Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

• Гости

Па, жеља за влашћу подразумева неке ствари, а то нису "добробит народа". Мислим, добро би било да јесте жеља за добробит народа, али теееешко је да се нађе, уопште, искрен политичар. Али, то је тема за други пдф.

Подели на овим сајтовима

??, ???? ?? ?????? ??????????? ???? ??????, ? ?? ???? "???????? ??????". ??????, ????? ?? ???? ?? ????? ???? ?? ???????? ??????, ??? ???????? ?? ?? ?? ????, ??????, ?????? ?????????. ???, ?? ?? ???? ?? ????? ???.

Pa cekaj , jesu oni politicari ili dobri pastiri???

Mada, u pravu si sve oni mogu da budu sem "dobrih pastira", citao sam da im je Poglavar oformio fudbalski tim Vatikana..lol, 319.gif 319.gif 319.gif...A politicari sve vise guraju prste u sport srcee

Verovatno im uzor Silvio Berluskoni srcee

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

Ако овде уједињење подразумева искрено покајање РКЦ за своје хуле и грехове и враћање апостолској и светоотачкој вери православној онда је питање на здравом темељу постављено. Ако се мисли на "уједињење" у било ком другом смислу онда онај ко би овакво питање себи поставио има велики духовни проблем. Да не би остало нешто недвосмислено...  :cheesy2:

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

пише богословски дијалог не унија, зар не? и пише у упитном облику, а гласање је да се види и наше расположење према палој браћи.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Прочитах на нету да се очекује на новом заседању на Кипру ових дана да се усвоји "првенство папе по части". Кажу да је било историјски тако, али чека аутор текста, Митрополит, да се покаже шта све под тим данас се подразумева, ако се та његова информација покаже тачна.

Молила бих теологе овде, који да су прочитали пажљиво све званичне извештаје у вези тог дијалога, а можда и коментаре и тумачења одговорних људи по том питању. молила бих их, дакле, да и нама објасне шта смо ми Православни добили до сада у том дијалогу. Мислим, ми римокатолицима чинимо уступке и оправдавамо их и теолошким аргументима. Какав уступак су до сад они нама учинили?

Хвала унапред на одговору.

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

Ај прво нешто да кажем у вези овог. Првенство папе по части.... епископ Рима је имао првенство части, не власти. Ако не верујеш, узми неку црквену историју и прочитај. И ако се икад ујединимо, епископ Рима ће, логично, имати исто то. Даље, римокатолици су свесни били својих грешака и они су своје проблеме решавали док смо ми били под Турцима. Историјске околности.

Ми оправдавамо римокатолике? хм...пре бих рекао, покушавамо да их приближимо неким стварима али и ми да "узмемо" од њих неке ствари....а то су методе решавања савремених проблема у Цркви.

Оно најбитније сад не могу да одговорим јер нисам све тачно и пажљиво прочитао са тих седница, састанака, комисија. Кад то будем урадио (надам се у неко скорије време), радо ћу написати коментар.

Подели на овим сајтовима

Ајде.

А твоје објашњење, deda, већ сам и ја навела, само си додао детаље, да се увере читаоци у исправност такве одлуке. Дакле, баш то што написах, ми Православни оправдавамо уступке теолошким аргументима. Али чекам одговор на то какве уступке они нама су учинили до сад.

iconrazzvx2.gif
Подели на овим сајтовима

Знам да нисам ништа ново рекао у односу на пре, али чисто и да опет оставим свежу поруку овде да је пратим. Требаће мало времена да се то прочита али ја имам жељу. Још само да стигнем.

Иначе, ако се бавимо овом темом, не можемо само да пратимо шта ми православни причамо о римокатолицима. Требало би да се боље упознамо и са тим шта римокатолици причају и пишу о православнима. И како они виде ствари код нас.

Подели на овим сајтовима

pitam se da li bismo mi pravoslavni bili u stanju ikada da prihvatimo pokajanje nas e zabludele brace sa zapada, da li bismo bili spremni da pokazemo hriscansku meru jubavi ili bismo i onda sumljicili i sl, jer svakako ako bi doslo do njihovog iskrenog pokajanja nikada ne bismo mogli da budemo apsolutno sigurni da se oni u biti svojoj jesu pokajali, pa bio to sam papa licno ili globaalni gledano....

pitam se koliko bismo ikada bili spremni da hriscanski i objektivno to prihvatimo ...

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Mislim da do potpunog vracanja pravoj veri nikad nece doci jer je to danas vise politicko i nacionalo pitanje. Ali zato je uvek bilo i bice da pojedinci prelaze u pravoslavlje. Trebalo bi mozda ispitati koliko se kardinala ako ih je uopste bilo preobratilo u pravoslavlje. Zamislite kad bi se sam papa pokajao koliko li bi se katolika preobratilo. Ja mislim veoma malo. Moje misljenje je da bi doslo do ikrenog preobrazaja svakog pojedinca potrebno je da Bog deluje u njegovom srcu i nikakav dekret ili logicko ubedjivanje ili teoloski razgovor ne moze sam po sebi dati ploda. Ali takodje mislim da su dijalozi neophodni zbog boljih odnosa ali ne verujem da ce mnogo sta promeniti. Pogotovu sto nazalost i kod nas vecina ljudi koji sebe smatra katolicima ili pravoslavcima malo zna o svojoj veri i mali broj zivi crkveno a versko opredeljenje je samo posledica nacionalnosti ili sredine ili kulture u kojoj se nalaze i njih ne interesuje istina.

Подели на овим сајтовима

ајде да кренем од краја ...

... али Богу је све могуће 0205_whistling

управо дијалог може и мора први да пружи иницијативу љубавног односа ради покајања, кад не би Бог комуницирао са нама, шта би са нама било?

види трапо, ја сам из неверничке средине где се слава до мојег крштења није славила три генерације, потпуно отпадништво од Бога, неидење у Цркву нити за један празник или дан - чак ни ''формално'', нити фарбање јаја, нити шта слично до 21. године нисам доживео.

а они су већ ''формални'', што се мене тиче.

а ипак сам тражио Бога.

... али Богу је све могуће stadaradim

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

???? ?? ?????? ?? ????? ...

... ??? ???? ?? ??? ?????? ;)

?????? ??????? ???? ? ???? ???? ?? ????? ??????????? ???????? ?????? ???? ????????, ??? ?? ?? ??? ??????????? ?? ????, ??? ?? ?? ???? ?????

???? ?????, ?? ??? ?? ?????????? ??????? ??? ?? ????? ?? ????? ??????? ???? ??????? ??? ??????????, ??????? ??????????? ?? ????, ??????? ? ????? ???? ?? ????? ??????? ??? ??? - ??? ?? ''????????'', ???? ??????? ????, ???? ??? ?????? ?? 21. ?????? ????? ???????.

? ??? ?? ??? ''????????'', ??? ?? ???? ????.

? ???? ??? ?????? ????.

... ??? ???? ?? ??? ?????? ;)

klapklap
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...