Jump to content

"Izvorni, čisti Islam"

Оцени ову тему

иље

Препоручена порука

Ни средњовековна инквизуиција нема додирних тачака са Јеванђељем.

Slazem se Aleksandre,ali je problem u tome sto je to radila zvanicna crkva kada je imala vlast u rukama i koja ja vecinska u hriscanskom svetu (ima najvise pristalica)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 314
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

То за нас православне није била Црква, без обзира на њену бројност. Ако ћемо право, данас већина људи верује у будалаштине, Па, хоћемо ли будалаштину прогласит за божанство?

Подели на овим сајтовима

Да се ми вратимо теми...

Mono, ја сам вам захвалан за наставак ове дискусије, јер моја основна намера није да вас нешто убеђујем, већ да покажем мојој браћи, Православцима, колико је прича о Исламу као "последњој Божјој објави" апсурдна од почетка.

Кренимо редом.

Прво, уопште нисам рекао да је превод потврђен од 4 исламска учењака.  Ако пажљиво прочитате шта сам написао видећете да стоји: "превод је оверен (сада је модерно рећи: сертификован) од стране четворице познатих професора исламских наука".

Ваша теорија "Overena je arapska verzija Bin bAz je bio Saudijski muftija,bio je slep i nije znao Engleski..." је, осим што нема смисла (јер се не оверава оргинал него превод), потпуно ван контекста.  Ја уопште нисам помињао Bin Baz-а већ преводиоца Бухаријеве збирке, Dr. Muhammad Muhsin Khan-а.

Одакле знам да преводилац зна енглески и арапски?  Па да ли ви уопште читате шта вам људи пишу?

Да сте прочитали шта пише на линку који сам вам навео (http://www.dar-us-salam.com/authors/muhsin-khan.htm) одмах бисте видели да тамо стоји:

...Then he worked in the Ministry of Health, in the Kingdom of Saudi Arabia. He came during the period of late King Abdul Aziz A'l-i-Saud. He stayed in the Ministry of Health for about 15 years, most of that period was in At-Ta'if, where he worked as the Director of El-Sadad Hospital for the Chest Diseases, then he moved to AlMadinah, where he worked as a Chief of the Department of Chest Diseases in the King's Hospital. Then lastly, he worked as the Director of the Islamic University Clinic, Al-Madinah. ...

Човек је 15 година радио у министарству здравља Саудијске Арабије и завршио свој радни век при исламском универзитету у Медини, а ваш аргумент је: "On je Pakistanac....Ako zna Engleski ne zna Arapski...."

(Ово је смешна ситуација да сам ја, Православац, дошао у ситуацију да браним част муслимана од других муслимана, али нека - ваљда је и то показатељ какав је ко.)

Идемо даље, ви хвалите превод Jusuf Alija и тражите да вам наведем суру и ајет, те да наведем ајете пре и после...

Mono, Mono, саберите се: ми овде говоримо о Бухаријиној збирци хадиса, о Бухаријиној збирци хадиса - а не о Курану...

Ваша теза како, тобоже, "to je selefijski prevod tj. vehabijski tj. zilotski...." има исту јачину као и она о Пакистанцу који не зна арапски.

Ако је стварно тако како ви пишете, онда је ствар много гора него што сам претпостављао.  Ако се селефијски=вехабијски превод Бухаријине збирке хадиса - самих основа Ислама - разликује од сунитског превода, па то значи да су и поред спаљивања осталих верзија Курана остале толике разлике које вас деле по питању самих основа ваше вере.

Тешко ми је да у то поверујем; пре ће бити да је ово просто лапсус потекао из ваше жеље да се како-тако оправдате (па сваљујете кривицу на друге, на вехабије).

Још у вези превода Бухаријеве збирке хадиса: тај превод је потписао Muhammad Amin Al-Misri, шеф катедре за више студије на исламском универзитету у Медини.  Он је докторирао на Кембриџу, а признаћете да такав мора перфектно знати енглески. Заједно са њим на прегледању и корекцији превода су радили још тројица еминентних стручњака и заједнички закључак је - превод је врхунског квалитета.

И да закључимо: превод Бухаријеве збирке хадиса је тачан (и он се може наћи на интернету на http://www.sahihalbukhari.com).

Што се тиче разлика које су постојале у Курану пре него што је 'Uthman спалио све осим Zaid-ове верзије погледајмо шта нам преноси Бухари:

Narrated Ibrahim:

The companions of 'Abdullah (bin Mas'ud) came to Abu Darda', (and before they arrived at his home), he looked for them and found them. Then he asked them,: 'Who among you can recite (Qur'an) as 'Abdullah recites it?" They replied, "All of us." He asked, "Who among you knows it by heart?" They pointed at 'Alqama. Then he asked Alqama. "How did you hear 'Abdullah bin Mas'ud reciting Surat Al-Lail (The Night)?" Alqama recited: 'By the male and the female.' Abu Ad-Darda said, "I testify that I heard me Prophet reciting it likewise, but these people want me to recite it :-- 'And by Him Who created male and female.' but by Allah, I will not follow them."

Извор: http://www.sahihalbukhari.com/sps/sbk/sahihalbukhari.cfm?scn=dsphadeeth&HadeethID=4616

Ви сте, Mono, слободни да верујете у било шта, па и у то да изрази "By the male and the female." и "And by Him Who created male and female" значе једно те исто.

Но, верујем да наши читаоци итекако могу да увиде разлику...

Овим сам, мислим, исцрпео ову тему која се тиче тобожње непроменљивости Курана.  Лепо се из муслиманских извора види да је на почетку било значајних разлика - све док 'Uthman није изабрао једну (Zaid-ову) верзију за званичну, а спалио остале.

У наставку ћемо се позабавити самим текстом Курана, те тобожње "последње Божје објаве" где се на неколико места јасно види да то са Богом никакве везе нема.

Поздрав!

Подели на овим сајтовима

Да наставимо даље о нашој теми: "изворном, чистом исламу".

Као што сам већ рекао, исламско учење тврди да је Куран последња Божја објава, директна Алахова реч пренесена Мухамеду преко (духа-давитеља) Џибрила. 

Алах је, тврди исламско учење 50 хиљада година пре стварања света записао Куран у Levhi-mahfuz(*), који је потом доставио мелецима, а Џибрил га је затим достављао Мухамеду у току 20-и-кусур година.

(*) Напомена: Levhi-mahfuz (al-Lawh al-Mahfuz) су "добро чуване таблице" које се, тобоже, налазе горе код Алаха и у којима је до у детаљ записана сва историја света, све што је било и што ће бити.  Тамо је између осталог записан Куран, оргинална верзија Библије и Торе (Мојсијевог петокњижја).

Игнорисаћемо, овом приликом, веродостојне исламске изворе који говоре да је при компилацији куранског текста по 'Uthman-овом наређењу изабрана једна, Zaid-ова верзија, а остале уништене - како би се елиминисале постојеће разлике (погледајте моје претходне постове).  У наставку ћемо се позабавити том официјелном (т.ј. преживелом, Zaid-овом) верзијом иако је и сама та чињеница јасан знак да Куран не може бити директна Божија објава.

Наиме, уколико је Куран директна Божија реч тада у њему не може бити никаквих несавршености, противуречности, неистина.  И следствено томе: уколико се у Курану нађе макар и само једна нетачна ствар - то ће бити јасан знак да та књига није директна, реч-по-реч, Божја објава.

Погледајмо сада шта се може прочитату и деветој куранској сури:

29. Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha niti u Dan posljednji i ne zabranjuju šta je zabranio Allah i Poslanik Njegov, i ne ispovijedaju Vjeru Istine - između onih kojima je data Knjiga - dok ne dadnu džizju iz ruke i oni budu potčinjeni.

30. A govore jevreji: “Uzejr je sin Allahov”; i govore kršćani: “Mesih je sin Allahov.” To je govor njihov - usta njihovih, oponašaju govor onih koji nisu vjerovali ranije. Ubio ih Allah! Kuda se odvraćaju!

31. Uzimaju rabine svoje i monahe svoje gospodima mimo Allaha, i Mesiha, sina Merjemina. A naređeno im je samo da obožavaju Boga Jedinog. Nema boga osim Njega! Slava neka je Njemu nad onim šta pridružuju!

32. Žele da ugase Allahovu svjetlost ustima svojim, a odbija Allah - izuzev da usavrši svjetlo Svoje, makar mrzili nevjernici.

Извор: "Časni Kur'an", превод: Mustafa Mlivo dipl. ing.; издавач: Medžlis Islamske zajednice Bugojno, 2004

Овде је посреди чиста клевета.  Јевреји не сматрају и никад нису ни сматрали никога, па ни Uzejr-а, за сина Божјег.

Намерно стајем овде да дам прилику муслиманима да оправдају ову очигледну неистину (та оправдања се углавном деле на три врсте), а затим ћемо прећи на остале куранске "бисере".

Саветујем муслиманским апологетама да пре одговора консултују тефсир Ibn Kesir-а како неби бар са њим долазили у сукоб и тако себе брукали.

Поздрав!

Подели на овим сајтовима

Чудно да се не јављају браниоци лика и дела Мухамедовог?!

Мада, тешко је бранити овакву очигледну неистину па су можда одустали како неби било веће штете.

Ипак штета, а тако смо се лепо дописивали ...

Да сачекамо још мало, можда ће се неко јавити.

Подели на овим сајтовима

Чудно да се не јављају браниоци лика и дела Мухамедовог?!

Мада, тешко је бранити овакву очигледну неистину па су можда одустали како неби било веће штете.

Ипак штета, а тако смо се лепо дописивали ...

Да сачекамо још мало, можда ће се неко јавити.

nebrtinite se vi tako previse da dokazete i nema nigdje nestoji ni u svetom pismu il bibliji da se dokazuje nekome drugom da njegova vjera religija nije istinita ili ima negdje napisano
Подели на овим сајтовима

nebrtinite se vi tako previse da dokazete i nema nigdje nestoji ni u svetom pismu il bibliji da se dokazuje nekome drugom da njegova vjera religija nije istinita ili ima negdje napisano

Најпре, Suzo, добродошли на ову тему.

Добро сте рекли да се у Светом Писму не доказује другима да њихова вера није истинита. Заиста и јесте тако јер Христос није дошао да поништи претходну (јудејску) веру, већ да је усаврши, као што и Сам каже: "Не мислите да сам дошао да укинем Закон или Пророке: нисам дошао да укинем него да испуним." (Мат. 5,17)

Али, што се тиче Ислама, то није тачно. У Курану се изричито помињу друге вере и наводи се како оне погрешно верују. Да сте прочитали оно што сам навео у мом претходном посту видели бисте један од многих примера за то.

Ево да поновим: у деветој куранској сури пише:

29. Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha niti u Dan posljednji i ne zabranjuju šta je zabranio Allah i Poslanik Njegov, i ne ispovijedaju Vjeru Istine - između onih kojima je data Knjiga - dok ne dadnu džizju iz ruke i oni budu potčinjeni.

30. A govore jevreji: “Uzejr je sin Allahov”; i govore kršćani: “Mesih je sin Allahov.” To je govor njihov - usta njihovih, oponašaju govor onih koji nisu vjerovali ranije. Ubio ih Allah! Kuda se odvraćaju!

31. Uzimaju rabine svoje i monahe svoje gospodima mimo Allaha, i Mesiha, sina Merjemina. A naređeno im je samo da obožavaju Boga Jedinog. Nema boga osim Njega! Slava neka je Njemu nad onim šta pridružuju!

32. Žele da ugase Allahovu svjetlost ustima svojim, a odbija Allah - izuzev da usavrši svjetlo Svoje, makar mrzili nevjernici.

Извор: "Časni Kur'an", превод: Mustafa Mlivo dipl. ing.; издавач: Medžlis Islamske zajednice Bugojno, 2004

У претходним порукама смо (из исламских извора) показали како ово разумеју исламски учењаци; прочитајте.

Видите: ово је само један од примера где у се Курану помињу друге вере, где се оне омаловажавају, где се позива на оружану борбу против Јевреја и Хришћана; где се друге вере клевећу, проклињу ("Ubio ih Allah!") и сл.

Као што сам већ рекао: свако је слободан да верује у шта год хоће, па и у то да је дух-давитељ (Џибрил) донео на свет последњу реч-по-реч-из-Божјих-уста објаву. И свако је заиста слободан да верује у шта год хоће и ја немам ништа с тим - све док се то не тиче моје вере.

Али кад неко у својој "светој књизи" позива на борбу и убијање мог народа - па још кад (како један од форумаша изјави) каже да:

...islam prihvatam kao veru koja u svojoj dubini nosi nista drugo nego mir?i sa sobom,i sa svima koji ne misle kao ja...i mir,i toleranciju,i dobre medjuljudske odnose...

онда се и ја осећам прозваним да својој браћи Православцима укажем (све из исламских извора) како најистакнутији исламски учењаци разумеју Ислам те шта је то "Изворни, чисти Ислам" по њиховом поимању. То је и наслов ове теме.

Поздрав!

Подели на овим сајтовима

dobro  sura mozda  mozese ovako onako misliti, razumjeti ,muslimani vjeruju samo u jednoga Boga i onda mozda tu ima neki nesporazum u tom  svemu jel za njih stoji isto to da isus nije rekao nigdje da je Bog  i tako ,fala na dobrodoslici ,izbjegavacu da se nemjesam  vise

Suzo, хвала вам на одговору.  Ценим кад људи пишу из своје главе, а не copy/paste туђе текстове.

Нема потребе да скрећемо са теме, овде разговарамо о "изворном, чистом Исламу", а ако сте заинтересовани да разговарате о Еванђељу слободно отворите нову тему.  Узгред, што се тиче Христових изјава о Његовом Божанству, саветујем вам да прочитате шта пише у Еванђељу по Јовану, 10-а глава, 30-и стих ("Ја и Отац једно смо") те да не преносите тврдње других пре него што их и сами проверите.

Да се вратимо теми.  У прошлој поруци сте поменули да се нигде у Светом Писму не доказује другима да њихова вера није истинита и у праву сте, јер Христос није дошао да поништи претходну (јудејску) веру, већ да је усаврши, као што и Сам каже: "Не мислите да сам дошао да укинем Закон или Пророке: нисам дошао да укинем него да испуним." (Мат. 5,17)

Но, из ове ваше поруке се стиче утисак да ви девету куранску суру где се позива на оружану борбу против Јевреја и Хришћана "mozda  mozese ovako onako misliti, razumjeti".  Ви сте, наравно, слободни да куранске суре разумете како год хоћете, па чак и и да 29-и ајет девете суре који каже...

(Извор: "Časni Kur'an", превод: Mustafa Mlivo dipl. ing.; издавач: Medžlis Islamske zajednice Bugojno, 2004)

...да и овај ајет разумете као форумаш mikael_pasa који каже:

...islam prihvatam kao veru koja u svojoj dubini nosi nista drugo nego mir?i sa sobom,i sa svima koji ne misle kao ja...i mir,i toleranciju,i dobre medjuljudske odnose...

Ипак, обратите пажњу да најистакнутији исламски учењаци: Ibn Kesir, Ibn 'Abbas, al-Jalalayn и други - сасвим другачије разумеју овај ајет - тачније разумеју га управо као позив на рат протих Јевреја и Хришћана.

О томе смо детаљно говорили раније у овој теми и навео сам цитате из исламских извора који то потврђују.

Уверите се и сами: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9680.msg317781.html#msg317781

Suzo, нема никакве потребе да избегавате да се јављате на ову тему.  Напротив, баш је добро да размењујемо мишљења.

Оно, знам да није лако тврдити нешто насупрот Ibn Kesir-у, Ibn 'Abbas-у и другим исламским учењацима који су признати у читавом муслиманском свету, али сматрам да је и такав разговор - користан.  Стога вас позивам да се и даље јављате.

Поздрав!

Подели на овим сајтовима

Наставимо са упознавањем са "изворним, чистим Исламом".

О поменутим ајетима из девете куранске суре...

... о овим ајетима смо разговарели пре око годину ипо дана (у октобру 2009-е).

Ево шта је тада форумаш Neo изнео у одбрану 30-ог ајета (за детаље погледајте ову тему https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1877.45.html - да бисте јој приступили треба да сте пријављени).

Neo је прво одговорио:

Spomenuti ajet se odnosi na jevrejsku sektu, (ili bolje reći sekticu), koja je bila nastajena u Arabiji, u vrijeme kada je zemljom hodao posljednji Božiji poslanik. To nije generalizovanje svih jevreja.

Čak sumnjam da u raznolikoj jevrejskoj zajednici DANAS uopće i postoji sekta ili čak manja grupa njih, koji vjeruju ovako nešto. Danas, jevreji uglavnom, ili skoro stoprocentno, predtavljaju monoteiste..

To je bilo vjerovanje nekog jevrejskog plemena koje je u vrijeme Muhammeda saws bilo nastanjeno u Arabiji.

На додатне примедбе Neo је појаснио:

Kontekst je bio sljedeci: Grupa jevreja i grupa kršćana su vodili raspravu. Kršćani su rekli da je Isus Božiji sin. Jevreji su tražili dokaz za tu tvrdnju. Kršćani su rekli da je dokaz to sto je Isus a.s. umro i oživio, dakle nije običan čovjek. Jevreji su tada rekli da je i Uzeir a.s. umro, bio mrtav 100 godina i oživio dakle po istoj logici i Uzeir je Božiji sin. Onda je Bog objavio Poslaniku a.s.:

"Jevreji govore: “Uzejr je – Božiji sin”, a kršćani kažu: “Mesih je – Božiji sin”. To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, - ubio ih Bog! Kuda se odmeću? "

Dakle ajet je objavljen povodom konkretne rasprave između dvije konkretne grupe kršćana odnosno jevreja. U ajetu u orginalu je koristen glagol "qalet" što znači "rekli su", "govorili su".

Kako ste vi zaključili da Bog kaze da oni "vjeruju", ako pise "govore"?!

Затим се повела расправа шта у том контексту значи реч "говоре" па је Neo још додатно појаснио да:

...Bilo je, nazovimo ga, sijelo i dvije skupine su raspravljale, jedni su REKLI da je Isus a.s. Boziji sin a drugi su REKLI da je po istoj logici Uzejr a.s. Boziji sin. Oni (ti jevreji) nisu rekli to zato sto su/nisu vjerovali u to, vec da ukazu na truhlost logike krscana. Vi stalno ponavljate glagol "vjerovati" ali njega nema u ajetu. Nije bitno da li TI krscani vjeruju u Isusa kao Bozijeg sina, ajet se ne odnosi na vjerovanje, vec na njihove konkretne RIJECI koje su oni IZGOVORILI prilikom rasprave, također, nije bitno da li jevreji vjeruju ili ne ,da je Uzejr Boziji sin-ajet se odnosi na ono sto su TI jevreji, koji s raspravljali, rekli. Dakle ajet se odnosi na konkretan događaj i konkretne rijeci dvije grupe ljudi.

--------------------------------------------

Сумирајмо Neo-ве речи:

Нека давно изумрла јеврејска сектица је тврдила да је Uzejr Алахов син.  Тачније, није то ни тврдила него су то рекли на једном "sijelu" у расправи са кршћанима како би показали "truhlost logike krscana" у васкрсење Исусово.

И поводом те расправе је објављен поменути ајет.

Надам се да ће неко од муслимана имати неки смисленији одговор.  Можда Eniz који каже да говори "o islamu onako kako sam naučio kod islamskih učenjaka pred kojim sam učio više od sedam godina".  Више од седам година учења није шала; надам се да није испозаборављао научено те да ће моћи дати боље објашњење за овај ајет од Neo-вог које је, како је сада модерно рећи - поприлично "шупље".

Поздрав!

Подели на овим сајтовима

dobro brate sestro ,sta znam sam naslov je  takav da su ako su jos tu braca muslimani  sto nam i jesu jel jedan bog postoji za sve  valjda nas, bi po naslovu mogli da nam nesto lijepo o njihovoj vjeri ispricaju opisu i tako dalje  ,nemam nista od toga ako se tako da kazem negativno bavi bilo ko o bilo kojoj drugoj religiji ,da bi dokazali bilo sta u ,tako rade svi i mnogi za drugima religijama  a u svakoj ima kad bi ukupno sve pogledali mane  neke sto postoje od pocetka valjda svih,vise volim vrline traziti u svakoj religiji pa u svakom ljudskom bicu tako da kazem ako smijem  ,svakome njegova vjera religija i svi su ubjedjeni da su na pravom putu a ko jeste ko nije  ,licno mislim da to ljudi nikada na zemlji nece rijesiti i ispraviti  ,sem da se zamrze i neprijateljstvo mjesto postovanja jedni prema drugima siju

Подели на овим сајтовима

dobro brate sestro ,sta znam sam naslov je  takav da su ako su jos tu braca muslimani  sto nam i jesu jel jedan bog postoji za sve  valjda nas, bi po naslovu mogli da nam nesto lijepo o njihovoj vjeri ispricaju opisu i tako dalje  ,nemam nista od toga ako se tako da kazem negativno bavi bilo ko o bilo kojoj drugoj religiji ,da bi dokazali bilo sta u ,tako rade svi i mnogi za drugima religijama  a u svakoj ima kad bi ukupno sve pogledali mane  neke sto postoje od pocetka valjda svih,vise volim vrline traziti u svakoj religiji pa u svakom ljudskom bicu tako da kazem ako smijem  ,svakome njegova vjera religija i svi su ubjedjeni da su na pravom putu a ko jeste ko nije  ,licno mislim da to ljudi nikada na zemlji nece rijesiti i ispraviti  ,sem da se zamrze i neprijateljstvo mjesto postovanja jedni prema drugima siju

Да, Suzo, један је Бог над свима.  Лепо сте рекли да ваља тражити врлине у сваком људском бићу.  И више од тога: не само тражити и налазити врлине у сваком човеку него се и са добротом и љубављу односити према свакој особи ма колико мало врлина она имала.  То нам је, уосталом, и заповеђено од Бога - волети све људе; треба волети грешника, а мрзети грех.

Даље, заповедивши нам да волимо грешника Бог нам није заповедио да одобравамо или још горе, да учествујемо у греху тог грешника.  Заповест је да човека грешника волимо, а да његов грех мрзимо; да човеку грешнику помогнемо да се избави од греха; да му помогнемо колико је у нашој моћи.  Томе нас учи Христова наука.

Но, иако постоји само један Бог кога можемо дотакнути вером, нажалост постоји много вероучења које разно говоре о Богу.  А како је вероучење о Богу неразделиво повезано са учењем о човеку, круни Божјег стварања, то различита учења о Богу доводе до различитих учења о човеку и о односима који међу људима треба да владају.

Па ако једно вероучење ниподаштава друге вере, ако позива на оружану борбу против њих, ако то вероучење друге вере клевеће, проклиње и сл. - зар не мислите да је боље о томе говорити, неби ли људе упозорили о опасности која им прети - боље неголи о томе ћутати да се неби негативно говорило о другима.

А о томе како која вера говори о односима међу људима и шта која вера заговара, најбоље је да погледамо шта доворе свете књиге тих вера.

Ево, примера ради, шта нам поручује Богочовек Христос у свом Еванђељу (по Матеју, пета глава, стихови 42 до 48):

42. Који иште у тебе, подај му; и који хоће од тебе да позајми, не одреци му.

43. Чули сте да је казано: Љуби ближњега својега, и мрзи непријатеља својега.

44. А ја вам кажем: Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне,

45. Да будете синови Оца својега који је на небесима; јер Он својим сунцем обасјава и зле и добре; и даје дажд праведнима и неправеднима.

46. Јер ако љубите оне који вас љубе, какву плату имате? Не чине ли тако и цариници?

47. И ако поздрављате само браћу своју, шта одвише чините? Не чине ли тако и незнабошци?

48. Будите ви, дакле, савршени, као што је савршен Отац ваш небески.

А ево шта поручује Мухамед у Свом Курану, девета сура, ајети 5 и 29.

5. Pa kad izmaknu sveti mjeseci, tad ubijajte mušrike gdje god ih nađete, i ščepajte ih i opsjedajte ih i postavljajte im se u svaku zasjedu. Pa ako se pokaju i budu obavljali salat i davali zekat, onda oslobodite put njihov. Uistinu! Allah je Oprosnik, Milosrdni.

...

Разлика је више него драстична.

Неко може тврдити да наведени ајети немају ту поруку и да не значе оно што читамо.

Да небисмо нагађали најбоље је да погледамо како ове ајете тумаче неки од најситакнутијих тумачи Курана: Ibn Kesir, Ibn 'Abbas и al-Jalalayn.

Ево шта каже Ibn Kesir. Из његовог тефсира издвојио сам страницу 557: http://img441.imageshack.us/img441/2474/ibnkesir557.jpg.

Извор: "Tefsirul Kur'anil Azim";  превод: Hasan Popara, издавач: Visoki saudijski komitet za pomoc BIH i kultirni centar "Kralja Fahda", Sarajevo 1998

Како ајет (9.5) тефсире остали општеприхваћени учењаци?  Обратимо се збирци тефсира на jednom od најпознатијih исламскih универзитетa на свету, Al-Azhar.

Evo шта каже Мухамедов савременик Ibn 'Abbas: http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMadhNo=0&tTafsirNo=73&tSoraNo=9&tAyahNo=5&tDisplay=yes&UserProfile=0&LanguageId=2

А evo и al-Jalalayn_a, тумача касније епохе: http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMadhNo=0&tTafsirNo=74&tSoraNo=9&tAyahNo=5&tDisplay=yes&UserProfile=0&LanguageId=2

Као што се да видети сва три учењака се слажу: Куран управо позива да се убијају мушрици (незнабошци).

Што се тиче ајета (9.29) ево како га тумачи Ibn Kesir. Из његовог тефсира издвојио сам страницу 564:

http://img816.imageshack.us/img816/9239/ibnkesir564.jpg.

Извор: "Tefsirul Kur'anil Azim";  превод: Hasan Popara, издавач: Visoki saudijski komitet za pomoc BIH i kultirni centar "Kralja Fahda", Sarajevo 1998

Као што се види из наведених тумачења незнабошцима није остављен никакав избор: или смрт или ислам.  Следбеницима књиге, т.ј. хришћанима и јеврејима, Мухамед је наменио нешто блажу судбину: живот у срамоти.

Напомињем да користим искључиво исламске изворе, да ништа сам не тумачим већ да наводим тумачења Курана из пера најпознатијих исламских учењака.

И како сад на крају, знајући све ово - ћутати.  Зар није боље о овоме говорити па да сви знају?  Тим пре што је исламско учење уперено директно против нас - немуслимана.

Поздрав!

Подели на овим сајтовима

Mogu li ja samo jednu stvar: u raspravi za kvalitet iste mislim da nije samo bitno šta je neko rekao i da li je to potvrdio verodostojnim argumentima već i šta taj neko želi da dokaže, tj.šta mu je osnovna, početna namera. Ako verujete da je Islam jedna šuplja religija u koju samo budalaši mogu verovati to je nešto što se oseti u raspravi. Onda bolje i ne raspravljajte već lepo kamenje u ruke, džigite ili ko šta već ima i opletite jedni po drugima, to je iskrenije i verujem bolje će plodove doneti nego ovo.

Ovo takođe vredi i za muslimane. Prosto je ko šta veruje, ono nastoji i dokazati i gle čuda - dokazuje.

Mada ima nešto što mi je privuklo pažnju, ono u vezi kurana koji je sišao s neba. Mislim da sam negde pročitao da je to uticaj jevrejskog verovanja na nastanak Islama. U principu Jevreji isto ovo govore za Toru, da je ona nebeska knjiga...

Sad ne mogu tačno da se setim i formulišem sve, ali čini mi se da je to oko Kurana islamska interpretacija jevrejske tradicije.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

svako ima svoju religiju ,pa ilje  ko se drzi te ljubavi ,teoretski svako ce prepisati napisati to nije tesko ,isto tako stoji na tom linku ,ne stoji napisano  isto ili smrt ili islam,vec da saslusa alahove rijeci tako nekako  ,sada ako ti mislis da tu opasnost prijeti kome pa opasnost se pokazala isto sa sviji strana ,najkasnije kad je dolazilo do rata na zemlji ,ili mislis da trebaju svi sada da ostave kuran i uzmu bibliju  svi  sto su nekim slucajem rodjeni u islamu ,imaju tu religiju ,pa  to pitanje  bi mogao samo bog da da odgovor nista i niko drugi ,sto dopustio da ima toliko religija,ako nijedna nevalja  ,mozes ti reci pa slobodna volja  na ovom mjestu  ,ako Bog dopustio slobodnu volju onda  sto bi ljudi to drugima uskracivali,religije isto nijedna nije u principu losa ,zavisi sta ljudi  i kako je zive koji pripadaju tim religijama, .да и овај ајет разумете као форумаш mikael_pasa који каже:

Цитат

...islam prihvatam kao veru koja u svojoj dubini nosi nista drugo nego mir?i sa sobom,i sa svima koji ne misle kao ja...i mir,i toleranciju,i dobre medjuljudske odnose...dali je ovo lose  il treba mikael pasa da kaze njegova religija je zlo a druge ili hriscanske su istinite,svakome njegova je istinita ,ako je osjeca kao mir  zar nije to lijepo  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...