Jump to content

Заједничка молитва муслимана

Оцени ову тему

Препоручена порука

Честитам вам ваш празник са жељама за ваше добро здравље!

Гледајући извештај о вашој прослави на телевизији схватио сам да о муслиманским молитвама, личним и заједничким, знам само да неколико пута дневно имате обавезу да их чините, па имам пар питања.

Можете ли да нам опишете поредак ваше заједничке молитве у џамији? Има ли неких симболичких радњи, колико дуго траје, на ком језику се чита и говори?

0102_laugh

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Честитам вам ваш празник са жељама за ваше добро здравље!

Гледајући извештај о вашој прослави на телевизији схватио сам да о муслиманским молитвама, личним и заједничким, знам само да неколико пута дневно имате обавезу да их чините, па имам пар питања.

Можете ли да нам опишете поредак ваше заједничке молитве у џамији? Има ли неких симболичких радњи, колико дуго траје, на ком језику се чита и говори?

:cheesy2:

Musliman obavlja pet puta molitvu tokom dana.Vrijednija je molitva u džamiji nego u kući,.Zajednička molitva u džamiji je vid jedinstva muslimana.Što se tiče jezika na kojem se obavlja molitva on je arapski.

Muslimani se redaju u safove(redove) prilikom obavljanja molitve.U prvom redu stoji imama(hodža) Iza njega idu muškarci, iza njih djeca, iza njih žene.

To je ukratko.Svako dobro!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

А видели сте најзад!  :cheesy2:

И сад рецимо буде Бајрам и ви чините заједничку молитву. Који је садржај молитве? Да ли се празнична разликује од свакодневне? Да ли постоји молитвени дијалог као код Хришћана?

:cheesy2:

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Koji je kod vas hijerarhijski poredak u crkvi pravoslavnoj i koji je to ekvivalent poretku u katoličkoj.Vidim da ispred vašeg imena stoji đakon, šta to znači.Koju obrazovnu spremu morete imati da biste nosili određenu titulu?

Укратко:

Епископ је начелник Цркве, свештеници његови заменици а ђакони помоћници.

У богослужењима ђакони остварују везу између народа и епископа - свештеника.

Нпр. ђакон говори: Господу се помолимо! А народ одговара: Господе помилуј.

И обрнуто: ђакон говори: Благослови владико! А свештеник: "Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа..."

То је тај молитвени дијалог на који сам мислио.

Што се тиче образовне спреме, ја лично имам завршен Боголовски Институт и Богословски факултет (практични смер) али диплома није обавезна нити једино довољна да би неко постао свештенослужитељ.

Е сад да се вратимо на заједничке молитве у Исламу. Ја стварно о њима не знам ништа. На Факултету смо учили ваш историјски део, учење Ислама о Исусу Христу, а о молитви само оно већ написано горе - пет пута дневно. Хришћанство молитви даје огроман значај. По Светим Оцима, без молитве човек духовно умире, јер је молитва разговор човека са Богом, насушна потреба човека. Али се при томе не мисли на "најамничку" молитву, на молитву "чисто ради реда" већ на молитву која подразумева и физичко и душевно учешће човека. Не на пуко читање текстова већ на право лично обраћање Богу. Књиге и књиге су написане на ту тему: Како да се научимо молитви, како да речи молитве коју читамо постану наша искрена исповест. Као што сам рекао, постоји пуно молитава, текстова које су Свети Оци надахнути Духом Светим записали (по вери Цркве). Речи ових молитви су такође и наши васпитачи и сам садржај молитава је врло значајан за нас. То је разлог мог интересовања за садржај и личних и заједничких молитава у Исламу. Било би ми драго да било шта о томе или видим или прочитам. Хвала!

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Koji je kod vas hijerarhijski poredak u crkvi pravoslavnoj i koji je to ekvivalent poretku u katoličkoj.Vidim da ispred vašeg imena stoji đakon, šta to znači.Koju obrazovnu spremu morete imati da biste nosili određenu titulu?

Укратко:

И обрнуто: ђакон говори: Благослови владико! А свештеник: "Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа..."

Што се тиче образовне спреме, ја лично имам завршен Боголовски Институт и Богословски факултет (практични смер) али диплома није обавезна нити једино довољна да би неко постао свештенослужитељ.

Е сад да се вратимо на заједничке молитве у Исламу. Ја стварно о њима не знам ништа. На Факултету смо учили ваш историјски део, учење Ислама о Исусу Христу, а о молитви само оно већ написано горе - пет пута дневно. Хришћанство молитви даје огроман значај. По Светим Оцима, без молитве човек духовно умире, јер је молитва разговор човека са Богом, насушна потреба човека. Али се при томе не мисли на "најамничку" молитву, на молитву "чисто ради реда" већ на молитву која подразумева и физичко и душевно учешће човека. Не на пуко читање текстова већ на право лично обраћање Богу. Књиге и књиге су написане на ту тему: Како да се научимо молитви, како да речи молитве коју читамо постану наша искрена исповест. Као што сам рекао, постоји пуно молитава, текстова које су Свети Оци надахнути Духом Светим записали (по вери Цркве). Речи ових молитви су такође и наши васпитачи и сам садржај молитава је врло значајан за нас. То је разлог мог интересовања за садржај и личних и заједничких молитава у Исламу. Било би ми драго да било шта о томе или видим или прочитам. Хвала!

smisao obreda se uopšte ne razlikuje.u islamu postoji obavezni deo molitve (farz),i neobavezujuci (sunet).prilikom molitvi se izgovaraju odredjene sure (Fatiha,koja je obavezna,i neka od sura po izboru)...nakon obavljanja molitve sledi dova.za nju bi se moglo reći da je najdirektnije obraćanje Svevišnjem u cilju traženja oprosta za greh,ili traženja neke od Božijih blagodati,izlečenje od bolesti,uspeh ili slično.taj deo ne mora biti na arapskom jeziku za razliku od obaveznog dela molitve...
Подели на овим сајтовима

Укратко:

Kao i u Hrišćanskoj,tako je i u islamskoj veri dat veoma veliki znacaj u kolektivnoj molitvi.I Bog najvise vrednuje kada Mu se vernici obracaju zajednicki.
Подели на овим сајтовима

Kao i u Hrišćanskoj,tako je i u islamskoj veri dat veoma veliki znacaj u kolektivnoj molitvi.I Bog najvise vrednuje kada Mu se vernici obracaju zajednicki.

Smijem i ja da pitam nesto..Zajednicka molitva  ima  prednost,kako kezes kod svih..Kako u krscanstvu,tako i u islamu ..to je svakako misljeno na istu religiju...

Smije li jedan musliman, da moli zajedno s nekim..." tko ne pripada,islamu?"

Osobno mislim na krscanstvo..i recimo,da li bi ti Mikel,Enez...i ja mogli zajedno da molimo..?

Sta kaze vas zakon o tome..?

Подели на овим сајтовима

Smijem i ja da pitam nesto..Zajednicka molitva  ima  prednost,kako kezes kod svih..Kako u krscanstvu,tako i u islamu ..to je svakako misljeno na istu religiju...

Smije li jedan musliman, da moli zajedno s nekim..." tko ne pripada,islamu?"

Osobno mislim na krscanstvo..i recimo,da li bi ti Mikel,Enez...i ja mogli zajedno da molimo..?

Sta kaze vas zakon o tome..?

Kod nas muslimana je dozvoljeno nemuslimanu da uđe u džamiju i da posmatra kako obavljamo molitvu.Ali nam nije dozvoljeno da zajedno se molimo.Svako se moli Bogu kako zna i u skladu sa propisima svoje vjere!Svako dobro!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Сад сте ме заинтересовали. Дајте текст неке дове или слично.  :drugarstvo:

Evo nekoliko citata koji su iz Kurana i koje učimo u našim molitvama:

Elif Lam Mim.*

Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;

onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali;

i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.

Njima ce Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni ce ono što žele ostvariti.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...