marija Написано Август 8, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 8, 2009 Grbava Jula :smiley: Suprotno od Ljubavi nije mržnja, nego strah Učimo se Ljubavi Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 :cheesy2: ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pieta Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 ??????????????, ????? ??? ??!!!! ??? ??? ????????? ?????? ???????? ? ??????? ?????????? ??????. ? ? ??????? ? ????? ????? (?????? ?? ?????) ????? ????? ?? ????? ?????? ???????????? ? ???????? ????? ??????. ??? ????????? ?????: ?? ???? ?? ???? ???????? ? ????. ?????????? ?? ????? ??????? ????..... ????? Pieta ??????? ?? ??????? ?????. ????? ?? ?????????? ???? ? ??????????? ???? ?? ??????? ???? ?????? ???????. ?? ????????: ??? ?? ?????. ? ?? ??? ???????? ???????? ???? ??? ???????? ?? ?????? ? ?? ?????. ???????? ?? ?? ??? ?????? ????????? ???????? ?? ???????? ?????? ??? ??? ?? ? ??? ?? ?? ??????. ?????? ??? ????? ???? ????? ?? ??? ?? ???????? ?? ?? ?? ?????? ??????? ??? ???? ? ??? ????????? ?? ??? ???? ?? ?????, ??????????, ?????????, ???????????, ?????????????, ????????? ? ???????? ?????. ??? ???? ???? ?? ?? ??????? ?? ?? ?????? ????? ????? ??????, ??? ?? ??? ??? ????????? ??? ????????? ????????... ?? ??? ??????? ?? ???????? ????? ???? ???? ???? ????????. ? ?????????? ?? ??????. ?? ????? ?????? ??????? ??? ???? ?? ?? ??????, ? ?? ????? ??????? ??? ?? ??????. ? ?? ???? ???????? ?? ??... @djomla, ????? ?? ???? ?????.... ????? ????? ??????. ??????, ???? ???? ??????? ?? ?????? ???????, ?? ?????? ?? ??? ??????????... ??? ???? ?? ???? ??? ?? ??????... ???? ?????? ?? ?????? ?? ??? ? ?? ?? ????? ??????, ??????, ????? ?? ?????..... ??? ???? ???? ? ??????????? ?????? ?? ???? ???????? ???? ?????? ???????? ????? ????? ???? ? ? ???????. ????? ?? ???????? ?? ?????, ? ????????? ?? ?? ?????? ????? ?????... ??? ?? ????? ? ????? ??? ? ?????? ???? ???????? ????? ???.. ???? ??? ?? ?? ?????? ? ?? ?? ?????? ????? :cheesy2: Вкусите и видите јако благ Господ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 Управо тако. Корак по корак. И.... прочитај доле потпис :smiley: ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 Ovako ja nesto mozgujem:Sta znaci savrsena ljubav?i da li mi buduci skroz nesavrseni mozemo tvoriti takvu ljubav?Mislim da je savrsena ljubav ona koju nam daruje vecnost,nepropadljivost...a takva je Bozja ljubav,a mi buduci stvoreni iako ne mozemo drugom dati vecnost treba da podrazavamo takvoj ljubavi,da se trudimo da nesebicno volimo sto znaci da naucimo da volimo cak i onog ko nas ne voli,cak i onog ko nam kaze necu te,ti za mene ne postojis...odnosno da podrazavamo Bogu(Budite savrseni kao sto je savrsen otac vas nebeski!),iz prevelike ljubavi stvorivsi nas on nam je dao takvu slobodu da mi u svakom trenutku mozemo da kazemo necu Boga,jer on nije hteo da ga mi zavolimo zato sto moramo jer tu onda nema slobode,vec je zazeleo da ga zavolimo po nasoj slobodnoj volji! Musko zenski ljubavni odnosi su takvi da nam obezbedjuju samo tu neku jedinstvenost,ljubav nasa i druge osobe prema nama dokazuje nas kao licnosti,ali nam ne daje vecnost(stvoreni smo,drugi nam ne mogu pruziti ono sto ni sami nemaju).Kada volimo nekog i predajemo se u potpunosti vremenom,upravo zbog te nesavrsenosti,mi se utapamo u voljenu osobu i onda ono - ana zoranova,jovan milicin a opet ako zazelimo da se ne utopimo,da idalje postojimo kao jedinstveni mi mozemo da se ne dajemo u potpunosti ali tada voljenu osobu drzimo na distanci i tu nema dubine....to je problem koga sa Hristom nema,koliko se vise dajemo i prepustamo Hristu toliko nas on vise grli i toliko vise mi postajemo apsolutniji.... na kraju krajeva nama potrebe da se brinemo da li volimo savrseno ili ne,da li smo sposobni za takvu ljubav,i ljubav je dar Bozji...tako da treba jednostavno da se trudimo da volimo maximalno,do te mere da,opet kazem,prestanemo mi sebi da budemo bitni vec da je drugi najbitniji,da volimo toliko jako da cak postanemo spremni svoje spasenje da zrtvujemo zarad drugog i znacemo da smo na pravom putu..... "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 :cheesy2: Антонета! Опрости на опасци, али стил којим износиш своје ставове веома ми је препознатљив. Као да кроз тебе проговара отац Милић из Ужица или пак Христо Јанарас... Не поричем твоју оригиналност, само ми је симпатично. 0104_cheesy Расуђивање ти је на месту. P.S.: Хајде да се укључи неко ко има другачије ставове. Истопићемо се у једносмерној љубави :smiley: ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
istjazatelj Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 Ovaj Djomla slatkorecivi,samo ga posmatram...i ako ne znam o kome je rijec(o voleo bih upoznat' tu mustru od covjeka)garantovano mrzi do podne sebe a od podne sve i svakoga... :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 :cheesy2: 0110_hahaha 0110_hahaha Шта друго да кажем? Да те чујемо истјазатељу како ти схваташ љубавну проблематику? Да ли љубав мења? Шта ако је љубав неузвраћена? Да ли је за такву особу то одбацивање пакао? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 daaaaaa,u pravu si djomla!!!to sto sam naucila,lepo sam urezala u moju glavicu a jako mi se svidelo i zelela sam da to podelim sa vama!!!drago mi je da ima jos neko ko pazljivo slusa o.Milica i sve pamti! :cheesy2: 0110_hahaha "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 Радујем се Антонета! ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
istjazatelj Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 Tu nikakve problematike i nema...to sto vi svi nazivate ljubavlju-obicni je produkt hemijskog procesa-dakle cista hemija...nista vise a ni manje :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 Да ли се можемо сложити са овим истјазатељем? Верујем да су многи већ ушли у снове или се припремају за евхаристију. Кад се нахранимо Господом, а и Његовим овоземаљским добрима и мало одморимо наставићемо. Има овде још могућности... Лаку ноћ! ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
after_silence Написано Август 8, 2009 Пријави Подели Написано Август 8, 2009 ja nisam usla u snove 319.gif mlada je noc 0110_hahaha 0203_cool Elem, mogu da se slozim sa istjazateljom u kontekstu u kom ga ja razumem. Moje iskustvo ljubavi bilo bi suvise opsirno da bih umela da ga srocim na ovaj nacin. U kratkim crtama, ljubav je zrtva i ljubav je itekako bolna, ali ne kao osecanje nego kao delanje. Primer, jedan od retkih filmova koji sam gledala ( slabo stojim s kinematografijom i muzikom), mostovi okruga medison, prastari film. Zena upoznaje coveka koga misli da voli, provode koliko vec dana skupa, pronalaze se "duhovno" na svim mogucim i nemogucim frontovima, otkrivaju koliko su zapravo slicni i koliko ih toga zajednickog vezuje. Ma, idila ali za malo. Ona je udata i to se desava dok su joj muz i deca na odmoru ili kako bese. Ona odlucuje da ostane verna zena, muz i deca se vracaju, a ona se i dalje lomi. Za mene potresna scena, ona i muz u kolima, na semaforu cekaju zeleno svetlo. Ispred njih ona prepoznaje kola tog fotografa u koga se kao zaljubila i kao fol voli. Pruza ruku ka kvaci da je otvori, ali pusta suzu i ostaje. Pali se zeleno. Mnogo godina kasnije po njenoj smrti njena deca saznaju sta se desilo i koliko ih je majka volela i volela svog muza. To je za mene ljubav, taj ostanak i ta borba koju je ona vodila, ta unutrasnja bol sa kojom je morala da se suoci i da prevazidje. Da li je bilo lako? Ni pod razno, a da li je vredelo?! Vise nego bilo sta drugo na svetu! Tako se i mi borimo sa sobom za svaku sitnicu, trebalo bi... Bolno je i prebolno odreci se sebe zarad drugog, podneti sebe na zrtvu ljubavi, prevazici sebe zbog onog drugog i to je velika borba, svesna borba sa sobom i nasim uljuljkanim predstavama o sebi, drugima i samom zivotu. Da, ne kazem da je ljubav mucenje, o nikako, nista lepse ni vece ne postoji od ljubavi, ali istovremeno, bez te zrtve nase, bez zrtvovanja sopstvene sujete, sopstvenih iluzija, sopstvenih zelja, nema ljubavi. Zrtvujemo starog coveka i to je bolno ma koliko predivno bilo. Ne cak ni da bismo voleli drugog uprkos njegovim manama, nego bas zbog njih, posmatramo coveka kao celinu a ne kao skup vrlina i mana. Ali ljubav bar u mom iskustvu nisu bila osecanja, nego dela. Nisu bili leptirici u stomaku nego bas to, prelazenje preko svojih slabosti, preko svojih zelja, preko svojih nada i polagati sebe u potpunosti da bi drugom pomogao, da bi drugome bilo lepse i bolje i da bi videvsi brata svoga video Boga svoga. Tako i gledam Boga, Njegova ljubav je savrsena ne zato sto nas neograniceno voli, ne zato sto je savrsen, mislim, ne samo zato, njegova ljubav se projavila u savrsenoj zrtvi, bez savrsene zrtve nije mogla postojati savrsena ljubav. Zrtvovati sebe, zrtvovati sopstvenog sina, to je bio savrseni akt ljubavi. To je pojavni oblik ljubavi da tako kazem, mera i spremnost da zbog drugog pogazimo sebe, da se odreknemo sebe, da radimo na sebi. Ali ne mislim time da je ljubav mucenje niti da je tuzna ili teska. Tacnije ne dozivljavamo je tako vec naprotiv radosni smo. Ali radost i sreca su nebo i zemlja... Antonetino mi se razmisljanje svidja, nisam slusala, ali mudro zbori taj otac Milic bleh Moje iskustvo je bilo ovakvo, nekako drugacijim putem dodjoh do nekog svog vidjenja. Koliko je tacno ne znam... A mozda samo nisam romanticna i zaista ne mislim da je ljubav romanticna onog tipa cvece cveta ptice cvrkucu... A sto se tice musko zenske ljubavi, konktetnije, e tu sam tabula rasa 0110_hahaha Mogu samo da podelim sa vama svoje iskustvo, da se mozda na molitvi najvise vidi ko kosi a ko vodu nosi https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0311_womens' /> odnosno, meni je to nekako "reper", da li ne sad ono sladunjavo mozete da cutite zajedno, da li mozete da se molite kao jedna dusa i da li ima spremnosti medju vama da idete do kraja, da grebete i grizete sebe zbog onog drugog i zbog vas dvoje, da li ima resenosti da se borite svim silama. Naravno, ako sa nekim sa kim planirate brak ili ste vec u braku, ne mozete da podelite sebe u potpunosti, svaku svoju misao i ako vam bracni pre svega nije drug, onda meni tu nesto ne stima. Ostalo je tajna i ostalo je Zlatousti vec sve lepo objasnio bar mojoj glavici 0205_whistling Ne treba meni muz kao ukras niti kao dodatak namestaju, ako sam ja covecica, potreban mi je covek koji je svestan sebe i sveta oko sebe i zna i zeli da bude glava. A tu tek bitka pocinje... Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 9, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2009 za nastavak pogledati http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,640.0.html Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Август 10, 2009 Пријави Подели Написано Август 10, 2009 Ако би ме неко приморао да дефинишем љубав рекао бих да је то давање себе другоме. Потпуно слободно, ничим изазвано и одговорно. Одговорност за другог. То су по мени речи које најкраће објашњавају текст АДАМОВ КОМПЛЕКС И ЕВИН СИНДРОМ. Схватити да ја нисам сам на свету, да поред мене има неко коме је потребна љубав, да се та љубав показује екстазом - изласком из себе, изласком из своје самодовољности и служењем другоме као и попуштањем чак и ако видиш да вољена особа није можда управу и да греши. И то је вид одговорности и правилног и одговорног домоуправљања. Прота из Гуче недавно саветује свога сина (има их тројицу и тај најстарији је мој имењак и другар) и мене: "Момци, мора се некад и прећутати нешто. Сачекати. Не гађати одмах на прву лопту. Некад касније кад те супружник примети да си ради мира и међусобне љубави прешао преко нечега што ти смета, схватиће да га заиста волиш." Ово наравно не подразумева другу крајност потпуне индиферентности према одређеним појавама и проблемима у животу. Интензитет љубави мора да буде у извесној мери приближан (идеално је ако је у истом нивоу) и да буде двосмеран. То је наравно крст, али бар ми хришћани знамо и требало би то да сведочимо, да нам у ношењу тог крста помаже Онај Који је свој Крст у страховитим мукама изнео до Голготе и на том Крсту победио сву патњу и донео радост читавом свету. Производ али и саставни део свих наших патњи, напора, љубавних подвига је радост коју имамо само онда ако допустимо да нам Господ помогне, а он то хоће само ако ми хоћемо. Разлози због чега се људи разилазе, а нарочито момци са девојкама и многи супружници су различити. Некада стварно особе које поседују изванредне квалитете и имају приближне погледе на свет једноставно нису једно за друго. То наравно не би требало да буде сметња да се и даље воле... Али имајући у виду остале примере, мислим да је главни узрок тим разилажењима и растанцима неспремност на жртву и одустајање од реалног сучељавања са изазовима које живот носи. Некако смо обузети тежњом за комфором и за животом без обавеза и одговорности који би требао са собом да носи само пријатност и лежеран осећај задовољства... Па мени је радост кад себе дајем другоме, чак и по цену моје тескобе и страдања. У томе ме охрабрује загледаност у Христа и Васкрсење Његово. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука