Jump to content

Savremena iskusenja i mladi

Оцени ову тему

Препоручена порука

I obican, i super...:drugarstvo:)

Lijepo si ovo objasnio za ''mladalacke grijehe'', ali ne predlazem nikome da ih smatra za nevazne, ili-bolje reci, da im se prepusti. Ne. Treba se boriti.(Mada si i ti to isto rekao.) :smiley:

Nema nista ''jace'' i svetije od sSamog Hrista kojeg dobijamo u Svetom Pricescu. Tako da smo na pobjednickoj strani!

Подели на овим сајтовима

Dakle otvaram ovu temu sa zeljom da osvetlimo sve probleme mladih o kojima se malo prica i koji su tabu , kako bismo rasudili kako se sa njima najadekvatnije nositi. dakle gospodo na potezu ste, kolega urednice Vi prvi :smiley:

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

borimo se prvenstveno svedocenjem i verovanjem u istinu, zatim hrabrim ispovedanjem, a i podvigom naravno, ali ako se u duhu ne smirimo i ne pobedimo svoj ego dzaba nam formalni podvizi

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Ja se,HVALA BOGU, u poslednje vrijeme dosta dobro drzim(prije odredjenog vremena mi je bilo strasno lose, prosto nisam znao sta da radim!!)...

Koliko mogu da primjetim, Sveta Tajna Ispovijesti- na prvom mjestu. I Sv Pricesce, naravno.

I REDOVNO ''isunjavanje'' molitvenih pravila... To mi je duhovnik vise puta naglasio.

Jedna vrlo bitan elemenat za suzbijanje strasti, pomisli i sl, jeste i odlucnost da cemo prestati da grijesimo u tom pogledu. Sopstvena odluka...

Pomenite,jer, iskren da budem, ne znam kad ce i sta da mi padne na pamet... Nadam se da ce mi se Bog smilovati, i da ce  me spasiti od svakog iskusenja...Neka bude Volja Njegova!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Vlasti u SRJ na delovanje sekti gledaju nojevom logikom - glava u pesak. Jedna sekta na svoje delovanje u Srbiji prosle godine potrosila sezdeset miliona dolara

Kad je Bil Klinton jednom prilikom otpozdravio publici sa karakteristicnim pokretom ruke, poznavaoci satanistickih simbola podigli su oko toga veliku prasinu u Americi, tvrdeci da se radi o znaku kojim se slavi Satana. Najzesci kriticari "prokazanih" sekti uprli su prstom i na ceremoniju inauguracije Kofi Anana za prvog coveka Ujedinjenih nacija. U pocasnom redu, pored Klintona, sedeli su Mun, osnivac istoimene unifikacione crkve i Sri Cin Moi, pokretac "Trke mira", koje poznavaoci ocenjuju kao veoma opasne i mocne organizacije.

Kad je Evropski parlament 29. februara 1996. doneo Rezoluciju o sektama, jedna klauzula je jasno upozoravala da su neke od njih vrlo stetne i da tu nisu bas cista posla. U obrazlozenju nedvosmisleno stoji da neke sekte i udruzenja "vrse ilegalne i kriminalne aktivnosti, krse ljudska prava, bave se zlostavljanjima, seksualnim zloupotrebama, poreskim prevarama, trgovinom oruzja i droge...". Dve godine ranije u Nemackoj je sajentolozima zabranjeno da imaju bankovni racun zbog privrednog kriminala, a u toj zemlji oni nemaju pravo ni na registraciju i legalno delovanje. Prema nekim podacima, Sajetoloska crkva organizuje razne kurseve za "duhovni preporod" po ceni od 2.000 dolara, a za ceo program "prosvetljenja" treba uplatiti cak 350.000 zelenih novcanica.

Srbija je jos bez pravne regulative koja bi odredila polozaj verskih zajednica, sekti i kultova. Pre sest godina ukinut je do tada vazeci zakon koji je propisivao i obaveznu registraciju u policiji, novi nije donet, pa se kod nas ove grupe i organizacije registruju kao udruzenja gradana. Dovoljno je skupiti samo 25 potpisnika. Otuda ne iznenaduje podatak da samo u beogradskoj opstini Vracar pod raznim nazivima deluju 24 organizacije koje upuceni svrstavaju u sekte. Prema objavljenim podacima jedna od najuticajnijih sekti u Jugoslaviji samo prosle godine je za regrutovanje novih clanova na tlu SRJ potrosila 60 miliona dolara.

Analiticari posebno upozoravaju decu da se klone primamljivih oglasa o jeftinom ucenju stranih jezika u inostranstvu, predavanja o samorazvoju, kurseva joge, umetnosti zivljenja, transcendentalne meditacije i raznih drugih propovednika mira u svetu i drugih "usrecitelja". U skolama se tek povremeno organizuju predavanja o sektama i ne retko i odrasli shvate koliko pojma nemaju o ovoj temi.

- Prosle godine smo organizovali razna predavanja, a jedno je bilo posveceno sektama. Bili smo zapanjeni njihovim brojem. Tada je iskrslo i vrlo indikativno pitanje zasto nemamo Zakon o sektama. Profesori su imali dozivljaj da to kod nas neko svesno "koci". Shvatili smo tada da problem sekti u ovoj zemlji uopste nije mali problem, jer u situaciji u kojoj zivimo godinama, sve moze lako da se pojavi i "primi". Na sve strane se "spasavaju duse". Sve vrvi od sekti i skoro da niste u stanju da kazete ko nije clan neke sekte - objasnjava Gordana Nikolic, psiholog Pete beogradske gimnazije.

Kad to kaze, ona misli na reci dr Vukadina Cvetanovica da smo zapravo svi clanovi jedne ogromne sekte, potrosacke, a da toga nismo ni svesni.

- Mi zapravo i ne znamo koliko dece imamo u sektama, o tome razmisljamo jedino ako se nesto dramaticno desi. Mada imamo permanentnu borbu sa raznoraznim dobrociniteljima koji stoje pred skolom, besplatno nude knjizice i druge papirice sa uputstvima o boljem zivotu i pozivaju na druzenje, uz sendvic, sokove... Zao mi je sto drzava ne radi nista protiv toga, ali i porasta narkomanije, alkoholizma. Pocinjemo da se brinemo tek kad nas nesto direktno i licno pogodi, sto je razmisljanje kratkog daha. Kad bi o tome mislili na duzi rok, zapravo bi svi morali da se uhvatimo za glavu - upozorava ovaj psiholog.

Prema njenoj oceni odgovornost snose odrasli koji znaju sta se sve desava (s) mladima, a mirno cute. "Ponasamo se kao da je sve u najboljem redu", kaze, uz opasku: "Sistem noja moze nas skupo kostati. Stavi se glava u pesak po principu "necu da vidim, necu da znam"- a sve ce isplivati kasnije. Za to "posle" uvek se placa veca cena".

Подели на овим сајтовима

Sta o sektama znaju mladi?

- Znam da postoje razne sekte i da je ucenje slicno hriscanskom, ali ima bitnih razlika koje se u prvom trenutku ne primecuju. I znam da ima satanistickih sekti ciji je cilj grupno zrtvovanje da bi se nasao bolji zivot posle smrti - prica Ivana, maturant Pete beogradske gimnazije, uz napomenu da zna jednu porodicu koja je clan Jehovinih svedoka. Ne razlikuje se od drugih, obicnih ljudi, primecuje ona.

Prema njenom verovanju mladi i odrasli odlaze u sekte iz potrebe za sigurnoscu koju nemaju u porodici, zbog razocarenja u Hriscanstvo, iz pomodnosti ili intelektualne radoznalosti.

U vreme bombardovanja clanstvo i pristalice raznih sekti delili su i "Hriscanski kolac", koji se mesio 10 dana. Sve u ime mira. I na Natasina vrata zvonili su "ljudi neobicnog izgleda i cudno obuceni".

Ova maturantkinja Pete beogradske gimnazije, kao i Ivana, smatra da bi o ovoj temi trebalo mnogo vise i cesce da se prica, jer stura saznanja sa TV ekrana i povremeni razgovori u krugu porodice nisu dovoljni.

8084.gif ishod

- U sekte se moze uci i iz neznanja, tvrdi psiholog Pete beogradske gimnazije Gordana Nikolic, navodeci primer usamljenog daka ove skole, koji je pre tri godine potpao pod uticaj Jehovinih svedoka.

- Decak je bio jako stidljiv, pomalo izolovan. Kad su drugovi poceli da izlaze, on je najednom video sebe kao nekoga ko nije u redu. U takvoj nesigurnosti naleteo je na Jehovine svedoke i poceo da odlazi u njihov omladinski klub. Sva sreca da je dete pocelo o tome da prica. Onda smo ga, zajedno sa roditeljima, odatle jedva izvukli. On je imao srecu, ali koliko ima slucajeva o kojima se nista ne zna - kaze psiholog.

O. NIKOLIC

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Али зар не треба ``дати гас``у младости и стећи благодат како би нам касније било лакше да се изборимо са гријесима?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...