NinaD Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Управо то Млађо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Можда не припада теми, али да ли је уопште могуће говорити о светости брака ако супружници нису невини, или је у питању грешна заједница дозвољена "по окорелости срца наших". 11. И рече им: Који пусти жену и ожени се другом, чини прељубу на њој. 12. И ако жена остави мужа свог и пође за другог, чини прељубу. ово се спомиње у 3 јеванђеља, што значи да није баш небитно.И свети апостол Павле пише: 16. Или не знате да ко се с курвом свеже једно тело с њом постане? Јер, рече, биће двоје једно тело. а да не говорим о казни предвиђеној за прељубу у старом завету.Јесте да Бог опрашта све, али потребно је покајати се, а то је немогуће ако грех не сматрамо грехом.Е, сад мене занима да ли је ући у брак са ранијом везом иза себе прељуба или није. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Можда не припада теми, али да ли је уопште могуће говорити о светости брака ако супружници нису невини, или је у питању грешна заједница дозвољена "по окорелости срца наших". 11. И рече им: Који пусти жену и ожени се другом, чини прељубу на њој. 12. И ако жена остави мужа свог и пође за другог, чини прељубу. ово се спомиње у 3 јеванђеља, што значи да није баш небитно.И свети апостол Павле пише: 16. Или не знате да ко се с курвом свеже једно тело с њом постане? Јер, рече, биће двоје једно тело. а да не говорим о казни предвиђеној за прељубу у старом завету.Јесте да Бог опрашта све, али потребно је покајати се, а то је немогуће ако грех не сматрамо грехом.Е, сад мене занима да ли је ући у брак са ранијом везом иза себе прељуба или није. А шта је алтернатива ? 0110_hahaha ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 А шта је алтернатива ? Немам појма, зато и питам. Рачунам, овде има и теолога и учених људи који знају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Нисам сигуран да ли сам најбоље разумео, али покушаћу да дам неко мишљење. Брак освећује Господ, а не ми. Светост се увек црпи из Онога Који је једини свети. Међутим, то не бива по аутоматизму, него је неопходна наша воља да будемо активни учесници тог освећења. Могуће је говорити о светости брака ако супружници нису девствени ушли у њега, али само онда када су изабрали правац љубави што не подразумева само њихово међусобно јединство, већ првенствено њихово јединство са Богом. Два стиха која си навео односе се на ситуацију када је неко у браку, па тек тако из неког разлога или без разлога одлучи да напусти свог супружника и заснује заједницу са другим. Оваква свар била је допуштена у Старом Завету због "окорелости срца" јеврејског народа, али Нови Завет доноси мало другачији поглед на све то указујући да таква пракса показује све оно што је супротно путу љубави. Ако си ти са неким у браку и одлучиш без ваљаног разлога да напустиш свог брачног друга - тиме што чиниш одступаш са пута љубави и чиниш прељубу. Овај 16. стих говори о истој ствари. Двоје ће бити једно тело, никако другачије. Последњу реченицу заиста не могу добро да разумем. Ако си имао везу са девојком па је дошло до раскида, па је дошло до нове везе и треба да се оствари брачна заједница - не видим ту никакав проблем. То нема везе са прељубом. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Ај кад већ постављамо питања да се и ја укључим. Шта да кажем човеку који је имао 'општински' брак са својом женом (склопљен из велике љубави), па су обоје почели да иду у Цркву и да се моле Богу, али је онда жена миц-по-миц све ређе имала ту праксу а он је колико схватам истрајавао у побожности. И дете им Бог даде. Онда га је она напустила а касније је тражила развод. Он јој 'то' даде. И сад, да ли њему приличи да се опет 'да у потрагу' за женом, или да живи како живи или да ... не знам да ли да му препоручим монашење.... Нисам паметан. И ако се нађе њему жена по његовом укусу, да ли смеју да имају 'кекс' све док се не венчају, или ...? А и кад се венчају ако нам се Господ изненада врати (а такав ће Му и бити повратак!) - са киме ће тај човек бити једно тело - са бившом или са тренутачном женом? (Ово сад мене занима, наравно.) Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Ако се твој пријатељ интересује да то своје стање реши, по мом мишљењу, требало би га упутити на његовог свештеника, па како се они посаветују... Свако саветовање на овај даљински начин отвара приличну могућност промашаја. Ако твој пријатељ не налази за сходно да своје стање промени и не тражи савете и мишљења других - онда га не треба дирати. А о овом другом сам скоро писао у једном раду, па ћу изнети овде: "Осврнули бисмо се укратко и на сам садржај питања који су садукеји изнели. Обично се у речима „јер о васкрсењу нити се жене нити се удају него су као анђели Божији на небу“, препознаје једна истина да у Царству Божјем неће бити полног општења. Мишљења смо да је то свакако чињеница која произилази као крајњи закључак, али то што је Господ рекао, у самом библијском тексту и контексту постављеног питања поседује другу нијансу. Реч је о статусу брака у есхатологији посматраног очима једног садукеја који, будући да све запажа на овоземаљски начин долази до реалног проблема – како је могуће да та жена буде поседована у исто време од стране више мужева. Или, како је могуће да постоји вечни живот у коме ћемо сви учествовати, а да брак очува своју закониту форму? „Исусов их одговор упућује на могућност тих (љубавних) односа у ускрслом животу, а те би односе искључивост брачних веза у земаљском животу сматрала незамисливим. Љубомори и искључивости онде неће бити места.“ Другим речима, постоје ствари које припадају овоме свету и самим тим имају карактеристику искључивости, али многе од њих неће добити свој статус у вечном животу, јер ће тај живот бити другачији и као свој темељ и одлику имаће вечну љубав која превазилази све искључивости историјских реалности. Тиме је Христос лаконским одговором објаснио шта је суштина проблема садукејске теологије усмеривши их на дубље познавање писма из кога се може дознати не само да постоји вечни живот и васкрсење, него и у чему се он састоји." ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 znamo da je samozadovoljavanje greh, ali da je li za osudu oni koji jos nisu u braku a imaju potrebu da se "prazne" ,a recimo ne zele da povrede devojku i da je oskrnave??a znam da vecina muskaraca pre braka,pa i buducih svestenika to radi 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 znamo da je samozadovoljavanje greh, ali da je li za osudu oni koji jos nisu u braku a imaju potrebu da se "prazne" ,a recimo ne zele da povrede devojku i da je oskrnave??a znam da vecina muskaraca pre braka,pa i buducih svestenika to radi stadaradim Било је већ речи о томе овде: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7411.0.html ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Ако неко од оних који се уздржавају девственост пре брака разумева на етички начин, готово сигурно има отворен пут ка томе да чак и несвесно сматра да је он бољи и чистији од оних који се нису сачували. У том случају једно од решења које би отрезнило такве је управо баш једно пуно сексуално искуство пре брака. Ја нисам никог убила и свесно сматрам себе бољом и чистијом од убица. Знам да то не ваља, али то је јаче од мене. Шта ми ви препоручујете као решење које би ме отрезнило? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Ако неко од оних који се уздржавају девственост пре брака разумева на етички начин, готово сигурно има отворен пут ка томе да чак и несвесно сматра да је он бољи и чистији од оних који се нису сачували. У том случају једно од решења које би отрезнило такве је управо баш једно пуно сексуално искуство пре брака. Ја нисам никог убила и свесно сматрам себе бољом и чистијом од убица. Знам да то не ваља, али то је јаче од мене. Шта ми ви препоручујете као решење које би ме отрезнило? Ватрено оружје у сваком случају stadaradim Прво није адекватна паралела - убиство је, изузев примера који би се могли промилима изразити, увек акт мржње. А сексуални однос може да буде итекако ствар љубави, па чак и ако се догоди пре брака. Изнео сам само своје мишљење. Речима "једно од решења" уклонио сам могућност сваке искључивости тог мишљења. А то сам поменуо на основу једног примера са којим сам добро упознат... Да га сад не износим... Није лепо... Такође, Мила, упутио бих те на контекст у коме сам своје мишљење износио. Али да не бих поново био погрешно схваћен преформулисаћу... Онај ко живи у девствености може да помисли (али и не мора априори - не значи да сви који су девствени да су горди и упрелешћени - то је погрешан закључак из мојих премиса) да је он бољи од других који се не уздржавају и да тиме упадне не само у гордост него и у прелест. Јер... поставља се питање, ако би ми се указала прилика... да ли бих и ја учинио као и тај други или не? Јер ако ја сматрам да бих у датој ситуацији одолео искушењу, већ сам тиме осудио другога, а осудити другога значи желети да он такав и остане, а то значи немати љубави према њему. Е сад онај који је имао односе можда је имао љубави према томе са ким их је имао - и из те перспективе је чистији пред Богом него ја који сам га због тога осудио, а наводно сам девствен. Е о томе сам писао горе... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Прво није адекватна паралела - убиство је, изузев примера који би се могли промилима изразити, увек акт мржње. А сексуални однос може да буде итекако ствар љубави, па чак и ако се догоди пре брака. Паралела је ОК, јер си ти сам грех чије нечињење може изазвати гордост препоручио као могући антидот против гордости. Шта сад гордост има с темом? Мало ли је тога што може изазвати гордост. Да ли би, по истој логици, онима који држе до чистоте православне доктрине требало препоручити да приме јудаизам или будизам, чисто да се не би ложили да су нешто посебно разумели о животу и спасењу? То свакако не би био акт мржње - да мало свима буду све. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Прво није адекватна паралела - убиство је, изузев примера који би се могли промилима изразити, увек акт мржње. А сексуални однос може да буде итекако ствар љубави, па чак и ако се догоди пре брака. Паралела је ОК, јер си ти сам грех чије нечињење може изазвати гордост препоручио као могући антидот против гордости. Шта сад гордост има с темом? Мало ли је тога што може изазвати гордост. Да ли би, по истој логици, онима који држе до чистоте православне доктрине требало препоручити да приме јудаизам или будизам, чисто да се не би ложили да су нешто посебно разумели о животу и спасењу? То свакако не би био акт мржње - да мало свима буду све. Прецизирао бих... Никоме ја то не бих препоручио, нити сам препоручио (враћао сам се два пута да видим шта сам написао), него сматрам на основу неких примера који су ми познати, да у случају који сам навео, сексуални однос може бити отрежњујући. Паралела је релевантна само ако је у питању грех, али сексуални однос пре брака не мора нужно бити грех... ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Такође, Мила, упутио бих те на контекст у коме сам своје мишљење износио. Али да не бих поново био погрешно схваћен преформулисаћу... Онај ко живи у девствености може да помисли (али и не мора априори - не значи да сви који су девствени да су горди и упрелешћени - то је погрешан закључак из мојих премиса) да је он бољи од других који се не уздржавају и да тиме упадне не само у гордост него и у прелест. Не капирам,што стално потенцираш "пад" девственика,јел знаш неког. Ја знам,али нико од њих не парадира ,а још мање се хвали тиме. У данашње време,то је подвиг над подвизима,и чему та жеља да је унизите и направите бесмисленом. winter "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Такође, Мила, упутио бих те на контекст у коме сам своје мишљење износио. Али да не бих поново био погрешно схваћен преформулисаћу... Онај ко живи у девствености може да помисли (али и не мора априори - не значи да сви који су девствени да су горди и упрелешћени - то је погрешан закључак из мојих премиса) да је он бољи од других који се не уздржавају и да тиме упадне не само у гордост него и у прелест. Не капирам,што стално потенцираш "пад" девственика,јел знаш неког. Ја знам,али нико од њих не парадира ,а још мање се хвали тиме. У данашње време,то је подвиг над подвизима,и чему та жеља да је унизите и направите бесмисленом. winter Не, не, Макс... Мислим да ме ниси добро схватио. Не кажем ја да је тај који је имао односе, ко није девственик, да је у паду. Већ неко ко је девственик може да има поимање да је тај у паду, па из те перспективе да се сматра бољим. Етички јесте бољи, али у литургијском простору етика као конвенција не игра никакву улогу. Наравно да је девственост у данашње време велики и редак подвиг. Баш зато и постоји већа шанса да се неко преузнесе због тога. Ако је имао шансе а одолео, онда се има рашта и гордити, али ја у таквим ситуацијама не искључујем деловање Божије милости. Ово "може да има" требало би да указује на потенцијалност и одсуство искључивости. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука