Jump to content

новобосански језик или...?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зашто ви сада пишете чудно? Употреба ч, џ, х, ...и још неких слова у речима где се никада раније нису налазила.

Упоредити литературу Босне и Херцеговине до пре 10 година....

Да ли те речи изговарате тако, или само пишете, и зашто? По ком књижевном правилу?

сад да не причам напамет, идем да погледам једну рецимо Енизову поруку па ћу да вам кажем које речи, да не би било забуне.

рецимо...брача, свеченик, преће (уместо прече),  крух (да ли су муслимани и раније говорили крух?), Шташ (шта ћеш),

Ја гледам релативно често босанске програме (ОБН и серију ЛЗН) и ниђе не приметих такав говор (можда је само у писању ствар)...Видео сам ја то још неђе, не само код вас ође. Могу(Ч)е на неком муслиманском форуму.

Ето и подфорум се зове Дијалог са бра(Ч)ом муслиманима

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Зашто ви сада пишете чудно? Употреба ч, џ, х, ...и још неких слова у речима где се никада раније нису налазила.

Упоредити литературу Босне и Херцеговине до пре 10 година....

Да ли те речи изговарате тако, или само пишете, и зашто? По ком књижевном правилу?

сад да не причам напамет, идем да погледам једну рецимо Енизову поруку па ћу да вам кажем које речи, да не би било забуне.

нап.

исправићу поруку када убацим речи

vladane da li je kod vas harmonika ili armonika.jeli kod vas Mihajlo ili Miajlo. Urmašica ili hurmašica hodža ili odža itd.

Objasni.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Гости

Можда мисли на ове заиста "новокомпоноване" ријечи које у животу нико не користи попут:

дворхана (дворана)

махмурлук (мамурлук)

итд.

Кад смо већ код теме, није ми јасно откуд мода да сад муслимани по Босни почињу користити хрватске изразе па је однедавно општина постала "опћина", уопште-уопће итд. иако нико никад тако није причао у нашим крајевима (изузев Херцеговаца на самој Хрватској граници)

Подели на овим сајтовима

Aferim, bračo...pardon, braćo. amin-nas

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Šta sam pogriješio u odgovoru i komunikaciji? Jesam li koga izvrijeđao na bosanskom jeziku da mi se briše post?  1405_love  amin-nas

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Vjerujem da je brat Vladan imao na umu riječi koje nisu postojale, a danas se baš potenciraju te razlike - koje su se odjednom i niotkuda stvorile. Meni je baš u početku bilo čuno gledati hrvatske kanale, brate raznih novih riječi - pa mi bilo smiješno. Elem, možda su te riječi postojale i prije, ali su u srpskohrvatskom jeziku imale zamjenu i zvučale drugačije. Ja sam iz Bosne, ali ovo "brača" nikad nisam čula ni od jednog muslimana. U Sarajevu uglavnom ljudi imaju probleme sa Č i Ć tj. sa njihovim razlikovanjem, sarajlije uglavnom govore sve na slovo Ć, i to uglavnom oni koji su živjeli u gradu i ravnici, možda zvuči čudno, ali bilo je tako. E kako je sad, stvarno ne znajem. amin-nas

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Mislim da je to pitanje za lingvistiku.Mi bosanci imamo svoj jezik koji spada u istu porodicu jezika.Ali bojim se da je u pitanju jedna ideološka borba na svim poljima a to je:Vi muslimani ste srbi, ili hrvati nemate jezika , kulture, vjere nemate nista, pa ni države.Bojim se da je to u pitanju.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

pa imate sada valjda bosanski i to  je u redu  sto se mene tice,i zato sam pitala oslonac, u stvari mozda i bio taj bosanski tu uvijek ali nije bio u srbskohrvatskom pravopisu  ili kako reci

Imamo i jezik da koji je sličan srpskom kao i hrvatski ali koji se razlikuje sa vašim jezikom kao i hrvatski.
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ево мало на босанском:

>>Kažu da je altiparmak sretan čovjek<<

Kažu da je altiparmak sretan čovjek. Misle ako ima nečega viška da je u tome hasna i hajr. Možda je to tačno a i ne mora biti. Ovaj današnji kavm ima ičkije više nego aška. Ako je i neko i ašik taj ašikluk je većem naheren premu šerluku.Helem, kajmekamluk se rašehatio po Bosni. U svakoj većoj čaršiji stoluje po jedan kajmekam. Oko valije i kajmekama na minderima zasjele age, begovi, zaimi i kavazi. Svi vladaju a goleme se pare troše. Sitna raja kuka, trpi i stenje.Svi bi bezi bili a agaluke i begluke niko ne ore, ništa se ne sije, nejma spahiluke ko da kopa kosi i žanje. Mahluka nejma više kao prije a silni mahlukat bi da lijepo posijeli, da akšamluči, lijepo da pojede i popije. Teško je dvoje sastaviti zajedno. Ako ima hljeba, soli će belni zafaliti.Bosna je odgrađena avlija. U toj avliji se raspojasali hajduci, hrsuzi i jabandžije. U Bosnu ulazi ko hoće i kada se kome prohtije. Povazdan i svaki dan dolaze nepozvani musafiri bez najave, izuna i kucanja. Bosanska raja stalno nješto pogleda. Iščekuju ljudi sahiju i hairli habere. Ubehutila se raja čekajući ćage-bujruntiju da napokon izađe iz bosanskog zatvora.Mavi ćageta izgleda neće biti. Visoki veziri u Sarajevu i veziri oko njega pjevaju narodu uspavanke o boljim danima, k'o da je raja mala beba u bešici pa će sa malo mlijeka ušutjeti. Ljuljušakaju oni bosankog insana a on se ubehutio pa i ne plače. Veziri znaju dobro, dok narod šuti i spava za sve kajmekame, vezire, age i begove, zaime i kavaze biće dovoljno bajdle i džabice...

:cheesy:  facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Ево мало на босанском:

>>Kažu da je altiparmak sretan čovjek<<

Kažu da je altiparmak sretan čovjek. Misle ako ima nečega viška da je u tome hasna i hajr. Možda je to tačno a i ne mora biti. Ovaj današnji kavm ima ičkije više nego aška. Ako je i neko i ašik taj ašikluk je većem naheren premu šerluku.Helem, kajmekamluk se rašehatio po Bosni. U svakoj većoj čaršiji stoluje po jedan kajmekam. Oko valije i kajmekama na minderima zasjele age, begovi, zaimi i kavazi. Svi vladaju a goleme se pare troše. Sitna raja kuka, trpi i stenje.Svi bi bezi bili a agaluke i begluke niko ne ore, ništa se ne sije, nejma spahiluke ko da kopa kosi i žanje. Mahluka nejma više kao prije a silni mahlukat bi da lijepo posijeli, da akšamluči, lijepo da pojede i popije. Teško je dvoje sastaviti zajedno. Ako ima hljeba, soli će belni zafaliti.Bosna je odgrađena avlija. U toj avliji se raspojasali hajduci, hrsuzi i jabandžije. U Bosnu ulazi ko hoće i kada se kome prohtije. Povazdan i svaki dan dolaze nepozvani musafiri bez najave, izuna i kucanja. Bosanska raja stalno nješto pogleda. Iščekuju ljudi sahiju i hairli habere. Ubehutila se raja čekajući ćage-bujruntiju da napokon izađe iz bosanskog zatvora.Mavi ćageta izgleda neće biti. Visoki veziri u Sarajevu i veziri oko njega pjevaju narodu uspavanke o boljim danima, k'o da je raja mala beba u bešici pa će sa malo mlijeka ušutjeti. Ljuljušakaju oni bosankog insana a on se ubehutio pa i ne plače. Veziri znaju dobro, dok narod šuti i spava za sve kajmekame, vezire, age i begove, zaime i kavaze biće dovoljno bajdle i džabice...

:cheesy:  facenew22222222

Ma to ti je srpski  joooj
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...