест његова сила, стање и делатност ограничавају се овим добром.

„Крај“ умног и разумног дела душе Истина и Добро откривају суштог Бога. Истина показује Бога када треба да се божанско открије по суштини „јер Истина је ствар проста, једна, (увек)истоветна, недељива, непроменљива, незаборављива и апсолутно недимензионална... Она је јединствено целовито знање свега што је око Бога, ка којем знању стреми очишћени ум и у којем се показује непатворено достојанство божанскога лика у човеку“, а Добро „јесте испуњење човека божанском енергијом“ и показује Бога када божанско хоће да се открије својом енергијом, јер је Добро такво да „доброчинствује, да промишља о свему што из њега проистиче и да га чува“.

Ових пет пари појмова (ум-разум; мудрост-разборитост; созерцање-делање; знање-врлина; незаборавно знање-вера) јесу „декада струна на духовном псалтиру душе (Пс. 91, 4 и 143, 9) чија реч производи звук ударањем по њој Духа помоћу друге блажене декаде заповести, производи савршене и хармоничне тонове, којима се Бог прославља“. Свети Максим инсистира на сарадњи ума и разума, мудрости и разборитости, созерцања и делања, знања и врлине, незаборавног знања и вере, на синергизму у којем ће одсуствовати свако преузношење и умањивање једног у односу на друго. Декада треба да се преобрази у монаду и тада ће душа постати способна за сједињење са Богом које је тајанствено узвођење Исуса - Бога и Спаситеља човековог допуњеног спасеним човеком Њему Самом „који је вечно у савршеној пуноћи и Који на чудесан начин васпоставља (целог) човека у самом себи, и још више, сједињује га са Богом од кога је добио и има (своје) биће, и ка коме хита из далека трудећи се да добије и добробитије(блаженство)“.

У Максимовим текстовима може се уочити честа употреба појма „ум“. Његово значење варира. С једне стране, ум се изједначава са υποκειμενον, односно он означава „конкретног и егзистирајућег носиоца штаствених квалитета“, целокупност мислећег. Υποκειμενον није исто што и ипостас. Из разлога састављености свега што се налази у подручју целокупног бивствовања из суштине и υποκειμενον-а, фон Балтазар закључује да је υποκειμενον „више тачка одношења логичких атрибута природе него нека онтолошка стварност“ (Ханс Урс фон Балтазар, Терминолошки аспекти Максимовог схватања синтезе Христа). С друге стране, ту су текстови у којима се ум третира као део душе (види горе). А ту су и текстови у којима ум има значење „органа мудрости“ (Одговор Таласију 59). Наиме, Максим разликује три нивоа обраде доживљеног: опажајни (чулни) чија је основна карактеристика синтетичност, разум кога карактерише аналитичност и ум као највиши ниво који означава једноставност и директност поимања (више више о томе у тексту: Петар Јевремовић, Динамика личности у списима Светог Максима Исповедника).

http://upodobljavanje.wordpress.com/

"Актом оваплоћења Богочовека Христа, човек је постао биће шансе, али то се увек односи на целог психофизичког човека, јер се православним учењем о васкрсењу, анулира свака примисао стављања тела, тј. целине у друкчије планове веровања..."

ђакон М. Лазић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...