Jump to content

ISLAMSKE TEMATSKE TEME(ADABI-PROPISI LIJEPOG PONAŠANJA

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 - Učtivost u ophođenju sa Uzvišenim Allahom

Iskreno obavljanje ibadeta samo radi Allaha i čišćenje ibadeta od primjesa širka i licemjerstva je prvi zahtjev učtivosti u ophođenju sa Uzvišenim Allahom. Rekao je Uzvišeni:

"A naređeno im je da se samo Allahu klanjaju, da Mu iskreno, kao pravovjerni, vjeru ispovjedaju."

I kazao je:

"Ko želi da od Gospodara svoga bude lijepo primljen, neka čini dobra djela i neka, obožavajući svoga Gospodara, ne čini Njemu ravnim nikoga."

Iskrenost podstiče vjernika na izvršavanje naredbi Uzvišenog Allaha i ostavljanje Njegovih zabrana. Rekao je Uzvišeni, opisujući kako vjernici slijede Njegove naredbe:

"I oni govore: čujemo i pokoravamo se, oprosti nam, Gospodaru naš, Tebi ćemo se vratiti."

Ustrajnost u činjenju dobrih djela rađa poniznost i skrušenost pred Uzvišenim Allahom, naročito u namazu. Rekao je Uzvišeni:

"Namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno"

I kaže, slavljen je On i Uzvišen:

"Ono što žele, vjernici će postići, oni koji namaz svoj ponizno obavljaju." 

Kada se srce vjernika ispuni osjećanjem strahopoštovanja pri stajanju pred Uzvišenim Allahom biva ponizno, i to se ispolji na njegovom tijelu, u svim njegovim djelima i u svakoj situaciji, tako da postane zahvalnost Allahu na Njegovim blagodatima.

Allahove blagodati su bezbrojne, i na svakoj blagodati se treba zahvaljivati. Zahvalnost na blagodatima se ispoljava upotrebljavanjem tih blagodati u pokornosti Allahu i u ugodnim i lijepim stvarima. Jezik je blagodat, a primjer zahvaljivanja na blagodati jezika je da se stalno zahvaljuje Allahu govoreći Elhamdulillahi. Dijete je blagodat, a zahvalnost na toj blagodati se ispoljava odgajanjem djeteta u islamu, takođe, u poslušnosti roditeljima, u učenju napamet časnog Kur'ana, itd. Mnogo je blagodati koje su date čovjeku a na koje treba uzvaraćati sa zahvalnošću. Kaže Uzvišeni:

"Ako vi budete brojali Allahove blagodati, nećete ih nabrojati." 

Uz to, vjernik je izložen musibetima i nedaćama u kojima ne može ništa osim da bude strpljiv i zadovoljan sa Allahovom odredbom i da se nada nagradi od Uzvišenog Allaha. Kaže Poslanik sallahu alejhi ve sellem:

"Čudan li je primjer vjernika! U svakoj situaciji on dobija, a takvo stanje nije ni s kim drugim nego samo sa vjernikom: ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu pa mu bude dobro, a ako, ga, pak, pogodi kakvo zlo i šteta, on se strpi, pa mu opet bude dobro." 

Kada vjernik slijedi ove adabe učtivosti u ophođenju sa Uzvišenim Allahom poprimi osobinu stida od Allaha i time postane od Allahovih robova koji ostavljaju ono što im je On zabranio i izvršavaju ono što im je On naredio. Ovo značenje  je pojasnio Poslanik sallahu alejhi ve sellem u hadisu kojeg prenosi Abdullah ibn Mes'ud radijallahu anhu, u kojem kaže da je Poslanik sallahu alejhi ve sellem rekao: "Stidite se Uzvišenog Allaha istinskim stidom." Rekoše ashabi: "Allahov Poslaniče, mi se, hvala Allahu, stidimo." Pa im reče: "Nije to istinski stid, nego istinski stid je da čuvaš glavu (da je ne upotrebljavaš u neposlušnosti Allahu) i ono što se nalazi na njoj (da čuvaš jezik, oči i uši od onog što je zabranjeno), i da čuvaš stomak (od jedenja harama) i onog što je spojeno sa njim (da ne upotrebljavaš polni organ, ruke, noge i srce u griješenju), i neka ti je na umu smrt i raspadanje u kaburu, a onaj ko želi ahiret ostaviće dunjalučki sjaj. Pa ko ovako radi, taj se stidi Uzvišenog Allaha istinskim stidom." 

Vjernik kada počini neki grijeh požuri da učini tevbu (pokajanje), želeći oprost, strahujući od kazne i ne gubeći nadu u Allahovu milost, a Allahova milost sve obuhvata. Rekao je Uzvišeni: "Reci: O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost. Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv." 

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Strpljenje u poteškoćama i izazovima strasti

Strpljenje predstavlja odvraćanje duše od nemira i srdžbe, čuvanje od poroka, čuvanje jezika od tužakanja, te postojanost u izvršavanju propisa Kur’ana i sunneta. Islam je postavio potpun metod kojim se musliman suočava sa ovosvjetskim životom prepunim nedaća i poteškoća. Stoga su u Kur’anu došle mnogobrojne preporuke koje pozivaju vjernika da se naoruža strpljenjem pojašnjavjući njegovu važnost i uticaj. Uzvišeni kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“O vjernici budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite!” (Ali Imran, ajet 200)

El-Hasan el-Basri kaže: “Naređeno im je da budu strpljivi u vjeri kojom je Allah zadovoljan, a ona je islam. Tako je neće ostaviti ni u radosti ni u žalosti, niti u poteškoćama, niti u blagodati sve dok tako ne umru kao muslimani. Naređeno im je da budu izdržljivi prema neprijateljima, a bdijenje je čest i naizmjeničan boravak na mjestima ibadeta i čvrsta postojanost. Neki su rekli da je to čekanje namaza nakon obavljenog namaza, a neki da je to bdijenje na bojištima.”

Uzvišeni kaže:

وَجَعَلْنَا بَعْضَكُمْ لِبَعْضٍ فِتْنَةً أَتَصْبِرُونَ

“Mi činimo da jedni druge u iskušenje dovodite, pa izdržite!” (Suretul-Furkan, ajet 20)

tj. On iskušava zlom i dobrom, srećom i nesrećom i vjernike iskušava nevjernicima radi ispita i oprosta, ali i radi kazne što je općepoznato u historiji svih naroda.

Strpljenje je Allahova oporuka svim Njegovim poslanicima koji su željeli pobjedu, sigurnost i snagu. Uzvišeni kaže:

فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُولُو الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ وَلَا تَسْتَعْجِلْ لَهُمْ

“Ti izdrži kao što su izdržali odlučni poslanici i ne traži da im kazna što prije dođe!” (Suretul-Ahkaf, ajet 35.)

Strpljenje je najviši stepen i zato Allah u Mudroj Knjizi kaže o strpljivima:

إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

“Allah je sa onima koji su strpljivi.” (Suretul-Bekare, ajet 153.)

Allah je strpljenje radi njegove važnosti i značenja spomenuo na oko devedeset mjesta u Kur’anu.

Ibn Kesir kaže: “Strpljenje je dvojako: Strpljenje prilikom ostavljanja zabrana i griješenja i strpljenje u izvršavanju pokornosti i približavanju Allahu . Druga vrsta ima veću nagradu, jer je ona cilj. Treća vrsta je strpljenje u nedaćama i nesrećama.”

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Brak u Islamu

Brak je institucija koja čuva porodicu, štiti moral i najefikasnije djeluje na psihičku ravnotežu supružnika. Bez zdravog i normalnog braka, nema ni zdravog ni normalnog društva. Pogrešno je mišljenje da islam sputava strasti i ne dozvoljava ljudima slast i uživanja sa osobama suprotnog pola. Naprotiv, islam je u tom pogledu sasvim prirodan i, na najbolji mogući način, dozvoljava razbuktavanje strasti i dopušta slobodno pristupanje osoba suprotnog spola jedno drugom s naglašenom upotrebom mašte u tom činu.Zar iko može to tvrditi nakon Allahovih, dž. š, riječi upućenih ljudima, koje predstvaljaju potpunu slobodu u međusobnom prilasku supružnika i njihovoj mogućnosti da razvijaju njima najprivlačniju atmosferu, bez ikakvih ograničenja: «Žene vaše su njive vaše, i vi njivama svojim prilazite kako hoćete!»

Islam jedino zahtijeva da u tom intimnom činu izbjegnemo svaki vid neprirodnog odnosa, perverznog čina i životinjskog nasilja.

U narednim recima pokušaćemo osvijetliti kulturu ponašanja prije i prilikom samog intimnog akta, kako bismo utvrdili da islam ne osujećuje osjećaje bračnih parova i da im otvara brojne mogućnosti uživanja i posebnog osjećaja zadovoljstva koje je Allah Milostivi ubrizgao u svaku osobu, ali pod jednim jedinim uvjetom, da ne prelaze granicu prirodnog, koju je Gospodar svjetova jasno uspostavio i zacrtao.

Klanjati dva rekata prije intimnog odnosa..

Lijepo je da supružnici prve bračne noći, prije nego stupe u intimni odnos, klanjaju dva rekjata nafile-namaza. Namaz treba klanjati u džema’atu, tako što će muškarac stajati naprijed a žena iza njega. Ovo je najbolji način da supružnici krenu u novi život sa sedždom i pokornošću svome Gospodaru i da se međusobna ljubav otpočetka razvije u svoj svojoj punini.

To se temelji na predaji koju prenosi Šekik, u kojoj se navodi da se neki čovjek po imenu Ebu Hariz, koji je, kako tvrdi Imam Zehebi bio ashab Allahovog Poslanika, s.a.v.s, oženio djevojkom i pobojao se da ga ona neće, eventualno, zamrziti, pa mu je ‘Abdullah b. Mes’ud, r.a, uputio sljedeći savjet: Bliskost i harmonija dolaze od Allaha a razdvojenost i dishramnoja od šejtana, koji želi da vam omrzne ono što vam je Allah dopustio. Zato, naredi svojoj ženi neka klanja s tobom dva rekjata namaza!

Pokazivanje ljubaznosti prema supruzi ..

Mustehab je da muž bude ljubazan prema supruzi, a to treba pokazati, pogotovo, prvu bračnu noć. To se može manifestirati nekim poklonom što supruga voli, cvjećem ili nekim napitkom i sl., kao što je učinio Poslanik, s.a.v.s, prema Aiši, r.a, kada joj je prvu noć prišao. Naime, Esma’ bint Jezid, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, u prvoj bračnoj noći, pokazavši posebnu ljubaznost i pažnju prema Aiši, r.a, ponudio joj posudu mlijeka, kako bi prvi trenuci njihove veze bili što bliskiji i ljepši.

Staviti ruku na glavu supruge i proučiti dovu..

Preporučljivo je prvu bračnu noć staviti ruku na glavu svoje izabranice – i to na početak glave odakle kosa izrasta – proučiti Bismillu i zamoliti Allaha za berićet, upravo onako kako je preporučio Poslanik islama, s.a.v.s, u hadisu koji prenosi Abdullah b. ‘Amr, r.a: «Kada se neko od vas oženi neka stavi ruku na njenu glavu, neka spomene ime Allaha Uzvišenog, neka zamoli za berićet i neka kaže: Allahu, daj mi od nje dobro, ono dobro sa kojom si je Ti stvorio, a sačuvaj me njenog zla, onoga zla s kojem si je Ti stvorio!»

Šta treba proučiti prilikom prilaska ženi?

Prije intimnog čina supružnici treba da prouče dovu u kojoj će zamoliti Allaha Uzvišenog, da od njih i od, mogućeg, zametka udalji šejtana i njegovo zlo. To se temelji na autentičnom hadisu, koji od Vjerovjesnika, s.a.v.s, prenosi njegov amidžić, ‘Abdullah b. ‘Abbas, r.a: «Bismillah! Allahumme džennibne-š-šejtane ve džennibi-š-šejtane ma rezaktena!»/«U ime Allaha! Allahu, udalji šejtana od nas i od onoga što si Ti dao da se zametne!»

Ako Allah dadne da se, tom prilikom, zametne dijete, neće mu šejtan nauditi!

Voditi računa da se ne okrene prema Kibli..

Supružnici će voditi računa, kako upozoravaju neki islamski učenjaci, da prilikom samog čina polnog akta ne budu okrenuti prema kibli, iz poštovanja prema njoj.

Prije samog intimnog odnosa dužni smo izvršiti pripremu..

Suprug bi morao naći načina da psihološki pripremi suprugu za sam čin spolnog akta. On se treba potruditi da razbije njen stid i da joj ulije sigurnost i samopouzdanje, a posebno se to odnosi na prvu bračnu noć. Naime, brojne djevojke imaju ogroman strah od prve bračne noći. Ukoliko muž ne bude pažljiv prvu bračnu noć, to može da rezultira brojnim nepoželjnim posljedicama koje mogu duže potrajati, ili ostati trajno, poput frigidnosti, straha od spolnog akta i sl.

Otuda će lijepa riječ, prijatan postupak, milovanje i dobar decko biti najbolji uvod u sam spolni akt i neće iza sebe ostaviti neželjene posljedice, kao što bi se moglo desiti direktnim činom, naglim ili grubim potezima i završetkom samog čina bez ikakve pripreme.

Kako se samo mudrim doimaju riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, koje prenosi Enes b. Malik, r.a: «Neka niko od vas ne prilazi svojoj ženi, kao što to čine životinje! Neka između njih dvoje bude izaslanik!» Upitali su: «A šta je to, Allahov Poslaniče?» Odgovorio je: «To je govor i :group111:!»

Nažalost, brojni muslimani o intimnim odnosima uče iz romana, TV-serija ili erotskih časopisa, a pravi recept za uspješan brak i pravilan intimni odnos dao je naš Poslanik, s.a.v.s, još prije toliko stoljeća?! Zar igdje ima toliko topline, blagosti i mudrosti i toliko brige na očuvanju braka, kao što to nalazimo u njegovim riječima?!

Koji položaj, prilikom intimnog čina, je dozvoljen?

Dozvoljeno je prići bračnom drugu s bilo koje strane prilikom intimnog odnosa: sprijeda, odpozada ili sa strane, iako je najprirodnije, kako se napominje u nekim predajama, da žena tom prilikom bude na leđima a muž iznad nje.

U svakom slučaju dozvoljena je bilo koja poza, pod uvjetom da intimni odnos bude izvršen u ženski polni organ. Džabir, r.a, prenosi da su židovi govorili, da će se roditi razroko dijete onom čovjeku koji priđe svojoj ženi otpozadi, pa je objavljen ajet: «Žene vaše su njive vaše, i vi njivama prilazite kako hoćete!» , pa je Vjerovjesnik, s.a.v.s, to pojasnio: I sprijeda i odpozadi, ali pod uvjetom da bude u ženski spolni organ!

Zabrana snošaja u stražnji, analni otvor

Haram je vršiti intimni odnos u stražnji, analni otvor, na temelju brojnih Vjerovjesnikovih, s.a.v.s, predaja. Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: Proklet je onaj koji vrši intimni odnos sa svojom ženom u stražnji, analni otvor! U predaji koju prenosi Ibn ‘Abbas i Ebu Hurejre, r.a, kaže se: Allah neće pogledati u čovjeka koji vrši intimni odnos u analni otvor!

Kupanje nakon intimnog odnosa..

Obavezno je kupanje nakon intimnog odnosa. Ustvari, čim dođe do spajanja i dodira spolnih organa, makar i ne došlo do ejakulacije, kupanje ili gusul postaje obligatan. Kupanje se može izvršiti zajednički, kao što je to činio i sam Poslanik, s.a.v.s, u predaji koju prenosi Aiša, r.a: Kupala sam se sa Poslanikom, s.a.v.s, iz jedne posude, pa me on preduhitrio u uzimanju vode iz te posude, tako da sam govorila: Ostavi i meni! Ostavi i meni! Rekla je: Bili smo oboje džunupi.

Dakle, budući da se zajedno mogu kupati i muž i žena, to upućuje da mogu sasvim slobodno gledati i dodirivati svoja stidna mjesta. Islamski učenjaci na temelju hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s, koji prenosi Behz b. Hakim, od svog oca a on od djeda, da je on upitao Vjerovjesnika, s.a.v.s: Šta je sa našim stidnim mjestima koja pokazujemo? On je odgovorio: čuvaj svoje stidno mjesto od svakoga, izuzev od svoje supruge i onih koje su u vašem posjedu! , zaključuju da je dozvoljeno mužu i ženi gledati i dodirivati stidna mjesta. Tako, npr, Ibn Hadžer smatra da ovaj hadis upućuje na dozvolu gledanja stidnog mjesta svog životnog saputnika, a Ibn ‘Urve el-Hanbeli smatra da se time dozvoljava gledanje, dodirivanje i uživanje u tom dijelu tijela, isto onako kako možemo gledati kod bračnog druga/družice ostale dijelove tijela, dodirivati ih i uživati u njima!

Kako uzimati gusul?

Gusul nakon intimnog odnosa treba uzimati na način kako je to činio Allahov Poslanik, s.a.v.s. Naime, on je, kako navodi Imam Buhari u predaji Aiše, i Mejmune, r.a, prvo oprao ruke, a u jednoj predaji i spolni organ, zatim bi izaprao usta i grlo i uzeo abdest kao što se uzima abdest za namaz. Nakon toga oprao bi glavu a iza nje kompletno tijelo, tako da nigdje suho ne bi ostalo.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Strast koja me je upropastila

- Jednog turobnog dana, na pijaci grada Haber na istoku Saudijske Arabije, sjedio sam u jednom restoranu i pijuckao kahvu. Dok sam čitao novine, primjetih djevojku lijepih očiju, privlačnog tijela i koketnog hoda. Prolazila je ispred gledajući me strasnim pogledom žednim moje ljepote, korpulentnosti i pedantnosti. Ustao sam bez ikakvog osjećaja i krenuo...

za njom. Ušla je u jednu prodavnicu. Nisam je mogao pratiti plašeći se ljudi iz obezbjeđenja - a ne Allaha - da me Allah sačuva. Okrenula se licem prema meni i bijelom, lijepom, nježnom i gracioznom rukom pokazala burmu i narukvice. Bez ikakvog osjećaja sam ušao u prodavnicu. Ona mi, učtivo, reče: „Molim vas, ako mogu dobiti vaš broj?“ Usmeno sam ga izdiktirao, a ona zapisala u bilježnici koja će nam izazvati probleme. U posljednjim noćnim satima me je pozvala. Počeli smo slatkorječivim i zadivljujućim govorom. Rekla je da je raspušćenica, da ima veliki imetak i 31 godinu. Kada sam je vidio, pomislio sam da je osamnaestogodišnjakinja.

Nakon čestih razgovora, počeli smo dogovarati susret. Na početku smo se susretali u restoranima. Prilikom susreta, nisam je mogao poljubiti ili joj bar cjelivati ruku. Moje vezivanje za nju se povećalo. Govorio sam sebi: “Ona je čestita, nikoga prije mene nije upoznala. Ja sam u njenim očima divan mladić, jer sam obdaren ljepotom.’’

Jednog dana me je nazvala:

- Želim da dođeš zbog nečega veoma važnog.

- Ja sam pod tvojom naredbom, živote moj!

- Želim da se sretnemo u restoranu za sat.

- Dolazim, i u vatru ako treba.

Sreli smo se u restoranu i počeli razgovarati. Rekoh joj: „Živote, šta želiš da učinim za tebe?“ U tom trenutku, iz torbe izvadi avionsku kartu, prve klase, za Kairo koja je glasila na moje ime i boravak od tri dana u hotelu od pet zvjezdica. Također je izvadila i ovjeren ček od deset hiljada saudijskih rijala rekavši: „Želim da odeš u Kairo sutra kao što stoji u karti, odsjedneš u tom hotelu i sretneš se s jednim čovjekom, evo ti njegov broj telefona. On će te povesti u jednu agenciju. Ti ćeš, u moje ime potpisati s njim dogovor o odjeći koja dolazi iz Pariza. Ovaj papir ti je punomoćje. Molim te da to uradiš.“

Uzeo sam ovlašćenje i krenuo istog trenutka. Kamo sreće da nisam. Kada sam stigao, u četiri sata poslije podne, riješio sam se malo odmoriti. U devet sati, sam uzeo telefonski imenik i potražio broj koji mi je dala. Kamo sreće da ga nisam tražio! Možete li pretpostaviti ko je bio na tom broju? Moja prijateljica! Rekao sam: „Da?“, a ona: „Došla sam da ti bolje pojasnim stvari. Dragi, dođi u taj i taj apartman.“ Istog trena sam otišao i zatekao je u prozirnoj i izazovnoj odjeći. Ko god bi je vidio u takvoj odjeći, ne bi se mogao kontrolirati, osim onoga koga Allah zaštiti. Zagrlila me je i počela ljubiti i dodirivati. Zaboravio sam se i imao odnos s njom, počinio sam blud. Produžio sam rezervaciju na deset dana i svo vrijeme ostao s njom.

Nakon toga smo se istim avionom vratili sjedeći zajedno. Letjeli smo, a nismo bili svjesni da je Uzvišeni Allah iznad nas. Izgubili smo osjećaj o Njegovom postojanju. Ovako smo proveli punu godinu. Imali smo odnose u njenom stanu, ali je često dolazila i u moj, skromni stan. Jednog dana sam s bratom bio u Rijadu, prijestolnici Saudijske Arabije. Allah je odredio - imali smo saobraćajnu nesreću. Brat je iskrvario, a meni se nije dogodilo ništa, hvala Allahu. Imao sam svega nekoliko neznatnih povreda. Ljudi su se okupili oko nas, došla su ambulantna kola.

Prebačeni smo u obližnju bolnicu. Brata su odmah uveli u operacionu salu. Doktor je tražio da mu dam krv, jer smo istih krvnih grupa. Odgovorih da sam spreman. Odveli su me do transfuzione sale i uzeli malu količinu zbog provjere. Bio sam siguran u sebe. Ni na um mi nije padala žena s kojom sam imao seksualne odnose. Nakon analize, uđe doktor tužnog lica. Ja ga upitah:

- Doktore, šta se dogodilo mome bratu? Molim te, reci mi!

- Sinko, molim te da budeš čvrst vjernik u Allahovu odredbu.

Ustao sam sa kreveta i uzviknuo:

- Je li brat umro, je li umro?

- Ne.

- Šta se, dogodilo?

- Tvoja krv je zaražena HIV-virusom.

To me je ošinulo poput munje. Kamo sreće da se zemlja otvorila i progutala me. Kada mi je ovo doktor rekao, onesvijestio sam se. Pošto sam malo došao sebi, upitah doktora:

- Jesam li stvarno bolestan od te neizlječive bolesti? Allahu, od kada sam u takvom stanju?

- Još nisi bolestan, samo nosiš virus koji će bit u tebi cijelog života.

Dva dana po nesreći, brat je preselio. To me je jako rastužilo. Nije mi bio samo brat, već i iskreni prijatelj koji me je, od prvog trenutka, savjetovao da se klonim ove žene, jer sam mu ispričaoza našu vezu.

Deset dana nakon bratove smrti, pozvala me je prijateljica i rekla:

- Dragi, gdje si ti? Prošlo je puno vremena...

- Šta želiš?

- Šta ti je?

- Poginuo mi je brat u saobraćajnoj nesreći i žalostan sam zbog njega.

- Kada te mogu vidjeti?

- Više se nećemo viđati.

Otvoreno sam joj rekao da je volim, ali da se više nećemo viđati, jer joj ne želim nanijeti zlo. Upitala me je zbog čega, ispričah joj za virus. Upitala me je da li sam imao odnos s drugim djevojkama, što sam negirao. Opet me je upitala da li sam ikada primao krv odnekoga, što sam odbacio. Tada reče: - Znači, moja namjera se ostvarila!

- Kakva namjera, ženo?

- Želim se osvetiti svim muškarcima zato što su uzrok moje bolesti. Vidjet će to! Ti si prvi, a ostali su na putu. Zatim me je pljunula i spustila slušalicu. Rekao sam: - Dovoljan nam je Allah i divan je On zaštitnik!

Ostale riječi ne želim spominjati kako vam ne bi povrijedio osjećanja. Sada imam 32 godine i još se nisam oženio. U dvadeset devetoj godini sam bio pred ženidbom i tada sam se razbolio od ove bolesti. Majka i braća i dalje insistiraju da se ženim. Odbijam, jer sam zarobljenik ove opake bolesti. Oni to ne znaju, a ja je ne želim prenijeti na suprugu i djecu. Obzirom da sam najstariji, otac me je želio oženiti, ali je umro i ne dočekavši ispunjenje želje. Čak mi i kolege s posla stalno spočitavaju da se trebam ženiti.

Sada sam pod velikim duševnim umorom. Imam 55 kg, iako sam prije bolesti imao 68. Sve to zbog duševnog stanja i opake bolesti koja će mi prije ili poslije okončati život. Iskreno sam se pokajao, klanjam namaze i napamet učim Kur’an, iako je, možda, kasno.

Ovo pismo šaljem svim muslimanima, braći i sestrama, ne bi li se klonili svega što srdi Allaha, kao što je nemoral i druge zabranjene stvari. Šaljem svoj savjet internetom i novinama i kažem: "život je lijep i njegova slast je ljepota, ali je pokornost Allahu ljepša... Nije slast u nekoliko minuta spolnog odnosa na nedozvoljen način, koji uništavaju tvoj život i bacaju te u Džehennem i probleme koje ja danas, i svaki dan, preživljavam."

Ovu priču sam napisao iz ljubavi prema vama i straha za vas od prljavih bolesti. Želim da vas ova moja priča približi Allahu i pojača vaše vjerovanje, pa da vas šejtan ne može zavesti. Očekujem da ćete moliti Allaha za moje izlječenje. Molim Ga da nagradi svakog ko pomogne širenju ove priče.

Подели на овим сајтовима

Оно што ми се код муслиманских верника свиђа, а што сам имао прилике да видим уживо у Београду, јесте њихова посвећеност за своје ближње (рођаке). Сваки њихов празник незамислив је без те трпезе и блискости са својим најмилијим. То је лепо. Тај ми се "пропис" много допада.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Оно што ми се код муслиманских верника свиђа, а што сам имао прилике да видим уживо у Београду, јесте њихова посвећеност за своје ближње (рођаке). Сваки њихов празник незамислив је без те трпезе и блискости са својим најмилијим. То је лепо. Тај ми се "пропис" много допада.

Mislim da se i kod vas u vašoj vjeri stavlja akcenat na poštivanje bližnjeg.Čitao sam to u nekim vašim postovima.Što je takođe dobro.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...