ppera34 Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 У праву си Агапије greengrin.....само си пола тога написао што не ваља, очекујем још неке ствари да изнедриш, мислим чак да си био блажи него што би требало. Ми немамо никакву практичну наставу, премало историје која би се лепо упаковала уз неке агиолошке моменте, с друге стране форсирају се неки философско психолошки моменти који нису потребни у тој мери одређеним разредима... итд. Ја чак мислим да је веронаука најефективнија до 2 године средње те би је тада и прекинуо, а философију би ставио само у средњој и то постепено од 1-4 разреда да се врло лагано учи, тада би се лакше упознавали са терминима, апстрактношћу итд. а да деца развијају критички апарат и своје ја, а самим тим и одговорност пред собом другим и светом. Позз за добронамерне критике свих 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Што се мене тиче - програм је одличан али трбало је мало да се поради на или за узраст деце ! Програм није то толико тежак колико није прилагођен деци , требало би да се програм мало спусти ка нивоу дечијег узраста и запажања! То се види да је брзински урађено , што и сам владика Игнатије рекао : - Када су на Сабору питали ко да пише - тајац , онда ајд Игнатије , е када сам написао , - Није добро , па браћо Архијереји што онда нисте ви када сматрате да има бољег решења , ако не умем да се спустим на дечији ниво! Чуо сам (сада на задњем окупљању координатора наше епархије) да се ради и дорађује нови програм али не бих ништа коментарисао док се то јавно објави и да видимо какав је програн али познато ми шта и како! Да и ја сам за ово чуо. Владика Игнатије је написао најбоље што је умео и са Веронауком за 4- годину средње школе без проблема можеш да спремаш Догматику, чак и да пишеш магистарски рад. Иначе, мени је све одлично, али би требали свој део да одраде методичари наставе. Само, да не буде забуне. Ја снажно подржавам евхаристијско богословље, неопатристичку синтезу, литургичност ... Али , мислим , да треба реални да будемо, реално да гледамо на живот, свет и феномене око нас. А управо, занемаривање реалности - стварности јесте идеологија која, макар то била и црквена, теолошка итд, никада не може да буде корисна и ефективана, већ напротив - контрапродуктивна. Али себи дозвољавам слободу, Богом дану, да кажем оно шта мислим . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Увек може боље. Ја бих дао једну конструктивну сугестију, ако се неко од вас одлучи да напише нови програм и план или уџбеник за неки разред или радну свеску или бар неки радни листић. Користите мало више Јеванђелске приче и догађаје. greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ppera34 Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Наравно, и јеванђељске приче, посебно посланице, и увек некако заборављена дела апостолска 0212_rolleyes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Проблем је зато што све желимо да сместимо у један час , а један час је мало - кратко траје али требало би свега по мало да има , сходно узрастима! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Evo, da najpre prebacim poruku sa druge teme, od koje se racva ova nova... @Nikola, o. Ljuba Ako pogledamo prirucnik za veroucitelje, u njemu stoji ova misao vl. Ignjatija: "Zato je osnovni cilj nastave katihizisa........ uvodjenje ljudi i prirode u Liturgiju"... Po mom misljenju ovde je koren samog problema nastave katihizisa - "uvodjenje u Liturgiju"... Ovu misao je vecina veroucitelja usvojila za minut, potpuno formalno i nekriticki, bez potrebnog udubljivanja u njen smisao... iz toga se onda radjaju svi oni problemi pristupa nastavnika ucenicima, iz kojih vecina veroucitelja nalazi izlaz u jednoj od dve krajnosti: 1) ili potpuno napustaju postojeci nastavni plan i program, i ogranicavaju se samo na povrsnu pricu o Crkvi, stavljajuci akcenat na ispunjavanje normi i pravila, i 2) ili se opet grcevito hvataju za postojeci plan, ali u nemogucnosti da njime dopru do dece*, akcenat bacaju na cesto pricescivanje, tako praveci jednu vestacku, kloniranu poboznost, u kojoj deca jednostavno ne uzivaju... i pri tome svoj "uspeh" mere BROJEM (!) dece koja su se pricestila ili (jos cesce) KOLIKO PUTA (!) su se pricestila... Moje misljenje je da jedna drukcija maxima odgovara nasoj realnosti: cilj nastave katihizisa je da ljude pre svega podstakne na razmisljanje... Na ovaj nacin, sve one nagomilane ateisticke basne, kojima se covek danas redovno bombarduje, podvrgavaju se kritici unutar samog coveka/ucenika, i to je ono sto je pre svega potrebno... Da bi se postigao ovakav cilj, potreban je pristup kako ga je ukratko opisao o. Ljuba... Полазио бих из њиховог виђења и доживљаја ових ствари. Не бих их превише смарао црквено-теолошким или неким архаичним терминима, говором уопште ... Него кроз теме о музици, филму, политици, Великом брату ... би разговарали о универзалним питањима нашег живота (слободи, љубави, одговорности, поштењу, успеху ....) али бих ненаметљиво, кроз моја питања и одговоре, се трудио да покажем једно другачије гледиште и угао посматрања на ове ствари... Ako ovakvom pristupu dodamo i samu tehnologiju (koriscenje laptopcheta i video-projektora, npr.) - rezultat ce tesko da izostane... .......................................................... *Karakteristican je primer moje starije koleginice, kojoj je jedna izuzetna devojcica (i kao djak, i kao vernik) 7.-og razreda, posle x-tog ponavljanja, rekla: "Jao, nastavnice, samo nemojte ponovo o Liturgiji!" Da ne bude zabune, nastavnica o kojoj govorim je zaista u svakom pogledu odlicna, ovde je samo pokusala da se do kraja drzi postojeceg programa... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Inace ste ovde vi sve vec manje-vise rekli, uglavnom o. Agapije - a narocito o totalnoj neprilagodjenosti programa... Ja bih samo dodao - cudim se da Crkva nije uzela da izda novi set udzbenika, jer ovi postojeci ne samo da su neprilagodjeni (jer sleduju postojeci program), nego su i mali i daleko nesveobuhvatni, cak i za taj isti plan i program... Licno smatram da bi jedna zdrava konkuretnost bila odlicna, da bi to poboljsalo kvalitet udzbenika i radnih sveski... I sam se bavim pripremom za stampu, voleo bih da izdam po neku knjigu za veronauku, ali nisam siguran na kakvu ce to reakciju da naidje... Sad, mozda bi mogli mi ovako forumski veroucitelji, da pokrenemo jedan takav projekat izdavanja udzbenika ili radnih sveski, ali je to neizvodljivo dok se sam PiP ne izmeni i prilagodi... A da bi do toga doslo, neophodno je da se skupe iskustva iz svih eparhija, putem lokalnih anketa, i da se sve zajedno stavi u razmatranje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Inace ste ovde vi sve vec manje-vise rekli, uglavnom o. Agapije - a narocito o totalnoj neprilagodjenosti programa... Ja bih samo dodao - cudim se da Crkva nije uzela da izda novi set udzbenika, jer ovi postojeci ne samo da su neprilagodjeni (jer sleduju postojeci program), nego su i mali i daleko nesveobuhvatni, cak i za taj isti plan i program... Licno smatram da bi jedna zdrava konkuretnost bila odlicna, da bi to poboljsalo kvalitet udzbenika i radnih sveski... I sam se bavim pripremom za stampu, voleo bih da izdam po neku knjigu za veronauku, ali nisam siguran na kakvu ce to reakciju da naidje... Sad, mozda bi mogli mi ovako forumski veroucitelji, da pokrenemo jedan takav projekat izdavanja udzbenika ili radnih sveski, ali je to neizvodljivo dok se sam PiP ne izmeni i prilagodi... A da bi do toga doslo, neophodno je da se skupe iskustva iz svih eparhija, putem lokalnih anketa, i da se sve zajedno stavi u razmatranje... Припрема се нови уџбеници , иду ка томе све ми познато! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 а ово Форумски вероучитељи , да урадимо нешто - лепа замисао 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Ne znam jel ste imali priliku da vidite udzbenik za 1. razred, djakona Nenada Ilica - "Tajanstveno putovanje"... To je apsolutna bravura (trazim da ga kupim, ko bi prodao, molim da mi javi na PP!), koliko znam bio je u opticaju kad je uvodjena veronauka, pored ovog udz. od vl. Ignajtija, i iz meni sasvim nejasnog razloga nije usvojen, iako je bez sumnje mnogo bolji... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Ne znam jel ste imali priliku da vidite udzbenik za 1. razred, djakona Nenada Ilica - "Tajanstveno putovanje"... To je apsolutna bravura (trazim da ga kupim, ko bi prodao, molim da mi javi na PP!), koliko znam bio je u opticaju kad je uvodjena veronauka, pored ovog udz. od vl. Ignajtija, i iz meni sasvim nejasnog razloga nije usvojen, iako je bez sumnje mnogo bolji... Слажем се...много је бољи. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Ma strasno! Ja se svakog dana suocavam i borim sa tim problemom i nigde kraja! Kao laboratorijski pacov u lavirintu! A deca nisu u stanju ni delic svega toga da razumeju, izuzev konkretnih cinjenica o tome kada i gde se sluzi liturgija, ko su svestenici, sta je to Sveto pricesce i slicno. Program je krajnje ne realan i neprimeren decijem uzrastu. Npr. metodska jedinica za drugi razred OS glasi: Liturgija kao ikona buduceg Carstva Bozijeg. Ja sam ovo razumela tek na drugoj godini fakulteta sa preko 20 godina zivota i posle skoro 14 godina skolovanja!!!! A kako ce razumeti dete koje ide u 2. razred OS???!!! Poznato je u pedagogiji da deca do 4. razreda nemaju razvijeno apstraktno misljenje! Sta mi onda da radimo?! Svake godine slusamo prazna obecanja da ce se program promeniti i poboljsati, ali to se jos uvek nije dogodilo. Nemamo ni adekvatne udzbenike ni prirucnike. To sto ima koliko toliko dece na veronauci je cista milost dragog Boga i nikako rezultat ovakvog programa. Ne znam sta ce mo i da li ce se ikad smilovati na decu i nas da to sve nekada bude bolje. "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 15, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Zanimljivo je da u prirucniku za veroucitelje bas postoji taj deo o specificnostima razlicitih decijih uzrasta, a program ipak izgleda kao da je napisan bas kontra tome... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 Званични уџбеници и приручнициПравославног катихизисаhttp://veronauka.sabornost.org/udzbenici.php?d=1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 15, 2010 ускоро на сајту излази уџбеник за 8.разред . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука