Jump to content

Шта радити да се превазиђе раскол?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Изволите, кажите шта треба чинити. Наш форум читају многи свештеници, монаси, Епископи, народ Божији...

Кажите шта би могли конкретно да урадимо да сеспречи раскол који је започео Владика Артемије?

Наше је да се определимо коме ћемо се Царству приволети. Истини или лажи.

Лаж је да је владика Артемије започео некакав раскол и да се одвојио. Он је то на данашњој литургији јасно и рекао.

Истина је да је Синод својим одлукама које не почивају на црквеним канонима и уставу СПЦ свему овоме допринео.

И оно што је кључно, Синод није те своје одлуке ревидирао, иако је владика Артемије све прихватао а говорио да се не слаже са тим одлукама јер нису канонске! Није чак ни овај Сабор узео у разматрање те одлуке.

И ко овде кога прави лудим?!

Ево призренац и ја се питам ко је овде луд (да не кажем глуп)?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 82
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Изволите, кажите шта треба чинити. Наш форум читају многи свештеници, монаси, Епископи, народ Божији...

Кажите шта би могли конкретно да урадимо да сеспречи раскол који је започео Владика Артемије?

Наше је да се определимо коме ћемо се Царству приволети. Истини или лажи.

Лаж је да је владика Артемије започео некакав раскол и да се одвојио. Он је то на данашњој литургији јасно и рекао.

Истина је да је Синод својим одлукама које не почивају на црквеним канонима и уставу СПЦ свему овоме допринео.

И оно што је кључно, Синод није те своје одлуке ревидирао, иако је владика Артемије све прихватао а говорио да се не слаже са тим одлукама јер нису канонске! Није чак ни овај Сабор узео у разматрање те одлуке.

И ко овде кога прави лудим?!

Ево призренац и ја се питам ко је овде луд (да не кажем глуп)?

У реду, Иване, хајде да видимо?

Али зар то не треба да решавају ти епископи на Сабору. О толико прижељкиваном и најављиваном расколу.

Нека изађу ако треба и у медије. Нека се суоче пред народом, кад не могу иза затворених патријаршијских врата.

Доста је више оваквих извртања истине. Бар мени!

Подели на овим сајтовима

И ако подржавам владику Артемија ја предлажем идеално решење сви да се врате на почетне позиције пре свих ових небулоза а то значи  протеривање политике и политичара из СПЦ-а јер да би се нашло компромисно решење потребно је да и ви али и Артемијева верна чеда направе уступке и да се и једни и други строго држе канона а као посреднике ето предлажем нека дође РПЦ ( руси ) .

Подели на овим сајтовима

mislim da je dosad pokušano nekoliko puta ali bezuspešno da se uvede penzija za starije episkope od 75 godina. ja lično vidim problem u tome. jer mislim da nemogu ljudi dobro da procenjuju situaciju niti da realno sagledavaju stvari kad ostare dosta. bar ja imam takvo iskustvo. ako gršim ispravite me.

Подели на овим сајтовима

mislim da je dosad pokušano nekoliko puta ali bezuspešno da se uvede penzija za starije episkope od 75 godina. ja lično vidim problem u tome. jer mislim da nemogu ljudi dobro da procenjuju situaciju niti da realno sagledavaju stvari kad ostare dosta. bar ja imam takvo iskustvo. ako gršim ispravite me.

Неограничена власт је гадна работа... Лако се склизне...

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Mislim da je ovo tek pocetak desavanja ovakvih i slicnih desavanja u Srbiji

Citiram  Svetog Vladiku Nikolaja:

"Тада Господ помор попустио,

Да помори и старо и младо.

Ударише љуте болезање,

Тесна гробља и мало гробара,

Гробарима отежашс руке.

Закукаше Срби у невољи,

Ал се живог Бога не сјетише,

Нити Бога нити својих гријеха.

А све Саво на кољена клечи,

Блиједо му лице од ужаса.

Тада Господ кризу попустио,

Пуна земља сваког изобиља,

А сви вичу: нигде ништа нема.

Закукаше Срби у невољи,

Ал се живог Бога не сјетише,

Нити Бога нити својих гријеха.

А све Саво на кољена клечи,

Блиједо му лице од ужаса

Тад Сатану Господ одријешио,

Из пакла га на Србе пустио,

Да до рока своју вољу врши,

И да чини што је њему драго,

Са државом и са српским тјелом,

Само да се не дотиче душе.

А Сатана војске подигао,

Од звјериња свога и људскога,

Све од самих Божјих противника,

И својијех једномишљеника,

Којих би се марва застидјела,

И вепрови дивљи посрамили.

Пакленим их огњем наоружо,

Повео их на земљу Србију.

Бљуну огањ из адових жвала,

Па запали кућу Србинову,

Све разгради што је саграђено,

Све прождера што је умјешено,

Све однесе што је изаткано,

Све разграби што је уштеђено,

Све раскући што је закућено,

Све попљува што је освећено,

А господу у окове веза,

Старјешине врже на вјешала,

Ил умори глађу у тамници,

Поби момке, зацрни ђевојке,

Згрчи мајке над кољевке празне,

Над кољевке празне и крваве.

Још завеза језик у Србина,

Да не смије пјеват ни кукати,

Нити Божје име спомињати,

Нити брата братом ословити;

Још завеза ноге у Србина,

Да не смије слободно ходити,

Осим тамо куд га коноп води,

Коноп води или кундак гони;

Још завеза руке у Србина,

Да не смијс радит ван кулука,

Нити сјести, нити хљеба јести,

Без сатанске горде заповјести,

Нити ђецу своју својом звати,

Нит слободно мислит ни дисати" 0102_laugh

Sta je resenje?

Citiram:

"А Срби се Богу обратили,

Јединоме свому пријатељу

Јединоме своме Спаситељу,

Вишњем Богу и светоме Сави.

Тад се Саво стресе од ужаса,

Скочи, викну иза-свега гласа:

“Доста, Боже, поштеди остатак!”

Тад је Господ послушао Саву,

На српско се робље ражалио,

Те Србима гријехе опрости."  poljupcic

poljupcic i kasnije u Srbiji:

" poljupcic Засија се лице Србиново,

Зазвонише звона на весеље,

Замириса земља од тамјана,

Заблиста се Христова истина,

Зацери се милост и поштење,

Анђели се са неба спустише,

Па Србију земљу загрлише.

Хај, шта се оно чује из даљине?

То се опет служи Литургија,

У небесном царству Христовме.

Службу служи светитељу Саво,

И са њиме три стотин владика,

И три хиљад српских свештеника.

Ђаконује Ђакон Авакуме

Што на коцу за Христа пострада,

На баиру усред Биограда.

А Цар Славе сједи на престолу,

Док са земље грми ко олуја,

То Србија кличе - АЛИЛУЈА!

Благо мајци која Саву роди

И Србима док их Саво води.

:drugarstvo: :drugarstvo: :group111:

Kada ce doci taj momenat da se srbin obrati svom  stadaradim ?

Чувај се разговора са јеретицима,чак и ако желиш да одбраниш веру,како отров њихових скривених речи не би ранио тебе самог.

Ава Исаија

Подели на овим сајтовима

Свакако, молитва Богу, али и ОДЛУЧАН обрачун са онима који подстрекавају раскол у Цркви. Предузимање, дакле, канонских мера не само против клирика него и против лаика. Не може лаик да изговара онаквље бљувотине против Патријарха, Синода, Сабора, Епископа, а после на миру да присуствује Литургији и да се причешћује. Многе смо ствари дуго гурали под тепих и, ако што пре не прекинемо такву праксу, то неће бити добро по Цркву. Трпељивост и сниосхођење (икономија) јесу пожељни, али не до граница угрожавања саме Цркве. Христос нам је то јасно рекао: "Ако те око твоје саблажњава, ископај га и баци. Јер, боље ти је слепоме ући у Царство Небеско него да све тело твоје буде бачено у огањ." Ово упозорење се управо односи на одстрањење оних непослушних удова (верника) од Тела (Цркве), који прете да затрују и разоре читаво Тело (Цркву). Љубав и према њима - да, али не по цену страдања читаве Цркве. На крају, адекватне канонске мере имају за циљ како да сачувају Тело (Цркву), тако и да излече заблуделе удове. Канони нису јуридичка казна, већ лекови - понекад горки, али ипак лековити и делотворни.

Подели на овим сајтовима

Нека надлежни Архијереј размисли где путује његов свештеник и какве идеје и по чијем благослову шири међу верним народом:

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ви изгледа заборављате шта је овај човек, свештеник Жарко Гавриловић говорио и писао за Патријарха Павла у његовој књизи "Давид противц Голијата"? Мени његови аргументи и његова прича вреди колико и жижљив боб, јер је у тој књизи показао ко је, заправо, он. Да, Патријарх треба да се запита где му иде његов клирик, па макар и у пензији, јер оваква прича уме да замагли праву слику ствари. Човек који пише најгоре гадости за Патријарха Павла како има децу, како је био издајник итд... тај исти прича у СПЦ!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

http://www.starchangeltoronto.com/

Сајт ове црквене општине. Волео бих да неко каже са чијим благословом свештеник Жарко прича овакве глупости? Одакле једном човеку који пљује на име и дело Патријарха Павла право да ишта у СПЦ говори?

Али свашта може да прогута овај наш народ... нарочћито у инострансту где је Црква изгубила своју есхатолошку димензију и претворила се у неку националистичку групу, шта ли већ.

Срамота, немам шта друго да кажем.

Подели на овим сајтовима

Živela narodna revolucija ,živeo pokret i borba .

Zameram Sinodu SPC što je izuzetno brzo delovao u slučaju Artemija ,dok u slučaju+Pahomija je bilo drugačije šta više ,oni su bili ti koji su opstruktuirali istragu i doveli do zastarelosti ovakve stvari .

Dakle monah  Artemije je ekspresno raščinjen za Crkvene uslove (to u drugim Crkvama bude i po 20 godina slučaj između patrijaha i ep Diomida )

Dalje imam utisak da velikodostojnici SPC nemaju opoziciju među sveštenstvom u pravom smislu reči.

Vidim puno sveštenika koji su bliski sa episkopom na jedan čudan način .Primer je recimo Novi Sad tamo je sekretar episkopa lice sa srednjom školom,u Crkvama u gradu preovladavaju neobrazovani sveštenici (imate na sajtu Eparhije bačke pa pogledajte). Ovaj govor ovog nesretnog Dr (ko mui je dao doktorat svaka mu čast) je mala maca šta govore ovi po Novom Sadu (strašno je kada sveštenici nisu upućeni da Srpski jezik ima i padeže ,da Crkvenoslovenski jezik ima dvojinu ,da se molitve mogu prevesti)

Toliko je to loše da je to  strašno

Mogu samo da zamislim kako se te iste vladike ponašaju prema sveštenicima ,monasima i veroučiteljima kada ovako rade među sobom.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...