Баба Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 и шта, ако одем ван Страсне седмице, онда нисам хаџија и морам све испочетка? eheeeej а они који су више пута били? https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/4chsmu1.gif Мислим ипак да је поента у - платиш... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 и шта, ако одем ван Страсне седмице, онда нисам хаџија и морам све испочетка? https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0102_laugh.gif а они који су више пута били? takeoff Мислим ипак да је поента у - платиш... 20 пута одеш, 20 пута платиш takeoffзначи, богаташ је највећи православац eheeeej клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 С обзиром да данас можеш сести у авион и за два-три сата бити у Јерусалиму, потребно ти је само око иљаду јевра и добра воља. Питам , колико је данас епитет хаџије смислен ? С' обзиром,колико би ја морао да искривим кичму и да од уста одвајам да уштедим те паре,веома је смислен stadaradim Ево реци ми колико месеци теби треба да радиш да би зарадио иљаду јевра? Али да целу плату оставиш у штек. E sad pa da svi znaju kolika mi je plata A neću da ti odgovorim jel se ovo boldovano ne nalazi u granicama ne mogućeg :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 sveta zemlja osvecuje svakog vernika. Titula o kojoj zeljko prica naravno da je u moderno vreme obesmisljena. Mnogo je vise nepravoslavnih americkih protestanata koji obidju izrael i sveta mesta pa nisu hadzije. Mislim i da rusi nemaju takvu titulu. Moguce da je ona nasa izmisljotina. Ne osvecuje ta titula coveka pogotovo sto je imaju neke osobe koje su antireklama za pravoslavlje. Recimo svojevremeo je prorocica kleopatra pricala da ide svake godine u setu zemlju. Opet znati jednog hadzi dragana popovica i slusati ga to je samo na diku i cast. On je bio u svetoj zemlji vise od sto puta. Sto se tice novca za put to ne mora da bude ni 400_500 evra, zavisi kako se organizuje put. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 ХАЏИ,хаџија, хаџилук: реч чудна. Наша? Не личи ни на шта од онога што сусрећемо свакодневно у међусобним разговорима. Турска?- помислио би неко. Толико је тога њиховог остало нам у наслеђе (па и речи) у овим вековима колико смо стењали под њима, отуда: њихово и наше – скоро да је једно!? Али не, није његова. Истина, реч ову употребљавају и Турци, и други муслимани означавајући њоме онога ко је ходочастио тамо у Меки, у Саудијској Арабији. Некада, у времена благочестија (побожности), када су људи чували страх Божји у срцима и добро творили, хаџија је био човек веома поштован и уважаван. Стојећи испред имена човека, реч ХАЏИ би, некако, стражарила над личношћу и чувала је од искушења како споља, тако, нарочито, од оних која су далазила изнутра. Ова реч непрестано је опомињала њеног ,,власника,, да у животу мора бити мали апостол Христосов чија би дела светлела пред људима, како би то сам Спаситељ рекао: ТАКО ДА СЕ СВИЈЕТЛИ СВЈЕТЛОСТ ВАША ПРЕД ЉУДИМА, ДА ВИДЕ ВАША ДОБРА ДЈЕЛА И ПРОСЛАВЕ ОЦА ВАШЕГА КОЈИ ЈЕ НА НЕБЕСИМА. (Мт 5/16). Реч ХАЏИ ушла је у нашу освештану традицију и народни живот из језика једноверног и братског народа. Корен ове речи је у грчкој речи αγιοσ (агиос), што значи свет, али не означава светитеља, већ човека који је, благословом Божјим, отишао на поклоњење највећој светињи хришћана – Гробу Господњем, чиме се уврстио међу људе особите посвећености и привржености својој вери у Богочовека Христоса. Писмену потврду свог поклоништва, доказ да је испунио све оно што је ,,свето и честито било и миломе Богу приступачно,, у свом несвакидашњем и несвакогодишњем подвигу поклоњења највећим светињама вере Христосове, хаџија добија изображено граматом (повељом) коју издају црквене власти Јерусалимске Патријаршије. Грамату потписује Његово Блаженство Патријарх Јерусалимски, а ево шта се у њој каже: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Нећемо ону слику са јеврима, млого је куме ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Мало ми ово натезање између речи хаџија и агиос смешно , као и она Деретићева натезања, ал ајде, знамо да изворно хаџилука није бивало у Христијанству и да смо то ипак преузели од муслимса , јербо је један од 5 стубова ислама хаџилуук, ми пак у вери нашој немам стубове ислама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука