Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

I uopste ta PODNEBESKA misao kako bi bilo sjajno da Hriscanstvo ima Jednu Crkvu a da pravoslavni Oci imaju svoje ucenje kao i do sada a Rimokatolici svoje kao i do sada prosto nije izvodljiva. Razlike smo mi stvorili i opet ponavljam samo Bogu dugujemo istinu! I nadam se da je to poslednja opcija koju bi trebalo odmah napustiti i naci nacina kod sebe samih kako da od Duha Svetoga u Trojici dobijemo nove argumente za dijalog koji su za sada skriveni kod Isusa Hrista u Trojici. Niko nema u dzepu od nas skrivena resenja za nepremostive prepreke koje danas postoje. Molite se svako za sebe u podrumu sami ako zelite resenje raskola Jedne Zive Crkve.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Zayron razuman si covek ... mozemo da razgovaramo o psihologiji ili filosofiji i da imamo dva razlicita stava ali ne i kad je Ziva Crkva u pitanju. Bolje ti ponekad razumes moje dileme ali i dobronamernost nego ovde moja pravoslavna braca. Lako je poceti i imati dijalog ali da li su se promenile za milimetar neprihvatljive razlike sa jedne ili druge strane? Sta sad nasi teolozi vise znaju nego nasi Oci od dana raskola? Muce me ta pitanja ! sta je trebalo osuditi na vaseljenskom saboru shamar ili jeres? evo ubedi ti pravoslavlje da RK nema lazno ucenje naprimer. Sto meni apsolutno ne smeta jer u mojoj Veri ce svaki narod biti spashen od Hrista Spasa.

U tom je tačno ta stvar da ništa od toga što ekumenizam ima za cilj ne može biti riješeno i postignuto bez nazovimo ga tako "supervasljenskog sabora" ili "nadvaseljenskog sabora" a taj mora biti zajednički katoličko-pravoslavni, bez toga nema ništa. Ja čitav ovaj ekumenizam iliti ekumenisanje po narodski vidim samo kao pripremnu fazu koja to može omogućiti i pripremiti ali bez toga ne bude ničega. To je samo prvi korak k pravom dogovoru, razgovoru i zajedništvu.

Подели на овим сајтовима

U tom je tačno ta stvar da ništa od toga što ekumenizam ima za cilj ne može biti riješeno i postignuto bez nazovimo ga tako "supervasljenskog sabora" ili "nadvaseljenskog sabora" a taj mora biti zajednički katoličko-pravoslavni, bez toga nema ništa. Ja čitav ovaj ekumenizam iliti ekumenisanje po narodski vidim samo kao pripremnu fazu koja to može omogućiti i pripremiti ali bez toga ne bude ničega. To je samo prvi korak k pravom dogovoru, razgovoru i zajedništvu.

Ma jeste vaseljenski sabor najbitniji ali ne i stolica tron koji ces zauzeti tamo. Se slazes recimo da bude papa tamo jednak svima?

Подели на овим сајтовима

Ovo bi bila zanimljiva slika: "Novi papa potpisuje kraj ekumenisanju".

Več vidim kako služe zahvalni moleben novom papi 

u Ljujljacima što oh je izbavio od svejeresi ekumenizma.

abpraymondburke2.jpg

A mi bi morali naći dovoljno velik zamrzivač u koje bismo poslagali na dugo vremena sve te stvari kao ove:

600_pope_1.jpg

Подели на овим сајтовима

Ma jeste vaseljenski sabor najbitniji ali ne i stolica tron koji ces zauzeti tamo. Se slazes recimo da bude papa tamo jednak svima?

Da, papa će biti najjednakiji među jednakima! Samo treba izabrat i postavit tu ispravnu i najjednakiju stolicu tamo i biće sve OK!

pope-throne2.jpg

Подели на овим сајтовима

A sto ne bi srpski patrijarh bio prvi medju jednakima?Sto bas papa?Treba uvesti rotacioni sistem i na svakih sest meseci da se menjaju...

Pa da, al za to treba taj hypervaseljenski sabor, ja sam već to tako ovdje i napisao negdje na Forumu, jednom će papa biti i Srbin. I sve ono što je važilo prije se također dogovaralo, niko si nije sjeo pa ispisao to sve sam iz svoje glave. Sve se to da promjenit pod uslovom da sve strane to prihvate.

Подели на овим сајтовима

Pa da, al za to treba taj hypervaseljenski sabor, ja sam već to tako ovdje i napisao negdje bna Forumu, jednom će papa biti i Srbin. I sve ono što je važilo prije se također dogovaralo, niko si nije sjeo pa ispisao to sve sam iz svoje glave.

Papa prvo treba da ode do jasenovca da klekne i moli za oprostaj sto je njegova crkva stajala iza takvih zlocina...bez toga nema sta da se razgovara...

Подели на овим сајтовима

Da, papa će biti najjednakiji među jednakima! Samo treba izabrat i postavit tu ispravnu i najjednakiju stolicu tamo i biće sve OK! to je tvoj citat.

Takva stolica tron vec postoji tamo od prvog dana svi je imaju ama bas svi.

Подели на овим сајтовима

Raymond-Burke.jpg

http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bburke.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Leo_Burke

L'ecumenismo e dialogo è finito! Basta! Gotovo! Tačka! Konec!

Gloria in excelsis Deo! Sláva na výsostech Bohu!

Mislim da bi u Ljuljacima plakali od sreće i  od ganuća,

ko bi rekao da bi njih nekakav papa toliko usrećiti mogao

takav ne bude htjet ići ni u Niš ni u Moskvu a ni na Fanar.

Nigdje!

Подели на овим сајтовима

Raymond-Burke.jpg

http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bburke.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Leo_Burke

L'ecumenismo e dialogo è finito! Basta! Gotovo! Tačka! Konec!

Gloria in excelsis Deo! Sláva na výsostech Bohu!

Mislim da bi u Ljuljacima plakali od sreće i  od ganuća,

ko bi rekao da bi njih nekakav papa toliko usrećiti mogao

takav ne bude htjet ići ni u Niš ni u Moskvu a ni na Fanar.

Nigdje!

Ma losa navika mozda u buducnosti bude drugacije. da zakljucim ako mogu.  u ovim momentima ko god da iskreno zeli Jednu Hriscansku Crkvu Zivoga Boga nek se moli sam u svom podrumu za resenje problema koji je sigurno u Svetoj Trojici.

Подели на овим сајтовима

Sto se mene tice, mogli bi staviti i patrijarha i papu da upravljaju Crkvom (koja bi bila Krscanska - zajedno i Pravoslavna i Katolicka). I njih dvojica da se dogovaraju i objave odluku zajednicku i sve to zajedno da rade. To je samo moja ideja, kako bi bilo lijepo kad bi bilo.. :) 

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Pre 5, 6 meseci sam čitao jednu knjigu koja je još 80 tih godina izašla u izdanju KS o dokumentima sa tih ekumenskih susreta u vezi sa filioque. Izneti su bili stavovi svih strana i to onako vrlo lepo ali na kraju je ispalo da od svih tih dijaloga nema ništa jer je svaka strana praktično ostala na svom. Ponekad od nekih teologa slušam da dolazi do nekih pomaka, npr. katolici su uveli molitvu epikleze, ali gle čuda pre Hristovih reči :"uzmite jedite...". Tako smo opet na istom.

Iako sam za dijalog nekako nevidim svrhu tom dijalogu ako je on za to da samo obavesti drugu stranu o onome što je ona već znala. iskreno bih voleo da vidim bilo kakve rezultate tih dijaloga. Možda grešim ako grešim voleo bih da me neko ispravi.

Akuna matata!

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Sa češkog hrišćanskog interneta, najaktualnije informacije od jučer 25.3.2013,

nemam vremena za prevođenje, nešto ćete razumjeti i ovako uz pomoć Googla.: 

255.jpg

Konstantinopolský patriarcha připustil možnost znovusjednocení s katolíky

Konstantinopoljski patrijarha pripustio mogućnost ponovnog sjedinjenja s katolicima:

http://www.christnet.cz/index.php/zpravy/25159?fb_action_ids=510760428982764%2C510673638991443&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22510760428982764%22%3A167620633394464%2C%22510673638991443%22%3A354481131337511%7D&action_type_map=%7B%22510760428982764%22%3A%22og.likes%22%2C%22510673638991443%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...