Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

• Гости
Guest Светлана

20. јула 2009.

Бугарска Црква више не учествује у богословском дијалогу са римокатолицима

Свети Синод Бугарске Православне Цркве одлучио је да Бугарска Црква више не учествује у богословском дијалогу представника Православне Цркве са римокатолицима.

"На своме редовном заседању 8. јула 2009. године Свети Синод је у пуном саставу разматрао писмо бр. 352 од 8. маја 2009. године са приложеним позивом да представници Бугарске Православне Цркве учествују у наредном богословском дијалогу представника Православне и Римокатоличке цркве на Кипру од 16. до 23. октобра 2009. године.

После детаљне анализе досадашњих конференција и сусрета Свети Синод је проценио да одржани богословски дијалози између православних и римокатолика нису довели ни до минималног приближавања римокатоличке догматике православном вероисповедању, због чега је ДОНЕО ОДЛУКУ:

Свети Синод налази да је учешће Бугарске Православне Цркве у том дијалогу неумесно. Свети Синод ће давати свој допринос у сусретима посвећеним разматрању социјалних и других општељудских проблема".

Ова вест објављена је на званичном сајту Бугарске Патријаршије: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=10497, а пренели су је руски (http://www.sedmitza.ru/news/733142.html) и грчки (http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2758&Itemid=2)  црквени медији. црквени медији.

Подсећамо, богословски дијалог између представника Помесних православних цркава и представника Ватикана води се од осамдесетих година двадесетог века. После шестогодишњег прекида дијалог је обновљен 2006. године у Београду, а затим настављен 2007. у Равени. На оба ова заседања у име православних је председавао Митрополит пергамски Јован Зизјулас. Сусрети су изазвали велике недоумице и бурне реакције међу верницима помесних православних цркава, а делегација Руске православне цркве је демонстративно напустила оба заседања. Свети архијерејски сабор Српске православне цркве констатовао је да дијалог није нанео никакву штету, а Свети синод Бугарске православне цркве констатовао је да дијалог није донео никакву корист, те да је даље учешће у том дијалогу неумесно.

Извор: Епархија рашко-призренска

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Наравно, нисам за прихватање не знам каквих услова али за дијалог- обавезно и увек. Ма каква да била ситуација, мислим да дијалог мора да постоји. Ако ништа, барем нека врста дијалога. Не треба се плашити дијалога, ако смо сигурни у себе и ако имамо вере. Опет понављам, не можемо живети изоловано. Не кажем да ће самим дијалогом све препреке да се реше али, једноставно, добри односи треба да постоје. Ипак је ово 21. век.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Таквих сличних сусрета било је у Београду, Равени, Риму и на Криту. Последњи сусрет је био 27.9.-4.10.2008. на Криту. Крит припада Васељенској Патријаршији, а не Цркви Грчке .

Подели на овим сајтовима

Добро знају католици и папа ђе им шкрипи тако да им нико од стране Православних не треба да их учи ђе су погријешили.

Јесам за дијалог али изгледа да је тај дијалог ћорав посао.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

idemooooooooooo

Извињавам се на евентуалном збуњивању чланова због премештаја тема, али било је потребно да се неке теме и поруке споје у једну. Хвала на разумевању.

Модераторка Светлана

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Ja bi voleo razjasnjenje.Gledao sam jedan intervju sa Mitropolitom Amfilohijem gde je on pricao o tim susretima.Rekao je kad se dodje do kraja i kad se nadju mnoge zajednicke tacke onda obicno katolici kazu da mi treba da priznamo papu i tu svaki dogovor propada.Jel to dialog ili ekumenizam???

Подели на овим сајтовима

Екуменизам/икуменизам је схватање јединства.Имамо ватикански,женевски и Православни.

Ватикански је да папа шефује,женевски је протестантски-да има секти колико оћеш и да су све ``истините``,а Православни је оно што је Христос рекао:``Да сви буду једно,као што Смо Ја и Ти Оче``.

Мада,ријеч екуменизим има негативну конотацију и често се узима као аргумент за разводњавање вјере Православне-они су екуменисти јер оће унију са католицима и протестантима.

Подели на овим сајтовима

e baš umeš da mu ga zabiberiš   0409_feel

spam

crvenilo https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0912_sport' />

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Е то ти је она секташка логика и није ни чудо што се секташи понашају као римокатолици кад им је папа отац:дођеш да разговараш и кад видиш да ти основи вјере падају у воду,што је веома болно,онда кажеш:Е не,све је то у реду али да ви прихватите папу а ми ћемо све остало али ће папа моћи да мијења вјеру.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...