Jump to content

Интервју за часопис ''НОВОСТИ'' и ''ПОЛИТИКА'' бившег епископа Артемија

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 51
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

U pravu je što se tiče neophodnosti sudskog postupka.Treba sve da se iznese na videlo koliko god to bilo bolno.

Istina mora biti na prvom mestu,pa šta god da izađe na videlo.

Možda je SPC želela da izbegne veće dizanje prašine da bi se svi učesnici time zaštitili ali izgleda da je jedini način suđenje na kome će se izneti sve činjenice i dokazi.

Tek tada možemo da odahnemo.

Да, али монах Артемије се је мало касно сетио, чини ми се.  eheeeej

Подели на овим сајтовима

U pravu je što se tiče neophodnosti sudskog postupka.Treba sve da se iznese na videlo koliko god to bilo bolno.

Možda je SPC želela da izbegne veće dizanje prašine da bi se svi učesnici time zaštitili ali izgleda da je jedini način suđenje na kome će se izneti sve činjenice i dokazi.

Slazem se...

A ovde, u ovom videu, treba primetiti da vladika bas onako uredno zaobilazi neke kristalno jasne cinjenice u vezi celog slucaja, svesno ili nesvesno...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Свети архијерејски сабор СПЦ ништа не мора. Многи заборављају једну чињеницу: САСабор је једино валидно "правно лице" које не само што израђује него и тумачи Устав СПЦ. Не заборавимо: оци архијереји су прво гласали да ли да се тада још епископу Артемију суди или да му се не суди. (Узгред, није ми јасно какав "црквени суд" о. Артемије спомиње у овом интервјуу када је из Устава СПЦ јасно да ниједан од црквених судова СПЦ није надлежан за питања архијерејске, синодске и патријархове одговорности него је то искључиво САСабор?).

Ово би дакле могло да се протумачи као пресуда, а као одбрана о. Артемија оно што је он рекао на пролетњем Сабору. Заиста оно што мањка у целом случају је управо та одбрана, али ако оци архијереји нису нашли за сходно да је у већој мери слушају него што су је слушали пролетос шта ћемо онда?

У сваком случају, након што су гласали да не буде суђења (него само пресуде) оци су гласали да се о. Артемије рашчини. Разлози за брз поступак су били очигледни: духовно и физичко насиље над паством и имовином СПЦ које се тог дана дешавало (као и до тада).

Подели на овим сајтовима

Свети архијерејски сабор СПЦ ништа не мора. Многи заборављају једну чињеницу: САСабор је једино валидно "правно лице" које не само што израђује него и тумачи Устав СПЦ. Не заборавимо: оци архијереји су прво гласали да ли да се тада још епископу Артемију суди или да му се не суди. (Узгред, није ми јасно какав "црквени суд" о. Артемије спомиње у овом интервјуу када је из Устава СПЦ јасно да ниједан од црквених судова СПЦ није надлежан за питања архијерејске, синодске и патријархове одговорности него је то искључиво САСабор?).

Ово би дакле могло да се протумачи као пресуда, а као одбрана о. Артемија оно што је он рекао на пролетњем Сабору. Заиста оно што мањка у целом случају је управо та одбрана, али ако оци архијереји нису нашли за сходно да је у већој мери слушају него што су је слушали пролетос шта ћемо онда?

У сваком случају, након што су гласали да не буде суђења (него само пресуде) оци су гласали да се о. Артемије рашчини. Разлози за брз поступак су били очигледни: духовно и физичко насиље над паством и имовином СПЦ које се тог дана дешавало (као и до тада).

da su svi pri raščinjenju bili u jednoglasju, više bih se zabrinula zbog ove odluke i bila bi to činjenica koja bi barem malo govorila u prilog ovom kadija te tuži kadija ti sudi. hvala bogu ima još episkopa koji to nisu htjeli.

ponašanje nekih članova sabora i sionoida je ličilo na ponašanje po planu, ishitreno, ekspresno, klik sudimo, klik ne sudimo, klik neblagodatno, klik raščinjen, klik možda tužba, klik možda zatvor, čemu tolika žurba? nazivajući artemijeve djelatnosti neblagodatnim, time su u stvari nazvali djelatnosti crkve neblagodatnim, jer je artemije neraščinjen tad još bio, dio te crkve.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Управу је бивши владика Артемије када каже да нема кривице на његовој страни све док суд не докаже кривицу о неким малверзацијама пара. То је тако. Када нема доказа онда је човјек невин, то свако зна ко се и мало разуме у право. Нажалост о. Артемије није схватио да нема никакве шансе сам против свих. Нека Христос препозна његову искреност и доброту или ипак пакост и завист. Како радио, тако му Бог дао.

Баш ме занима гдје ће сада ако неће у манастир Шишатовац.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

nazivajući artemijeve djelatnosti neblagodatnim, time su u stvari nazvali djelatnosti crkve neblagodatnim, jer je artemije neraščinjen tad još bio, dio te crkve.

Не, о. Артемије (велико А eheeeej) је био под забраном богослужења, а актом богослужења је прекршио забрану коју му је дала Црква. Будући да једино Црква има благодат Светог Духа да врши св. Евхаристију, свако богослужење које је Црква забранила не може бити благодатно.

Едит: да додам, а камоли када у таквој Литургији саслужују рашчињени клирици. Тај детаљ мислим да није ни потребно да се објашњава.

Подели на овим сајтовима

nazivajući artemijeve djelatnosti neblagodatnim, time su u stvari nazvali djelatnosti crkve neblagodatnim, jer je artemije neraščinjen tad još bio, dio te crkve.

И то што кажеш...испаде да је једини благодатни овдје...ко?мистер Акакије eheeeej

Шалу на страну, али лијепо је ово тимјанчица увидила. Желео би да неко од теолога ово прокоментарише.

Подели на овим сајтовима

Не, о. Артемије (велико А eheeeej) је био под забраном богослужења, а актом богослужења је прекршио забрану коју му је дала Црква. Будући да једино Црква има благодат Светог Духа да врши св. Евхаристију, свако богослужење које је Црква забранила не може бити благодатно.

Логично је то можда, само желео би потврду од светих отаца гдје баш овакав случај описују као неблагодатан...ако неко има неки пример, нека ми постави.

Потребан ми је пример од светих отаца на који указују да је нечије богослужење безблагодатно а да је тај и даље Епископ Свете Цркве.

Подели на овим сајтовима

Управу је бивши владика Артемије када каже да нема кривице на његовој страни све док суд не докаже кривицу о неким малверзацијама пара. То је тако. Када нема доказа онда је човјек невин, то свако зна ко се и мало разуме у право. Нажалост о. Артемије није схватио да нема никакве шансе сам против свих. Нека Христос препозна његову искреност и доброту или ипак пакост и завист. Како радио, тако му Бог дао.

Баш ме занима гдје ће сада ако неће у манастир Шишатовац.

on želi na kosovo, to je toliko puta rekao i zašto i sve fino i jednostavno kakav i jeste, objasnio!

ako nekome, ovo što govori da je on episkop rpe i ponavlja izgleda tvrdoglavo, djetinjasto, nedokazno,

neshvatljivo, da neko ne može da se pomiri sa tim, naravno da se to ne može uporediti nit sa slučajem čestim ovih zadnjih godina nažalost, da ljudi sa 30 godina staža u firmi ili više, moraju da "kupuju" sebi staž, ne bi li nekako dogurali do penzije, jer su ih beskurpulozni izbacili na ulicu iz svojih kalkulatorskih razloga!

ovo je u toliko durkčije što to nije jedan svjetovni posao, biti episkop ima jednu drugu dimenziju, karakter,

i zato on to i naglašava. ne mislim da je to zato što pošto-poto želi ostati episkop, a nisu pokazali do sada da postoje razlozi koji drukčije govore.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Strasno je sto na Sabor u novembru nije bio ni pozvan!!! A bio je jos uvek episkop. Cak i kao umirovljeni episkop on ima pravo da prisustvuje sednici Svetog arhijerejskog Sabora! Kako Tasa uvek prisustvuje?! Znaci da su oni u startu planirali da ga odbace, jer samim ne pozivanjem na Sabor u novembru vec su ga izopstili. Slazem se da on nije trebao da ode na Kosovo da sluzi pod svim tim zabranama, ali se isto tako slazem da za njegovo rascinjenje i za sve ostalo za sta je optuzen, ipak treba da se sazove crkveni sud. Cak su i Hristu na veliki petak sudili iako su optuzbe bile lazne! Meni je samo jasno kako se covek osecao posle totalnog ignorisanja i izopstavanja iz Sabora pre zasedanja. To cak i zakonu sekularne drzave spada u red pasivnog psihickog zlostavljanja, a i po misljenju mnogih psihologa isto tako. Njemu je bilo jasno da ce doneti odluku koju su doneli na Saboru, u svakom slucaju i da ce to uraditi i bez povoda ako treba. Zato se poneo kao covek koji nema sta da izgubi...ne opravdavam njegovo ponasanje i nepostovanje zabrane sluzenja, ali smatram da je jako lose sto niko sa njim nije obavio ni najmanji moguci razgovor o onome sto ce se dogoditi na Saboru, mislim na postavljanje novog episkopa rasko-prizrenskog. U Saboru ima episkopa koji se poznaju sa njim vec 60 godina!!!! Ako ti je neko prijatelj 20, 40 ili 60 godina, onda ga poznajes dovoljno da znas sta koliko moze da ga zaboli i na sta ce kako da odreaguje i koliko impulsivno ili nekako drugacije. Ne mogu da razumem da se danas prijateljstvo toliko malo ceni, da svom prijatelju kog poznajes decenijama ne uputis jednu jedinu rec utehe i pokusas da ga smiris, da bi izbegao tragediju u svom zivotu i zivotu mnogih drugih. Ja ne poznajem licno bivseg ep. Artemija i nikada nisam bila ni na jednoj sluzbi koju je on sluzio ni na Kosovu, ni bilo gde drugde, ali sam godinama slusala o njemu od strane naroda koji  ima jako veliko poverenje u njega i njegov pastirski rad! Zato teskog srca konstatujem da je ovakvim expresnim odlukama Sabora otvorena velika rana na telu nase Crkve ciji bol svi mi osecamo. Zar mislite da ce sad svi ti kivni vernici tek tako zaboraviti bivseg episkopa Artemija kome toliko veruju? Molim vas, to nije sacica ljudi, onih koji su ga sledili do juce kao episkopa ima u svim gradovima Srbije! Da li ste toga svesni i koliko?! Po mom skromnom misljenju-nece! Ja se bojim, jako se bojim, da ce sve ovo imati katstrofalne posledice po zivot nase Crkve. Prastajte

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Не причајте којешта.

Артемије није долазио јер је он тако хтео!

Данас сам чуо ,да су га за овај сабор,преклињали да дође,специјално владика Амфилохије!

Али он је имао друга посла,да обија манастире по Косову.

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Meni kao laiku ,apsolutno stoji sve što je rekao u intervjuu vladika Artemije.. Sve je tako čudno i sumnjivo šta se radi sa njim. Kako možete osuditi čoveka bez krivice? Bez crkvenog i državnog suda! Sve te zabrane koje je on dobio bez dokazane ali dokazane krivice, su besmislene. Pa i kad su ljude slali na Goli Otok imali su makar montirano suđenje. Prosto je neverovatno koliko je ovde sve sumnjivo. Ja posmatram stvari bez unapred apriori donetog stava i i ne stavljam se ni na jednu stranu jer želim da sagledam istinu. Zar bi toliki broj monaha išao za nim u nepoznato ako je loš čovek,raskolnik i šta već mu ne kače. Meni oni na tim snimcima izgledaju sasvim OK. Vladika u ovom intervjuu je sasvim smiren i normalan i sve mi je ovo mnogo ,mnogo čudno i žalosno!!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...