Jump to content

Свиње и ђаволи

Јаков.

Препоручена порука

У данашњем читању јеванђеља била је она прича о томе како је Господ истерао ђаволе из неког човека, и како су ти ђаволи измолили Господа да уђу у крдо свиња, које је потом појурило и утопило се.

Схватио сам да у овом делу приче заправо ми доста тога није јасно, а како у Светом Писму нема ништа да је тек тако речено, постављам следећа питања на које се надам да ћу добити адекватан одговор од православних или римокатоличких свештеника.

Мада је ова прича присутна у свим синоптичким јеванђељима, ја ћу делове (и због данашњем празника) цитирати из Св.Луке.

----------------------------

"Јер Исус заповеди духу нечистом да изађе из човека јер га мучаше одавно, и метаху га и у вериге и у пута да га чувају, и искида свезе, и тераше га ђаво по пустињи. А Исус га  запита говорећи: "Како ти је име? А он рече Легеон, јер многи ђаволи беху ушли у њ. И мољаху га да им не заповеди да иду у бездан. А онде пасаше по гори велико крдо свиња, и мољаху Га да им допусти да у њих уђу. И допусти им. Тада изиђоше ђаволи из човека и уђоше у свиње; и навали крдо с брега у језеро, и утопи се."

----------------------------

Оно што ми није јасно из овог дела јеванђеља:

1. Зашто ђаволи моле Господа да их не врати у бездан? Зар им тамо није кућа?

2. Како то да ђаволи моле Господа? Откуд то да га сад одједном признају? Да се не кају? Да'л је страх Божији? Дал' ђаволи или анђели могу да промене своју улогу пре Судњег дана? Да неки ђаво се покаје, а да неки анђео падне?

3. Зашто ђаволи траже да уђу макар у крдо свиња? Зар не могу ђаволи (демони) да обитавају ван нечијег тела? (рецимо у бездану, где никако не желе да се врате)

4. Да ли погибијом тих свиња у које су ушли ђаволи, аутоматски и они нестају, или су на неки начин неуништиви и само мењају место пребивања?

5. Откуд свиње у целој причи. Ко је уопште држао свиње, када је још Мозес написао да је нечиста.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Daje odgovor na neka od postavljenih pitanja, ali ne na sva.

Иако си љут брате на мене, ево потрудићу се да ти помогнем. :nene: Прочитај ово што је написао брат Андреј:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8188.msg226056/topicseen.html#msg226056

bleh

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

Зашто ђаволи траже да уђу макар у крдо свиња?

Duhovi podnebesja ne mogu da podnesu sami sebe. Gospod dopusta, ispunjava molitvu svojih neprijatelja (!). Sudi im po milosti. Ta milost treba da ih potstakne na pokajanje!

Oni je zloupotrebljavaju. Svojim duhom rusilackog principa navode svinje u propast,  

da bi naneli stetu gadarinskim seljanima koji robuju satanskim strastima - pohlepi i materijalizmu.

Besovi ne znaju buducnost, ali na osnovu hiljada i hiljada godina iskustva mogu da predvide dogadjaje i posledice. Po tome im nije ravan ni jedan covek.

I sta se desilo? Ono sto su besovi i zeleli. Gadarenci su, kada su videli stetu koju im je ,,doneo" Isus,

zamolili su Ga da ide iz njihovog kraja.

Demoni su imali   priliku da se pokaju, pokazana im je milost, ali su je prezreli.

To ce biti jedan od mnogih crva neumoljivih koji ce ih nagrizati, a muka je slicna mukama koje oseca osoba koja se nije pomilrila sa svojim suparnikom (tj. savescu).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...