Фарисеј Написано Фебруар 8, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2011 Ja kod ovakvih poduhvata uvijek samo trnem grozom kad znam da po svijetu padaju i crkve a to svejedno koje i kakve samo radi banalnih propusta i grešaka u statičkim proračunima, skrivenim greškama u materijalu, propustima u procesu izgradnje, tehnologiji ili nekim nepredviđenim faktorima, gibanjem tla i slično. Nedavno takva jedna crkva spade u Belgiji, sasvim nebitno i to da li zbog eventualne greške ili ne. Šta mislite da se ovo prevrne na masu hodočasnika dole ispod i poubija ih nekoliko stotina, možda i hiljadu! Ja se uvijek samo sjetim Kule babilonske iz Starog zavjeta pa prema takvim poduhvatima nemam neko baš srdačno i pozitivno mišljenje, svejedno kim su realizirani: katolicima, pravoslavnima ili nekim drugim hrišćanima. Ne glede pogotovu na to kako nam je sam Gospod Hrist savjetovao skromnost kao hrišćansku vrlinu a ne vjerujem da bi On sam s tim bio nešto posebno oduševljen. Na kraju da i ne spominjem besmislene "dalekosežne" rasprave o "blagodatnosti ili neblagodatnosti" te neke od hrišćanskih Crkvi kojoj se desilo da spadne takva monster umjetnina u obliku krsta ili križa, ogromnog Hrista, Bogorodice - Gospe ili takvog nečeg sličnog a pri tom prignječi stotine ako ne i preko hiljadu nesretnika! A na kraju se još ustanovi da se radilo o skrivenoj grešci u materijalu, ne baš sasvim tačno učinjenom statičkom proračunu ili zemljotresu, nepredviđenim gibanjima tla ili slojeva u geološkom podloži, podzemnim erozijama i vodama itd. To je ista stvar kad bih sam od sebe htio hodati ivicom ponora. ambisa i očekivao od Gospoda da me pod svaku cijenu čuva u bilo čemu što činim pa i kad je to nerazumno, besmisleno i sasvim nepotrebno. To nije baš tom vjerom na koju je mislio i o kojoj je naučavao Gospod Hrist! Znači kad bilo što učinimo trebamo i za to preuzeti odgovornost, kad smo već odlučili da letamo avionima onda trebamo s odgovornošću prihvatiti i statistiku poginulih u avionskim nesrećama i havarijama. Kad smo već htjeli putovati nečim bržim nego što su konji i magarci trebamo onda s odgovornošću prihvatiti i tu statistiku o sabraćajnim nesrećama na autoputevima i u autima koja je ima bilansu nebrojeno puta veću čak i od te avionske. Kad hoćemo imati mega skulpture Hrista i Gospe onda s tim Crkva ništa zajedničkog niti s ikakvim poklonima i prihodima od takvog "hodočasničkog turizma" ne bi trebala bilo šta imati. Ako to jeste sekularna stvar i poduhvat onda takvim sekularnim treba da zauvijek i ostane a Crkva bi se od njega jasno imala ograditi u smislu toga da nije i ne želi biti promotorom ili inicijatorem gradnje takvih stvari. Nek za to odgovaraju ti investori koji su to izmislili i koji od tog žele imati redovne financijske prihode. Лепо написано, свака част ! Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа. "МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фарисеј Написано Фебруар 8, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2011 Da bi razumeo Solomona, oce, morao bi da iscitas sve one gnusote koje je po raznoraznim temama posejao mracnjak, smisljeno i namerno provocirajuci domacine, kako bi ih po svojoj komunistickoj maloumnosti optuzio za netrpeljivost... Брате, а јел Мрачњак банован ? Видим да чита форум и да је присутан, али ми је чудно да не пише од Новембра ... Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа. "МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука