Jump to content

Архиепископија београдско-карловачка

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

Света Архијерејска Литургија у Котежу

13. јул 2009 - 14:19

Постављена слика

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморск Г. Амфилохије служио је данас Свету Архијерејску Литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла у београдском насељу Котеж. Свети храм који се налази у изградњи је од прошле године и овом приликом био је препун благочестивог народа Котежа и околине.

Високопреосвећеном Митрополиту је саслуживало десет свештеника и четири ђакона Архиепископије београдско-карловачке. У току Свете Литургије Митрополит је увео у Свету тајну брака младенце Михаила и Јелену. На данашњој Литургији Њива Господња обогаћена је за још једног посленика - Митрополит је у чин ђакона рукоположио Ђорђа Веселиновића.

* Архиепископија београдско-карловачка

|

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Пријем у амбасади Републике Француске у Београду

15. јул 2009 - 10:09

Постављена слика

На позив Његове Екселенције амбасадора Републике Француске у Београду господина Жан-Франсоа Терала, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије присуствовао је синоћ пријему у француској амбасади поводом националног празника - Дана пада Бастиље.

Постављена слика

Овом приликом у врту резиденције амбасаде, у присуству највиших државних званичника, председника Владе Републике Србије господина Мирка Цветковића, Његовог Височанства принца Александра Карађорђевића, представника Српске академије наука и уметности и бројних јавних личности српске престонице, откривена је биста Луја Бартуа, министра спољних послова Француске страдалог 1934. године у атентату на краља Александра у Марсеју.

|

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Нови број Плавог чуперка

16. јул 2009 - 13:08

Постављена слика

Захваљујући добрим људима који су помогли објављивање, нови број Плавог чуперка управо је изашао из штампе.

Плави чуперак је лист ученика Основне школе Др Драган Херцог из Београда, школе која се бави васпитањем и образовањем болесне деце, и деце ометене у развоју, у кућним и болничким условима.

Постављена сликаПостављена слика

У уводном слову чланови Редакције наводе: Ми желимо да се међу беле болничке зидове београдских болница, завода и института и домове наших ученика унесе младост, храброст, нада, таленат, знање. Ми хоћемо да се помакну зидови који затварају видике и да наша школа поред старих стекне и нове пријатеље.

Школа Др Драган Херцог основана је 1969. године, а Плави чуперак излази од 1970. године. Својим именима чувају сећања на младог лекара и на великог песника.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Празник Иконе Богородице Тројеручице у Београду

25. јул 2009 - 16:46

У старом храму Светог Саве на Врачару данас је Светом Архијерејском Литургијом прослављен празник Чудотворне Иконе Пресвете Богородоце Тројеручице. Свети храм је био препун верника из свих крајева Београда и околних насеља који су дошли да се помоле Пресветој Богородици Тројеручици. У име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, а са благословом Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Свету Архијерејску Литургију служио је викар Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Епископ хвостански Г. Атанасије уз саслужење великог броја свештеника и ђакона Архиепископије београдско-карловачке.

После Свете Литургије и Свете тајне причешћа Преосвећени Владика је са свештеницима и верним народом пресекао славски колач честитавши славу окупљеним вернима и свим Београђанима, а пре свега Његовој Светости Патријарху српском Г. Павлу, Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију, Епископима Артемију и Теодосију, свештенству и монаштву и свим вернима Косова и Метохије као и братству манастира Хиландара.

Епископ Атанасије је подсетио да се пред иконом Богородице Тројеручице данас верници Косова и Метохије моле у новој задужбини њој посвећеној у месту Девине Воде на северу Косова и Метохије. Преосвећени је у својој беседи истакао да нас Пресвета Богородица својом Тројеручном иконом сабира како у простору тако и у времену, од светог Јована Дамаскина па до наших дана, показујући нам свима своју мајчинску доброту.

beogradski sasluzitelj ctec Filip  :smiley:

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

Изложба најлепших дечјих краснописа, рељефа, везених и калиграфских радова, приспелих на конкурс поводом ''Дана ћирилице'', гостовала је у галерији парохијског дома Храма Светог Саве на Врачару од Ивандана до Петровдана. Представљено је стотинак младих уметника из Србије, Републике Српске, Румуније, Немачке и Америке.

На отварању су говорили протојереј-ставрофор Радивој Панић, старешина светосавске цркве, др Сузана Полић-Радовановић и познати сликар из Баваништа, Васа Доловачки, који је отворио изложбу. Пре отварања изложбе, чланови КУД-а ''Жарко Зрењанин'' из Баваништа, извели су пригодан програм на платоу испред Храма.

На дан св Прокопија, изложба је пренета у Манастир ''Соко'', где ће деца из дијаспоре моћи да уживају у радовима својих вршњака док траје ''Моба''.

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

Концерт духовне музике у Саборној цркви у Београду

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла Саборна црква у Београду организује концерт духовне музике.

У недељу, 26. јула 2009. године у 20 часова, наступиће Мешовити хор Рахмањинов из САД под диригентском палицом Антонија Антолинија.

Подели на овим сајтовима

Манастир Светог Архангела Гаврила у Земуну био је мали да прими мноштво верног света који је дошао да молитвено прослави заштитника ове свете обитељи. У манастирској порти Свету Архијерејску Литургију служио је, у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, викар Његове Светости Патријарха Г. Павла, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије уз саслужење 10 свештеника и 5 ђакона Архиепископије београдско-карловачке.

После Свете Литургије Преосвећени Владика пресекао је славски колач. Честитавши славу настојатељу ове свете обитељи високопречасном протопрезвитеру-ставрофору др Радовану Биговићу и његовом братству као и вернима који долазе у овај храм, Владика је пренео благослове Његове Светости Патријарха Г. Павла и Високопреосвећеног Митрополита Г. Амфилофија и све сабране у манастирској потри поучио својом архијерејском беседом. Молитвено прослављање је завршено послужењем и духовним разговором са Преосвећеним Владиком г. Атанасијем.

Подели на овим сајтовима

Његово Преосвештенство Eпископ хвостански Г. Атанасије примио је данас у Двору Српске Патријаршије у Београду Његову Еминенцију Епископа Англиканске цркве за Европу господина Давида Хамида.

Његово Преосвештенстгво Епископ Г. Атанасије је најпре, у име Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, као и у име Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, пожелео добродошлицу госту из Енглеске. Епископ Давид одговорио је захвалношћу преневши поздраве Архиепископа кентерберијског Рована Вилијамса.

Епископ Давид се налази у првој званичној посети Србији и тим поводом је изразио жељу да се ближе упозна са ситуацијом и питањима која се тичу међусобних односа двеју Цркава, питања Косова и Метохије, као и односа Цркве и државе. У срдачном разговору, Преосвећени Владика Атанасије је упознао Епископа Давида са чињеницама које говоре о веома тешком стању преосталог српског живља на Косову и Метохији као и о његовом континуираном страдању.

Епископ Давид је дао своје уверење да ће изнете чињенице пренети својој јавности. Он је изразио мишљење да би тела свих хришћанских Цркава требала да подигну свој глас у циљу заштите људских права Срба на Косову и Метохији и очувања српских цркава, манастира и културно-историјских споменика.

Преосвећени Владика Атанасије уручио је госту из Енглесеке Меморандум СПЦ о Косову и Метохији, монографију Мартовски погром 2004, као и књигу Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији.

Уз захвалност са срдачан пријем, Епископ Давид је обећао свестрану сарадњу и помоћ српском народу и Цркви.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Нова интренет презентација београдске Саборне цркве

6. август 2009 - 9:32

Постављена слика

На домену www.saborna-crkva.com постављена је нова интернет презентација београдске Саборне цркве. Презентација садржи најважније податке о самом храму као што су историјат, распоред богослужења и локација. На сајту су подробно приказане актавности Првог београдског певачког друштва и Дечијег хора при овом храму. Сајт обилује мулитимедијалним садржајима: фото галерија, збирка аудио записа духовне музике, снимци новогодишњих концерата у организацији Саборне цркве из 2008. и 2009. године,а најмлађи посетиоци сајта могу погледати и цртане филмове у издању Саборне цркве. Реч је о тринаест епизода библијских прича које можете купити у црквеној продавници чија је богата понуда такође представљена на сајту. Посетиоцима су доступни и сви бројеви Саборника, званичног недељног билтена Саборне цркве, у 2009. години.

О квалитету интернет презентације београдске Саборне цркве сведоче и добијене награде - похвала Друштва за информатику Србије за достигнућа из информатике као и награда за најбољи веб портал у 2009. години. 

|

Подели на овим сајтовима

Прослава преподобномученице Параскеве у Београду

9. август 2009 - 12:27

Постављена сликаХрам Свете преподобне мати Параскеве на Чукаричкој Падини прославио је торженствено своју храмовну преславу преподобномученицу Параскеву. Верници из свих крајева Београда дошли су у овај храм да се на светој литургији помоле и причесте светим Тајнама. Свету архијерејску литургију у име Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, а са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско приморског Г. Амфилохија служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије уз саслужење великог броја свештеника и ђакона Архиепископије београдско-карловачке.

Постављена сликаПре почетка Божанске литургије Преосвећени Владика је у чин чтеца пукопроизвео прислужитеље овога храма Радомира Јовановића, Мирослава Станковића и Милоша Вулетића. После Свете литургије Преосвећени Епископ г. Атанасије пресекао је славски колач и честитао преславу старешини храма протојереју Николи Трајковићу и братству у име Његове Светости Патријарха и Високопреосвећеног Митрополита, као и у своје име, и у својој архијерејској беседи све окупљене у светом храму подсетио да наша Црква прославља светитељку која је својом личношћу украсила Цркву, јер се у њеном пречистом животу огледао сам Господ. Када је било најтеже и за најхрабрије да исповеде своју веру у Господа Исуса Христа, она је то учинила и пред претњом да ће бити мучена.

Постављена сликаВладика је у беседи истакао да човек не може бити прави хришћанин ако себе не огледа пред Богом, да се требамо сваки дан усаглашавати са Јеванђељем Христовим и да по узору на ову велику светитељку коју празнујемо и ми треба да живимо спасоносним животом и имамо љубав према Христу. Запажњено је да парохијска заједница при храму Свете преподобне матере наше Параскеве на Чукаричкој падини, коју предводи протојереј Никола Трајковић, једна веома жива и узорна заједница која се стално увећава.

Архиепископија београдско-карловачка |

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Свечано прослављен празник Светог Пантелејмона у Архиепископији београдско-карловачкој

10. август 2009 - 10:04

Постављена сликаЈуче је наша Света Црква молитвено прославила једног од најдивнијих и најмилијих Божјих угодника, Светога великомученика Пантелејмона. Реке Београђана слиле су се у велелепни храм у изградњи у Новом Миријеву који посвећен овом великом Светитељу. У име његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, а са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије уз салужење 4 свештеника и 3 ђакона.

Постављена сликаУ току Свете Литургије Преосвећени Владика је одликовао презвитера Миленка Карана чином протопрезвитера. После Свете Литургије Владика је са свештенством и верним народом учинио опход око храма, осветио мозаик изнад западног улаза у храм и пресекао славски колач. Владика је старешини храма протопрезвитеру Миленку Карану и братству честитао славу у име Његове Светости и његовог Високопреосвештенства, као и у своје име, и похваливши њихов труд пожелео им од Господа добро здравље и снагу да и истрају у градњи велелепног храма. Све окупљене испред храма Владика је подсетио у својој беседи да је живот јачи од смрти, и да је здравље са Христом и у Христу јаче од сваке болести, да је Свети Пантелејмон то сведочио својим животом и делима, и да је Господ то и показао кроз њега, кроз Његове речи и Његове руке.

|

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

Литургија у манастиру Ваведење

16. август 2009 - 14:07

Припремајући се за празник Успања Пресвете Богородице манастир Ваведење на Сењаку у Београду је данас у току Свете Архијерејске Литургије био преиспуњен верницима. У име Његове Светости Патријарха Српског г.г. Павла Свету Арихијерејску Литургију служио је Преосвећени епископ хвостански г. Атанасије. Преосвећеном владики саслуживао је духовних ове свете обитељи и три ђакона.

После Свете Литургије на којој је велики број присутних примио Свету Тајну причешћа, Владика је све окупљене поучио својом Архипастирском беседом, у којој је подсетио да као апостоли да и ми треба да узрастамо у вери, у поверењу у Господа нашег Исуса Христа. Владика је даље у беседи истакао да је пост она реч коју су апостоли чули од Господа на језеру кад су се дигли ветрови, та реч упућена бури и ветровима да се стишају, то је пост према ветровима живота и бурама изнутра и споља, пост је оно што обуздава ветрове који дувају у човеку, пост је оно сто ствара мир у души, свету и међу људима, јер он обуздава свако зло. Владика је беседу завршио молитвом, да нам Господ да те вере, и да учини да се и ми не бојима зла и страхота које ђаво показује у свету, него да имамо поверење у Господа нашег који нам живот даје, када смо са Њиме и Њега се држимо.

Подели на овим сајтовима

Манастир Светог Архиђакона Стефана у Сланцима прославио славу

16. август 2009 - 12:52

У манастир Сланци данас се слила река Православних верника из свих крајева Београда, Земуна и других околних места, као и монахиња из манастира Троноша, који су дошли да са игуманом ове свете обитељи Високопреподобним Архимандритом Андрејем и његовом братијом прославе небеског заштииника ове обитељи Светог Архиђакона и првомученика Стефана. Свету Архијерејску Литургију у манастирском храму служио је у име Његове Светости Патријарха Српског г. г. Павла, а са благословом Високиопреосвећеног Митрополита г. Амфилохија, Његово Преосвештенство епископ хвостански и викар Његове Светости г. Атанасије уз саслужење 5 свештеника и 4 ђакона.

По Светој Литургији Преосвећени је пресекао славски колач и у својој беседи истакао да је Свети Архиђакон Стефан има јединствено место у цркви Христовој као младић који је своју љубав према Господу Исусу Христу први посведочио давањем свог живота за Њега. У Његовој личности се посведочила Христова победа над смрћу. Њему је Господ отворио небеса и прославио га славом својом. Свети Стефан је савршени пример Христовог ученика, доказ да је са Христом све постало ново, да је обновљења творевина, и да је настало ново човечанство, јаче од смрти и сваког греха - Црква. Свети Архиђакон Стефан је представник тог новог човечанства. Преосвећени владика Атанасије је на крају беседе похвалио велики труд Високопреподобног оца Андреја и његове братије у обновњаваљу овога манастира и држању манастирског поретка, јер је захваљујући томе манастир Сланци постао духовни светионик Београда.

Подели на овим сајтовима

Манастир Светог Архиђакона Стефана у Сланцима прославио славу

16. август 2009 - 12:52

Постављена слика

Постављена слика

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

Друга група деце са Косова и Метохије вратила се са летовања на Корчули

20. август 2009 - 10:39

У организацији Верског добротворног старатељства, архиепископије београдско-карловачке а по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и уз помоћ Његовог преосвештенства епископа хвостанскога Г. Атанасија, са летовање на Корчули се вратила и друга група деце са Косова и Метохије, привремено расељена у Реснику. Двадесеторо деце летовало је у луксузном хотелу ''Борик'', на острву Корчула на хрватском приморју.

Постављена слика

Децу су пратила два васпитача, вероучитеља и чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства. Током десетодневног боравка на Корчули, родном месту Марка Пола од 07. - 16. августа, деца су свакодневно похађала часове верске наставе, обилазила знаменитости места, тврђаве, храмове римокатоличке цркве, у којима се чувају повраћене византијске иконе и православни храм захумско-херцеговачке епархије на самом острву.

Летовање је протекло без икаквих проблема у организацијском и безбедносном смислу, те се и овога пута труд наше Архиепископије око најугроженијих њених житеља, показао богоугодним.

Трећа група деце из Косова Поља, у пратњи вероучитеља из Београда, Косова поља и Милосрдне секције Верског добротворног старатељства, полази 21. августа и боравиће на Корчули до 31. августа.

Користимо прилику да се још једном из свег срца захвалимо директору ''Београдмонтаже'', Г-дину Драгану Урошевићу, који је у име фирме поклонио ваучере у хотелу ''Борик'' за децу и васпитаче и који је иницирао ову акцију,  Аутосаобраћајном предузећу ''Ласта'', која је спонзорисала превоз и њиховим директорима Г-дину Велибору Совровићу и Г-дину Зорану Шарцу, фирми ''Вест инвест'', која је уплатила израду пасоша за децу и МУП-у Р. Србије који је у кратком року деци обезбедио пасоше.

Желомо од Бога сваки благослов и свима другима који су нам помогли и који то и даље чине. Надамо да ће овакве акције заживети у нашем престоном граду те да ће се и друге фирме и појединци прикључити акцијама наше Архиепископије и Верског добротворног старатељства на пољу помоћи најугроженијима.

Секретар Верског добротворног старатељства

jереј Владимир Марковић

* Црква и млади

|

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...