Jump to content

Savremena iskusenja i mladi

Оцени ову тему

Препоручена порука

...pa i pitala sam se kako to da se jedno te istoj osobi,dopada istovremeno i Aljonkin odgovor-najbolji odgovor na ovoj temi,a i potpuna suprotnost tome...ako nesto nije necisto,zasto onda potreba da se u brak udje cisto...primjecujem,inace,tako puno hriscana koji su vrlinski,pod izgovorom tudjih vrlina...ako hoces da si cist,moras sam da se potrudis...i ako nesto radis pod izgovorom ljubavi,to je jos tuznije...jer kako naci izgovor za seks bez ljubavi,tu neko mora da bude povredjen,pa kako tako nesto da bude dobro...A,onda vidim ove postere,simpaticni su meni oni,ali ipak nisu hriscanski,a od ljudi koji se tako deklarisu uvjek to ocekujem-da budu ljudi,ali dobro,to je opet za moje dobro-da se uzdam iskljucivo u Onoga u koga i treba...

0102_laugh :(

Подели на овим сајтовима

...pa i pitala sam se kako to da se jedno te istoj osobi,dopada istovremeno i Aljonkin odgovor-najbolji odgovor na ovoj temi,a i potpuna suprotnost tome...ako nesto nije necisto,zasto onda potreba da se u brak udje cisto...primjecujem,inace,tako puno hriscana koji su vrlinski,pod izgovorom tudjih vrlina...ako hoces da si cist,moras sam da se potrudis...i ako nesto radis pod izgovorom ljubavi,to je jos tuznije...jer kako naci izgovor za seks bez ljubavi,tu neko mora da bude povredjen,pa kako tako nesto da bude dobro...A,onda vidim ove postere,simpaticni su meni oni,ali ipak nisu hriscanski,a od ljudi koji se tako deklarisu uvjek to ocekujem-da budu ljudi,ali dobro,to je opet za moje dobro-da se uzdam iskljucivo u Onoga u koga i treba...

па тако си онда требала да питаш, а не да брзо закључујеш на основу мањка информација или одокативном методом.

и да, сматрам да је полемика крајње ретардирана некаквим кртим инсистирањем, поред свих цитата који су дати као доказ вере и љубави према човеку, а не безумља и недостатка когнитивне личности.

а да уносиш ''прозорљиву'' претпоставку да је неко врлински или не, мислим да је крајње перфидно.

прво и пре свега: не подржавам блуд, нити га оправдавам и врло сам захвалан на опросту који сам примио за њега.

уствари, врло је просто: лепо сам ти написао разлику између секса (као природног задовољства) и блуда (као секса који јесте/води у промашај) пре, за време и после брака. е сад, лакше је човеку/човечици да конструише, него да размишља и правилно закључи на основу неколико постова.

уосталом, како бисмо водили дијалог ако не бисмо имали опозита, зар не?  joooj:):(

и онда на крају, дођеш до закључка да ја нити једном (врати се лепо уназад кроз целу тему ако те не мрзи) нисам написао у корист блуда, али и да ми не смета секс невенчаних, поготово неверника и вернице или невернице и верника (који очигледно не могу да се венчају у Цркви) јер су њихова деца света и да сам нашао у томе подражај светитељу (самим тим и Господу, јер је свет у Њему) који тако пише у Светом Писму.

тиме сматрам да је секс, и благословени продукт таквог споја - деца, оправдан јер води у нешто више: икономију спасења.

тим пре, што не отераш неверног/неверницу од себе, јер не знаш шта доноси сутра а љубав вас је спојила. ако волиш и прихватиш такав слатки крст, јел. пошто не смета таква заједница да се најнормалније и причешћујеш светим и благодатним Христовим Тајнама.

а са тобом се донекле слажем, а однекле, везано за секс невенчаних, се не слажем. и то треба да узмеш у обзир, јер свет, нити моја личност, није црно бела.

иначе, савршен и ангелски живот се постиже обожењем (причешћивањем) а не постом, уздржавањем. е ту треба ставити прст на чело и схватити очигледну позицију Бога, да из љубави прашта и не кажњава па још и дарује, прихватајући покајање а не слепу тврдовратост непокајања која је самоосуђујућа и не отпушта ни себи, а камоли другима.

нема црно/бело ништа.

јел сад јасније?  greengrin

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=2029.msg434747#msg434747 date=1304902078]

само још ова шала, за све обожаваоце чувања пре брака  joooj 0110_hahaha 0110_hahaha

hilarious-photos-13.jpg

Da od ovoga učim o hrišćanstvu? Pa nisam poludela!

Подели на овим сајтовима

jeste,ali makar pises svojim rijecima...

ti kazes da je seks prirodno zadovoljstvo,i da je seks koji vodi u promasaj blud

ja kazem da je svaki seks blud,i onaj samo radi seksa,i onaj iz zaljubljenosti,a da samo onaj iz ljubavi nije blud

sta mislis da li seks iz zaljubljenosti vodi tome promasaju o kome pricas,znas kako se danas djeca seksaju iz zaljubljenosti,jos kako,i tad ne znaju da je promasaj,ali prodje vrijeme i shvate da je ustvari bio promasaj,ne razmisljaju svi kao aljonka,ima ih,ali su manjina...

i lijepo sam rekla da se bludnici i u braku i van braka,i nisam potezala pitanje necije religioznosti vec ljubavi,onoga sto je univerzalno mjerilo za sve...

a ovo,ako mislis da ti je za obozenje dovoljno samo pricesce,u grdnoj si zabludi...moze pricesce da bude i na osudu,vidim i u potpisu pozivas na cesto pricescivanje...ja mislim da se bolje pricestiti jednom dostojno,vec vise puta,a da rizikujes da ti bude na osudu...a ako se ne uzdrzavas od strasti,ako ne postis,i ne boris se protiv svega onoga sto te odvaja od Boga,postoji mogucnost da takvo pricesce ne bude na korist...znaci potrebno je sve,i vjera,i djela,ali opet ni to ne spasava vec Bozija milost...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=2029.msg434747#msg434747 date=1304902078]

само још ова шала, за све обожаваоце чувања пре брака  greengrin greengrin greengrin

hilarious-photos-13.jpg

Da od ovoga učim o hrišćanstvu? Pa nisam poludela!

сестро, колико ти не капираш шалу  :) 4chsmu1 :) klapklap

види горе подебљано  4chsmu1

пс. немој молим те ништа да учиш од мене, учи се од Господа и Његових светитеља  :bla: klapklap

још после и да одговарам за тебе   0512_music

Подели на овим сајтовима

па све ми је јасније у чему је проблем, изгледа да се сваки проблем на крају коси о свету Тајну причешћа ...

ti kazes da je seks prirodno zadovoljstvo,i da je seks koji vodi u promasaj blud

ja kazem da je svaki seks blud,i onaj samo radi seksa,i onaj iz zaljubljenosti,a da samo onaj iz ljubavi nije blud

sta mislis da li seks iz zaljubljenosti vodi tome promasaju o kome pricas,znas kako se danas djeca seksaju iz zaljubljenosti,jos kako,i tad ne znaju da je promasaj,ali prodje vrijeme i shvate da je ustvari bio promasaj,ne razmisljaju svi kao aljonka,ima ih,ali su manjina...

i lijepo sam rekla da se bludnici i u braku i van braka,i nisam potezala pitanje necije religioznosti vec ljubavi,onoga sto je univerzalno mjerilo za sve...

a ovo,ako mislis da ti je za obozenje dovoljno samo pricesce,u grdnoj si zabludi...moze pricesce da bude i na osudu,vidim i u potpisu pozivas na cesto pricescivanje...ja mislim da se bolje pricestiti jednom dostojno,vec vise puta,a da rizikujes da ti bude na osudu...a ako se ne uzdrzavas od strasti,ako ne postis,i ne boris se protiv svega onoga sto te odvaja od Boga,postoji mogucnost da takvo pricesce ne bude na korist...znaci potrebno je sve,i vjera,i djela,ali opet ni to ne spasava vec Bozija milost...

ти реци шта желиш, а ја рекох зато што имам утемељење у знању које је оставио свети Јован Дамаскин, и то је оно што те мрзело да прочиташ  4chsmu1

као што разликујемо добро дело које је почињено ради задовољења форме (лицемерје и глума) а без љубави, тако и идентификујемо добро дело које то јесте јер је дато из љубави.

а заљубљивање нисам ни поменуо нити потврдио туђе слично мишљење, па ако можеш да наведеш тај цитат где јесам, ја ћу бити задовољан да образложим или се исправим.

дијалога ради, рецимо да је сваки секс блуд: зашто Бог благосиља блуд награђујући га децом, па их још назива Апостол светима? испада да Бог освећује блуд, зар не? како би онда сутра тај исти ''блуд'' осудио да је грех, кад га је осветио својом благодаћу? мени је то крајње нелогично - један дан овако, друго дан онако  4chsmu1

како рече причешће на осуду, мени се јави у глави питање: шта ти мислиш, у ком случају ти је свето причешће на осуду?

што се тиче достојног причешћивања, које ЈЕСТЕ Милост и Љубав Бога према човеку, било би ми изузетно драго и да погледаш шта пише у књизи како би разумела боље мој став и да је неопходно сваком православном да се редовно, непрестано и често причешћује јер иначе неће моћи ни да напредује у нади, вери и љубави, као и у делима:

ДУШЕКОРИСНА КЊИГА О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ХРИСТОВИМ ТАЈНАМА

ОДГОВОРИ НА ПРИГОВОРЕ против непрестаног Причешћивања Светим Христовим Тајнама

ПРИГОВОР 3 Неки људи приговарајући говоре да је циљ с којим Свети Оци поучавају непрестаном Причешћивању тај да се потпуно не удаљимо од Присаједињења Божанским Тајнама. Ако се неко са великим страхом и са страхопоштовањем ретко причешћује и са великим страхопоштовањем приступа Тајнама, онда се он достојно причешћује

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p3

ПРИГОВОР 4 Неки кажу да су се преподобна Марија Египћанка и многи други пустињаци и подвижници причестили само једном у току целог свог живота и то им није сметало да постану свети

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p4

ПРИГОВОР 5 Неки приговарају говорећи да је Свето Причешће страшна ствар, и зато се од људи који се причешћују захтева свети живот, савршен и ангелски

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p5

ПРИГОВОР 8 Неки приговарају и говоре: “Зар ти који се често причешћују немају страсти чревоугађања, сујете, смеха, празнословља и многа друга слична? Како се они без обзира на све то често причешћују?”

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p8

ПРИГОВОР 11 Многи приговарају говорећи да пракса Причешћивања није догмат вере који би обавезно требало поштовати

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p11

ПРИГОВОР 13 Неки кажу: “Ево, ми испуњавамо заповест Господњу – причешћујемо се два или три пута годишње, и то је довољно за наше оправдање [на Страшном Суду]”

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p13

Подели на овим сајтовима

4chsmu1 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

па све ми је јасније у чему је проблем, изгледа да се сваки проблем на крају коси о свету Тајну причешћа ...

ти реци шта желиш, а ја рекох зато што имам утемељење у знању које је оставио свети Јован Дамаскин, и то је оно што те мрзело да прочиташ  4chsmu1

као што разликујемо добро дело које је почињено ради задовољења форме (лицемерје и глума) а без љубави, тако и идентификујемо добро дело које то јесте јер је дато из љубави.

а заљубљивање нисам ни поменуо нити потврдио туђе слично мишљење, па ако можеш да наведеш тај цитат где јесам, ја ћу бити задовољан да образложим или се исправим.

дијалога ради, рецимо да је сваки секс блуд: зашто Бог благосиља блуд награђујући га децом, па их још назива Апостол светима? испада да Бог освећује блуд, зар не? како би онда сутра тај исти ''блуд'' осудио да је грех, кад га је осветио својом благодаћу? мени је то крајње нелогично - један дан овако, друго дан онако  :krstix:

како рече причешће на осуду, мени се јави у глави питање: шта ти мислиш, у ком случају ти је свето причешће на осуду?

што се тиче достојног причешћивања, које ЈЕСТЕ Милост и Љубав Бога према човеку, било би ми изузетно драго и да погледаш шта пише у књизи како би разумела боље мој став и да је неопходно сваком православном да се редовно, непрестано и често причешћује јер иначе неће моћи ни да напредује у нади, вери и љубави, као и у делима:

ПРИГОВОР 3 Неки људи приговарајући говоре да је циљ с којим Свети Оци поучавају непрестаном Причешћивању тај да се потпуно не удаљимо од Присаједињења Божанским Тајнама. Ако се неко са великим страхом и са страхопоштовањем ретко причешћује и са великим страхопоштовањем приступа Тајнама, онда се он достојно причешћује

ПРИГОВОР 4 Неки кажу да су се преподобна Марија Египћанка и многи други пустињаци и подвижници причестили само једном у току целог свог живота и то им није сметало да постану свети

ПРИГОВОР 5 Неки приговарају говорећи да је Свето Причешће страшна ствар, и зато се од људи који се причешћују захтева свети живот, савршен и ангелски

ПРИГОВОР 8 Неки приговарају и говоре: “Зар ти који се често причешћују немају страсти чревоугађања, сујете, смеха, празнословља и многа друга слична? Како се они без обзира на све то често причешћују?”

ПРИГОВОР 11 Многи приговарају говорећи да пракса Причешћивања није догмат вере који би обавезно требало поштовати

ПРИГОВОР 13 Неки кажу: “Ево, ми испуњавамо заповест Господњу – причешћујемо се два или три пута годишње, и то је довољно за наше оправдање [на Страшном Суду]”

...jesi ti svjestan sta si napis'o...covjece djelo pocinjeno radi zadovoljenja forme,licemjerje i gluma nije nikakvo dobro djelo,pa sto ga onda zoves tako...stvari nazivas pogresnim imenima,i onako kako tebi odgovara...a ovo za pricesce,ne sekiraj pricescujem se dovoljno,a na ovom forumu primjecujem puno onih sto bi' da preskoce Veliki Petak,vec bi' odma' u radost Vaskrsa...ali kad vidjeh da si ekumenista,neke stvari su mi puno jasnije...

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=2029.msg438440#msg438440 date=1305318028]

ти реци шта желиш, а ја рекох зато што имам утемељење у знању које је оставио свети Јован Дамаскин, и то је оно што те мрзело да прочиташ  :bla:

дијалога ради, рецимо да је сваки секс блуд: зашто Бог благосиља блуд награђујући га децом, па их још назива Апостол светима? испада да Бог освећује блуд, зар не? како би онда сутра тај исти ''блуд'' осудио да је грех, кад га је осветио својом благодаћу? мени је то крајње нелогично - један дан овако, друго дан онако  :krstix:

...jesi ti svjestan sta si napis'o...covjece djelo pocinjeno radi zadovoljenja forme,licemjerje i gluma nije nikakvo dobro djelo,pa sto ga onda zoves tako...stvari nazivas pogresnim imenima,i onako kako tebi odgovara...a ovo za pricesce,ne sekiraj pricescujem se dovoljno,a na ovom forumu primjecujem puno onih sto bi' da preskoce Veliki Petak,vec bi' odma' u radost Vaskrsa...ali kad vidjeh da si ekumenista,neke stvari su mi puno jasnije...

верометру наш, можемо и да пређемо у разбибригу па да тамо пишемо о лаганијим стварима ако ти је тешко да читаш и одговараш 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

strasno je kako se na ovom forumu osjeca novotarstvo...citam neke teologe,i ne mogu da vjerujem kako tumace neke stvari,i kako se pozivaju iskljucivo samo na neke autore...i sva njihova filosofija se svodi na to da odes da se pricestis,i to sto cesce,a o nekom licnom podvigu nema ni govora...ma necu na razbibrigu,ode tavita skroz s foruma...

Подели на овим сајтовима

strasno je kako se na ovom forumu osjeca novotarstvo...citam neke teologe,i ne mogu da vjerujem kako tumace neke stvari,i kako se pozivaju iskljucivo samo na neke autore...i sva njihova filosofija se svodi na to da odes da se pricestis,i to sto cesce,a o nekom licnom podvigu nema ni govora...ma necu na razbibrigu,ode tavita skroz s foruma...

Немој немам онда коме да делим захвалнице. dada prstgore

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Potpuno te razumem zašto odlaziš, i ja odoh jer ovde ništa pametno nisam naučila. Ako su ovo žive reči utehe, ovde me seci... dada

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...