Гости Guest свештеник Иван Написано Октобар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Евхаристија, као централно богослужење Цркве, је дело Цркве – народа Божијег са предстојатељем. Лаичка служба, као служба царског свештенства, припада свима у Цркви, при чему клирици имају посебне службе. И тако, као што се епископ рукополаже да би одмах затим предстојао на литургији, као што се презвитер и ђакон рукоположењем одмах прибрајају свештенству односно ђаконству, тако се рукоположени (крштени) у звање лаика одмах уводи на евхаристијско сабрање, ком у доба у које је поштован принцип disciplina arcani нису могли присуствовати сви, него само крштени. Тако, сваки верник је свештеник, али не сам по себи, него у Цркви. Зато је питање могућности свештенодејствовања лаика без предстојатеља бесмислено (као што је, уосталом, бесмислено и питање могућности свештенодејствовања предстојатеља без народа). Због тога је протестантска интерпретација учења о царском свештенству у старту немогућа, а учење о царском свештенству не само да не искључује посебну службу предстојања, него без ње ни не може да се пројављује. Од три области црквених служби – свештенодејство, управљање и учење – прва област је, под утицајем схоластике, резервисана само за клирике, док су лаици само пасивни елемент. Тиме лаици фактички губе службу царског свештенства, што је резултат учења о посвећењу и његовог преношења са крштење на рукоположење. Тиме као да је поново навучена старозаветна завеса која је заклањала светињу над светињама. Тако, већ Петошести сабор лаицима изричито забрањује улазак у олтар. Па ипак, црквена свест није одмах прихватила ово правило, и чак код Валсамона (12. век) имамо сведочанства о његовом непоштовању, уз позивање на древни обичај. Следећи корак овом процесу сакривања светиње од „непосвећених“ је визуелно и аудитивно заклањање олтара од верних високим иконостасом, завесом и тихим читањем молитава. Међутим, једини ваљан одговор на питање ко је вршилац свештенодејстава може бити да је то сав народ Божији, свако у својој служби. Верници не присуствују пасивно вршењу светих тајни од стране клирика. Напротив, њихово присуство је неопходно. Верници не само присуствују свештенослужењу, него и конститутивно учествују у њему. О томе, и поред свих измена које је доживео, сведочи и данашњи поредак литургије, нарочито сами текстови канона евхаристије, који, премда се читају тајно, јасно говоре о томе да су првобитно читани наглас, као молитва целе Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 ako neko zeli da zadje dublje u problematiku... http://www.verujem.org/crkva_duha_svetoga/crkva_duha_svetoga.htm (III poglavlje, СЛУЖЕЊЕ ЛАИКА КАО СЛУЖЕЊЕ НАРОДА БОЖИЈЕГ) http://www.verujem.org/teologija/afanasijev_carsko_svestenstvo.htm http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Да ли је то иста књига Афанасијева "Царско свештенство"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 ako neko zeli da zadje dublje u problematiku... http://www.verujem.org/crkva_duha_svetoga/crkva_duha_svetoga.htm (III poglavlje, СЛУЖЕЊЕ ЛАИКА КАО СЛУЖЕЊЕ НАРОДА БОЖИЈЕГ) http://www.verujem.org/teologija/afanasijev_carsko_svestenstvo.htm Franklin Braham je sin Bily Grahama posetio Rumuniju gde je vršio evangelizacuju u pravoslavnoj crkvi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Октобар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Шта знаш о Вилијему Бранхаму? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Шта знаш о Вилијему Бранхаму? Bili Grejm je jedan od najvećih evangeliztora od apostolskih vremena.Propovedao je svuda po svetu na stadionima i po 100 000 posetioca.U koreji ga je slušalo milion ljudi.Ovde sam postavio video klip njegovoga sina na proputovanju po Rumuniji.Bili Biliju Grejmu su na kolenima otkrivali živote predcednici amerike i najpoznatiji ljudi na svetskoj sceni.Interesantno je koliiko u Americi i drugim zemljama postoji žeđ za Božijom reči ima uši koje hoće da čuju.Pitam se šta je sa Srbijom,sam sotona je stavio stopalo nad srpskim narodom ubio svaku želju za slušanjem Božije Reči.Dali je problem u narodu ili u zaostaloj i konzervativnoj srpskoj crkvenoj jerarhiji i isključivosti.Nije li vreme da SPC shvati da je ovo dvadesti vek i da metodologija misije iz sedmog veka više nema prodju za savremenog čoveka.Hristos ima poruku za savremenog srbina samo izgleda SPC nema sluha da čuje i oslobodi se okova. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Октобар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Прешао си се мало, ово је 21. век facenew22222222 Даће Бог, биће боље, ако се сви заједно потрудимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Прешао си се мало, ово је 21. век facenew22222222 Даће Бог, биће боље, ако се сви заједно потрудимо. SPC je pozvana da propoveda jevandjelje.Kada to kažem ne podrazumevam samo crkvenu jerarhiju jer ona nema monopol na darove Duha Svetoga.SPC mora da prepozna darove duha u običnim vernicima i da ih afirmiše za misiju.Dokle god je služba učiteljstva i propovedništva isključivo u vlasti episkopa crkva nemože da napreduje.Telo Hristovo je uključeno u misiju dokle ga mnogi episkopi supiru držaći monopol.Pravoslavni vernici nemaju jasno razumevanje jevandjeoske poruke ušta ubrajam i popove sa episkopima.O kaludjerima da i ne govorim,većina od njih je spremna da poput ikonoboraca razbijaju glave,takvi kaludjeri su prepreka da crkva prepozna poruku koju Hristos ima savremenom čoveku.Kada se u srbiji počne propovedati spasenje po milosti i po Hristovoj pravdi koja se pripisuje onima koji poveruju neće biti toliko uznemirenih savesti kod verujućih kojima se život pretvorio u noćnu moru pored duhovnika koji su im celoga života nabili komleks krivice.Takvi nikada neće znati kakva je to sloboda za koju nas Hristos oslobodi za večnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Октобар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Многе ствари које си изнео су врло дискутабилне али о њима ћемо сутра. Сада је касно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Октобар 23, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2010 Шта знаш о Вилијему Бранхаму? Bili Grejm je jedan od najvećih evangeliztora od apostolskih vremena.Propovedao je svuda po svetu na stadionima i po 100 000 posetioca.U koreji ga je slušalo milion ljudi.Ovde sam postavio video klip njegovoga sina na proputovanju po Rumuniji.Bili Biliju Grejmu su na kolenima otkrivali živote predcednici amerike i najpoznatiji ljudi na svetskoj sceni.Interesantno je koliiko u Americi i drugim zemljama postoji žeđ za Božijom reči ima uši koje hoće da čuju.Pitam se šta je sa Srbijom,sam sotona je stavio stopalo nad srpskim narodom ubio svaku želju za slušanjem Božije Reči.Dali je problem u narodu ili u zaostaloj i konzervativnoj srpskoj crkvenoj jerarhiji i isključivosti.Nije li vreme da SPC shvati da je ovo dvadesti vek i da metodologija misije iz sedmog veka više nema prodju za savremenog čoveka.Hristos ima poruku za savremenog srbina samo izgleda SPC nema sluha da čuje i oslobodi se okova. А ко је СПЦ? Само јерархија или и ми, овде окупљени лаици и свештеници: "Где је двоје или троје окупљено у име моје и ја сам с њима..." Последњи сам који бих олако приговарао драги брате Адмирале и у начелу се слажем са твојим сталним инсистирањима да се, као православни, више вратимо Светом Писму. Али брате, ти први дај пример, па нам у сваком посту који напишеш дај и неки леп цитат из Новог Завета - веруј ми, бићемо ти захвални на таквом, опитном примеру ре-евангелизације. 0409_feel Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Октобар 24, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2010 О томе, и поред свих измена које је доживео, сведочи и данашњи поредак литургије, нарочито сами текстови канона евхаристије, који, премда се читају тајно, јасно говоре о томе да су првобитно читани наглас, као молитва целе Цркве.[/b] Црква је временом неке литургијске праксе из одређених разлога одбацивала а прихватала друге,па је тако и та првовековна пракса гласног читања појединих свештеничких молитава замењена тзв. тајним читањем. Све те одлуке о променама доношене су саборно и данашњи богослужбени поредак је већ више векова непромењен. Он је нарушен у неким помесним Црквама од стране одређеног броја свештенослужитеља као што је случај и у нашој Цркви и поред саборног става да се литургијски поредак не мења до даљњег. Оче, да ли по вама та ''обнова'' даје добре плодове ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Октобар 24, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 24, 2010 Молим Те Нешо да ми наведеш где је то Црква о овим питањима саборно одлучивала? Можеш ли да ми наведеш канон који говори о начину произношења молитава? Мислим да обнова литургијског живота увек даје плодова. Да није тако не бих сво ово и радио. То је суштина Цркве- не видим други пут. Но, литургијска обвнова подразумева и катихезацију и евангелизацију на којој инсистира Адмирал. Једно без другог свакако даје мршав род. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Неша Написано Октобар 24, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2010 Молим Те Нешо да ми наведеш где је то Црква о овим питањима саборно одлучивала? Можеш ли да ми наведеш канон који говори о начину произношења молитава? Мислим да обнова литургијског живота увек даје плодова. Да није тако не бих сво ово и радио. То је суштина Цркве- не видим други пут. Но, литургијска обвнова подразумева и катихезацију и евангелизацију на којој инсистира Адмирал. Једно без другог свакако даје мршав род. Као што рекох Црква је временом неке праксе одбацивала а друге прихватала из одређених разлога.Сигурно да постоје разлози због чега су одређене свештеничке молитве престале да се читају на глас...и та промена је била прихваћена од Цркве и заживела и траје видимо вековима. Употребио сам реч саборно мислећи на јединствено а не као одлуку која је донета на неком Сабору. Што се тиче Канона - није ми познато , али то не значи да зато што није прописано Каноном може да се мења кад ко зажели. Рецимо у нашем случају било је епископа који су сматрали да треба извршити одређене промене у Литургији и Сабор је о томе расправљао и донео одлуку да се до даљњег ништа не мења већ да се служи по устаљеној вековном поретку (пракси). Лично, као верник не видим никакве плодове у оваквој ''литургијској обнови '' коју и ви активно подржавате. Не може се обнова свести само на спољашње промене у служби....а приметио сам да многи свештеници само читају на глас молитве и не затварају двери док о духовном животу верника претерано не брину,другим речима у том смислу је све по старом 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 24, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2010 Brate Nešo,ovo je tvoje lično laičko mišljenje ,ono nema težinu jednog teološkog naučnog mišljenja! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Октобар 24, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 24, 2010 Нешо, има доста истине у томе што ти говориш, али опет мислим да ствари гледаш једнострано. Ја под литургијском обновом подразумевам и евагелизацију и катихезацију. Да ли свештеници на томе раде- ја мислим да раде углавном сви. Конкретно ја радим колико знам и умем. И ово је један од начина евангелизације и катихезације и давање доприноса литургијској обнови. Шта би Ти конкретно очекивао од обнове литургијског живота? У нашој епархији (шумадијској) она је свакако дала велике плодове, али они који је нису разумели су постали њени противници, нажалост. Мислим да свима нама недостаје смирења и послушности, најпре мени. Да ли имаш неки конретан предлог побољшања литургисјог и верског живота и можеш ли да изнесеш неки конкретан пример тога? Није довољно само критиковати а сам ништа не чинити. То је лицемерно (наравно, то не кажем Теби, него уопштено). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука