Jump to content

Архиепископија београдско-карловачка

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Саборна прослава Преображења Господњег у Београду

19. август 2009 - 16:03

Постављена слика

Реке Православних верника из свих крајева Београда данас се слила у храм Светог Преображења Господњег на Пашином брду. У овом велелепном храму Свету Архијерејску Литургију у име Његове Светости патријарха српског г.г. Павла, а са благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско приморског г. Амфилохија служио је Његово Преосвештенство епископ хвостански Атанасије уз саслужење 6 свештеника и 4 ђакона из различитих крајева Београда. Појао је хор овог светог храма под диригентском палицом господина Братислава Прокића.

У току Свете Литургије, на Малом входу преосвећени владика Атанасије је у име Његове Светости и Високопреосвећеног Митрополита, свештеника Александра Лукавца одликовао протојерејским чином.

Постављена слика

После Свете Литургије на којој се причестио велики број верника, Преосвећени Епископ Атанасије је са свештеницима и народом учинио трократни опход око храма, освештао грожђе и пресекао славски колач. После чина сечења славског колача Владика је доделио грамате породицама Митровић и Милосављевић, компанији "Сегал" и господи Александру Јанковићу и Велибору Бјелобрку, који су сви заједно помогли градњу и украшавање овог Светог храма. Преосвећени владика је пренео старешини храма, братству, председнику општине Вождовац г. Горана Лукачевића који за све време свога мандата активно доприноси животу цркве у својој општини, благослове и честитке Његове Светости и Високопреосвећеног Митрополита, и у својој беседи све нас подсетио да је Господ на данашњи дан своје ученике упознао са Славом и блаженством Царства Небескога, да је увео Апостоле у Тајну живота и још више им показао себе, и да смо и ми данас у овој Светој Божанској Евхаристији заједно са Апостолима, да је и нас Господ удостојио да му приступимо, да будемо у Његовој близини да би смо кроз Његово Тело и Његову Крв учествовали и животу Његовом оживотворавани Њиме и покретани Њиме.

Постављена слика

Владика се на крају беседе помолио да Господ светлошћу коју је данас показао на Тавору обасја све нас сабране у овом храму као и све житеље Беогара и да нас просветли, умудри и оснажи у свему доброме, а свима онима који ће следећег месеца кренути у школе Господ подари знање, врлину и добро владање, позвавши сву децу да обавезно пођу да изучавају науку Господа Нашега Исуса Христа и да се просвећују Њоме.

јерођакон Христифор (Неђић)

* Архиепископија београдско-карловачка

|

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Света Архијерејска Литургија у манастиру Ваведење

24. август 2009 - 8:23

Архиепископија београдско-карловачка прославила је Светог мученика и Архиђакона Лаврентија Саборном Литургијом у препуној цркви манастира Ваведења Пресвете Богородице на Сењаку у Београду. Приближавајући се великом Богородичином празнику у овом манастриру посвећеном Пресветој Богородици Свету Архијерејску Литургију, у име његове Светости патријарха Српскох г.г. Павла, а са благословом Високопреосвећеног Митрополита црногорско приморског г. Амфилохија служио је Његово преосвештенство Епископ хвостански г. Атанасије, викар Патријрха Павла, уз саслужење двојице свештеника и тројице ђакона.

Молитвено надахнут прочитаним одељком из Светог Еванђеља Преосвећени Владика је, све окупљене, подсетио да је Господ наш Исус Христос показивао и моћ и мудрост. Моћ, тако што је поправљао поредак природе, тако што је слепима отварао очи, и мртве васкрсавао и сам био погребен и у себи показао надмоћ живота, устао и са својим устајањем подигао све нас, али Господ наш је и учитељ, он нас поучава како треба да живимо, како да уредимо сами себе, свој однос са другима, свој однос са Богом, свој однос према животу. Владика је нагласио да је Господња наука најсавшенија и најплеменитија, Господ нас у њој позива да се угледамо на Њега какав је он, да буде такви и ми, да се угледамо на Његову љубав какву он има према другима, да и ми имамо исту такву и да у тој љубави узрастамо.

јерођакон Христифор (Неђић

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

Насловна

Беседа Митрополита Амфилохија у Патријаршијској капели, 26. 8. 2009.

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско - приморски Г. Амфилохије служио је у среду, 26. августа 2009. године, Свету Архијерејску Литургију у Патријаршијској капели Светога Симеона Мироточивог у Београду. Саслуживало је више свештеника. Митрополит Амфилохије бесједио је о светом причешћу, о његовој сили, снази и моћи.

Беседу Митрополита Амфилохија преносимо са интернет презентације Радија Светигоре.

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

Прослављен празник Успења Пресвете Богородице у манастиру Раковица

28. август 2009 - 16:25

У великој манастирској цркви и порти манастира Пресвете Богородице у Раковици у Београду, данас је Светом Литургијом прослављен празник Успења Пресвете Богородице, слава ове свете обитељи. У име Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, а са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Његове Светости Патријарха Г. Павла, уз саслужење многобројних свештеника и ђакона из Архирепископије Београдско Карловачке.

Постављена слика

После Свете Литургије у великој цркви, преосвећени владика, служашче свештенство, игуманије и монахиње манастира Ваведења Пресвете Богородице са Сењака, манастира Рајновца и верни народ су се у трократном опходу око древног манастирског храма молили за свако добро и напредак нашег народа, за здравље и опоравак нашег Свјатјејшег патријарха и за упокојење душа блаженопошившег патријарха Димитрија, првог патријарха обновљење патријаршије који почива у хладу јужног зида древне цркве, и свих уснулих свештенослужитеља и монахиња Раковачке Свете обитељи.

Постављена слика

После Свете Литургије и опхода у потри манастира Преосвећени владика је пресекао славски колач и у и својој Архипастирској беседи истакао да без Пресвете Богородице, не би смо могли да ступимо у близину Божју, да Ње није било, не бисмо могли поново да се рађамо у Светој Тајни крштења, и не би смо познавали Оца, Сина и Духа Светога, нити би смо могли учествовати у Животу Божјем, које нам се сада даје кроз Причешће Пречистим Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа, без Пресвете Богородице не би би ло Спасења. Преосвећени је истакао да је Пресвета Богородица личност која се у историји највише приближила Богу, толико да је она и сместила Бога у своју личност и била, и остала, прослављена њиме и остаје непрестано у заједници са Богом. Завршавајући беседу Преосвећени епископ се помолио да Пресвета Богородица, као наша Права мајка, држи све Православне под својом заштитом, да болесне исцељује, заблуделе изводи на прави пут, а немоћне и клонуле да усправља.

|

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Распоред богослужења у Архиепископији београдско-карловачкој

28. август 2009 - 17:36

Постављена слика

НЕДЕЉА 06. СЕПТЕМБАР - Његово високопреосвештенство архиепископ цетињски и митрополит црногорско приморски г. Амфилохије и Његово Преосвештенство епископ хвостански г. Атанасије служиће Свету Архијерејску Литургију у великом спомен храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова. После Свете Литургије Високопреосвећена господа архијереји служиће молебан са призивом Светога Духа за почетак Нове школске године ,у чему ће, поред ђака, учествовати директори Београдских школа, вероучитељи архиепископије Београдско карловачке и многе уважене личности из јавног живота Београда.

|

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Стручно саветовање вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке поводом почетка школске године

30. август 2009 - 19:28

У храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси данас је одржано стручно саветовање вероучитења Архиепископије београдско-карловачке поводом почетка нове школске 2009-2010. године. Овај сабор је почео Светом Архијерејском Литургијом коју је служио, у име Његове Светости патријарха Српског Г. Павла, а са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, председник катихетског одбора архиепископије. Преосвећеном Владики саслуживали су четворица свештеника и четворица ђакона.

Постављена слика

После Свете Литургије на којој су се окупљени верни и вероучитељи причестили Светим Тајнама Преовећени Владика је у својој беседи истакао да све оно што не садржи у себи веру и искуство победе Христове над смрћу је лажно и треба га савладати. Преосвећени је нагласио да смо ми сви сведоци ове победе, сведоци јављања Бога, давања Његовог живота за нас, и сведоци Његовог васкрсења и заврсавајући своју беседу Владика се помолио да Господ наш Исус Христос уништи и распрши све оно што стоји између Њега и нас, да бисмо били блиски са Господом нашим, да сами будемо живи и да друге у живот уводимо.

После Свете Литургије и послужења у парохијском дому почело је саветовање вероучитеља поводом наступајуће школске године. Саветовању је присуствовао цео катихетски одбор на челу са Преосвећеним епископом Г. Атанасијем. На саветовању су говорили Преосвећени Владика Атанасије, протопрезвитер ставрофор Драго Убипариповић, проф. др протопрезвитер ставрофор Драгомир Сандо, ђакон Ненад Илић, презвитер мр Александар Ђаковац. Преосвећени Владика је на крају сабора заблагодарио Богу на овој радости и овом сусрету јер је показано колику мисионарску снагу има наша Црква, и домаћинима, старешини храма Светог Василија Острошког презвитеру Александру Лукићу и његовом братству, на указаном поштовању и гостопримству. Сабор је завршен молитвом Пресветој Богородици ‘'Достојно јест...''

|

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Литургија у храму Нерукотвореног Лика Господњег у Зуцама

31. август 2009 - 8:51

Данас православна Црква прославља Светог Јевстатија другог архиепископа Српског, Преподобног Романа, Преподобног Рафаила банатског, а такође и молитвену успомену на Нерукотворени Лик Господњи. Храм у Београдском несељу Зуце посвећен је Нерукотвореном Лику Господа нашег Исуса Христа.                                   

Поводом храмовне славе у име Његове Светости патријарха српског Г.Г. Павла, а са благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита Црногорско примореског Г. Амфилохија Свету Архијерејску Литургију служио је викар Његове Светости и епископ хвостански Г. Атанасије уз саслужење тројице свештеника и тројице ђакона.

Постављена слика

После Свете Литургије Преосвећени Г. Атанасије је са свештенством, монахињама Ваведењског манастира из Београда и верним народом учинио трократни опход око храма, пресекао славски колач и у својој архијерејкој и очинској проповеди истакао да данас сагледавамо Лик Господа нашега Исуса Христа и клањамо му се, и молимо се пред Њим. Преосвећени је нагласио да ми увек пред нашим очима требамо да памтимо Лик Господа Исуса Христа, да памтимо Његова дела,и Његове речи и да на основу Његових речи и Његових дела себе прилагођавамо и себе изгађујемо и да сами себе цртамо, да изграђујемо свој лик по узору на Господа нашег Исуса Христа и по узору на свете Његове.

Постављена слика

Молитвено славље је завршено трпезом љубави.

|

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Владика Атанасије освештао камен темељац за цркву светих 40 мученика севастијских у селу Дражањ

31. август 2009 - 9:56

Постављена слика

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Преосвећени Владика хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха Павла, освештао је камен темељац за цркву светих 40 мученика севастијских у селу Дражањ, код Умчара. Дародавац земљишта за изградњу храма је г. Зоран Милић из Сједињених Америчких Држава, који је родом из Дражња.

Постављена слика

Преосвећени Владика је дирнут велелепним дочеком, а посебно присуством мноштва младих на чину свештања, надахнуто говорио о храму као средишту духовног живота и узрастања у вери. Владика је посебно упутио младима поуку да се угледају на овај ктиторски гест, баш у овом тренутку када је свет окренут само материјалном, и да овај дар буде узор младима, који треба да уче све науке, али највишпе науку Господа Исуса Христа која даје мудрост и снагу за превазилажење искушења.

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Призив Светог Духа за почетак нове школске године у Храму Светог Саве на Врачару

7. септембар 2009 - 10:37

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско приморски Г. Амфилохије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Г. Атанасија, служио је 6. септембра 2009. године Свету Архијерејску Литургију у Спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Постављена слика

Уследио је молебан са призивом Светог Духа за почетак нове школске године у храмовном параклису Светог Ермила и Стратоника, чему су поред ђака учествовали директори и вероучитељи београдских школа. Посебно леп утисак на боголужењу оставило је присуство питомаца Војне гимназије.

У току Литургије Митрополит Амфилохије одржао је свим окупљеним верницима, ђацима и наставницима надахнуту беседу о истинској светлости, засновану на древном отачком искуству које нам чува пред очима један од основних путоказа православља:  „Није знање светлост него је светлост знање“.  Све сабране на Литургији подсетио је да ни мали ни велики не би требало да забораве да просвећивање почиње тек приближавањем Богу.

Постављена слика

Током светог Причешћа показало се колика је жеђ деце за истинском светлошћу о којој је Митрополит говорио. Стотине деце причестило се из више путира које су свештеници унели у параклис, али и у онај део наоса у коме се не одвијају грађевински радови.

Света Архијерејска Литургија завршена је Чином Призива  Светог Духа.

Постављена слика

Београдски ђаци разишли  су се разносећи благодат по свим деловима српске престонице, а директори београдских школа, представници министарства просвете, представник градске управе г. Алимпић, остали су са свештенством на краћем радно-свечаном сусрету после Литургије у парохијском дому Светосавске цркве, који је организовао Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке у сарадњи са љубазним домаћинима – управом Храма Светог Саве.

Са жељама за успешан почетак нове школске године присутнима се прво обратио Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије. Затим су основци која похађају верску наставу (Стефан Добраш, Катарина Дубајић и Ђорђе Шуменковић) уместо класичног програма у маниру искусних новинара и водитеља 'пропитали' неколико позваних личности из јавног живота о томе шта је њима недостајало током њиховог школовања. У опуштеној  и пријатељској атмосфери своје  прилоге конструктивном почетку  нове школске године дали су наша позната  књижевница, Љиљана Хабјановић-Ђуровић, тв-новинар и аутор Оливера Ковачевић, рок музичар Никола Хаџи-Николић.

Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије обратио  се присутнима у својству председника  Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Пошто  се захвалио гостима за добру вољу да заједничким трудом помогну да пут стицања знања који је пред ученицима, буде  смисленији и испуњенији љубављу, Епископ Атанасије је упознао присутне са новим конкретним корацима које Одбор за верску наставу чини у осавремењивању верске наставе. Најавио је скоро постављањена интернет  савремене базе података за вероучитеље и децу која похађају верску наставу, нове бројеве часописа Катихета, курсеве за професионално усавршавање вероучитеља.

Постављена слика

У знак посебне  захвалности за помоћ у осавремењивању верске наставе, епископ Атанасије уручио је посебну Грамату Његове Светости патријарха српског г. Павла представници Телекома Србије. За несебичну  помоћ раду Одбора за верску наставу и генерални директор Телекома г. Бранко Радујко добио је патријархову грамату, која ће му бити уручена посебном приликом.

Беседу коју је овом приликом изговорио Митрополит црногорско-примроски Г. Амфилохије преносимо са интернет презентације Светигоре - Радија Митрополије црногорско-приморске.

|

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Годишњица страдања у Медачком Џепу

10. септембар 2009 - 10:06

Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије са свештенством Архиепископије београдско-карловачке служио је јуче у цркви Светог Марка у Београду парастос пострадалим Србима у Медачком Џепу.

Постављена слика

Епископ Атанасије пренео је присутним благослове Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и у беседи рекао да се злочин у Медачком Џепу догодио у тренутку када је зло било наизглед јаче од доброг, када су мржња и подлост ликовали над љубљвљу. То се догодило моного пута, па и тог 9. септембра 1993. године у селима у којима су живела наша православна браћа.

Сва три села Медачког Џепа - Дивосело, Читлук и Почитељ, 9. септембра 1993. године сравњена су са земљом. У злочину хрватске војске којом су командовали Рахим Адеми и Мирко Норац, пострадало је 88 људи.

|

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Прослеђена помоћ избекличком кампу у Реснику - 25. септембар 2009

Постављена слика

По благослову Његовог Високопреосвештенства, Митрополита црногорско-примрског Г. Амфилохија, Верско добротворно старатељство проследило је помоћ избегличком непризнатом центру у Реснику. Помоћ у стварима и новцу, коју су прикупили парохијани храма Св. Апостола Луке у Кошутњаку, јуче је стигла до оних којима је најпотребнија.

Верско добротворно старатељство моли сва братства и све парохијане београдских храмова да се укључе у следећу акцију прикупљана помоћи за огрев и трајно збрињавање избеглих и расељених са Косова и Метохије смештених у избегличком центру у Гроцкој. Апелујемо да се помоћ у гардероби више не скупља јер су њу добили сви непризнати кампови у довољним количинама. У току је акција у којој свештенство и Црквене општине на себе преузимају бригу о једној породици из Гроцке и за њу прикупљају прилоге којима ће породице отпочети градњу породичних кућа у Гроцкој. Надамо се да ће на овај начин људи који и даље живе без струје и воде а који не губе наду да ће себи обезбедити трајни смештај, коначно добити свој кров над главом. Прикупља се новац и грађевински материјал.

На овај начин Архиепископија је кренула корак даље у помоћи и труду око најугроженијих, препознавши суштински проблем са којим се носе сви избегли и расељени из колективних, непризнатих центара.

Секретар ВДС-а

јереј Владимир Марковић

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Доброчинитељи деци са Косова и Метохије

25. септембар 2009 - 12:55

Његово Високопреосвештeнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уприличио је данас у Двору Српске Патријаршије у Београду пријем за госпођу Веру Божовић, директора Вест-Инвеста, господина Драгана Урошевића, директора Београд-монтаже, и господина Предрага Лукића, директора сектора у Аутосаобраћајном предузећу Ласта. 

Митрополит Амфилохије уручио је гостима Грамате за њихову несебичну љубав према нашој Светој Цркви и уложени труд и помоћ у раду Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке. Митрополит Амфилохије је гостима изразио нарочиту захвалност за њихов труд да  велики број деце са Косова и Метохије ове године летују на острву Корчули.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Митрополит Амфилохије освештао храм Преображења Господњег на Видиковцу

Постављена слика

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије на празник Светих Стефана и Јелене (Штиљановић) служио је Свету Архијерејску Литургију, у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, у храму Преображења Господњег на Видиковцу, уз  саслужење дванаест свештеника и четири ђакона. Светој Литургији је претходило освећење храма у присуству бројног благочестивног народа српске престонице.

У току Литургије Његово Високопреосвештенство је доделио чин протопрезвитера јерејима Александру Петровићу и Горану Годићу. Митрополит је добротворима овог светог храма доделио висока признања наше Свете Цркве - два ордена Светога Саве за делатну љубав према Цркви показану давањем несебичне помоћи за изградњу храма Светог Преображења Господњег, као и 16 Архијерејских грамата.

У богонадахнутој беседи по Јеванђељу, Митрополит је говорио о празнику Преображења Господњег и о моштима Светих мученика донетих из пустињског манастира Светог Саве Освећеног, а који су уграђени у трпезу Господњу новосаграђеног храма.

Подели на овим сајтовима

Споменик Пушкину у Београду

Постављена слика

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије присуствовао је јуче откривању споменика великом руском песнику Александру Сергејевичу Пушкину у парку Светих Ћирила и Методија у Београду.

Споменик Александру Пушкину, склуптуру од бронзе која је заједно са плинтом висока два метра и тешка 300 килограма, открили су амбасадор Руске федерације у Србији Александар Конузин и заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић.

Бронзана скулптура, дело руског вајара Кузњецова Муромског, поклон је Савеза књижевника Русије.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...