коЖељ њацИ Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Некада се у хаџилук ишло пешке, коњем , бродом... Пут је био дуг и често опасан. Они који би обишли хришћанске светиње свете земље и Јерусалима дефинитивно би заслужили име хаџије. Хаџија се стављало исперд имена и презимена да се зна да је човек имао толику веру да о свом трошку и ризику за сопствену главу обиђе свету земљу и света места. С обзиром да данас можеш сести у авион и за два-три сата бити у Јерусалиму, потребно ти је само око иљаду јевра и добра воља. Питам , колико је данас епитет хаџије смислен ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 С обзиром да данас можеш сести у авион и за два-три сата бити у Јерусалиму, потребно ти је само око иљаду јевра и добра воља. Питам , колико је данас епитет хаџије смислен ? С' обзиром,колико би ја морао да искривим кичму и да од уста одвајам да уштедим те паре,веома је смислен prst ka gore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 С обзиром да данас можеш сести у авион и за два-три сата бити у Јерусалиму, потребно ти је само око иљаду јевра и добра воља. Питам , колико је данас епитет хаџије смислен ? С' обзиром,колико би ја морао да искривим кичму и да од уста одвајам да уштедим те паре,веома је смислен Пази , видим да овде људи оскудевају у познавању прошлих времена . Да би се назвао хаџија пре само 200 година, морао си издвојити много више од хиљаду евра новаца данашње вредности, мноооогооо мнооогооо више, пре 200 година ти би о хаџилуку могао да размишљаш као данас што неки маштају о одласку на месец или блаже речено у Аустралију за стални боравак. Искључиво људи веома богати а верници ишли су негда у хаџилук, а било је и понеких монаха или ходочасника боготражитеља, од којих су многи успут пропали, јер чак ни богаташима њихов новац није гарантовао безбедан одлазак и повратак са хаџилука. Данас свако , ко се мало помучи или како ти кажеш искриви кичму , може то себи приуштити. Ево реци ми колико месеци теби треба да радиш да би зарадио иљаду јевра? Али да целу плату оставиш у штек. Не верујем да је више од једне године. Дакако ако си прави верник ти ћеш годину дана постити и штекат паре да би себи приуштио хаџилук односно кинту за аероплан. dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 а што јел то мањи напор пред Богом да одем и поклоним се светињама зато што идем авионом? dada јел сад треба да купим магарца и да кренем у тоги? dada искрено, баш ме брига шта ће неки човек да ми каже, на конто труда и превоза. кад год буде отишао, како год буде отишао, може слободно да се зове хаџија што се мене тиче. јел има неки додатни услов за ''титулу'' сем да одеш? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 а што јел то мањи напор пред Богом да одем и поклоним се светињама зато што идем авионом? dada јел сад треба да купим магарца и да кренем у тоги? dada искрено, баш ме брига шта ће неки човек да ми каже, на конто труда и превоза. кад год буде отишао, како год буде отишао, може слободно да се зове хаџија што се мене тиче. јел има неки додатни услов за ''титулу'' сем да одеш? Има , треба да се јавиш у патријаршију Јерусалимску и да платиш 20 евра грамату за титулу хаџије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Смешно , али је тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Још једно питање. Шта уопште мислите о титули Хаџија у православљу, мислим зна се да смо то преузели из ислама. Такође шта мислите да ли би требали додати св.Сави српском ту титулу с обзиром да је у пар наврата био хаџија, тако да се зове, св. хаџи Сава први архиепископ Српски . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 а што јел то мањи напор пред Богом да одем и поклоним се светињама зато што идем авионом? greengrin јел сад треба да купим магарца и да кренем у тоги? 0110_hahaha 0110_hahaha greengrin искрено, баш ме брига шта ће неки човек да ми каже, на конто труда и превоза. кад год буде отишао, како год буде отишао, може слободно да се зове хаџија што се мене тиче. јел има неки додатни услов за ''титулу'' сем да одеш? bleh Има , треба да се јавиш у патријаршију Јерусалимску и да платиш 20 евра грамату за титулу хаџије. јел ме зезаш? ја мислио то виртуелна титула greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Још једно питање. Шта уопште мислите о титули Хаџија у православљу, мислим зна се да смо то преузели из ислама. Такође шта мислите да ли би требали додати св.Сави српском ту титулу с обзиром да је у пар наврата био хаџија, тако да се зове, св. хаџи Сава први архиепископ Српски . Не знам зашто али мени титула "хаџи" никада није изгледала православно већ некако као из ислама па чак и име ми вуче на то и оно њихово путовање у Меку или Медину гдје већ иду. Када је први пут уведена та титула ? У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 а што јел то мањи напор пред Богом да одем и поклоним се светињама зато што идем авионом? greengrin јел сад треба да купим магарца и да кренем у тоги? 0110_hahaha 0110_hahaha greengrin искрено, баш ме брига шта ће неки човек да ми каже, на конто труда и превоза. кад год буде отишао, како год буде отишао, може слободно да се зове хаџија што се мене тиче. јел има неки додатни услов за ''титулу'' сем да одеш? bleh Има , треба да се јавиш у патријаршију Јерусалимску и да платиш 20 евра грамату за титулу хаџије. јел ме зезаш? ја мислио то виртуелна титула greengrin Не титула је конкретна и добија се по заслузи хаџилука. Значи одласка у свету земљу и обиласка светиња, затим у патријаршију, добар дан , калимера, ја бих једну титулу, αμοιβών και μπορεί να , колко , па 20 кека човјече - каже са друге стране шалтера један грк црногорац. И тако платиш , добијеш грамату , на њој потпис патрије јерусалимског и пише твоје име на кирилици, а остало је на енглеском и греческом и бог зна шта пише... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Још једно питање. Шта уопште мислите о титули Хаџија у православљу, мислим зна се да смо то преузели из ислама. Такође шта мислите да ли би требали додати св.Сави српском ту титулу с обзиром да је у пар наврата био хаџија, тако да се зове, св. хаџи Сава први архиепископ Српски . Не знам зашто али мени титула "хаџи" никада није изгледала православно већ некако као из ислама па чак и име ми вуче на то и оно њихово путовање у Меку или Медину гдје већ иду. Када је први пут уведена та титула ? Уведена је као и млоге ствари код нас православних што су уведене , ономад кад је турецка империја држала Јерусалим под своју команду. Тада су православни Христијани по угледу на муслимане , тачније да би њима парирали јер су ови вазда истицали како су они бољи верници па ето и на хаџилук иду , зато и наши кренули на хаџилук и тада је кренуло и са тим титулама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 а што јел то мањи напор пред Богом да одем и поклоним се светињама зато што идем авионом? bleh јел сад треба да купим магарца и да кренем у тоги? 0110_hahaha 0110_hahaha greengrin искрено, баш ме брига шта ће неки човек да ми каже, на конто труда и превоза. кад год буде отишао, како год буде отишао, може слободно да се зове хаџија што се мене тиче. јел има неки додатни услов за ''титулу'' сем да одеш? :bla: Има , треба да се јавиш у патријаршију Јерусалимску и да платиш 20 евра грамату за титулу хаџије. јел ме зезаш? ја мислио то виртуелна титула bleh Не титула је конкретна и добија се по заслузи хаџилука. Значи одласка у свету земљу и обиласка светиња, затим у патријаршију, добар дан , калимера, ја бих једну титулу, αμοιβών και μπορεί να , колко , па 20 кека човјече - каже са друге стране шалтера један грк црногорац. И тако платиш , добијеш грамату , на њој потпис патрије јерусалимског и пише твоје име на кирилици, а остало је на енглеском и греческом и бог зна шта пише... 0102_laugh и онда окачиш на видно место на гајби, по могућности поред иконе, да се види како си велики православац greengrin greengrin blehлеле мајке, чиме се меримо клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sleki Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Ја колко знам треба да се иде у време Великог поста, тачније у Страсној седмици, као и да се обавезно причести на Васкрс. Тада се титула стави испред имена, а потомци додају испред презимена. То су моја обавештења о хаџилуку eheeeej Исправите ме ако грешим https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/slava3.png Коњ се спрема за дан боја, али је у Господа спасење (Приче Сол. 27, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 12, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Ја колко знам треба да се иде у време Великог поста, тачније у Страсној седмици, као и да се обавезно причести на Васкрс. Тада се титула стави испред имена, а потомци додају испред презимена. То су моја обавештења о хаџилуку eheeeej Исправите ме ако грешим https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/slava3.png Тако нешто , али платиш ипак. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 и шта, ако одем ван Страсне седмице, онда нисам хаџија и морам све испочетка? eheeeej а они који су више пута били? https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/4chsmu1.gif клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука