Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

?????, ???? ????? ???? ?? ???????? ? ??? ??? ?? ??? ?? ?? ??????????? ?????????? ????????????, ????????.   :) smej.gif smej.gif smej.gif 319.gif

nek ide ako voli :smiley:

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

????, ???????????? ?? ?????? ???? ?????? ??????? ? ??? ?? ????? ???????? ???????? ??? ??? ?? ???? ??? ???????. ?????????? ?????????.

?? ??????????? ????????????? ??...??? ??? ?????, ?????????? ?? ?? ?????????? ????? ???????? ??? ? ?? ?? "??????" ?? ??? ???? ??????....? ?? ?? ?????? ???????? ?????????? ???????? ? ?????.

?? ??? ??? ?? ???? ??? ??????? ??? ?? ????? ???????? ???????? ?? ??? ?????? ??????. ? ???????? ???? ?? ???????????? ??????.

????????? ???????? (???? ?? ?? ???????) ? ????? ????? ?? ?? ?????? ???????, ????????, ?????????? ? ?????? ????? ????? ?????? ??????? ??????? ????? ??????. ???? ???? ???? ?? ???? ???? ?? ???? ??????? ?? "???????" ???? ??? ?? ?????????????? ????????.

??? ?? ????? ?????????? ??? ?????? ????? ????.

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

Предање, нисам ни сумњао да имаш другачије мишљење. То је само твој став а оно мој.

И саветујем да прочиташ шта су римокатолички теолози писали о православљу и православним теолозима и православним проблемима.

п.с.  занимљиво је како хоћемо да причамо о љубави а нон стоп спомињемо убијање свирепо....хм...

Подели на овим сајтовима

?.?.  ????????? ?? ???? ?????? ?? ??????? ? ?????? ? ??? ???? ????????? ??????? ???????....??...

?? ???? ???????? ????? ?????? ?? ?? ?? ? ??? ?????? ??????? ????, ? ????????? ?? ? ????? ??????? ?? ????? ?????? ? ??????? ????. ?? ?? ?? ????? ?????????? ???????????? ???????? ??? ????? ????? ?? ?? ?? ?????? ?? ? ???? ?????? (??????????? ??????? ?? ?????????????? ??????) ????? ???? ???????? ??????.

????? ????? ?? ????.

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

А ти мислиш да су само они убијали? Па убијамо се и међусобно, не брини. Пре ћемо се тако истребити него да нас неко побије све.

Ја ћу и даље да сведочим Васкрслог Господа. Акценат не стављам на Његово Распеће него на Васкрсење, Радост недеље, радост засијалог Сунца Правде које ми даје наду да ће на крају победити Добро, да ће зло бити згажено. А онај који је убијао и који убија..ја могу само да га жалим и да се трудим да и даље сведочим Љубав, Бога, по речима св. ап. Јована "Бог је Љубав"

Подели на овим сајтовима

"види трапо, ја сам из неверничке средине где се слава до мојег крштења није славила три генерације, потпуно отпадништво од Бога, неидење у Цркву нити за један празник или дан - чак ни ''формално'', нити фарбање јаја, нити шта слично до 21. године нисам доживео.

а они су већ ''формални'', што се мене тиче."

Slazem se da ovakvi slucajevi u velikom broju postoje. Ali ne vidim kako razgovor izmedju nekog episkopa i kardinala u nekoj evropskoj metropoli moze dovesti da na primer stanovnostvo jednog sela u Spaniji predje iz katolicke u pravoslavnu veru.

Naravno sve je Bogu moguce i ja bih zaista voleo da se braca katolici vrate pravoj veri samo mislim da ce veci uticaj imati mirjani i svestenici svojim zivotom nego razgovori izmedju najvisih crkvenih zvanicnika.

Подели на овим сајтовима

? ?? ?????? ?? ?? ???? ??? ???????? ?? ??????? ?? ? ?????????, ?? ?????. ??? ???? ?? ???? ????????? ???? ?? ??? ???? ?????? ???.

Ubijanja u ime Bozije je bilo na obe strane ali pitanje je kakav je bio stav Crkve prema tome. Znamo za inkviziciju pa za krstaske ratove pa kad su krstasi razorili Carigrad. Nisam siguran ali mislim da se rimokatolicka crkva relativno skoro zvanicno odrekla od inkvizicije. 

Подели на овим сајтовима

Ја се заиста не усуђујем да ишта мислим о богословском дијалогу са римокатолицима.Сигурно се неки људи који виде много више од мене пуно труде око тога што сматрам за јако позитивно.

Подели на овим сајтовима

"???? ?????, ?? ??? ?? ?????????? ??????? ??? ?? ????? ?? ????? ??????? ???? ??????? ??? ??????????, ??????? ??????????? ?? ????, ??????? ? ????? ???? ?? ????? ??????? ??? ??? - ??? ?? ''????????'', ???? ??????? ????, ???? ??? ?????? ?? 21. ?????? ????? ???????.

? ??? ?? ??? ''????????'', ??? ?? ???? ????."

Slazem se da ovakvi slucajevi u velikom broju postoje. Ali ne vidim kako razgovor izmedju nekog episkopa i kardinala u nekoj evropskoj metropoli moze dovesti da na primer stanovnostvo jednog sela u Spaniji predje iz katolicke u pravoslavnu veru.

Naravno sve je Bogu moguce i ja bih zaista voleo da se braca katolici vrate pravoj veri samo mislim da ce veci uticaj imati mirjani i svestenici svojim zivotom nego razgovori izmedju najvisih crkvenih zvanicnika.

??? ??? ?? ????? ????? ????? ????? ??????????? ? ???????? ?? ?? ??? ???? ????????, ???? ???? ? ?? ???? ?????? ???? ???????????. ? ???? ?? ?? ????, ? ??? ???? ?? ????????? ??????, ???? ?? ????? ?? ?? ??????, ??? ??? ??? ??????? ??? ???. ?? ????? ?? ?????? ?????, ? ??????? ?????, ?? ?? ?????.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

???? ??: "????? ???????? ???? ? ??????????? ???? ?????".

??, ??? ?? ????? ???? ?? ?????

??, ???? ?? ??? ??????? ? ???????????? ???????? ??????????? ????? ?? ???????????????

??? ?????? ?? ???? ????? ????, ??????? ????, ??? ?? ?? ???? ?? ?? ?????.

Подели на овим сајтовима

Више је него приметно да се готово цео колегијум модератора  унапред одредио према

питању али бих да овде подсетим на неке ствари.

Прво, однос нас православних са римокатолицима не смемо да гледамо само кроз однос између

Срба и Хрвата, али исто тако не смемо ни да заборавимо да је улога Ватикана у разарању корпуса Србског народа више него наглашена, стална и веома систематична.

Друго, мишљења која одударају од унапред пројектованог, морају се саслушати, иначе ће форум остати  друштво модератора.

Треће, вођење оваквих тема треба да буде реалан интелектуалан и образовни напор не само за нас који смо чланови  и редовни посетиоци форума, већ и за модераторе који се по природи интересовања образују управо у правцу богословља.

Подели на овим сајтовима

Moje misljenje, da treba da budemo u dobrim odnosima sa Rimokatolickom crkvom, da saradjujemo sa njima(Bolje to nego da ratujemo). Ali npr. da sluzimo sa njima Liturgiju zajedno to vec ne, naravno ne trebamo da ih ugnjetavamo, vredjamo i sl..zna se da je Pravoslavlje jedina cista i izvorska Istinita vera. :drugarstvo:

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...