Jump to content

Архимандрит Гаврило (Вучковић) на форуму Живе Речи Утехе

Оцени ову тему

Guest ЖРУ Администрација

Препоручена порука

Pomaze Bog, oce, i blagoslovite!

Izuzetna radost je da ste ovde uz nas!... 0102_laugh

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Благословите оче Гаврило!

Била сам пре неку годину у Лепавини. Радујемо се што сте нам дошли и поздравите ми сестре из Бјеловара које сам упознала тог дана (не могу да им се сетим имена, ви ћете знати које су 0102_laugh

Анастасија из Лепине (Косово и Метохија)

Подели на овим сајтовима

Стрпљењем, смирењем и молитвама 
Bogorodicaaaaaa
Заступници нашој
Свемилостиви и Човекољубиви 
0102_laugh
наш
из дана у дан нас Дарује...

Добро  дошли и Благословите о.Гаврило

:)staniiiiiii staniiiiiii

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom Petrom

*** Pomaže Bog, oče Gavrilo! Blagoslovite, oče moj! Nešto razmišljam, pa ne znam kada idete u banju? Niste bili na vezi, a želeo sam juče da Vas pitam i da mi pomognete nešto oko pitanja misionarenja. Naime, zanima me da li po svaku cijenu treba misionariti, odnosno pričati o vjeri, i koji je način misonarenja najbolji? Da li to zavisi od osobe do osobe, i kako se prilagodjavati situaciji? To me malo zbunjuje,  jer nekada sam znao o vjeri da pričam gdje god sam mogao, ali onda, poslije te priče, duša  ostane nekako tužna i kao da se i sama poljulja u vjeri...

O.Gavrilo -  Bog blagoslovio, brate Petre. Odgovor na tvoje pitanje o misionarenju naćićeš u  ovom poučnom tekstu iz Pravoslavnog misionara „Svetosavlje - sinteza dve najveće zapovesti" od 1. novembra 2008. godine:

„ Svetosavlje je ljubav. To je ljubav koja se penje od zemlja ka nebu i koja silazi sa neba ka zemlji. To je ljubav kojom se ljubi Bog, ali kako?

Ljubeći bližnjega svojega, mi ljubimo Boga, jer je drugačije i nemoguće ljubiti Boga. O tome svedoči i uči sveti apostol Jovan kada kaže: „Ako ko reče: ljubim Boga, a mrzi brata svoga, laža je; jer koji ne ljubi brata svoga kojega vidi, kako može ljubiti Boga koga nije video?"(1. Jovan 4, 20).

Isto tako ne može ljubiti bližnjega onaj koji ne ljubi Boga, jer ljubav je jedino od Boga i Bog jeste ljubav: „Ljubljeni, ljubimo jedni druge; jer je ljubav od Boga, i svaki koji ljubi od Boga je rođen, i poznaje Boga" (1. Jovan 4, 7).

Zaista, samo bogoznanci ljube, jer znati Boga znači znati ljubiti. To je druga putanja ljubavi, putanja od neba ka zemlji i nazad.

Isusov primer i žrtva

"Tom putanjom, putanjom Ovaploćenja i Vaznesenja, kretao se i Onaj koga je Otac Njegov poslao da nas ljubavi pouči, da nas životu pouči i da nam život i ljubav daruje", piše Aleksandar Milojkov.

Kako? Dajući sebe, život svoj žrtvujući. To je istinska ljubav i istinska zakletva o kojoj prorokovaše proroci, a koju ispuni Sin Božiji, Spasitelj sveta, Gospod naš Isus Hristos.

Biti i postojati

To je vera da se smrću smrt ruši, da se život brani samo životom. To je vera koja razlikuje „biti" i „postojati". Jer čovekom se može samo „biti", dok beslovesna i neživa tvar može „postojati".

Tako, ljubav, radost, tuga, oni ne postoje, oni bivaju u odnosu čoveka i čoveka. A tamo gde nema ljubavi, radosti, tuge, nema ni čoveka, tamo stanuje beslovesje i smrt.

Ispunjenje prve dve zapovesti

Svetosavlje je ništa drugo do naše ispunjenje Zapovesti o kojoj „vise Zakon i Proroci". Prva je - " Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim", a druga je kao i ova: „Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe".

Govoreći o ljubavi prema bližnjem, Hristos je izjednačava sa ljubavlju prema Bogu (Matej, 22, 37-39).

Bogoljublje i Rodoljublje

Te dve Zapovesti, Bogoljublje i Rodoljublje, jesu zapravo jedna i jedinstvena Zapovest: Bogorodoljublje. Ova Zapovest jeste temelj hrišćanstva na kome su nazidane sve ostale zapovesti, Zapovest o kojoj „visi sav Zakon i Proroci" (Matej, 22, 40).

Bogoljublje i Rodoljublje, nerazdeljivo Bogorodoljublje, to je Svetosavlje.

Samo takvi treba da živimo i samo takvi i možemo da živimo - da ljubimo Boga i ljubimo Rod svoj i tako ispunimo Zapovest Hristovu.

Zato, odreknemo li se Svetosavlja, odreći ćemo se i sebe samih, postojaćemo, ali nas biti neće..."

Brate Petre, verujem da ćeš nakon pročitanog ovog poučnog teksta, svoj misionarski dar umnožiti da bi duhovno progledali oni, koji se nalaze u duhovnom mraku ovog  prolaznog zemaljskog života. A, pomogavši drugima, trasiraćeš i sebi put ka Carstvu Nebeskom.

*** Oče, ja se trudim da tako i živim, i zaista je ovo što ste rekli najljepši vid misonarenja, znači kroz  lj u b a v  prema Gospodu i prema svome bližnjemu. Hvala Vam, oče moj, na ovim radosnim riječima! Da, moramo da se trudimo da  živimo tako da dajemo ljubav ljudima, jer jedino u tome i vidim čudo Ljubavi Božije, kada se medjusobno ljudi vole u istini. Eto, vidite, ja sam to bio nekako zaboravio, pa sam se zato zapitao: „Šta još treba da se uradi...??

O.Gavrilo -  Baci mreže u žitejskoje more i stavi duhovni mač reči Božje, da bi se napunile mreže ljudskih duša i da stanu na put ka Carstvu nebeskom...

*** Ako bi Bog dao da uz pomoć Njegovu bude tako, oče moj mili!. Hvala Vam i blagoslovite!

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

ŠTA JE TO KOSOVO?

Jovana Radovanović, Orahovac

Mnogi ljudi ne znaju šta znači Kosovo. To nije parče zemlje niti oblast na geografskoj karti..

Kosovo jeste malo, ali ipak toliko veliko. Ima mesta za svakoga, jer je Gospod podario ovu svetu zemlju svim ljudima. Malo jeste, ali vredno kao dragi kamen.

Malo je kao gutljaj vode bez kojeg se ne može, kao vazduh bez kog se ne diše, a veliko je kao sunce koje greje ceo svet sa svom toplinom ljubavi. Veliko je kao stena koja stoji čvrsto i nesalomljivo, jer su kosovski koreni duboko zarasli još odavnina, a korene su pustili preci i sveci. Za to postoje i svedoci, a to su naši manastiri sa kojima se svaki Srbin diči i ponosi.

Gospod je osveštao Kosovo i zato se kaže Srpski Jerusalim. Kosovski narod je pun ljubavi i vere koju posvećuju manastirima i svim ljudima. Tu ljubav mi smo već odavno pokazali našim ljudima koji nas posećuju i bar za trenutak potrude se da mi zaboravimo šta smo doživeli i koliko smo do sada propatili. Ali, kada oni odu mi ostajemo sa istom tugom, a njima pokazujemo da je srpska vera i ljubav najčvršća.

To je oduvek tako bilo i tako će i dalje biti. Kosovo je simbol srpske vere i simbol svih Srba. Narod na Kosovu se uvek moli u manastirima da svakog Srbina Bog zaštiti. Na Kosovu sija najlepše sunce i cveta najlepše cveće. Najlepše cveće je Kosovski božur, jer je iznikao kao simbol Kosova i Kosovskog boja. Na Kosovu su hodali mnogi naši sveci: car Lazar, car Dušan, Stefan Dečanski i mnogi sveci koji su ostavili mnoga bogatstva iza sebe.

Najveće bogatstvo su manastiri iz 12., 13. i 14. veka. Ostavili su nam hrišćansku veru i proširili hrišćanstvo. Kosovo je predivno, jer je ispunjeno manastirskom lepotom. Celo Kosovo miriše na tamjan, ljubav i nadu. Veliko je čudo što i u ovim teškim trenucima Kosovo još uvek stoji gordo i ponosno. Mogu Kosovo da uzmu, ali nikada neće uzeti Hrišćansku kosovsku veru, našu krv i naše srce kosovsko, jer se neće primiti u dušmanske grudi. To se ne seje i ne prima - to nam daje Gospod i slava Njemu, i hvala Bogu što sam hrišćanka i što imam krst na čelu. Kao i svi koji sada ovo čitate.

Ove reči koje sam navela su malo i bojim se da sam mnogo toga ispustila, jer ne postoje reči koje se mogu upotrebiti da bi se opisalo naše sveto Kosovo. Ali, Gospod će svakom pokazati, i hvala Mu što mi je poslao sve ove reči koje vama pišem.

Jovana Radovanović,Orahovac

baner2ei.jpg
Подели на овим сајтовима

ИНТЕРНЕТ – КЛУБ

„Православна мисија XXI века“

У веку електронике и инфoрмационих технологија, када средства масовне информације, а нарочито Интернет мрежа, имају значајан и стално растући утицај на сазнаље људи, за Цркву је важно да их искористи за проповедање Јеванђеља.

Осим тога, у најближој будућности, без коришћења компјутером, тешко да ће се моћи наћи озбиљан посао, и, ако Православна омладина не буде овладала овом техником, она ће брзо бити потиснута на маргину живота, где неће моћи да пружи  озбиљан хришћански утицај на друштво.

Управо због тих озбиљних православних младих људи и осмишљен је и отворен Интернет-клуб у црквеном дому при Свето-Илинском храму у граду Виборгу. Много времена пре отварања клуба, још 2006. године, у парохији се коначно појавио лични сајт о чијој неопходности је одавно говорио Настојатељ храма, протојереј Игор Викторович Аксенов. На сајт је прво постављен историјат храма са фотографијама, распоред богослужења и низ тематских чланака. Савешћу оца Настојатеља и трудом парохијана, сајт се динамично ширио и убрзо напунио новим садржајима. Сајт је почео да се обнавља 2-3 пута недељно и у односу на друге сајтове, достигао је висок ниво посећености. Убрзо су се појавиле и даље се развијају нове рубрике посвећене раду са децом и омладином.

У лето 2007. године, коначно су почели да се одржавају редовни састанци у Интернет-клубу. Основни задатак клуба је контакт са тинејџерима и омладином, који се интересују за компјутерску тематику, обука за рад на Интернету, тражење информација у православном делу руског Интернета и избору интересантних материјала ради објављивања на парохијском сајтуи и обнављању сајта. У Клубу раде како тинејџери, тако и старија омладинска популација, која се већ бави осмишљавањем, дискусијама и коректуром чланака за наш сајт. У процесу овог рада аутори усавршавају како навике рада на комјутеру, тако и умеће да писмено изражавају своје мисли. Уз све то, клуб ни за кога није затворен. На рад и сарадњу позивају се сви,који поштују задатке клуба.У перспективи сајта у плану је  рад на оснивању интерактивне екскурзије у оквиру храма, као и даље усавршавање и допуњавање сајта.

Осим наведених искустава, у Клубу се код искуснијих корисника може узети обука за брзо слепо куцање са десет прста, затим, разне методе рада са канцеларијским програмима, пакетима векторске и растерске графике, web-техологија, електронске поште.

Позивамо све, који своје слободно време желе корисно да проведу, да дођу уторком од 18-20 и недељом од 17-20 часова.

За сва питања можете да се обратите координатору Клуба Бикову Антону Сергејевичу на мобилни телефон (***) 756-37-82.

Извор: http://www.na-gore.ru                Превод: Танкосава Дамјановић

baner3c.jpg
Подели на овим сајтовима

• Гости

0442_feel што имате времена , поред силних обавеза , да и с'нама будете.

Нека Вам свемилостиви  :drugarstvo: заступништвом  Bogorodicaaaaaa подари крепко здравље и дуг живот! 

1405_love

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...